Home / Met kinderen met de trein, van dagje Nederland tot rondreis door Europa

Met kinderen met de trein, van dagje Nederland tot rondreis door Europa

Wil je een dagje uit met de trein met kinderen? Of lijk het je juist heel erg mooi om een rondreis te maken door Europa met de trein? Omdat het beter is voor het milieu of omdat het comfortabeler is voor jezelf? Of misschien wel om geld te besparen?

interrailen treinrondreis

Wij houden van reizen met de trein. We maakten met onze dochter al diverse langere treinrondreizen door Europa. We kiezen regelmatig een stedentrip bestemming die goed bereikbaar is met de trein in binnen- en buitenland. Ook reisden we in o.a. Azië en Zuid-Amerika met de trein. 

Het fijne aan de trein is dat je even de bennen kunt strekken. Rustig naar buiten kunt kijken of samen een spelletje kunt spelen. Er is ook een wc aanwezig. In sommige landen is de trein ook nog eens veel sneller en/of goedkoper dan de bus of de auto. Wat ik zelf heel fijn vind, zeker wanneer ik alleen op reis ben met mijn dochter, is dat ik zelf ook niet gaar aankom op een bestemming. We zijn gelijk in het centrum waar we willen zijn en geen gedoe of stress van parkeren en files. 

De trein met kinderen in Nederland

Heb je nog niet eerder gereisd met kinderen met de trein in Nederland? Het is echt super eenvoudig en ik ben er dan ook altijd verbaasd over als ik van ouders hoor dat ze altijd maar de auto pakken. 

Kidsvrij

Kinderen reizen gratis met de trein, maar daar moet je wel even wat voor doen. Wij hebben zelf gekozen voor een Kids Vrij abonnement. Onze dochter heeft een persoonlijke chipknip die ze dus ook kan gebruiken wanneer ze met opa & oma of met de BSO ergens heen gaat. Kinderen tussen de 4 en 11 jaar reizen hiermee in heel Nederland gratis. Het enige wat je moet doen is eenmalig een OV-Chipkaart aanschaffen. Check op de site van NS hoe dit werkt. Die OV Chipkaart kost 7,50, maar dat heb je er al na 3 keer reizen met trein uit.

Railrunner

Ben je te laat met het aanvragen een OV-Chipkaart met Kids Vrij abonnement dan kun je altijd nog kiezen voor een Railrunner kaartje. In dit geval reizen kinderen niet gratis met de trein. Je betaalt 2,50 voor een railrunner. Deze kun je online bestellen (het goedkoopste, maar moet je dan wel zelf printen) maar ook bij het loket of bij een automaat (duurder want dan betaal je 1 euro extra voor een papieren kaartje). Heb je nog wel een anonieme OV-Chipkaart thuis liggen, dan kun je ook hier het Railrunner kaartje op zetten. 

Lees meer
Lees meer

Leuke stedentrips met de trein in België, Duitsland, Engeland en Frankrijk

Wil je een stedentrip maken met de trein? Wij deden het regelmatig, niet alleen in Nederland maar ook naar Duitsland en België. Zelfs een aantal Franse steden zijn dankzij snelle treinverbindingen goed bereikbaar voor een weekendje weg. Denk bijvoorbeeld aan steden zoals Lille, Hamburg, Hannover of Gent die super leuk zijn voor het hele gezin! 

Kinderen reizen met de trein in Duitsland (DB) gratis. Kinderen tot en met 5 jaar hebben geen eigen ticket nodig. Kinderen van 5 t/m 14 jaar reizen ook gratis met een meereizende ouder of grootouder. Je moet ze dan wel bij het boeken van een ticket opgeven. Wel betaal je voor kinderen een eventuele zitplaatsreservering. Alle ICE- en de meeste EC/IC-treinen hebben een kindercoupé of een kinderzone gericht op gezinnen met jonge kinderen (tot ongeveer 3 jaar). Hier kunnen ze veilig kruipen, kun je een flesje opwarmen of een baby verschonen. 

Engelberg zwitserland globi express

In België (NMBS) reizen kinderen tot en met 11 jaar gratis. Een betalende volwassene mag maximaal 4 kinderen meenemen. Die hebben geen kaartje nodig. In Frankrijk (SNCF) zijn zijn kinderen niet gratis, wel krijgen ze korting. Reis je met de Thalys of Eurostar dan zijn er ook speciale kindertarieven. 

Gratis reizen met de trein kan ook in Luxemburg. Sinds 1 maart 2020 is zowel de trein als de bus gratis voor volwassenen en voor kinderen. Helaas is er alleen nog geen snelle verbinding met Luxemburg. 

De volgende kindvriendelijke steden zijn goed bereikbaar met de trein en dus heel geschikt voor een weekendje weg of om op te nemen in een langere vakantie. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Een Europese rondreis met de trein

Een rondreis met de trein met kinderen door Europa kan natuurlijk ook. Het is een goed alternatief voor een vliegvakantie of een vakantie met de eigen auto. Wij hebben dit nu meerdere keren gedaan. De langste route was helemaal vanaf Sicilië terug naar huis via het vasteland van Italië, Zwitserland en Duitsland. Ook maakten we een rondreis door de Alpenlanden Oostenrijk en Slovenië. Beide landen hebben een heel goed treinnetwerk, zelfs kleine plaatsen zijn goed bereikbaar. Dan neem je daar de kabelbaan en zit je echt midden in de bergen. 

reizen met de trein

Op zoek naar een toffe route? Benieuwd wat je mee moet nemen? Of nog andere vragen lees onze uitgebreidere blogs met tips. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Verre bestemmingen met de trein

Bevalt het reizen met de trein met kids je zo goed dat je bedacht hebt dit ook te doen tijdens een verre reis? Helaas zijn buiten Europa de treinverbindingen een stuk slechter. In Amerika heb je bijvoorbeeld wel Amtrak, maar daarmee ben je veel langer onderweg dan met de auto. In Latijns-Amerika zijn er een aantal hele mooie routes, zoals de rit door de Koperkloof in Mexico en de The Devil's Nose Train in Ecuador Ridesoms (zoals naar Machu Picchu). Meestal is de trein ook gewoon de makkelijkste route. Dit zijn echter geen bestemmingen waar je een hele vakantie met de trein kunt reizen, hiervoor zijn de routes niet goed op elkaar aangesloten.

Hetzelfde voor de meeste landen in Afrika, hoewel er in Marokko en in Egypte zeker wel een aantal goede treinroutes zijn.

reizen trein myanmar

De meeste landen waar je wel echt goed met de trein op vakantie kunt,liggen in Azië. China en India hebben een uitstekend treinnetwerk! Al moet je zeker bij de laatste wel goed opletten of je een snelle of langzame trein boekt en welke klasse. In Japan zijn er razendsnelle en comfortabele treinen. Op het vasteland van Maleisië is er de laatste jaren geïnvesteerd in het spoor en hier kun je net als in Thailand best veel bestemmingen per trein bereiken. Het beste treinland in Zuidoost-Azië is toch Vietnam, mede ook door de lange smalle vorm. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Scroll naar top