Home / Zimbabwe met kinderen

Zimbabwe met kinderen

Zimbabwe staat niet bij veel gezinnen hoog op het verlanglijstje van bestemmingen. Dat is ontzettend jammer, want reizen in Zimbabwe met kinderen is geweldig. Het is één van de mooiste en veelzijdigste landen van Zuidelijk Afrika en de gastvrije, hartelijk bevolking ontvangt je met open armen. Desondanks is er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je naar Zimbabwe reist en het is zeker geen bestemming voor onervaren reizigers.

Wandelen naar de Victoria Falls

Reizen in Zimbabwe met kids

De huidige politieke en economische situatie in Zimbabwe is veranderlijk. Na het aftreden van president Moegabe in 2017 hoopte de bevolking op hervorming en verbetering van de economie, maar helaas is daar nog weinig van te zien. Dat maakt reizen in Zimbabwe uitdagend, maar zeker niet onmogelijk. Met de nodige voorbereiding en voorzichtigheid is er veel te ontdekken en beleven. De belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden zijn financiën, veiligheid en, als je met een huurauto reist, brandstof.

Lijk het je leuk om met andere gezinnen te reizen? Check dan de familiereis Zimbabwe van Djoser.

Lange tijd kon je in Zimbabwe door de enorme inflatie alleen betalen in US dollars, euro's, ponden of Zuid-Afrikaanse rand. Tegenwoordig is dit bij wet verboden en heeft Zimbabwe weer een eigen munteenheid, de Zimbabwaanse dollar. Door de inflatie is er echter een enorm gebrek aan cash geld, waardoor het onmogelijk is geld te pinnen. Wisselen is de enige optie en het beste is daarvoor US dollars mee te nemen. De meeste lodges en restaurants accepteren creditcards, maar vaak alleen VISA en geen Mastercard.

Brandstof is schaars in sommige delen van het land. Lange rijen voor tankstations zijn geen uitzondering. Wanneer je het land per huurauto binnenkomt is het daarom noodzakelijk de auto vol te tanken en eventueel nog een jerrycan met reservebrandstof mee te nemen. De situatie kan snel veranderen en het is verstandig ter plekke jezelf goed te informeren over de actuele stand van zaken.

In Zimbabwe staan geen hekken rond de nationale parken en veel lodges zijn niet omheind. Wilde dieren kunnen overal lopen en het is dus belangrijk hier alert op te zijn. In het donker rijden is een absolute no-go. Criminaliteit komt voor, maar wij hebben ons absoluut niet onveilig gevoeld.

Zimbabwe is een relatief veilig land voor toeristen en er is momenteel (juli 2019) dan ook geen negatief reisadvies, maar wel een advies om alert te zijn. Ter vergelijking: dit is hetzelfde advies als voor bijvoorbeeld Mexico en buurland Zuid-Afrika. Vooral in het westelijke deel (Victoria Falls, Matopos en Hwange National Park) merk je hier niets van. Wel is de politieke situatie nog steeds onstabiel en is het dus belangrijk goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen voor en tijdens je reis naar Zimbabwe.

Voordat blogger Esmeralda Zimbabwe bezocht tijdens haar laatste reis naar Zuidelijk Afrika kreeg ze de vraag of het ethisch verantwoord is om naar Zimbabwe te reizen. Het antwoord hierop is lastig te geven en waarschijnlijk voor iedereen verschillend. Het politieke regime in het land heeft immers veel kenmerken van een dictatuur en er is heel veel armoede in Zimbabwe.

Esmeralda is van mening dat juist toerisme de bevolking een kans geeft om een beter bestaan op te bouwen. De Zimbabwanen verdienen die kans en door weg te blijven maken we als westerse toeristen hun leefsituatie zeker niet beter. Waarbij natuurlijk wel geldt dat het belangrijk is kritisch te kijken naar activiteiten en accommodaties, zodat de uitgaven die je doet bij de juiste mensen terecht komen.

Hoogtepunten Zimbabwe met kinderen

Zimbabwe is ongeveer 10 keer zo groot als Nederland en heeft Zuid-Afrika, Mozambique, Zambia en Botswana als buurlanden. Het land heeft groene bergen, meren, savanne en meer.

Victoria Falls

De bekendste trekpleister van Zimbabwe zijn de Victoria Falls, die op de grens met Zambia liggen. Het is één van de nieuwe Wereldwonderen en een must als je in de buurt bent. De watervallen strekken zich uit over bijna twee kilometer en zijn daarmee de breedste van Afrika. Je kan ze te voet, vanaf het water of vanuit de lucht verkennen. Het hele gebied rondom de Victoria Falls is een nationaal park waar ook wilde dieren leven, je kan hier dus ook op safari. Het stadje Victoria Falls is een goede uitvalsbasis om zowel de watervallen als de omgeving te verkennen.

Hwange National Park

Ten zuidoosten van Victoria Falls ligt het grootste nationale park van Zimbabwe: Hwange National Park. Het park is zo groot dat je er een aantal verschillende landschappen vindt en de hele Big Five leeft er. Het is een geweldig park om een paar nachten te verblijven en er zijn goede accommodaties, van campsites tot luxe lodges. Omdat het maar ongeveer anderhalf uur rijden van Victoria Falls ligt en goed bereikbaar is, zijn deze bestemmingen makkelijk te combineren.

Matopos National Park

Onder de tweede stad van het land Bulawayo ligt een ander bijzonder nationaal park, waar je zowel cultuur als natuur vindt. Matopos National Park is verdeeld in twee delen. Het deel waar duizenden jaren geleden Bosjesmannen leefden is nu een beschermd recreatiepark waar je met een gids de eeuwenoude rotstekeningen kunt bekijken. Daarnaast is er een deel wildpark, hier kan je op safari met een 4x4 of met een ranger te voet op zoek naar neushoorns!

Greater Zimbabwe

Voor nog meer cultuur en geschiedenis bezoek je Zimbabwe Ruins in het zuidoosten van het land. Deze stad was in de 13eeuw de grootste van Afrika en staat op Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kan de overblijfselen van de enorme stad bezoeken met een gids die je alles vertelt over de mythes en legenden. Het is een bijzondere en mysterieuze plek, waar weinig toeristen komen maar die zeker de moeite waard is!

Matusadona en Mana Pools

Bovenin Zimbabwe, aan de grens met Zambia liggen twee ongerepte wildparken: Matusadona en Mana Pools. Deze parken worden nauwelijks door toeristen bezocht en zijn onbegaanbaar in het regenseizoen. Je gaat hier heen voor avontuurlijke safari, maar met jonge kinderen is Hwange National Park een betere keuze.

Praktische tips Zimbabwe met kinderen

Rechtstreeks vliegen naar Zimbabwe is niet mogelijk vanuit Nederland en België. Een tussenstop in bijvoorbeeld Johannesburg of Nairobi is noodzakelijk. Een andere optie is Zimbabwe per huurauto over land binnenkomen, bijvoorbeeld als je een combinatie maakt met Botswana of Zuid-Afrika.

Voor Zimbabwe is een visum nodig, de kosten daarvoor zijn 30 US dollar per persoon. Je hoeft dit niet van te voren aan te vragen, bij iedere grenspost is het te verkrijgen mits je een paspoort hebt welke nog 6 maanden geldig is en minstens één lege pagina heeft. Wanneer je van plan bent ook Zambia te bezoeken als je bijvoorbeeld Victoria Falls bezoekt, kan je een visum vragen waarmee je ook dat land in kan.

Als je met een huurauto Zimbabwe inkomt, moet je rekening houden met een langere wachttijd en extra kosten die (afhankelijk van de grootte van je auto) variëren van 100 tot 300 US dollar. Heel belangrijk is dat je van de verhuurmaatschappij schriftelijk toestemming hebt om met de auto de grens over te steken! Wanneer je wel graag de Victoria Falls wil bezoeken en in Botswana reist, is een dagtrip vanuit Kasane in Botswana aan te raden. Je betaalt dan wel kosten voor je visum, maar hoeft geen papieren te regelen of kosten te maken voor het passeren van de grens met je huurauto.

De wegen in het westelijk deel van Zimbabwe zijn verbazend goed en hier is dan ook goed met een huurauto te reizen. Het oostelijk deel en met name het stuk naar Lake Kariba en Mana Pools is een stuk slechter, hier is een 4x4 nodig en in de regentijd zijn sommige wegen zelfs onbegaanbaar. Voor Victoria Falls en Hwange is een 4x4 niet per se nodig, maar wel handig. Wij hebben geen ervaring met het openbaar vervoer, maar het wordt ook niet aangeraden hier gebruik van te maken.

Een jetlag heb je niet als je naar Zimbabwe reist want er is maximaal één uur tijdverschil met Nederland. In onze wintertijd is het er een uur later. Zimbabwe heeft een mild klimaat en kan je het hele jaar door bezoeken. In onze mei- en zomervakantie is het winter in Zimbabwe, met temperaturen tussen de 20 en 30 graden en koude nachten. Er valt nauwelijks regen en daardoor is dit een goede periode om het land te bezoeken. Van november tot maart valt de meeste regen en hoewel dit meestal korte buien zijn, kunnen wegen onbegaanbaar worden en zijn sommige lodges en parken zelfs gesloten.

Accommodaties in Zimbabwe zijn er in alle soorten en maten, variërend van superluxe lodges tot guesthouses en campsites. Kinderen zijn op veel plaatsen welkom en er zijn vaak ook familiekamers beschikbaar, maar in veel luxe lodges geldt wel een minimumleeftijd. Op booking.com vind je veel middenklasse accommodaties, de luxere lodges kan je vaak alleen rechtstreeks boeken en onze ervaring is dat dat goed werkt. Het is aan te raden je accommodaties van te voren vast te leggen. Kamperen is ook een optie en in de nationale parken zijn campsites. Verwacht hier geen luxe, de omstandigheden zijn basic. Boeken kan alleen via de website van Zimbabwe National Parks.

In delen van Zimbabwe komt malaria voor. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A worden aanbevolen. Een advies hierover kan per persoon, reisperiode en route verschillen, we raden je daarom aan contact op te nemen met een professionele instantie.

De bevolking van Zimbabwe is misschien we de vriendelijkste van het hele Afrikaanse continent. Toeristen zijn er meer dan welkom, iedereen spreekt Engels en overal waar je komt zal je hartelijk begroet worden. Dat, en de prachtige natuur, zijn voor blogger Esmeralda de reden dat dit haar favoriete bestemming in Afrika is. Ondanks de grote uitdagingen waar het land voor staat en de onzekere politieke situatie, is Zimbabwe meer dan de moeite waard om te bezoeken. Of het nu een korte dagtrip naar de Victoria Falls, een safari in Hwange National Park of een uitgebreidere rondreis is, Zimbabwe zal je aangenaam verrassen!

Scroll to Top