Home / Mauritius met kinderen

Mauritius met kinderen

Denk je aan Mauritius dan denk je misschien vooral aan stranden, luxe resorts en een bestemming voor pasgetrouwde stellen op huwelijksreis.

Maar Mauritius heeft veel meer te bieden dan dat en zeker ook voor gezinnen met kinderen. Een reis naar dit bijzondere eiland, gelegen in de Indische Oceaan voor de kust van Afrika, stond hoog op het reis verlanglijstje van blogger Leonie en haar gezin. Ze vlogen met hun gezin met twee kinderen van 7 en 11 jaar in de zomervakantie naar Mauritius en maakten een kleine rondreis met een huurauto over het eiland. Eerder bezocht blogger Delphine Mauritius ook met haar gezin.

Mauritius met kinderen

Plan je reis naar Mauritius met kinderen

Je kunt voor je vakantie naar Mauritius kiezen voor een pakketreis. Zeker als je een niet heel veel tijd hebt is dit een goede optie. TuI heeft het grootste aanbod van reizen naar Mauritius. Van kindvriendelijk all-inclusive hotel op Mauritius tot kleinschaligere en groene hotels. 

Een andere mogelijkheid is je reis door Mauritius laten organiseren. Dit kan bijvoorbeeld via Pangea Travel die een rondreis Mauritius aanbieden. 

Zelf doen kan natuurlijk ook, boek een los ticket, een huurauto en regel zelf je accommodatie. In dit blog delen we onze favorieten kindvriendelijk hotels op Mauritius

Route Rondreis Mauritius

Het eiland Mauritius is prima per huurauto verkennen. De afstanden zijn niet enorm groot en de wegen zijn over het algemeen redelijk tot goed.

Houd er wel rekening mee dat men op Mauritius aan de linkerkant van de weg rijdt en je dus even moet wennen als je voor het eerst in je huurauto stapt. De bewegwijzering is niet overal even goed dus een goede en gedetailleerde wegenkaart is aan te raden om aan te schaffen. Wij installeerden Maps.me op onze telefoon en met deze app konden we heel gemakkelijk overal de weg vinden.

Mauritius met kinderen

Onze rondreis over Mauritius startte aan de oostkust van het eiland in het plaatsje Deux Frères. We verbleven drie nachten aan de oostkust in een comfortabele tent aan de oever van de Grand Rivière Sud-Est.

Via de zuidkust van Mauritius reden we naar onze volgende bestemming: Black River, gelegen aan de zuidwest kant van het eiland. Hier verbleven we vier nachten in een geweldig guesthouse. De reisafstand bedroeg ongeveer 95 kilometer.

De laatste bestemming van onze rondreis was gelegen in het noorden van Mauritius, het plaatsje Calodyne, waar we vijf nachten verbleven in een luxe hotel aan een mooi strand. De reisafstand van Black River naar Calodyne was ongeveer 66 kilometer.

Mauritius met kinderen

Activiteiten op Mauritius met kinderen

Mauritius heeft prachtige stranden waar je allerlei watersporten kunt beoefenen zoals kitesurfen, duiken, zeilen en snorkelen. Maar op het eiland kun je heeft nog veel meer activiteiten ondernemen. Ons gezin gaat graag op pad op vakantie en wij zijn het liefst actief en sportief bezig. We ontdekten dat Mauritius een uitstekende bestemming voor een vakantie met je gezin als je, naast zwemmen en zonnen, nog andere dingen wilt ondernemen.

Mauritius met kinderen

Oostkust Mauritius

Aan de oostkust van Mauritius vind je vooral kleine baaitjes en kleine vissersdorpjes. Dit deel van Mauritius is nog erg authentiek en is niet overspoeld met massatoerisme of hotelketens. De inwoners van dit deel van het eiland leven vooral van de visserij en tuinbouw en leven nog heel traditioneel.

Fietsen, wandelen of kanoën aan de Oostkust van Mauritius

Een leuke manier om de dorpjes en baaitjes aan de oostkant te ontdekken is per fiets. Bij de meeste accomodaties kun je mountainbikes huren en je kunt er ook georganiseerde fietstochten boeken.

Ook kun je wandelingen maken, zoals bijvoorbeeld in Vallée de Ferney waar je met een gids een georganiseerde wandeling in de bergen kunt maken.

Onze accommodatie aan de oostkust was gelegen aan de oever van de Grand Rivière Sud-Est. Wij maakten met ons gezin een kanotocht over de rivier naar een waterval en weer terug. De terugweg was wel even pittig want er stond een behoorlijke stroming in de rivier. De kano's en zwemvesten konden we gratis lenen bij onze accommodatie.

kajakken mauritius

Het onbewoonde eiland Ile aux Cerfs

Het is ook zeker de moeite waard om een boottrip te maken naar Ile aux Cerfs, een onbewoond eilandje voor de oostkust van Mauritius met mooie zandstranden. Bij de pier van het eiland waar de boten aanmeren worden allerlei watersporten aangeboden en je vindt daar ook diverse restaurants en kleine toeristenwinkeltjes. Als je doorloopt naar de andere kant van het eiland ben je weg uit de drukte en voel je je even helemaal alleen op dit prachtige eiland. Zwemmen in zee is aan deze kant van het eiland niet aan te raden vanwege de stroming en vele zeeëgels die op de bodem van de zee leven. Vanuit verschillende plaatsen worden georganiseerde boottochten naar Ile aux Cerfs aangeboden. Wij werden vanaf onze accommodatie met een gratis shuttleboot 's morgens naar Ile aux Cerfs gebracht en in de loop van de middag weer opgehaald.

 Ile aux Cerfs

Zuid/Zuidwest Mauritius

Het zuid/zuidwesten van Mauritius is ongerept en geeft een beeld hoe het eiland eruit moet hebben gezien voordat het werd gekolonialiseerd door ondermeer de Nederlanders. Watervallen, bergen, jungle, diepe kliffen en bijzondere flora en fauna zijn te vinden in dit deel van het eiland. Je hoeft je zeker hier niet te vervelen, er is enorm veel te zien en te beleven met je gezin.

In dit deel van Mauritius vind je ook de Afrikaanse roots terug. Veel ex-slaven vestigden zich in dit deel van Mauritius in de 19e eeuw en nog steeds houden de huidige inwoners veel van hun tradities en de creoolse cultuur in ere.

La Vanille Nature Park

In het zuiden van Mauritius vind je een kleinschalig dierenpark waar je krokodillen, apen en allerlei reptielen kunt bewonderen in een mooie jungle achtige omgeving. Een paar keer per dag kun je zelf babykrokodillen voeren als je durft. Voor kleine kinderen is er een kinderboerderij met speeltuintje.

Het hoogtepunt voor onze kinderen was het voeren van de enorme reuzenschildpadden. De schildpadden lopen los in een omheinde omgeving waar je doorheen mag lopen. Je mag de schildpadden voorzichtig aanraken, aaien (wel oppassen want ze kunnen bijten!) en speciale bladeren voeren. Een aantal schildpadden die hier wonen zijn al meer dan 100 jaar oud.

La Vanille Nature Park is dagelijks geopend, voor meer informatie over de toegangsprijzen en openingstijden kun je op de website kijken.

La Vanille Nature Park mauritius

Coloured earth, watervallen en rum in Chamarel

Een heel bijzonder natuurfenomeen vind je in Chamarel, "the seven coloured earth". Deze zandheuvels bestaan uit zeven kleuren: bruin, rood, blauw, paars, violet, geel en groen. Heel bijzonder is dat elke zandlaag een andere kleur heeft en dat de kleuren niet met elkaar mengen, hoe hard het ook waait of regent. Het is voor geologen nog steeds een groot raadsel hoe deze zandduinen zijn ontstaan en waarom de kleuren niet met elkaar mengen.

Chamarel Mauritius

Je mag niet over de zandheuvels lopen, maar via een mooi aangelegd pad kun je er omheen lopen. Vanuit elke hoek zie je weer andere kleurschakeringen, echt heel erg bijzonder. De zandheuvels zijn gemakkelijk per auto bereiken. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid overal en er zijn faciliteiten zoals toiletten en een restaurant. Het gebied is een privé terrein en je moet bij de ingang wel entreegeld betalen om het terrein op te kunnen gaan.

Ook leuk om te bezoeken is de Rhumerie de Chamarel. In deze rumdistilleerderij wordt tijdens een tour alles verteld over hoe men van suikerriet deze speciale rum op Mauritius maakt. Aan het einde van de uitleg door de distilleerderij mogen volwassenen de verschillende soorten rum proeven.

Chamarel Mauritius

Black River Gorges National Park

Het Black River Gorges National Park is een absolute must om te bezoeken als je op Mauritius bent. In dit nationale park van ruim 66 hectare groot zie je diepe ravijnen, regenwoud, watervallen en kun je bijzondere en zeldzame dieren en planten vinden. Je kunt het park gemakkelijk zelf met je auto in rijden. De weg door het park is goed onderhouden, wel af en toe stijl en met scherpe haarspeldbochten. Maak met je auto een stop bij het spectaculaire uitzichtpunt "Piton de la Petit Rivière Noire". Bij helder weer kun je vanaf dat punt bijna het hele eiland zien. Helaas was het tijdens ons bezoek aan het park mistig maar het uitzicht was zelfs dan erg indrukwekkend. Pas wel op voor de brutale apen die rondlopen bij het uitzichtpunt.

Ga je graag wandelen met je gezin? Black River Gorges National Park heeft meer dan 60 kilometer aan wandelpaden door het gebied. Bij het informatiecentrum in het park kun je informatie krijgen over de de diverse wandelroutes.

Black River Gorges National Park mauritius

Grand Bassin, heilig kratermeer 

In de 19e eeuw, onder het Britse bewind, zorgde Mauritius voor de grootste suikerproductie van de wereld. Naast de vele Afrikaanse slaven die naar het eiland werden gebracht, deden de Britten ook een beroep op de Indische bevolking. De Indiërs kregen een contract voor vijf jaar om te werken in de suikerplantages, ze konden uit vrije wil na vijf jaar vertrekken of het contract nog eens verlengen voor vijf jaar. De meeste Indiërs bleven op het eiland, de levenskwaliteit voor hen was er beter dan in Indië en na tien jaar kregen ze de Mauritiaanse nationaliteit. Vandaag is 68% van de bevolking van Indische oorsprong, dus vinden we het leerrijk voor hen om even kennis te maken met het Hindoïsme.

Vlakbij Black River Gorges National Park ligt een kratermeer, Grand Bassin. Dit voormalige kratermeer is erg belangrijk voor de hindoe gemeenschap op Mauritius en ook voor hindoes in de rest van de wereld. Elk voorjaar komen honderduizenden hindoe pelgrims uit allerlei landen naar dit heilige meer voor het Maha Shivaratree festival. Bij het meer vind je tempels, altaars en kun je zien hoe mensen offers brengen bij de offerplaatsen langs het water. Een kleurrijk spektakel waar onze kinderen erg van onder de indruk waren. Indrukwekkend is ook het 35 meter hoge beeld van de godin Shiva.

Een bezoek aan het Grand Bassin is gratis.

grand bassin mauritius

Watervallen op Mauritius

Mauritius heeft een aantal indrukwekkende watervallen.

In het westen van Black River Gorges National Park vind je "Les 7 Cascades". Je kunt alle zeven watervallen te voet bereiken, waarbij het handig is om de wandeling samen met een gids te doen aangezien sommige wandelpaden soms lastig zijn om te vinden. Wij maakten een wandeling met een gids net iets buiten dit gebied en konden vanuit de verte alle zeven watervallen zien.

Tijdens onze route door Black River Gorges National Park naar Grand Bassin passeerden we de "Alexandra Falls". Deze watervallen zijn ook zeker de moeite waard om te bekijken. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar het uitkijkpunt. Of ga, net al wij deden, pootje baden in de rivier.

Vlakbij de "seven coloured earth" vind je misschien wel de mooiste en meest indrukwekkende waterval van Mauritius, de Chamarel waterval. Vanaf een uitkijkpunt kun je het water van de 90 meter hoge waterval naar beneden zien kletteren. Het is een korte klim over een goed aangelegd wandelpad naar het uitkijkpunt.

Chamarel Mauritius

Ziplinen in La Vallée des Couleurs Nature Park

Voor spannende activiteiten met je gezin op Mauritius kun je terecht bij La Vallée de Couleurs Nature Park. Hier kun je allerlei gave activiteiten doen zoals quad of buggy rijden, op een 100 meter hoge loopbrug over het bos lopen of ziplinen op een van de langste ziplines ter wereld.

Ziplinen in La Vallée des Couleurs Nature Park

In het park kun je ook wandelingen maken langs watervallen, beekjes of genieten van het uitzicht op het natuurfenomeen van "multi coloured earth" dat je, net als in Chamarel, ook hier kunt bewonderen.

Wij hadden veel zin in het zipline avontuur. Je kunt kiezen of je alleen de langste zipline wilt doen of vijf of alle zeven ziplines. Wij kozen voor het volledige pakket en gingen voor alle ziplines. Met jeeps word je naar boven gebracht naar de eerste en meteen ook de langste zipline, deze is wel 1,5 kilometer lang! Als je durft kun je deze zipline liggend, net als een vliegende vogel, doen. Het ziet er heel stoer maar ook best eng uit. Kinderen moeten, als ze nog niet voldoende gewicht hebben voor deze lange zipline, samen met een ouder van deze zipline doen. De andere ziplines mogen kinderen wel zelfstandig doen. Aan het eind van het parcours wacht een spannende verrassing: ziplinen boven een waterval! Wij vonden het een erg gave ervaring, dit zipline parcours op Mauritius. Alles was goed geregeld en we werden op het parcours goed geholpen door de medewerkers.

La Vallée de Couleurs Nature Park is elke dag geopend. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Reserveren van de activiteiten is vooraf niet nodig. De prijzen voor de activiteiten zijn wel redelijk hoog maar zeker het geld waard.

Ziplinen in La Vallée des Couleurs Nature Park

Vulkaankrater Trou aux Cerfs

Ben je in de buurt van Trou aux Cerfs ga dan zeker deze 85 meter diepe vulkaankrater bekijken. Je kunt in een half uur een rondje om de krater lopen en vanaf diverse punten heb je een mooi uitzicht over Mauritius.

Noordkust Mauritius

In het noorden van Mauritius vind je prachtige zandstranden en baaien en is heel geschikt voor een strand- en zonvakantie aangezien hier de minste regenval per jaar is op het hele eiland. Je kunt hier genieten van prachtige zonsondergangen en als je van watersporten houdt zit je hier helemaal goed. Aan de noordkant vind je de meeste hotels en accomodaties van Mauritius, in verschillende prijsklassen. Het toeristische plaatsje Grand Baie, ook wel de Côte d'Azur van Mauritius genoemd, is gelegen aan een mooie baai waar je jachten en boten kunt bekijken en je vindt er diverse hotels, restaurants, bars en winkels. Minder toeristisch maar gelegen aan mooie stranden zijn de kustplaatsen Péreybère, Point aux Piments, Trou aux Biches en Cap Mal-Heureux. Naast zon, zee en strand zijn er leuke uitstapjes te doen in het noorden van Mauritius.

L'Aventure du Sucre, suikermuseum

Als je rond rijdt in het noorden van Mauritius vallen je meteen de enorme suikerrietplantages op. De suikerriet industrie was erg belangrijk in de geschiedenis van Mauritius en een belangrijkste bron van inkomsten voor Mauritius en het bijproduct, rum is dat tegenwoordig nog steeds.

L'Aventure du Sucre

In L'Aventure du Sucre, het suikermuseum, word je alles verteld over hoe suikerriet op Mauritius door de Nederlandse kolonisten werd gebracht en hoe het het land welvaart bracht. Het proces van de verwerking van suikerriet wordt hier op leuke en interactieve wijze uitgelegd. Kinderen kunnen een (Engelstalige) puzzelroute doen door het museum. Ook kun je een rondleiding met een gids doen door het museum.

Aan het einde van je route kun je verschillende soorten suiker en rum proeven. We vonden het een interessant museum en hebben veel geleerd over de productie van suiker. Een leuk museum voor het hele gezin om je prima een ochtend of middag te vermaken.

L'Aventure du Surce is dagelijks geopend (m.u.v. bepaalde feestdagen). Parkeren is gratis.

L'Aventure du Sucre mauritius

Chateau de Labourdonnais

Wil je de koloniale architectuur en levensstijl uit de negentiende eeuw van dichtbij ontdekken, dan is een bezoek aan Château de Labourdonnais echt een must. Delphine en haar gezin bezochten dit prachtige landgoed tijdens hun vakantie op Mauritius.

We beginnen het bezoek aan het château door de lange oprijlaan af te wandelen tot aan het  huis. We lopen de trappen op naar de ingang van het huis, waar twee grote stenen leeuwen de toegang bewaken.

Eenmaal binnen in het huis, wanen we ons echt in de negentiende eeuw.  Alle vertrekken in het huis zijn tot in de puntjes historisch aangekleed en brengen zo de authentieke levenswijze tot zijn recht. Van een gedekte eettafel in de leefruimte tot Victoriaanse kleren in de kledingkasten.

Tijdens het bezoek vind je ook veel fotomateriaal en historische documenten, maar met onze twee kinderen kunnen we daar niet te lang bij blijven stil staan. Tijd om ze even te laten ravotten in de gigantische tuin.

Op het terrein is er ook een restaurant aanwezig om de hongerige maagjes te vullen. Nagenieten doen we in de bar van rum stokerij, de kinderen krijgen vruchtensap en snoep, gemaakt van de tropische vruchten uit de boomgaard en wij mogen heerlijke rum proeven.

Chateau de Labourdonnais

Pamplemousses botanische tuin

Ook bracht Delphine met haar gezin tijdens hun vakantie op Mauritius een bezoek aan de Pamplemousse botanische tuin.

Hier word je ondergedompeld in de geschiedenis van Mauritius aan de hand van de natuur. Kinderen onder 12 jaar mogen gratis binnen en voor een kleine vergoeding nemen we een gids onder de arm die ons begeleid door de tuin. Deze tuinen en irrigatiekanalen werden aangelegd door de vele slaven die werkten in de suiker molens en dienden oorspronkelijk als groentetuinen voor hen. Onze eerste stop is bij een replica van de eerste suikerfabriek waar we uitleg krijgen hoe de productie toen tot stand werd gebracht door gebruik te maken van ossen. Onder het Franse bewind, werden er kruidentuinen en visvijvers aangelegd. Je vindt er werkelijk kruiden van over gans de wereld. Later onder het Engelse bewind werden er tropische planten en bomen aangelegd. Letterlijk alle zintuigen worden geprikkeld. Het is een nieuwe ervaring voor de kinderen om de verschillende kruiden te ruiken en te proeven.  Ook leren we welke kruiden en planten kunnen gebruikt worden als medicatie.

Pamplemousses botanische tuin

Modelschepen bij Historic Marine 

We kregen de tip van een inwoner van Mauritius om Historic Marine te bezoeken. Hier worden schepen, volledig op schaal van hout nagebouwd. De modelschepen van Historic Marine worden aan klanten over de hele wereld verkocht. We kregen van een vriendelijke medewerker een rondleiding door de showroom en de werkplaats. Indrukwekkend om te zien hoe de modelschepen volledig handmatig gemaakt worden. Met sommige schepen is men wel maanden bezig.

De showroom en werkplaats zijn dagelijks geopend en de entree is gratis.

Modelschepen bij Historic Marine

Klimaat en reistijd Mauritius

Mauritius heeft een tropisch klimaat en de temperaturen komen zelden onder de 22 graden. Er zijn wel verschillen in temperatuur in de verschillende delen van Mauritius: het noorden en westen van Mauritius zijn relatief iets warmer en droger dan het oosten en zuiden. De beste maanden voor een vakantie op zijn mei tot en met oktober.

In november/december is het warm op Mauritius en kunnen de temperaturen oplopen tot 32 graden. De luchtvochtigheid is in deze periode vaak ook hoog. In januari tot en met april is het erg warm op Mauritius en valt er de meeste regen. Tussen januari en maart komen er ook regelmatig cyclonen voor.

Onze zomervakantie is een prima periode om op vakantie te gaan naar Mauritius. De temperaturen variëren dan 22 tot 26 graden overdag en de regenval is minimaal. Wij bezochten Mauritius eind juli/begin augustus en hebben wel wat regen en wind gehad tijdens de eerste dagen van ons verblijf aan de oostkant van het eiland. De rest van onze vakantie hebben we warm en zonnig weer gehad.

Mauritius met kinderen

Mauritius met een baby of peuter

Is Mauritius ook geschikt voor gezinnen met kleinere kinderen en baby's? Zeker! De meeste resorts en hotels op Mauritius beschikken over faciliteiten voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden, zoals aparte kinderzwembaden, kindermaaltijden, kinderbedjes, speeltuintjes en in een hotel waar wij verbleven kon je zelfs ook gebruik maken van een oppas service. Handig voor wie naar Mauritius gaat met een baby en rustig samen wil dineren. 

In supermarkten zijn babyvoeding en luiers verkrijgbaar en bij de meeste restaurants op het eiland beschikt men over kinderstoelen en kindermaaltijden. We hebben zelfs bij een restaurant gegeten waar men een aparte speelhoek had gemaakt voor de kleintjes. Maak je een rondreis met een auto op Mauritius: bij je huurauto kun je een autostoeltje huren op Mauritius.

Op Mauritius komt geen malaria voor wat het ook een fijne tropische bestemming maakt met (kleine) kinderen. En met een tijdverschil van twee uur in de zomerperiode en drie uur in de winterperiode heeft je kindje ook geen last van een jetlag.

Hoe kom je op Mauritius

Vanuit Nederland en België zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Mauritius. Je zult moeten overstappen op een andere vlucht in een ander land en krijg je altijd te maken met een overstaptijd.

Wij kozen ervoor om met de luchtvaartmaatschappij Emirates te vliegen. We maakten een stop over van vier dagen en bezochten de high lights van Dubai. Voordeel van een stopover in Dubai is dat je geen visum nodig hebt om het land te bezoeken. Vergelijk dan het aanbod via Skyscanner en check de aanbiedingen van TUI naar Mauritius die bieden bijvoorbeeld ook een startpakket naar Mauritius wat soms goedkoper is dan een losse vlucht.  

grand bassin
Scroll to Top