Home / Albanië met kinderen

Albanië met kinderen

Denk je aan een vakantie in Albanië met kinderen? Albanië is nog geen populaire vakantiebestemming, zeker niet voor gezinnen. Dit land zit echter vol verassingen, er zijn prachtige stranden en een interessant binnenland.  

Albanie met kinderen kust

Vakantie naar Albanië met kinderen

Albanië is een van de goedkoopste landen van Europa. Een paar jaar geleden werden de eerste zonvakanties naar Albanië aangeboden, maar die werden (grotendeels) weer gestopt. Na "Wie is de Mol" is de vakantiediscounter weer begonnen, check hier het aanbod. Sinds 2023 vlieg Transavia ook weer rechtstreeks op Tirana. Check hier de prijzen en tijden.

Dit blijft in mijn optiek vooral ook een land bij uitstek geschikt is om in de vorm van een rondreis te bezoeken. Albanië is zeker de moeite waard voor gezinnen met een avontuurlijke instelling. Albanië is niet gevaarlijk, mensen zijn juist heel gastvrij en zeker de jeugd spreekt (een beetje) Engels. Wij vonden Albanië daarom makkelijker om rond te reizen dan Balkanlanden zoals Servië en Bosnië & Herzegovina, maar wel wat uitdagender dan Montenegro. Je reis liever laten organiseren, check bij Local Hero voor een familiereis op maat.

Albanie met kinderen

Ik bezocht zelf Albanië met mijn dochter en maakte tijdens de herfstvakantie een korte rondreis met het openbaar vervoer terwijl blogger Elke en haar gezin kozen voor Albanië met een huurauto.

Tussen de grotere steden zijn prima busverbindingen maar met een huurauto heb je meer vrijheid en kun je bijvoorbeeld ook meer afgelegen kastelen en verlaten stranden opzoeken. De wegen in Albanië zijn niet geweldig en zeker in Tirana is het verkeer super druk, daar moet je je zeker even op instellen. Maar wij vinden het absoluut niet nodig om een auto met chauffeur te huren of voor een 4x4 te kiezen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je gemiddelde snelheid laag ligt. Zelfs als mag je 80km per uur dan haal je vaak maar 40. Zelfs snelwegen worden gebruikt door fietser, voetgangers en paard en wagen. Kan je wel even sneller probeer dan ook vooral niet verloren tijd goed te maken want er zijn super veel politiecontroles. 

Liever een familiereis Albanië met andere gezinnen? De 9-daagse reis van Koning Aap ziet er goed uit en bezoekt veel plekken waar wij ook enthousiast over zijn. Wil je in de zomervakantie naar Albanië, dan heeft Sawadee ook een familiereis Albanië

Een ding om rekening mee te houden tijdens een vakantie naar Albanië met kinderen is dat er weinig echte kinderattracties zijn. Verwacht geen pretparken of interactieve musea. Wel zijn er tijdens een vakantie in Albanië met kids genoeg mogelijkheden om te zwemmen en om kastelen te verkennen. 

Hoogtepunten van een vakantie in Albanië met kids

Wat te doen in Albanië met kids? Wij geven je alvast enkele ideeën. 

Tirana

Hoofdstad Tirana is wat ons betreft geen hoogtepunt maar wel een echte "must see".  Albanië is een land met een bijzondere recente geschiedenis en juist in de hoofdstad krijg je een indruk waar het land vandaan komt. In moderne en interessante musea zoals bunk'art krijg je een idee van hoe de paranoïde gedachtes van de oud leider een heel land hebben beïnvloed. 

Lees meer

Albanese Riviera & Sarande

Heerlijke zandstranden en een prachtig blauwe zee. Welk kind wordt daar nou niet blij van? Er is behalve zonnen en zwemmen ook genoeg te doen: huur een waterfiets, een kajak of ga snorkelen. Of kies voor een van de culturele bezienswaardigheden, zoals werelderfgoed Butrint of een van de vele kastelen. In juli en augustus is het wel druk aan de kust maar in de meivakantie of herfstvakantie kun je vaak nog steeds heerlijk zwemmen. 

Lees meer

Berat en Gjirokastër

Berat en Gjirokastër zijn twee steden die vaak met elkaar worden vergeleken. Beide staan op de werelderfgoed lijst en hebben nog veel Ottomaanse huizen. Gjirokastër heeft ook een enorm kasteel. De oude straatjes zijn leuk om door heen te dwalen en verstoppertje te spelen. Laat je buggy thuis want die wordt niet blij van de kinderkopjes en het hoogteverschil. Ook Berat is een erg mooie stad met een kasteel en historische huizen. 

Lees meer

Meer van Skadar

Het meer van Skadar op de grens met Montenegro is het grootste meer van de Balkan. Je kunt hier wandelen, boottochten maken en op zoek gaan naar dieren in het wild.

Praktische tips Albanië met kinderen

Er is maar een internationale luchthaven in Albanië en dat is die van Tirana. Vliegen naar Albanië vanuit Nederland kan goedkoop met Wizzair vanaf Eindhoven naar Tirana. Check ook  Transavia. of die ook weer vliegen op Tirana. Vanaf Brussel vlieg je met TuiFly.

Naar de luchthaven kost een reguliere taxi ongeveer 2500Lek (20 euro). Tip, neem contact op met Green Taxi (via Whatsapp). Deze elektrische taxi's vragen maar 1200Lek. Helaas is er vanaf de luchthaven een taxi-maffia en die vragen 25 euro. Vaak zijn er ook gewone auto's die je voor een lagere prijs (rond de 2000Lek) willen meenemen. Er is ook een Airportbus maar die gaat maar een keer per uur op het hele uur tussen 8:00-24:00.

Een andere originele manier om Albanië te bezoeken, is door te vliegen op Corfu in Griekenland. Vanuit hier gaat er dagelijks een snelle boot naar Sarande. Ik koos zelf voor de combi heen vliegen op Corfu en terug vanaf Tirana en dat beviel heel goed. Ook naar buurland Macedonië gaan rechtstreekse vluchten dus je kunt je rondreis door Albanië met kinderen ook daar beginnen.

Albanie met kinderen

Ga je naar Albanië met een baby of peuter dan moet je er rekening mee houden dat het assortiment aan babyvoeding klein is en dat de in Nederland bekende merken niet verkocht worden. 

In Tirana zitten moderne supermarkten zoals de Conad in het Toptani Shopping Center. Hier is een breed assortiment luiers te koop waaronder Pampers en die zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. In veel andere plaatsen zijn luiers wel te vinden maar vooral in kleine maten en van lokale merken die een mindere kwaliteit hebben dan wat wij gewend zijn. Het is dus verstandig om dat wat je nodig hebt zelf mee te nemen of aan te schaffen in Tirana.

albanie met kinderen

Het eten in Albanië kent veel typische lokale gerechten. Die vond ik zelf vaak erg zuur en ze vielen ook niet altijd in de smaak bij mijn dochter. In de wat grotere en toeristische plaatsen zijn er eigenlijk altijd ook wel Italiaanse restaurants of staat er in ieder geval iets van pasta op de menukaart. Het brood in Albanië is dan wel weer echt goed en ook de diverse hapjes met bladerdeeg bevielen ons goed. In Tirana kan je echt uitstekend eten van een internationale menukaart voor een lage prijs. 

Reisverhalen Albanië met kinderen

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Scroll to Top