Een vakantie naar Mexico met kinderen bestaat voor de meeste Nederlandse gezinnen uit een vakantie naar het schiereiland Yucutan of een rondreis door het Yucatan, Tabasco en Chiapas. Ook bij ons zijn dit favoriete gebieden, maar onze diverse bloggers bezochten met hun gezin ook onbekendere streken in Mexico.
Mexico is 47x groter dan Nederland. In Latijns-Amerika zijn alleen Brazilië en Argentinië nog groter dan Mexico. In het noorden grenst Mexico aan de Verenigde Staten. In het zuiden van Mexico ligt het schiereiland Yucatan, dit grenst aan Guatemala en Belize. Veel reizigers kiezen ervoor om een rondreis te maken door Mexico (Yucatan), Guatemala en Belize. Verder grenst Mexico aan zee, het heeft maar liefst 5.364 km2 aan eilanden.
Plan je reis naar Mexico
Het is onmogelijk om in één vakantie heel Mexico te zien. Zeker voor een eerste keer Mexico is het handig om te vliegen op Cancun (of eventueel heen op Mexico-Stad en terug vanaf Cancun). Je bevindt je dan in de meest toeristische regio Yucatan met de mooiste stranden en gaafste Maya-tempels. De toeristische hoogbouw wordt afgewisseld met koloniale steden waar je heerlijk kunt slenteren. Vaak is er op het centrale plein ook een speeltuintje voor kinderen.
Misschien vraag je je af of Mexico wel veilig is, omdat Mexico nogal eens negatief in het nieuws komt als het gaat om veiligheid. Dit probleem heeft vooral te maken met drugshandel en speelt met name rondom de grens met de USA. Dit is duizenden kilometer verderop, ongeveer net zo ver als van Amsterdam naar Marokko.
Tijdens een rondreis Mexico met kinderen zul je veel afwisseling hebben. Loop door de jungle rondom Palenque, vaar door de mangrove en bekijk de flamingo’s in Celestun, ga zwemmen in een grot (cenote) en snorkelen in de Caraïbische zee.
Huur een paar dagen een auto om naar de wat onbekende Maya tempels te gaan. Of bezoek een oude hacienda die op het terrein diverse cenotes heeft om te zwemmen. De lange afstandsbussen in Mexico zijn ook prima en er zijn diverse lowcost airlines actief.
Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Bekijk hier de Mexico familiereizen. Voor een reis op maat kan je terecht bij Riksjafamily. Liever op reis met andere gezinnen? Bekijk dan de familiereizen van Djoser, Koning Aap, 333Travel en Sawadee. Of ga voor een reis inclusief huurauto via ANWB of een strandvakantie met TUI.
Waarheen in Mexico met kids
Yucatan, Campeche en Quintana Roo
Het schiereiland Yucatan is zo’n 3,5 keer zo groot als Nederland en bevat drie provincies: Yucutan, Campeche en Quintana Roo. Voor toeristische doeleinden wordt voor het hele gebied meestal Yucutan gebruikt, dus wij doen dat hier ook.
De wegen in Yucatan zijn goed begaanbaar, het landschap is vlak, de reisafstanden vallen mee en je komt onderweg weinig verkeer tegen. Dat maakt Yucatan bij uitstek geschikt om het met een huurauto te verkennen. In twee tot drie weken kun je een gevarieerde roadtrip maken met je gezin.
Met TUI vlieg je in 13,5 uur rechtstreeks naar Cancun. Ook andere luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Cancun of Playa del Carmen, met minimaal 1 overstap. Wil je ook het minder toeristische deel van Mexico verkennen, dan vlieg je in 11 uur met KLM rechtstreeks naar Mexico-Stad. Vanuit dit deel van Mexico vlieg je in een paar uur met een lowcost airline naar Yucatan. Check hier pakketreizen van TUI naar Yucutan.
Cancun en Isla Mujeres
Cancun, het startpunt van een vakantie in Yucutan, wordt vaak na een nachtje alweer verlaten. Wil je hier toch wat doen? Isla Mujeres ligt zo’n 20 minuten vanaf Cancun en is een fijne dagtrip om te ontsnappen aan de hectiek van Cancun. Deze bestemming is wat levendiger en drukbezochter dan Isla Holbox. Ook hiervandaan kun je een excursie boeken om met walvishaaien te zwemmen.
Playa del Carmen, Tulum en Cozumel
Playa del Carmen en Tulum zijn de bekendste strandbestemmingen aan de kust. Cozumel is het grootste eiland voor de kust van Yucatan en ligt tegenover Playa del Carmen. De belangrijkste trekpleister van dit drukbezochte eiland is het koraalrif, dat tot een van de grootste ter wereld behoort. Wat verder naar het zuiden kun je Bacalar Laguna bezoeken.
Merida en Vallodolid
Op zoek naar wat meer authentieke steden in Yucutan? Ga dan naar Merida of Campeche. De Unesco Werelderfgoed ruïnes en Chichen Itza, een van de zeven wereldwonderen, in de buurt van Vallodolid wil je ook niet missen.
Isla Holbox ligt ten noordwesten van Cancun. Je parkeert je auto in het plaatsje Chicanna en vervolgens brengt de boot je in zo’n 20 minuten naar een klein paradijsje. Isla Holbox is autovrij, er rijden hier alleen fietsen, brommers en golfkarretjes over de zandpaden. Behalve voor de relaxte sfeer en de parelwitte stranden kom je hier om flamingo’s te spotten en met walvishaaien te zwemmen. Dat laatste kan van juni tot en met september en is een unieke ervaring.
Chiapas en Tabasco
Chiapas en Tabasco zijn provincies naast Yucutan. Wanneer je een rondreis maakt door Mexico en van Mexico-Stad naar Cancun onderweg bent, zul je dus zeker door een van beide heen reizen.
Palenque
De belangrijkste toeristische bezienswaardigheid in Chiapas is Palenque. Een oude Maya stad, die anders aanvoelt dan de Maya ruïnes in Yucutan door de ligging in de jungle. Bovendien is het een van de best bewaarde en mooiste Maya steden van de regio. In de jungle zijn nog verschillende andere en meer overgroeide steden te bezoeken.
San Cristobal de Las Casas
San Cristobal de Las Casas is een stad met een authentieke uitstraling. Populair om wat langer te blijven hangen en Spaans te leren of een kookcursus te doen. In de omgeving zijn diverse dorpjes te bezoeken en je kunt er een boottocht maken door een kloof.
Villahermosa
Villahermosa, de hoofdstad van de provincie Tabasco, betekent "mooie stad". Het is echter een hele moderne en weinig sfeervolle stad. Wel is er veel te doen in de omgeving. Archeologieliefhebbers komen hierheen om de kolossale koppen van de Olmeken te bekijken.
Oaxaca
Oaxaca is de naam van de provincie en ook van de hoofdstad van de provincie. De provincie is heel divers: van jungle, bergen, uitgestrekte vlaktes, mooie steden en schattige dorpjes tot tropische kust met schildpaden en walvissen. Deze afwisseling maakt dat de provincie een leuk alternatief biedt voor Yucatan in Mexico. Ondanks dat het minder bekend is dan Yucutan is Oaxaca met kinderen prima te bereizen. Oaxaca (spreek uit: wahaka) ligt op korte vliegafstand van Mexico-Stad (directe vlucht vanaf Amsterdam) of reis over land met de bus, waarbij we een tussenstop in Puebla adviseren.
Oaxaca stad en omgeving
Oaxaca-Stad ligt op 1555 meter en is omgeven door bergketens. Het ligt in een grote vallei en het klimaat is net wat koeler dan bijvoorbeeld Yucatan.
De kleurrijke huizen sieren deze eethoofdstad van Mexico en de vele eettentjes nodigen uit al dat lekkers te proeven. Het is een gemoedelijke stad, met een rijke geschiedenis en de grootste diversiteit aan etnische achtergronden van Mexico, dit dragen ze ook met trots uit. De stad staat verder bekend om de moderne muurschilderingen en mede door de autovrije pleinen is het een fijne bestemming met kinderen.
De laatste twee weekenden van juli viert de stad Oaxaca het Guelaguetza festival, een ode aan de culturele diversiteit in de zeven regio’s van Oaxaca. Flamboyant geklede dansers delen vol overgave hun muziek, dans, tradities en eten. In de laatste twee weekenden trekt een bonte optocht vol dans en muziek door de straten van de stad, op de maandagavonden is er een groot spektakel in de Audiorio Guelaguetza. Een feest om mee te maken!
Na afloop van iedere dans worden cadeautjes het publiek in gegooid. Van waaiers, sjaaltjes en cowboyhoeden tot zakjes suiker, snoepgoed en zelfs ananassen. Tip: reserveer je kaarten online. Of zorg dat je vroeg bij het Auditorium bent, de kans is groot dat er dan nog gratis kaarten beschikbaar zijn.
Oaxaca-Stad wordt op 1 november, op de feestdag ‘dia del morte’ (Allerheiligen), omgetoverd tot een waar spektakel. Als het even kan, zorg je dat je er (in de aanloop naar) die datum bent.
Rondom Oaxaca-Stad is ook nog genoeg te doen. Zo kun je tijdens een excursie een bezoek brengen aan Hierve el Agua, hier heb je unieke rotsformaties die lijken op een waterval. Of bezoek Mitla, een schattig dorpje (ook wel Pueblo Magico genoemd) met bijzondere ruïnes uit de Zapoteekse cultuur en prehistorische rotstekeningen. Bij Monte Alban tref je de bekendste en meest indrukwekkende pre-Spaanse ruïnes van Oaxaca. In Oaxaca is er een rijke weeftraditie en in Teotlan del Valle kun je de mooiste kleden oppikken en workshops volgen over hoe deze gemaakt worden.
Puerto Escondido en de kust
In het zuiden van de regio Oaxaca ligt een prachtige, relatief onontdekte kuststrook.
Puerto Escondido is een favoriete kustbestemming voor (Mexicaanse) toeristen, surfers en digital nomads. Het is al goed ontwikkeld en toeristisch, maar nog niet over de top. Alles voelt hier alsof het gaat ontploffen en binnen enkele jaren zeer populair gaat zijn. De plek is al zeer geliefd onder surfers, er zijn baaien met de hoogste golven van heel Mexico, maar ook voor gezinnen met kinderen is er genoeg te beleven. Er zijn enkele baaien met rustigere golven waar kinderen goed kunnen spelen en op boottrips zwemmen de dolfijnen en zeeschildpadden om je heen. Met een beetje geluk kun je zelfs walvissen zien. Er wonen ook relatief veel Westerse expats (digital nomads), waardoor het meer thuis voelt dan elders in Mexico.
Langs de kust zijn er meerdere relaxte kustplekken. Zo is er Zapolite, bekend doordat het enige naaktstrand van Mexico hier ligt en haar gayscene, en Huatulco, een door Mexicaanse toeristen geliefd resortgebied met nog lege en pure stranden en baaien.
Pluma Hidalgo en San Jose Del Pacifico
De route van Oaxaca naar Puerto Escondido gaat over een flink gebergte. Het is een prachtige rit en duurt 7 uur. Je kunt het ook opsplitsen en halverwege stoppen! Let wel: begin vroeg op de dag, rond een uur of 16.00 belemmeren de wolken uitzicht. De weg slingert behoorlijk, niet fijn als jij of je kinderen last hebben van wagenziekte. Je kunt ook vliegen naar de kust vanaf Oaxaca.
Er zijn overigens plannen om in het voorjaar van 2022 een nieuwe snelweg te openen die de reisduur zou moeten halveren.
Op de heen- en terugreis van de stad naar het kustgebied zijn er aantal goede plekken om te verblijven. San Jose Del Pacifico staat bekend om haar medicinale paddo’s, yogaretraites, sauna’s en hier zijn vele berghutten (cabanas) te huur met fantastische vergezichten. Het is populair onder rugzaktoeristen, maar gezinnen zijn hier ook zeker op hun plaats door de gemoedelijke sfeer en de prachtige natuur.
Je kunt ook verblijven op één van de koffieplantages (Finca’s) rond Pluma Hidalgo. Het is een gebied met een rijke geschiedenis met betrekking tot koffie, de plantages zijn zeer uitgestrekt (koffieplanten groeien tussen de jungle) en accommodaties bevinden zich dan ook midden in de prachtige natuur. Voor kinderen is het heerlijk op dit soort autovrije ongerepte plekken rond te banjeren en te ontdekken.
Mexico-stad en centraal Mexico
Mexico-Stad met kinderen kan overweldigend zijn, maar ook een geweldige ervaring. In deze enorme stad heb je genoeg familievriendelijke activiteiten, van de dierentuin tot interactieve musea. Vlak buiten de stad kun je de ruïnes van Teotihuacan bezoeken.
Wat kost Mexico met kids?
Betaalbare en kindvriendelijke accommodaties vinden in Mexico is geen grote uitdaging. Hooguit is het lastig om te kiezen, want het aanbod is enorm. Veel kamers hebben twee grote tweepersoonsbedden, je hoeft dus niet alleen op familiekamers te zoeken als je met je gezin reist. Voor zo’n € 50,- per nacht boek je al hele nette kamers in een hotel met zwembad. Prijzen zijn ook afhankelijk van de periode van het jaar. De drukste periode is rond kerst en nieuwjaar, zeker in de badplaatsen.
In de badplaatsen Cancun, Playa del Carmen en Tulum liggen de prijzen een stuk hoger, zeker als je kiest voor een luxe all-inclusive hotel. Wie op tijd boekt (zo’n 5 maanden voor vertrek), kan ook nog wel betaalbare opties vinden. Kijk ook eens op Airbnb voor een fijn appartement. Voor een hotel met meerdere slaapkamers betaal je in Oaxaca toch als snel meer dan 100 euro.
In de steden Mérida, Valladolid en Campeche is het fijn om een hotel in het oude centrum te kiezen, dichtbij de zócalo. Hier liggen vaak de meeste bezienswaardigheden, het is wel zo prettig met kleine kinderen als alles op loopafstand is. En als het hotel dichtbij is zodat je even terug kunt wandelen voor een duik in het zwembad of een siësta, als de hitte in de stad wat teveel wordt.
Het schiereiland Yucatan heeft een tropisch klimaat. In de winter is het er erg droog, dan valt er weinig neerslag. Dat maakt Mexico een heerlijke winterzonbestemming. Maar ook in de zomermaanden is Mexico een fijne bestemming. Houd dan wel rekening met hoge temperaturen (32-35°C), en een hoge luchtvochtigheid. Er valt dan wat meer regen en er is dan ook een risico op orkanen en tropische stormen. Hoe groot dat risico is, is ieder jaar weer anders. Laat je hier echter niet door afschrikken, want gelukkig zijn dit soort weersextremen vooraf goed te voorspellen. Houd de lokale weerberichten in de gaten, dan heb je voldoende tijd om maatregelen te nemen als dat nodig is.
De munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso (MXN). Het symbool hiervan lijkt op het Amerikaanse dollarteken, maar dan met een enkele streep door de S. Het prijsniveau ligt in Mexico een stuk lager dan in Nederland, al zijn de prijzen in de toeristische trekpleisters Cancun, Playa del Carmen en Tulum wel hoger dan gemiddeld. Dat geldt zowel voor de accommodaties als voor het eten, drinken en de souvenirs. Maar ook voor de toeristische attracties betaal je hier aanzienlijk hogere prijzen.
Het prijsniveau is in Yucatan wat hoger dan in de minder toeristische delen van Mexico. In Yucatan betaal je voor een maaltijd inclusief drankjes zo’n € 35,- voor het hele gezin. Voor het ontbijt of de lunch haalden we vaak broodjes bij een bakker, dan waren we met het hele gezin voor nog geen € 5,- klaar. In Tulum waren de prijzen aanzienlijk hoger. Een glaasje fris of een biertje kost hier geen € 1,75 maar ruim € 3,-. In Oaxaca ben je voor een maaltijd tussen de 20 en 40 euro kwijt.
Over het algemeen betaal je overal in Mexico met contant geld. Banken zijn overal te vinden, vooral in de buurt van een zócalo (het centrale plein in een stad). Toch had blogger Cindy af en toe wat stress, omdat niet alle banken haar bankpas accepteerden. Ook andere Europese toeristen hadden dit probleem. Bij filialen van Santander lukt het gelukkig wel altijd om geld pinnen. Blogger Elke had een paar weken later trouwens geen last van dit euvel, dus het kan ook een tijdelijke storing zijn geweest. Op Isla Holbox is het lastig te pinnen, omdat de pinautomaten niet altijd werken. Zorg dus altijd voor voldoende cash als je naar dit eiland vertrekt.
Wil je een auto huren, dan is het nog interessant om te weten dat wij zo’n € 50,- betaalden voor een volle tank. Tanken wordt altijd voor je gedaan, een kleine fooi wordt op prijs gesteld. Een auto huren kan vanaf ongeveer 40 euro per dag. Je kunt een navigatiesysteem huren, maar je kunt ook gratis kaarten downloaden via de app Google Maps. Hiermee kun je gewoon navigeren, ook als je offline bent. Je vindt hiermee altijd de weg naar de volgende bestemming, of bijvoorbeeld naar een benzinestation of pinautomaat. Tip: neem een autolader mee om onderweg je telefoon op te kunnen laden. Taxi’s en openbaar vervoer zijn goedkoop.
Spreek je geen Spaans? Geen zorgen, je kunt je prima redden met Engels in het Mexicaanse schiereiland Yucatan. In Oaxaca wordt Engels beperkt gesproken, hoewel medewerkers in het toerisme zich er vaak wel mee kunnen redden. Met basis Spaans en een vertaalapp kom je dan ook een heel eind.
Of je nu zon, zee, strand, rust of juist avontuur en cultuur zoekt, in Mexico vind je het allemaal!