Home / Japan met kinderen

Japan met kinderen

Japan met kinderen, love It or Hate it. Na een eerdere reis naar Japan zou ik er zelf niet snel naar toe gaan met kinderen. Maar twee andere van de gezinsreisbloggers die voor deze site schreven kwam ontzettend enthousiast terug na hun reizen door Japan met kids.Ik denk dat het allemaal te maken heeft met verwachtingen, het type reiziger dat je bent en de bestemmingen waar je heen gaat.

De tempels in Japan en vele andere culturele activiteiten zullen niet bij alle kinderen evenveel in de smaak vallen. Je kunt dit prima afwisselen met Onsen (warme baden), diverse pretparken zoals Tokyo Disneyland en met name in belevingsmusea zoals diverse wetenschapsmusea. 

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com . Ook gebruik ik vaak Klook omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in zuidoost Azië.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Ook Riksjafamily is een goede organisatie. Wil je liever op reis samen met andere gezinnen? Bekijk dan de familiereis Japan van Djoser of Sawadee

Praktische informatie over reizen met kinderen in Japan

Reizen in Japan met kids en het openbaar vervoer

Er is een geweldig treinnetwerk en wanneer je dit gebruikt om steden zoals Tokyo en Kyoto te bezoeken zal je Japan heel makkelijk vinden om te reizen. Terwijl het buiten de gebaande paden nog een stuk lastiger is.

Japan met kinderen

Niet veel Japanners spreken Engels. Onze ervaring is dat de meesten erg behulpzaam zijn en met je meelopen om je de weg te wijzen. Soms lukt dat niet, bijvoorbeeld als je een minder gebruikelijke route wilt weten of een vraag hebt die afwijkt van de standaard toeristische vragen. Dan schiet hun Engelse (en onze Japanse) kennis te kort. Blogger Cindy was daarom blij dat ze vooraf een mobiele wifi hadden besteld. Er is namelijk bijna nergens wifi beschikbaar, ook niet in de grote steden. Dankzij de mobiele wifi konden we toch online om de snelste wandelroute te googelen of om de vertrektijden van metro, bus of trein op te zoeken via de Japan Official Travel app. Zeker niet onmisbaar, maar wel handig vonden wij.

Ticketautomaten op metro- en treinstations kun je trouwens eenvoudig instellen in de Engelse taal. In het openbaar vervoer staat alle bestemmingen ook in het Engels aangegeven. En anders is er altijd nog Google Translate! 

Eten, drinken en hygiëne in Japan

De hygiënestandaard in Japan ligt erg hoog. Wij durfden hier zonder aarzelen rauwe vis te eten, no way dat we dat doen in andere Aziatische landen.Er ligt geen vuiltje op straat of in het metrostation, alles is even netjes en schoon, zelfs de openbare toiletten. Erg fijn als je met kinderen reist! Wel is er in Japan veel geluidsoverlast. Neem oordopjes mee. 

In Japan is het erg makkelijk om met kinderen uit eten te gaan. Voor de ingang van een restaurantje staat een vitrinekast met daarin plastic voorbeelden van alle gerechten op de menukaart. Je weet dus precies waar je aan toe bent voor je ergens binnenstapt. De keuze is trouwens enorm, ook als je niet van vis houdt. Gerechten met kip, vlees, sojavariaties, groente, noodles, maar ook ramensoepen. En uiteraard zijn ook in Japan de fastfoodketens bijna overal te vinden. Het helpt ook als je kind graag vis lust. Fruit is in Japan erg duur dus neem een potje vitamine pillen mee. 

Op iedere straathoek staan drankautomaten waar je voor 100 tot 160 yen flesjes water, koffie, thee of frisdrank koopt. Je vindt ook overal seven eleven- of Lawson’s supermarkten met een fijn aanbod van sandwiches, drankjes, warme en koude snacks, yoghurtjes en fruit. Ideaal voor je ontbijt of lunch.

Boek je hotel in Japan en plan je vakantie

Japanners houden er niet van als mensen op de bonnefooi reizen. Dit vinden ze vreemd en het kans zelfs voorkomen dat een hotel aangeeft vol te zitten terwijl er best plek is. Voor een vakantie naar Japan met kinderen boek je accommodatie dus vooraf. Zeker ook omdat betaalbare, kindvriendelijke accommodatie snel vol zit. 

Lees meer

Waarheen in Japan met kinderen 

Start in Tokio of Osaka

Lees meer
Lees meer

Kyoto

Japan met baby

Wil je op reis naar Japan met baby of peuter dan is het goed om te weten dat een kinderbedje lang niet overal wordt aangeboden. Een eigen bedje zoals de Deryan meenemen is ook geen oplossing omdat kamers in Japan over het algemeen erg klein zijn en het bedje niet zal passen. Je beste optie voor en reis door Japan met baby is Airbnb of een Ryokan daar zijn de kamers ruimer, of boek wat luxere (keten)hotels die wel een kinderbedje beschikbaar hebben.

In de standaardwinkels op iedere straathoek (7eleven, Lawson's) zijn geen luiers en babyvoeding te koop. In drugstores/drogisterijen wel, maar die zijn er minder en het assortiment wisselt nogal. Je hebt meer succes op de baby-afdeling van grote warenhuizen zoals Don Quixote of bijvoorbeeld bij ToysRus of BabiesRus. Dus neem genoeg mee van huis en koop bij in de grotere steden waar ze deze winkels hebben. 

Ryokan japan

Hoe betaalbaar is reizen naar Japan met kinderen?

In vergelijking met reizen in Zuid-Oost Azië is Japan een duur land. Wij sliepen in Japan in hostels, hotels, AirBnB en in traditionele ryokans. Meestal waren we met ons gezin zo’n € 75,- tot € 100,- per nacht kwijt, in Tokio iets meer. De ryokans zijn een behoorlijke aanslag op je budget, maar wel een belevenis.

De prijzen van het eten en drinken vielen ons alles mee. Wij aten vaak voor zo’n € 8 tot € 10 per persoon. Drankjes maken een etentje duur, € 5 voor een biertje en € 3 voor frisdranken. Daarom dronken wij het gratis water bij de maaltijd en haalden later een drankje in een automaat op straat of in een supermarktje.

Osaka cuisine

Ons ontbijt en de lunch regelden we vaak in een kleine supermarkt zoals Lawsons, 7eleven, Family Mart. Daar kochten we broodjes, kraakverse sandwiches, salades of noodlesoepjes. Fruit is hier behoorlijk prijzig: een appel kost een euro, een tros bananen € 3 en een stuk watermeloen zo’n € 5. Maar er zijn ook bakjes druiven te koop voor € 10 of een grote perzik voor € 8,-. Buiten het centrum vind je vaak grote supermarkten, het assortiment is daar enorm. Rijen vol sushi, verse broodjes, fruit en groente; genoeg keuze voor een diner in je hostel.

Scroll to Top