Home / Maleisië met kinderen

Maleisië met kinderen

Maleisië is een van de makkelijkste landen in Azië voor een vakantie met het gezin. In dit afwisselende land vind je prachtige stranden, jungle, maar ook westerse faciliteiten.

Perhentian eilanden met kinderen turtle beach

Maleisië met kids

Waar naar toe in Maleisië met kinderen

In de voorbereiding op de reis door Maleisië met je gezin is een belangrijke keuze of je op het vasteland van Maleisië wil blijven of ook naar Borneo gaat. Vanwege het risico op malaria is Borneo met jonge kinderen wat minder geschikt. Ook is het niveau van de faciliteiten zoals ziekenhuizen hier over het algemeen lager dan op het vasteland. Mirella ging met haar zoontje van vier en met kinderen vanaf die leeftijd of ouder is de jungle in dit deel van Maleisië wel heel interessant.

handboek verre reizen met kinderen

Als je voor het vasteland kiest, kan je dit combineren met diverse eilanden. Neem Langkawi, waar naast de mooie natuur ook diverse attracties zijn zoals de kabelbaan en een aquarium. Of kies bijvoorbeeld voor de relaxte sfeer van de Perhentians. Wat in elk geval niet mag ontbreken in een reis door Maleisië met je gezin is de hoofdstad Kuala Lumpur, waar je kinderen kunnen badderen en spelen onder de beroemde torens. In de hoofdstad vind je ook de grootste selectie van belevingsmusea, pretparken en andere kindvriendelijke activiteiten. Maar ook in Johor Bahru zit je hiervoor goed, met bijvoorbeeld Legoland Maleisië. 

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com . Ook gebruik ik vaak Klook omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in zuidoost Azië.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Ook Riksjafamily is een goede organisatie. Of check bij Kidsreizen. Net als zuidoost Azie specialist 333travel, die naast strandaard reizen ook reizen op maat maakt. Wil je graag op reis met andere gezinnen? Check dat bijvoorbeeld Djoser of Sawadee.

Hoe reizen in Maleisië met kids

Reizen door Maleisië met een gezin is erg gemakkelijk. Je kunt er een auto huren of gebruikmaken van het openbaar vervoer of de diverse lowcost airlines. De binnenlandse vluchten zijn wel zo handig om van te voren te serveren. 

Tussen verschillende delen van Maleisië is er een goede treinverbinding en anders is er altijd nog de bus. Bussen en treinen kan je ter plekke regelen. Hoewel treintickets ook erg makkelijk online te boeken zijn.

Taxi's zijn dankzij Uber en Grab erg betaalbaar. Wil je een auto huren dan adviseer ik Sunny Cars dan heb je geen gedoe met verzekeringen ter plekke. 

Algemene tips voor Maleisië met het gezin

Iets om rekening mee te houden tijdens een vakantie in Maleisië met kinderen: dit islamitische land is een stuk conservatiever dan buurland Thailand. Bij je hotel kan je prima in bikini, maar op openbare stranden en in de meeste waterparken zie je vooral burkini's. Ik voelde me daar prettiger en minder opvallen in een net badpak met daarover een korte broek. Ook kinderen dragen vaak een uv-pakje of badpak met rokje. 

Maleisië met een baby

Op vakantie naar Maleisië met baby? Luiers zijn goed verkrijgbaar en veel restaurants hebben een kinderstoel. Maleisië is heel babyvriendelijk en op veel plekken zoals treinstations zijn er aparte ruimtes waar je borstvoeding kunt geven, ook hebben winkelcentra vaak ruime wc's met verschoontafel. Potjes voeding zijn alleen in de grote westerse supermarkten te vinden en duur (1 à 2 euro per potje). Melkpoeder is verkrijgbaar, maar niet de in Nederland bekende merken. 

Wanneer naar Maleisië 

Welke streek het beste klimaat heeft voor je vakantie in Maleisië met kinderen, de oost- of de westkust, is afhankelijk van de periode waarin je reist. Het noordoosten is het beste tussen april en half oktober. Het regenseizoen is echt niet aan te raden ook omdat veel hotels dicht zijn en ferry's niet of minder gaan. De westkust is het beste van november tot en april. De regens zijn hier wel minder heftig dus ook in de rest van het jaar kan je hier wel reizen. 

Manuken island strand borneo

Gezondheid Maleisië

Ga je alleen naar het vaste land van Maleisië dan is malaria geen issue. Voor bepaalde delen van Borneo wordt wel aanbevolen preventief te slikken. Dengue is in heel zuid-oost azie een risico dus je moet altijd jezelf goed beschermen tegen muggen. 

Plan je reis door Maleise met kids

Plan je reis naar Maleisië, in deze blogs delen we onze hotel tips en vertellen we je wat een vakantie naar Maleisië kost. 

Start je reis in Kuala Lumpur

Waarschijnlijk begint jullie gezinvakantie in Kuala Lumpur. Ondanks dat het een grote en drukke stad is, is Kuala Lumpur ook een hele kindvriendelijke stad. Er zijn ontzettend veel activiteiten voor kinderen. Bijvoorbeeld Kidzania, Het museum van Illusies en het petrosains science centrum. Deze moderne stad voelt wellicht nog niet helemaal als het "echte" azie maar is dus wel een goede plek een paar dagen door te brengen. 

Lees meer

Bestemmingen op het vaste land van Maleisië 

Het vaste land van Maleisië is erg afwisselend. De beste route voor jullie gezin is deels afhankelijk van de periode van het jaar dat je gaat. 

Een van de dingen waar mensen wellicht niet aan denken maar die mijn dochter wel heel tof vond zijn de pretparken in Maleisië. We bezochten onder andere Legoland Maleisië, een Hello Kitty pretpark en sliepen zelfs een nachtje in The Lost World of Tambun een combi van een pretpark, waterpark en dierentuin. 

Voor cultuur ga je naar het eiland Penang of juist naar wat onbekendere steden en stadjes zoals Ipoh. 

Langkawi is een populair vakantie eiland aan de westkust van Maleisië. Meer ontwikkeld dan de Perhentians eilanden aan de oostkust. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Borneo met kinderen 

Maleisische Borneo is een bestemming op zichzelf en met een andere sfeer dan het vaste land van Maleisië. Zoek je natuur, dieren en avontuur dan kan je dit hier zeker vinden. Zo kan je orang-oetans zien in het Semenggoh Wildlife Park of vleermuizen spotten in het Gunung Mulu National Park. Borneo heeft ook hele fijne stranden voor als je ook een paar dagen wil relaxen. Bij duikers en snorkellaars is Sipadan enorm populair.  

Het eiland Borneo wordt gedeeld door drie landen. Indonesië, Brunei en Maleisië. Het Maleisische deel is opgedeeld in Sabah in het oosten en Sarawak in het westen. Heb je genoeg tijd kan je uiteraard beide bezoeken maar een van de twee is ook een optie. Je kunt zowel vliegen op Kuching als op Kota Kinabalu. 

Sabah met kinderen

Lees meer

Sarawak met kinderen

Lees meer

Extra Reisverhalen en interviews Maleisië met kids 

Scroll to Top