Home / Filipijnen met kinderen

Filipijnen met kinderen

Een land waar je een keuze kan maken uit duizenden eilandjes, waar je kunt zwemmen met walvishaaien, waar parelwitte zandstranden nog voor jou alleen zijn en waar de lokale bevolking je hart steelt. De Filipijnen!!!


Hoewel dit land nog niet wordt aangedaan door veel reizende gezinnen kunnen we de Filipijnen met kinderen zeker aan iedereen aanraden. Wij bezochten het land zelf voor onze dochter geboren werd maar delen ook tips van Laura en Amoy die met jonge kinderen naar de Filipijnen gingen. Blogger Cindy nam juist haar tieners mee naar de Filipijnen. 

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com . Ook gebruik ik vaak Klook omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in zuidoost Azië.

Plan je vakantie in de Filipijnen

Lees meer

Waarheen in de Filipijnen met kinderen

Omdat de Filipijnse archipel uit 7107 eilanden bestaat, moet je toch echt een keuze maken. De grootste twee eilanden zijn Luzon en Mindanao. Deze beide eilanden beslaan samen zo'n twee derde van de oppervlakte van het land, dat met ongeveer 300.000 km² ruim zeven maal zo groot is als Nederland. De Filipijnen hadden bij de laatste telling in 201  ruim 103 miljoen inwoners.

Gelukkig zijn er in de Filipijnen diverse low-cost airlines zoals Cebu Pacific. Wanneer je tijdig boekt, kan je afstanden die je 2 dagen in de bus kosten voor minder dan 25 euro, en in een fractie van de tijd, met het vliegtuig afleggen. Laura en haar gezin bezochten tijdens hun reis naast Manilla de eilanden Bohol en Palawan. Ook Cindy koos vooral voor die eilanden. Wij besteedden zelf in de meeste tijd op het hoofdeiland Luzon en gingen naar het eiland Mindoro. 

Manilla met kinderen

Je zult je reis waarschijnlijk beginnen in de metropool Manilla, een enorme drukke stad. Naast het oude ommuurde gedeelte Intramuros heeft het weinig anders interessants te bieden. Mocht het weer niet meezitten dan kan je eventueel naar het Science museum of de diverse indoorspeeltuinen in de shopping malls.

 Je ziet de Amerikaanse invloeden, op iedere hoek van de straat vind je wel een fastfood keten. De over the top versierde Jeepneys met de meest creatieve religieuze teksten kleuren het straatbeeld. Manilla is prima om twee nachtjes bij te komen van de lange reis maar meer is niet nodig. Zoals in elke Aziatisch land zijn ze ook hier dol op kinderen. Bereid je er dus op voor dat er voor je kindje geen gebrek aan aandacht zal zijn en hij/zij door honderden fototoestellen wordt vastgelegd.

Filipijnen intramuros

Cebu, Bohol, Panglao en siquijor

Een korte vlucht van de metropool brengt je naar het eiland Bohol of naar Cebu. Vanaf daar kan je met de boot naar kleinere eilanden Panglao en Siquijor.  Dit cluster van eiland wordt vaak bezocht als vakantiebestemming in de Filipijnen.

Het eiland Bohol is supergroen, maar ook erg rustig.  Nummer één bezienswaardigheid: De Chocolate Hills, dit zijn kegelvormige heuvels die met gras zijn begroeid. Tijdens het droge jaargetijde is het gras bruin gekleurd en daarom de benaming 'chocolade'. Tja, wie dat ook bedacht heeft! Maar ze geven een prachtig vergezicht.

Dan zijn er nog de grote ogen die je met eigen ogen moet aanschouwen, al moet je goed kijken om de vijftien centimeter grote eigenaardige bewoner van Bohol te mogen ontmoeten. De tarsier oftewel het Filipijnse spookdiertje leeft nog in kleine aantallen op Bohol. Helaas is ook hier de mens weer de oorzaak dat het beestje bijna is uitgestorven.

We hebben een reservaat bezocht waar de beestjes zich hopelijk in alle rust in hun natuurlijke omgeving kunnen voortplanten. De verzorgers moeten elke ochtend op zoek in het bos om ze te vinden, er was er die dag maar één die moeite had gedaan om de toerist tevreden te stellen. Wij hebben het eiland verkend met een taxi, deze bleef netjes op ons wachten en bracht ons daarna weer naar de volgende bestemming. Is je kind al wat ouder dan kun je het eiland ook leuk per scooter verkennen.

Voor oudere kinderen heeft Bohol ook veel te bieden zoals ziplijnen en Quad rijden. 

Lees meer
Lees meer

Palawan

Palawan is een van de plekken in de Filipijnen waar een bucketlist item uit kan komen, namelijk zwemmen met walvishaaien. In de Filipijnen heb je meerdere locaties waar je deze prachtige dieren kunt aanschouwen. Nu zijn er een aantal locaties waar deze dieren gevoerd worden en waardoor de walvishaai niet zelf meer op zoek gaat naar voedsel en dus echt een toeristische attractie is geworden. Dit is naar mijn mening niet de juiste manier om met wilde dieren om te gaan. In een bepaald seizoen trekt de walvishaai langs het eiland Palawan, en dit is voor veel mensen net als voor Laura en haar gezin 1 van de redenen om dit eiland dan ook te bezoeken.

Filipijnen met kinderen

Helaas kregen ze de dag voor de trip al te horen dat de walvishaai nog niet gespot was, in plaats van een walvishaai werd het een dolfijn. En die hebben ook  zeker niet teleurgesteld. Wel 30 stuks zwommen een uur met de boot mee. Ook hun zoontje Dex vond het prachtig.

Voor de kust van Palawan liggen nog diversere kleine eilanden. Voor een echte bountry trip maak je een (meerdaagse) boottocht naar deze eilanden. 

De natuur rondom Puerto Princesa is ook prachtig. Zo kan je op de boot stappen om de vuurvliegjes van de mangrove te bewonderen. Geen verlichting en het fototoestel mag niet flitsen. Binnen dertig minuten lag Dex lekker te snurken, heel rustgevend die vuurvliegjes. Echt prachtig al die bomen vol met honderden kleine lichtjes. 

Filipijnen met kinderen

Wil je de grote stad Puerto Princesa achter je laten en meer zien van het leven op Palawan? Dat kan bijvoorbeeld door te reserveren bij een klein eco resort ergens in een klein gehucht aan de oostkust van Palawan. Alleen er komen is al een avontuur.

Fietsen Palwan

Slepen met je kind, koffers en buggy in een volgestouwde lijnbus die maar een enkele keer per dag gaat is namelijk niet ideaal. Na wat onderhandelen en met het betalen van het hele bedrag dat je normaal voor een gedeelde taxi tot het eindpunt (vijf uur verder rijden) zou moeten betalen, kan deze privé gehuurd worden.

Lees meer

Luzon

Wil je meer tijd doorbrengen op het hoofdeiland Luzon dan zijn er diverse plekken die wij zeker ook met kinderen aanraden.

Zo heb je Donsol, een klein plaatsje in het zuiden van Luzon. Je kunt hier bijvoorbeeld komen door eerst te vliegen naar Legaspi en dan nog een rit van een uur met een minibusje. Deze bestemming is vooral interessant voor wie niet afhankelijk is van de zomervakanties. Van februari tot mei heb je hier namelijk een grote kans om te snorkelen met walvishaaien. We kunnen je vertellen dat dit echt geweldig is! Verder kan je ook in Donsol op vuurvliegjessafari en hangt er een fijn ontspannen sfeertje.  Ook kan je hier goed duiken bijvoorbeeld bij de Manta Bowl, één van de beste plekken in de Filipijnen om Manta Rays te vinden.

Filipijnen donsol

In het nabij gelegen Legaspi kan je met oudere kinderen actief bezig zijn door te gaan ziplijnen of zelfs door de perfect kegel van de Mayon vulkaan te beklimmen.

Een bestemming op het eiland Luzon die populair is bij Filipijnse gezinnen is Lake Taal. Vermijd bij voorkeur de weekenden wanneer alle dagtrippers vanuit Manila (wat maar 2 uur met de bus is) komen. De grootste attractie is het natuurschoon. Je hebt hier een grote krater met een meer en daarin weer een vulkaan met daarin weer een meer. Met een bootje kan je je over laten zetten om dit te bekijken. Een ander attractie is het “people park in the sky”. Oud-dictator Marcos bouwde hier een luxe villa maar deze werd nooit afgebouwd. Nu is het betonnen geraamte een gaaf uitzichtpunt inclusief restaurantjes speeltuin en groot Christusbeeld.

Filipijnen Taal

Praktische informatie Filipijnen met kids

De Filipijnen is een fijne plek om rond te reizen, de inwoners zijn vriendelijk en behulpzaam.  Over het algemeen spreken veel mensen in de Filipijnen Engels en dit maakt het reizen gemakkelijk

Met openbaar vervoer of taxi’s kom je overal, wel heb je geduld nodig 😉  Luiers zijn overal te koop. Je kunt een buggy meenemen maar zeker op de stranden kan je beter uit de voeten met een babydrager.  In Manila kan een buggy wel handig zijn al moet je wel veel gaten omzeilen en is de stoep regelmatig geblokkeerd.

Wat betreft prijzen is de Filipijnen wat duurder dan landen zoals Cambodja, Laos en Thailand maar nog steeds veel goedkoper dan Europese vakantiebestemmingen.

Filipijnen donsol

Nog wat leuke weetjes over de Filipijnen:
1. Karaoke is uitgevonden in de Filipijnen
2. Basketbal is volkssport nummer 1
3. Ze zijn op dol op balut, dit is een bevruchte eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo (ons niet aan gewaagd)
 4. De Filipijnen antwoorden 'Ja' met de wenkbrauwen. Als je op een vraag als antwoord omhoog getrokken wenkbrauwen krijgt, dan betekent dit Ja!

Scroll to Top