Home / Laos met kinderen

Laos met kinderen

Van de diverse bestemmingen in Zuidoost-Azië is Laos een van de minst ontwikkelde. Dit is ongetwijfeld een van de redenen waarom een vakantie in Laos met kinderen een stuk minder populair is dan naar buurlanden Thailand of Vietnam. 

The Living Land Farm

We bezochten Laos voor het eerst in 2008. Inmiddels is er veel veranderd, zeker in steden als Luang Prabang. Toch kun je in Laos meer dan in andere landen echt nog terug in de tijd reizen. Wij vinden Laos een geweldig land. De mooie natuur, de rust, de mensen, het hele sfeertje past bij ons. 

Toch moet ik ook eerlijk zijn. Een bezoek aan Laos met kinderen kent uitdagingen die andere landen in de regio minder hebben. Zeker wanneer je buiten de gebaande paden gaat. Dan heb je te maken met lange afstanden, vaak met niet al te goed openbaar vervoer, beperkte gezondheidszorg en vaak eenvoudige hotels. 

Tat Kuang Si waterval

Plan je reis naar Laos met kinderen

Om in Laos te komen, vliegen de meeste gezinnen eerst naar Bangkok. Het is goedkoper en je hebt veel meer keuze aan tickets vanuit Nederland en België. Vanuit daar kun je per vliegtuig of met het openbaar vervoer doorreizen naar Laos. 

Vaak start een reis dan in Vientiane (net over de grens met Udon Thani) of Luang Prabang (met de bus, slow of fast boat bereikbaar vanaf Huay Xai), maar ook Pakse in het zuiden is een goede optie. 

Je hebt voor Laos een E-Visum nodig welke je online kan aanvragen. Deze is 30 dagen geldig. Het is wel mogelijk deze te verlengen, zodat je langer in het land kunt blijven. 

Helaas is onze zomervakantie regenseizoen in Laos. Juli is over het algemeen natter dan augustus. Sommige jaren valt het mee en blijft het bij buien die vooral in de nacht vallen. In de zomervakantie van 2023 waren er overstromingen, waardoor het zuiden eigenlijk niet meer te bereizen was. Over het algemeen heeft het zuiden meer regen dan het noorden. Het is dan ook slim om, wanneer je in de zomervakantie naar Laos gaat, flexibel te zijn in je reisplanning. 

In Laos komt malaria voor. Win van tevoren advies in over het al dan niet preventief slikken van anti-malariapillen. Ook worden diverse vaccinaties aanbevolen. 

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor een verre reis met kinderen, maar geen specifieke tips voor Laos. Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Liever op reis met andere gezinnen? Check dan de familiereis Laos van Sawadee. 

Laos is een groot land met mooie landschappen. Je kunt er met een auto, bus of tuktuk reizen. Als je snel tussen grote steden wilt reizen, kun je ook vliegen tussen Luang Prabang, Vientiane en Phonsavan. Er is tegenwoordig ook een snelle trein tussen Luang Prabang, Vang Vieng en Vientiane.

Ideaal gezien heb je de volledige 30 dagen van je E-visum om in het land door te brengen. Dan kun je ook echt van noord naar zuid reizen of andersom. Al is het ook dan niet mogelijk om alles te zien.

Heb je minder tijd, bijvoorbeeld twee weken, kies dan voor alleen het noorden of alleen het zuiden van Laos. 

Met een baby naar Laos? In de hoofdstad Vientiane kun je dingen voor baby's kopen in de grote supermarkt. Denk aan babyvoeding, luiers en doekjes. In de rest van het land is het aanbod erg beperkt, er zijn ook vooral kleine winkeltjes. In de hoofdstad en in Luang Prabang zijn restaurants waar vooral toeristen komen, hier zijn soms kinderstoelen. Het eten in Laos bestaat vaak uit rijst, vlees en groenten. Je kunt er lekker en gezond eten. 

Laos markt

Voor het slapen: in grote hotels kun je vaak een babybedje krijgen. In Laos zijn echter vooral veel kleine hotels en homestays. Als je zeker wilt zijn van een bedje voor je baby, kan je het beste zelf een bedje, zoals de Deryan, meenemen. 

Als je rondloopt in Laos, is een kinderwagen niet altijd handig. De wegen zijn vaak niet zo goed. Een draagzak of doek is dan beter.

Lees meer

Waarheen in Laos met kinderen

Vientiane tot Luang Prabang

Het gebied tussen de hoofdstad Vientiane en de culturele hoofdstad Luang Prabang met daartussen in de Vang Vieng (ooit de backpackers hoofdstad van het land) is het meest toeristische gebied van Laos. 

Hier heb je de beste faciliteiten voor gezinnen die Laos met kinderen bezoeken. Er zijn mooie tempels, maar ook veel goed toegankelijke natuur. Als je kinderactiviteiten zoekt in Laos, dan heb je hier mogelijkheden zoals ziplijnen, midgetgolfen en tuben. 

Lees meer

Noorden en noordoosten van Laos

In het noorden van Laos zijn enkele attracties voor gezinnen, zoals de Gibbon Experience waar je meerdere dagen in een nationaal park kan ziplijnen. Wel ruim op tijd reserveren en je moet geen problemen hebben met een hele simpele accommodatie. Vooral gaaf met tieners. 

kindvriendelijk hotel laos

In het noorden ligt Nong Khiaw, vanwaar je de boot naar Muang Ngoi kan nemen. Beide dorpjes zijn jaren geleden ontdekt door de backpackers vanwege de relaxte sfeer en prachtige omgeving. Gelukkig hebben ze nog een deel van de authenticiteit weten de bewaren. Een goede plek om met je kinderen heen te gaan. 

Laos nong kiaw

Wil je echt Laos off the beaten track ervaren? Reis dan naar het noordoosten en de grensregio met Vietnam. Het uiterste noorden van het land, zoals Luang Namtha, heeft helaas veel van haar sfeer verloren doordat veel bos is gekapt en plaats heeft gemaakt voor de door Chinezen gerunde plantages. 

Lees meer

Zuiden van Laos

Het zuiden van Laos is langgerekt met maar één doorgaande weg. Helemaal in het zuiden heb je de 'vier duizend eilanden', waar je met veel geluk dolfijnen kunt zien in de Mekong rivier. Er zijn mooie watervallen en je kunt chillen op de rustige eilanden.

De Thakhek Loop is een rondreis die je hier kan maken. Vaak gedaan op een motor, het kan ook met auto met chauffeur. Je komt dan langs kleine dorpjes en mooie natuur in het 'echte' Laos.

Een andere attractie in het zuiden die erg bijzonder is, is de Kong Lor grot. Een grot waar een rivier doorheen stroomt en waar je met een boottocht van 7km doorheen vaart. Je kunt in deze omgeving ook mooi fietsen en kajakken. 

Laos 4 duizend eilanden

Overige Reisverhalen en blogs Laos met kinderen

Scroll to Top