Home / Vanuatu met kinderen

Vanuatu met kinderen

Vanuatu is een eiland in de Stille Zuidzee. Het is een van de landen in Melanesië. Je zal weinig Nederlanders tegenkomen in Vanuatu en al helemaal niet die Vanuatu met kinderen bezoeken. Toch gingen wij wel naar Vanuatu toe, tijdens een combinatiereis met Australië en Fiji. 

Vanuatu Erakor Eiland

Vanuatu is een archipel van ongeveer 65 bewoonde eilanden, waarvan Espiritu Santo het grootste eiland is. De hoofdstad van Vanuatu is Port Vila op het eiland Efate. In het hele land wonen net iets meer dan 300.000 mensen. Tot de onafhankelijkheid stond het land bekend als de Nieuwe Hebriden. 

Vanuatu Erakor Eiland

Het land richt zich vooral sinds 2015 steeds meer op toerisme. Een vakantie in Vanuatu is bijvoorbeeld makkelijker geworden dankzij rechtstreekse vluchten vanuit Australië, Nieuw-Zeeland en Fiji naar Port Vila (Efate eiland) en Luganville (Espirutu Santo eiland). Vanuit Brisbane is het bijvoorbeeld minder dan 3 uur vliegen naar Vanuatu. Voordat je een vliegticket naar Vanuatu boekt, is het goed om te weten dat de officiële luchtvaartmaatschappij Air Vanuatu helaas erg onbetrouwbaar is. Dit komt mede doordat ze vliegtuigen moeten lenen van andere maatschappijen, je kunt beter bij een van de andere maatschappijen boeken. 

Vanuatu met kinderen

Inmiddels komen er jaarlijks meer toeristen naar Vanuatu dan dat er inwoners zijn. Een heel groot deel hiervan komt echter maar voor één dagje met een cruiseschip. Deze gaan vooral naar Mystery Island (een privé eiland) en Port Vila.

De populairste eilanden om te bezoeken tijdens een vakantie naar Vanuatu voor niet-cruiseschip toeristen zijn Espirutu Santo, Efate, Tanna (waar je Mount Yasur kunt bezoeken, een actieve vulkaan) en Pentacost, waar je vanaf april tot en met juni landdiving kunt bijwonen. 

PRAKTISCHE TIPS VOOR EEN VAKANTIE IN Vanuatu MET KINDEREN

De beste reistijd voor Vanuatu is mei tot en met oktober.  Het hoogseizoen is van mei tot en met juni, omdat veel mensen dan komen voor het landdiven. Ook de Australische en Nieuw-Zeelandse schoolvakanties in juli zijn vaak druk. 

Vanuatu met kinderen

Check voor je vakantie naar het eiland Efate het cruiseschip schema voor Port Vila. Plan vervolgens je uitstapjes zo dat je bepaalde bestemmingen vermijd op de dagen dat er een schip in de haven ligt. Wij deelden de Blue Lagoon met een handjevol mensen, maar dat schijnen er honderden te zijn als er een schip in de haven ligt. 

Ga je naar Vanuatu met een baby of peuter? Het aanbod van supermarkten is beperkt, behalve in de grotere steden, zoals Port Vila. Hier vind je luiers en ook potjes babyvoeding van het merk Heinz zijn verkrijgbaar, al is de variatie beperkt. Ook poedermelk is te koop, maar niet van de in Nederland bekende merken. In de meeste resorts kun je een kinderbedje en een kinderstoel krijgen. In lokale restaurants zijn die meestal niet aanwezig. In een stad als Port Vila kun je prima gebruik maken van een buggy of kinderwagen, daarbuiten is een drager handiger.

KLIMAAT OP Vanuatu

De beste reistijd voor Vanuatu is mei tot en met oktober.  Dan vermijd je het regen- en cycloonseizoen. Vanuatu ligt in een deel van de wereld waar regelmatig cyclonen voorkomen. In 2023 raakten verschillende hotels nog beschadigd door een cycloon en ook het jaar daarvoor was het raak. 

Wij bezochten Vanuatu in de zomervakantie. Zelfs al is het dan geen regenseizoen, er valt nog steeds veel regen. Niet alleen in de avond een bui, maar ook echt regen die een dag door kan gaan. 

Vervoer en kosten Vanuatu

Helaas is het openbaar vervoer op Vanuatu beperkt. Op de grotere eilanden, zoals Espirutu, Santo en Efate, rijden rondom de hoofdstad wel minibusjes. Hiermee kun je wat dingen bezoeken, maar slechts weinig van de echte bezienswaardigheden.

Vanuatu met kinderen

Hiervoor ben je aangewezen op een tour. Tussen de eilanden moet je ook eigenlijk bijna altijd vliegen. Vergelijk de prijzen van tours bij populaire aanbieders zoals GetYourGuide, die prijzen zijn vergelijkbaar met wat je betaalt als je ter plekke boekt. Als gezin is zelfs een taxi met chauffeur huren eigenlijk altijd goedkoper. Wij betaalden omgerekend 125,- voor een dag. Zelf een auto huren (ze rijden links) kan ook, maar is niet veel voordeliger als je benzinekosten meerekent. 

Vanuatu met kinderen

Eigenlijk is de hele toeristische infrastructuur ingericht op cruiseschip reizigers (een zeer belangrijke en grote doelgroep voor Vanuatu) en om vakantiegangers die een weekje komen chillen in een resort. Niet op backpackers of op zelfstandige reizigers. Ook entree voor attracties is bijvoorbeeld duur vergeleken met Fiji. 

AANBEVOLEN VACCINATIES

De aanbevolen vaccinaties voor Vanuatu zijn DTP en Hepatitis A. Voor een lang verblijf of een bezoek aan afgelegen eilanden zijn soms extra vaccinaties aanbevolen. Malaria komt voor op Vanuatu. Een uitgebreid programma om muggen uit te roeien heeft er echter voor gezorgd dat enkele eilanden inmiddels malariavrij zijn. Ga je in het regenseizoen en naar een meer afgelegen eiland, win dan informatie in. Er zijn sporadisch Dengue uitbraken op de eilanden. 

VISUMVRIJ ENTREE

Als Nederlander of Belg heb je een visum nodig voor Vanuatu. Je mag 30 dagen blijven. Let wel op dat je paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. 

WAARNAARTOE OP Vanuatu MET KINDEREN

Port Vila en Efate eiland

Efate eiland en de hoofdstad Port Vila zijn het meest ontwikkeld van Vanuatu. Verwacht hier dus geen National Geographic achtige foto's te kunnen maken. 

Vanuatu Zipline

Wat dan wel? Een ruime keuze uit resorts en ook wat betaalbaardere hotels. Veel activiteiten, zoals een Blue Hole om in te zwemmen, een gave zipline en veel wateractiviteiten. Voor de kust zijn meerdere kleinere eilandjes en hier heb je mooie stranden. Die zijn er op Efata zelf wat minder, omdat de kust op veel plekken erg ruig en stenig is. . 

Lees meer
Lees meer

Overige eilanden Vanuatu

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere eilanden in Vanuatu die je kan bezoeken. Espirutu Santo is het grootste eiland en de enige die naast Efate ook rechtstreekse internationale vluchten ontvangt. Het eiland staart bekend om de mooie stranden en duikmogelijkheden. Het is er ongerepter dan op Efate. Ook hier zijn diverse mooie zwemmeertjes en grotten. 

Pentecost is een heel dunbevolkt eiland. Ze hebben hier een bijzondere traditie, de mannen van het eiland storten zich gebonden aan lianen vanaf hoge houten torens af. Zeg maar bungeejumpen, maar dan heel traditioneel. Als toerist kan je dit bijwonen. Een heel spektakel met zang en dans van de in traditionele kledij gehesen bewoners.

De grote attractie van het eiland Tanna is de actieve vulkaan Mt Yasur. Helaas moet je een beetje geluk hebben met het weer om de gloeiende lava ook echt goed te kunnen zien. Mede daarom blijven de meeste toeristen hier enkele dagen. Andere attracties op het eiland zijn bijvoorbeeld bepaalde dorpjes waarvoor de inwoners er bewust voor kiezen op traditionele wijze te leven en zich te kleden. 

Scroll to Top