Home / Jordanie met kinderen

Jordanie met kinderen

Jordanië met kinderen, jazeker! In onze ervaring is het een afwisselend, redelijk betaalbaar, veilig en kindvriendelijk land. De prachtige ruïnes van Petra zijn een ideale plek om te klauteren, je kunt slapen bij de bedoeïenen in een tent en blijven drijven in de Dode Zee.

We geven je tips op basis van onze eigen rondreizen door Jordanië, zoals een reis van een week in de herfstvakantie met een huurauto. Dit was mijn tweede keer in Jordanië, want voordat onze dochter geboren werd, reisden we al eens een bijna drie weken door Jordanië, grotendeels met het openbaar vervoer. Ook diverse andere bloggers delen hun tips op basis van vakanties in Jordanië. 

jordanie met kinderen

Beste reistijd Jordanie vakantie

Er wordt ons regelmatig gevraagd om tips te geven over leuke vakantiebestemmingen voor avontuurlijke gezinnen die ook mogelijk zijn buiten de zomervakantie. Jordanië is een ideale vakantie wanneer je wel avontuur wilt, maar niet te ver wil vliegen. Sterker nog, in de zomervakantie is het eigenlijk ook gewoon veel te heet met temperaturen boven de 40 graden. 

kindvriendelijk hotel jordanie


Een familiereis Jordanië kun je dankzij de compactheid van het land in één of twee weken ondernemen. In de herfstvakantie is het echt goed weer, wij hadden zelfs wat dagen boven de 30 graden in Aqaba. Hoewel het meestal rond de 20 tot 28 graden is. Waarbij Amman kouder is dan de Dode Zee en Aqaba. Een week is net genoeg voor de echte hoogtepunten, maar voelt wellicht wat haastig aan.

We bezochten Jordanië ook al eens in april. De natuur is dan echt mooi groen. Het is dan iets koeler met 18 tot 25 graden. 

In de voorjaarsvakantie of kerstvakantie naar Jordanië kan ook, maar besef je wel dat het dan maar zo'n 10 graden is. Niet helemaal het weer waar je waarschijnlijk op hoopt. 

Check voor je boekt ook even of het niet toevallig Ramadan is in de periode dat jij op reis wil gaan met je gezin.

Plan je reis naar Jordanië

Door de onrust in het Midden-Oosten vraag je je misschien af of Jordanië wel veilig is? Tot nu toe is het land er uitstekend in geslaagd om de onrusten buiten de grenzen te houden. Restaurants, hotels en bewoners van het land verwelkomen toeristen met open armen. Er is geen negatief reisadvies en je kunt gewoon een familiegroepsreis Jordanië boeken. Ga je graag met andere gezinnen? Bekijk dan hier de groepsreizen van Djoser en 333Travel. 333Travel biedt ook rondreizen met privébusje aan voor jouw gezin. Liever een reis op maat? Travelnauts kan je helpen.

Ga je op eigen gelegenheid en wil je veel zien in Jordanië, dan is het aan te raden een Jordan Pass te kopen voor jezelf en kinderen vanaf 12 jaar. Hiermee kun je een of meerdere dagen Petra bezoeken en ben je (afhankelijk van welke optie je kiest) goedkoper uit dan wanneer je dit los betaalt. Alle andere plekken waar je met de Jordan Pass gratis entree tot krijgt, zijn dan pure winst. 

jordanie met kinderen

Er is openbaar vervoer in Jordanië tussen de meeste steden. Het is goedkoop, maar naar kleine plaatsen erg onregelmatig. Als backpackers is het geen probleem wat langer te wachten of te liften, maar voor een vakantie naar Jordanië met kinderen kun je beter een auto huren of kiezen voor een georganiseerde familiereis. De wegen in Jordanië zijn van prima kwaliteit en de bewegwijzering is ook goed geregeld. De borden zijn zowel in het Arabisch als in het Engels opgesteld en naar voor toeristen interessante plekken zijn er extra borden.

Jordaniërs rijden erg apart, aan de ene kant zijn ze sociaal en geven ze andere gebruikers de ruimte. Aan de andere kant doen ze veel onverwachte dingen, zoals zomaar stoppen of heel langzaam gaan rijden op de snelweg. In meerdere banen tegelijk rijden is ook heel normaal en richting aangeven is echt een uitzondering. Ook zijn er ontzettend veel drempels die vaak slecht te zien zijn, kunnen er kamelen of geiten op de weg lopen, steken ook mensen zomaar een snelweg over en wordt in Jordanië streng gecontroleerd op snelheid (eigen ervaring). Desondanks is rijden echt wel goed te doen, mits je alert blijft. Vooral omdat het zelden echt druk is en je er echt hele mooie natuur ziet onderweg. Vrijwel alle auto's in Jordanië, dus ook huurauto's, zijn een automaat. Even wennen, maar op de heuvelachtige routes erg fijn. 

Jordanie met kinderen

De grote uitzondering is Amman. Daar is rijden echt eng. Vijf auto's naast elkaar op een driebaansweg. Iedereen die van alle kanten (zonder dus richting aan te geven) een gaatje probeert te pakken. Als je toch in Amman moet rijden, vermijd dan de spits en in het weekend (vrijdag en zaterdag) is het ook rustiger. 

In ons routeblog delen we een handige route. Voor de betere kindvriendelijke budgethotels is het aan te raden om tijdig te reserveren. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Bezienswaardigheden familiereis Jordanië met kinderen

Amman met kinderen

De Jordaanse hoofdstad Amman zal vrijwel altijd het startpunt zijn van een familievakantie in Jordanië. Je zult direct ontdekken hoe vriendelijk Jordaniërs zijn. Als zelfstandig reizende toerist word je regelmatig aangesproken voor een praatje. Natuurlijk ga je naar de Romeinse Citadel en het Amfitheater. Autoliefhebbers (grote en kleine jongetjes) moeten ook naar het Royal Automobile Museum met onder andere de Porsche's, Lamborghini’s en speciale Jeeps van de koninklijke familie. Ook hier in de buurt is het Childrens-museum waar je kinderen lekker kunnen knutselen. Voor meer tips lees ons uitgebreide blog over Amman. 

Lees meer

Jerash en het noorden

De uitgestrekte Romeinse ruïnes van Jerash ten noorden van Amman worden in het voorjaar opgefleurd door veldbloemen. De meeste gezinnen komen niet verder noordelijk dan Jerash. Maar als je twee weken hebt, dan zijn er verder naar het noorden nog meer Romeinse ruïnesteden. Of ga naar de woestijnkastelen met kleurrijke muurschilderingen.

Dode Zee, Madaba, As-Salt en Dana NP

Drijven in de Dode Zee is een bijzondere ervaring en met oudere kinderen (vanaf 18 jaar) kun je gaan canyonen in Wadi Mujib. Bethany-beyond-the-Jordan, de plek waar Jezus gedoopt zou zijn, is vooral interessant voor wie religieus is. 

Vlakbij Amman zijn ook nog twee interessante stadjes. De mozaïeken van Madaba zijn wellicht niet zo interessant voor kinderen, maar wel voor ouders. Terwijl het stadje As Salt, de nieuwste Werelderfgoed site van Jordanië, geen echte hoogtepunten heeft, maar wel een fijn sfeertje.

Verder oostelijk op de route naar Petra kun je naar het grote kasteel van Kerak. Een trekking door Wadi Dana en daarna slapen in een door kaarsen verlichte ecolodge is een avontuur voor gezinnen met tieners.

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Petra met kinderen

Petra is het hoogtepunt van elk bezoek aan Jordanië. De uitgehakte stad in de rotsen heeft een magische uitstraling. Bij het plannen moet je absoluut rekening houden met de leeftijd van je kinderen. De afstanden tussen de vele delen van de stad van de Nabateeërs zijn namelijk enorm en er is ook nog veel hoogteverschil.

Om een groot deel van Petra te zien, liepen we met onze 9 jarige dochter bijna 25 kilometer omhoog en omlaag in de hitte. Je kunt eventueel een koetsje huren, maar dan nog is Petra met kleine kinderen niet ideaal, behalve als je een babydrager hebt. Ons advies met jonge kinderen: ga minimaal twee dagen, één dag met het gezin en de tweede dag kun je elkaar afwisselen.

Het vaak vergeten Little Petra is even oud als het wereldberoemde Petra; het was namelijk een verplichte stop voor handelkaravaans voordat ze hun waar in het naburige Petra mochten aanbieden. In ongedwongen tempo ben je in zo’n 45 minuten door de gehele bezienswaardigheid heen. Het is er heerlijk rustig. Daarbij is de locatie minstens even indrukwekkend als het ‘grote’ Petra, zowel visueel als qua historie. Over Little Petra is namelijk meer bekend dan over Petra zelf, waardoor je je beter een beeld kunt vormen van de rijkdom van weleer. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, dan is het een aanrader om met een gids door Little Petra te lopen en op te gaan in de verhalen.

Lees meer

Aqaba en Wadi Rum

Jordanië heeft maar één badplaats: Aqaba. Attracties hier zijn onder andere duiken, snorkelen of een tochtje met een glass bottom boat.

North Beach is geheel gereserveerd voor de luxueuze 5-sterren hotels en bevat daarom alleen besloten privé-stranden. Middle Beach is dé plek voor de Jordaniërs zelf. Erg leuk om ’s avonds te gaan eten, maar het baden in bikini of badpak is hier vanuit geloofsovertuiging ongebruikelijk. Dat betekent dat je als Westerse toerist het beste naar South Beach kunt gaan óf naar een beachclub. De beachclubs zijn bedoeld voor gasten uit hotels zonder privéstrand.

De guesthouses ten zuiden van Amman zijn heel prettig voor budget-minded zelfstandig reizende gezinnen. Je kunt hier duiken en snorkelen.

Een nachtje slapen in de Wadi Rum woestijn zal ongetwijfeld een hoogtepunt zijn van jullie vakantie in Jordanië met kinderen. Je slaapt in speciale toeristen tentenkampen en ontdekt overdag met een jeep de bizarre landschapen en vele kleuren van de woestijn.

Lees meer

Praktische tips Jordanië met kinderen

Water uit de kraan is niet drinkbaar en voor je bezoek aan Jordanië moet je wel even checken of jij en je kinderen de juiste inentingen hebben.

Wil je met een peuter of baby naar Jordanië? Babyvoeding van het merk Aptamil van Nutricia is in de grotere plaatsen goed verkrijgbaar. Ook pampers zijn op veel plekken te koop. Jordanië is wel een land voor een actieve vakantie, veel plekken zijn niet buggyproof. Je hebt echt een babydrager nodig en ik zou de warmere maanden zeker vermijden.

Jordanië met een kleuter is ook niet ideaal. Zeker wanneer deze te zwaar is om te dragen, maar nog niet zelf flink veel kan lopen. Zelfs zonder een van de hikingroutes naar mooie uitzichten of de Monestry te nemen, loop je in Petra minimaal 10 km. Ook veel Romeinse ruïnes zoals Jerash zijn behoorlijk uitgestrekt. 

Jordanië is een moslimland en het is respectvol als je als toerist hier in je kleding rekening mee houdt. Oftewel, schouders bedekt en broeken of rokken tot over de knie. Hippe Jordaanse vrouwen dragen zelf ook strakke spijkerbroeken (maar geen leggings), lakken hun nagels en zitten vol in de make-up. Dus het gaat meer om de bedekking dan om de vorm. In Petra, waar veel toeristen komen, is het wat relaxter en zie je zowel mannen als vrouwen in een korte broek. In een stad als Amman of Madaba kun je beter doen zoals de lokale bevolking en dus ook als man een lange broek dragen. Een hoofddoek is niet nodig.

Op de openbare stranden kun je niet in bikini, daar zwemmen zeker vrouwen en meisjes gekleed. Gelukkig zijn er privéstranden en resorts waar je wel in badkleding kunt. 

jordanie met kinderen

Ook kinderen dragen in Jordanië zelden korte broeken. Zeker als je een dochter hebt, is dit iets om rekening mee te houden. De korte broeken die kinderen hier in Nederland dragen, zijn echt te kort. Voor mijn dochter knipte ik een spijkerbroek af tot net boven de knie en nam ik langere jurkjes mee. Vanaf de puberteit kleden meisjes zich vergelijkbaar met volwassen vrouwen.  

Jordaniërs zullen de neiging hebben om zich in eerste instantie te richten tot de man van het gezelschap. Toch switchen ze direct als ik dingen regelde en niet mijn vader. Als vrouw alleen op reis in Jordanië? Ik heb me geen moment onprettig gevoeld toen ik alleen met mijn dochter op pad was. Wel kreeg ik vaak de vraag of ik getrouwd was en waarom mijn echtgenoot er niet was. 

Jordanie met kinderen

Tenslotte zijn Jordaniërs heel vriendelijk en behulpzaam. Reizen met een kind in Jordanië is dan nog een extra pluspunt. Het is een makkelijk gespreksonderwerp en ik merkte dat veel Jordaniërs automatisch gingen vertellen over hun eigen kinderen. Of dat we opeens niet hoefden te betalen voor iets "for your daughter". Veel mensen spreken Engels, ze zijn trots op hun land en maken graag een praatje. Bijna alle attracties in het land zijn gratis voor kinderen tot 12 jaar.

Nog meer reisverhalen en blogs over Jordanie

Lees meer
Lees meer
Scroll to Top