Home / Indonesië met kinderen

Indonesië met kinderen

Indonesië is een geweldige bestemming voor gezinnen. De meeste reizigers met kinderen kiezen voor de eilanden Bali, Java of Lombok. Het reizen is hier het makkelijkst, maar voor wie meer avontuur zoekt, zijn er nog duizenden andere eilanden in Indonesië om te bezoeken.

We geven je tips op basis van onze eigen rondreizen door Indonesië, zoals een reis van vijf weken van Java, via Bali en Lombok naar Flores. Ook diverse andere bloggers delen hun tips op basis van vakanties in Indonesië met kinderen.

Indonesië met kids

Waar naartoe in Indonesië met kinderen? 

In de voorbereiding op de reis door Indonesië met je gezin is een belangrijke keuze welk eiland of eilanden je gaat bezoeken. Het goede nieuws is dat juist in onze zomervakantie het klimaat prima is voor een reis naar Indonesië. Wil je in de meivakantie of in de kerstvakantie naar Indonesië, dan valt er meer regen. Zeker in de kerstvakantie zijn sommige eilanden niet aan te raden. 

Kawah ijen

Een ander punt om rekening mee te houden bij het plannen van je vakantie naar Indonesië met kinderen is of je wel of geen malariamedicatie wil slikken. Voor Java en Bali is dit niet nodig. Voor Lombok, Flores, Borneo en Sumatra hangt het af van de periode van het jaar en wat je gaan doen. Soms wordt een noodbehandeling geadviseerd. Voor de andere eilanden moet je eigenlijk altijd preventief slikken. 

Je reis naar Indonesië zelf organiseren? Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken, terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com. Ook gebruik ik vaak Klook, omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in Zuidoost-Azië.

Liever georganiseerd naar Indonesië? Informeer bij Local Hero Travel, 333Travel, Kidsreizen of Riksja Family voor een reis op maat of check hier het aanbod van Sawadee voor een groepsreis met andere gezinnen of via Koning Aap. Wil je vooral een relaxte zonvakantie? Bekijk dan hier de vluchten met mooie hotel van TUI

Lees meer

Hoe reizen in Indonesië?

Reizen door Indonesië met een gezin is redelijk gemakkelijk, al heeft elk eiland haar eigen uitdagingen. Op Java zijn de afstanden bijvoorbeeld flink. Gelukkig is er een snel en betrouwbaar treinnetwerk, waar je heel ver mee komt, maar niet overal. In het hoogseizoen, zoals in de zomervakantie, moet je treinen van tevoren reserveren. Ga je met de bus, dan ben je langer onderweg en sta je vaak in de file. 

Bali is dan weer relatief klein, maar ook hier zijn files een serieus probleem. Wel fijn is dat je zowel hier als op Java bijna overal gebruik kunt maken van Grab of Go-Jek apps, wat taxi's heel betaalbaar maakt. Je kunt ook zelf een auto huren, vaak met chauffeur. 

Op de andere eilanden is openbaar vervoer onregelmatiger en ben je ook vaak aangewezen op een taxi of auto met chauffeur. Je accommodatie kan je hierbij helpen.

Voor dagtrips en korte afstanden is het ook heel gebruikelijk om zelf een scooter te huren en daarmee op pad te gaan. 

In dit land bestaande uit eilanden ontkom je ook niet aan een of meerdere boottrips. Dit kan verschillen van een fastboot met airco tot een trage zeeziek makende en volgens de Europese veiligheidsvoorschriften onveilige ferry. 

Binnenlandse vluchten zijn vaak sneller en als je tijdig boekt niet eens heel veel duurder als alternatief, maar natuurlijk wel weer een extra milieubelasting. 

Boot flores

Algemene tips Indonesië met gezin

Behalve op Bali zal jij als toerist vaak een attractie zijn. Ja, zelfs in een wereldstad als Surabaya. Heb je dan ook nog een blond kind, dan is het helemaal jackpot. Verwacht dat je met regelmaat gevraagd en ongevraagd op de foto gezet wordt. Na een aantal dagen had onze dochter al geleerd om te zeggen 'Okay but just one', anders wil iedereen een individuele selfie. 

In Indonesië zijn ze behoorlijk ruimdenkend, maar het blijft natuurlijk een overwegend islamitisch land. Ga je naar een waterpark op Java, dan moet je niet raar opkijken als de meeste vrouwen een burkini dragen. Bewaar je sexy bikini voor Bali en pas je hier aan met een meer bedekt badpak of bikini met korte broek. 

Indonesië met een baby of peuter

Naar Indonesië met een baby of peuter? Luiers zijn goed verkrijgbaar. Soms kom je bekende merken tegen als Pampers of Huggies, maar vaker lokaal populaire merken, zoals Mamy Poko. Ook in kleinere plaatsen hebben winkels vaak wel wat luiers, al zijn het dan wel bijna altijd de kleinere maten.

Ook poedermelk is goed verkrijgbaar van merken zoals Nestle en Friesland Campina. Goed nieuws zelf Nutrilon is in Indonesië verkrijgbaar daarvoor met je wel bij een grote supermarkt zijn zoals het wordt verkocht op Bali als Nutrilion Royal maar ook de merknaam Lactamil kom je tegen in Indonesië. Potjes met babyvoedsel kwamen we dan weer nauwelijks tegen. Gelukkig kunnen veel hotels met fruit en rijst wel een prakje voor je maken. 

Op Java en Bali heb je grote shopping malls waar je alles wat je maar vergeten bent kunt vinden, van flesjes tot borstkolven. 

De aanwezigheid van kinderstoelen is niet vanzelfsprekend. Hoe minder toeristisch en hoe kleiner de plaats, hoe kleiner de kans dat ze deze hebben. Ook slapen veel Indonesische kinderen gewoon bij papa en mama in bed. Wil je niet afhankelijk zijn van keten hotels met babybedjes, neem dan zelf iets mee, zoals een Deryan tentje.

Bali met kinderen

Bali is het meest geschikte eiland voor gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie. Er zijn veel stranden, een mooie natuur en een interessante cultuur. Bali is een boeddhistisch eiland en overal worden kleine bloemenoffers achtergelaten, wat kinderen vaak heel interessant vinden. Er is een ruimte keuze aan kindvriendelijke hotels op Bali in alle prijsklassen.

Een klein overblijfsel van de geschiedenis met Nederland is dat je in de supermarkt ook hagelslag kunt kopen. Het eiland is toch nog groter dan het soms lijkt en het vervoer niet altijd heel snel. 

Wil je veel zien, dan is het de moeite waard om op verschillende plekken te verblijven. Bijvoorbeeld een paar dagen in het zuiden, dan het stadje Ubud midden op het eiland en dan bij de zwarte zandstranden en dolfijnen in Lovina. Het noorden is rustiger, het zuiden en midden zijn (erg) toeristisch. Je kunt ook een paar dagen de twee kleinere eilanden Nusa Lembognan en Nusa Penida ten oosten van Bali ontdekken. In een week kun je een aardige indruk krijgen van de drie verschillende regio's op Bali, maar zeker niet alles zien. Dan heb je echt enkele weken nodig. 

Helaas zijn veel eens interessante tempels en natuurlijke plekken, op zowel deze eilanden als op het hoofdeiland Bali, verworden tot niet authentieke selfie spots. Ook kan het best irritant zijn om constant aangesproken te worden met aanbiedingen als 'Taxi', 'You look my shop', 'Braiding hair'. 

Aan de andere kant heeft juist dit toerisme ook weer voordelen, zoals westers eten, goedkope en goede massages en veel faciliteiten voor gezinnen. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Java met kinderen

Een reis over Java, welke je begint of eindigt in Bali, is ook populair bij gezinnen. Op Java is ook genoeg te doen om je hele zomervakantie mee te vullen. Toch kiezen veel gezinnen voor de combinatie van 2-3 weken Java en daarna nog 1-2 weken op Bali.

Een populaire route gaat via de Bromo vulkaan en Yogyakarta, maar je kunt ook makkelijk kiezen voor minder bekende plekken. Zoals de Karimunjawa eilanden, een eilandengroep met prachtige stranden voor de kust van het grote eiland Java. 

Een nadeel van Java is dat de afstanden behoorlijk groot zijn. Ook niet alle delen van het eiland zijn even interessant. Java heeft spectaculaire natuur, waar je dan vaak wel wat meer moeite voor moet doen. Er zijn ook veel grote en drukke steden. Dat maakt reizen op Java interessant, maar ook intensief. Een voordeel is dan wel weer dat je op Java ook goed met de trein kunt reizen. 

Hoewel er veel minder reizende gezinnen op Java zijn dan op Bali, zijn de gezinnen die je tegenkomt juist vaak Nederlands. Ook op Java vind je genoeg gezinsvriendelijke hotels. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Gili eilanden & Lombok met kinderen

De kleine eilandjes, Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air liggen voor de kust van het grote eiland Lombok. Er zijn snelle bootverbindingen met Bali. De kleine eilanden hebben geen verharde wegen, je kunt er goed snorkelen en duiken. Bovendien zijn de stranden mooier dan op Bali. Ze zijn dan ook erg populair. 

Het hoofdeiland Lombok is nog een stuk rustiger. Je kunt er de Rinjani vulkaan beklimmen. Er zijn gezinnen die het doen, maar het is wel een serieuze meerdaagse klim en er zijn ook genoeg volwassenen die de top niet halen. Vanuit Senaru of Tetebatu als basis kun je ook mooi wandelen in de groene natuur. Vooral in het zuiden van Lombok zijn ook hele mooie witte stranden en je hebt hier ook nog een aantal kleinere eilanden die ook wel de 'geheime gili's' worden genoemd.

Heb je een week, dan kun je echt wel een goed beeld krijgen van Lombok. Je hebt langer nodig als je als veel wil duiken of behoefte hebt aan enkele relax dagen op de Gili eilanden.

Lees meer
Lees meer

Sumbawa & Flores met kinderen

Ten oosten van Lombok ligt Sumbawa en daar weer naast het eiland Flores. Net als Bali en Lombok horen ze bij de Kleine Sunda eilanden. Tenzij je een surfer bent of echt graag ongerept Indonesië wil ontdekken, heeft Sumbawa niet zoveel te bieden. 

Daarna krijg je Flores en dat is dan wel weer echte afwisselende toeristenbestemming. Met voor de kust de eilanden Komodo en Rinca waar de Komodo Varaan woont, heel veel duikmogelijkheden en de Kelimutu vulkaan met drie meren elk met een andere kleur. Je kunt vanaf Lombok in vier dagen met de boot naar Flores of je kunt vliegen naar Flores. 

Nadeel van reizen op Flores is wel weer dat de afstanden groot zijn, waardoor je meerdere lange busritten zal moeten maken. Bovendien gaan er op sommige routes dan ook maar een of twee bussen per dag. Je kunt ook een auto met chauffeur huren. Trek voor Flores minimaal een dag of tien uit. 

Lees meer

Sumatra, Sulawesi, West-Timor

Natuurlijk zijn er nog veel meer eilanden waar je naartoe kunt gaan. Vaak worden die bezocht door gezinnen met een speciale interesse, zoals duiken. Het hoofdeiland Sumatra staat vanwege de mogelijkheid om orang-oetangs te zien hoog op de bucketlist van veel gezinnen. Terwijl Bintan, onderdeel van de Riau archipel, wat dichter voor de kust ligt van Singapore dan van Sumatra, vaak juist een originele combi is met deze stad. 

Toch is het zo dat vaak eilanden als Sumatra, Sulawesi of bijvoorbeeld West-Timor bezocht worden door gezinnen die al eerder andere, meer toegankelijke, eilanden hebben verkend. 

Lees meer

Reisverslagen en interviews Indonesië met kids

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Scroll to Top