Home / Hongarije met kinderen

Hongarije met kinderen

Welke verwachtingen heb je bij een vakantie in Hongarije met kinderen? Boedapest is een prima bestemming voor een originele, kindvriendelijk en relatief betaalbare stedentrip. Het Balatonmeer zal ook nog wel enigszins bekend voorkomen.

boedapest Visserbastion-1

Verder is Hongarije bij veel Nederlandse gezinnen toch echt wel een onbekendere bestemming, zeker vergeleken bij andere landen in de regio, zoals Tsjechië, Polen en Oostenrijk. Dat lijken ze in Hongarije helemaal niet erg te vinden en dat zal met de huidige regering ook niet snel veranderen. 

Hongarije heeft veel zwembaden, waterparken en thermische baden. Ook de oude kastelen, kindvriendelijke musea (in de grotere steden) en grotten zijn interessant. Als je het leuk vindt om juist een land te ontdekken waar je zelf echt nog wat meer moeite voor moet doen, dan is Hongarije een goede bestemming voor jullie gezin. Bijkomend voordeel is dat Hongarije relatief betaalbaar is. Als vakantiebestemming vind ik het duurder dan een Bulgarije of Servië, maar goedkoper dan Tsjechië en Polen. Al maakt het natuurlijk wel uit waar je bent.  

Tip: Wist je dat er ook een Landal vakantiepark in Hongarije is? Bekijk hier dit vakantiepark

Rodelbaan Visegrád

Je kunt natuurlijk met de auto naar Hongarije, maar tussen de grotere (en ook veel kleinere) steden zijn ook prima, zij het niet al te snelle, treinverbindingen. Ook is er een uitgebreid busnetwerk. Hongarije leent zich dus ook voor een vakantie met het openbaar vervoer. Bekijk de mogelijkheden op NS internationaal.

In de grotere steden en toeristische gebieden wordt Engels gesproken, daarbuiten minder. Oudere mensen spreken vaak ook wel wat Duits. 

Waar naartoe in Hongarije met kinderen

Boedapest en omgeving

Boedapest is de grootste stad van Hongarije. Het is echt de meest toeristische plek van het land en wordt vaak bezocht als stedentrip. Boedapest staat bekend om de historische badhuizen waar je ook nu nog in de grandeur van vroeger kunt badderen. Er zijn kastelen, paleizen en enorme musea, maar wat betreft uitstraling is er zeker ook een rauw randje. Niet te gepolijst en veel gebouwen die wel een likje verf kunnen gebruiken.

Széchenyibadhuis

Boedapest heeft een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. Dat is fijn, want de stad is best uitgestrekt. Aanraders voor gezinnen zijn naast de baden onder andere de dierentuin, het science- en het natuurhistorisch museum. Boedapest is een bestemming die het hele jaar door kan, zo gingen we al eens in de zomer, maar ook in de winter.

Trek drie à vier dagen uit voor de stad. Of neem nog wat meer tijd en gebruik Boedapest als basis voor dagtripjes in de omgeving. 

Ten noorden van Boedapest in de Donaubocht ligt het fotogenieke en kleurrijke Szentendre. Nog wat noordelijk aan de Donau ligt Visegrád, wat dankzij het kasteel, de rodelbaan en het klimbos ook met kids een leuke daguitstap is. In de winter kun je bij voldoende sneeuw skiën. 

Ten oosten van Boedapest vind je Slot Gödöllő, het grootste barokke kasteel van
Europa na Versailles. Ook dit is een goede dagtrip (met de trein) vanuit Boedapest. Slot Gödöllő is vooral bekend als één van de favoriete verblijfplaatsen van keizerin Elisabeth (Sissi) om aan het hofleven in Wenen te ontsnappen. Vandaag de dag is het een museum met ingerichte kamers waar je de geschiedenis van het kasteel ontdekt. Zo is er een kamer gewijd aan de bouwer Grassalkovich en zijn er meerdere kamers ingericht als herdenkingstentoonstelling van keizerin Elisabeth, maar is er ook een
deel gewijd aan de Sovjet tijd toen hier een kazerne en een verpleeghuis gevestigd waren.

Naast de kamers valt er nog meer te zien, zoals een kapel, en ook buiten kun je op
ontdekkingstocht in het kasteelpark. Vind jij de schuilkelder of het koninklijk paviljoen? Of ontdek je het blotevoetenpad? Na deze ontdekkingstocht kun je heerlijk wat drinken en een gebakje of broodje eten in het kasteelcafé. Reis je met hele kleine kinderen, dan is het goed om te weten dat er een familiekamer is waar je rustig kunt voeden en gebruik kunt maken van een magnetron.

Debrecen en omgeving

Dankzij goede treinverbindingen en de internationale luchthaven (Wizzair) is ook Debrecen in het noorden van Hongarije makkelijk bereikbaar voor een stedentrip. Het is een stad met veel historische gebouwen en diverse musea.

Voor kinderen is het Agora Science Center, een wetenschapsmuseum waar je testjes kunt doen, interessant. Ook het het Nagyerdei Kultúrpark, een dierentuin met een aantal attracties, is aardig om te bezoeken. Vlak buiten de stad in Hajdúszoboszló heb je een groot waterpark met glijbanen. Dit vlakke gedeelte van Hongarije staat ook bekend als een goed gebied voor vogelspotters. 

Balatonmeer

Het Balatonmeer in het zuiden van Hongarije is het grootste meer van Europa. Natuurlijk kun je hier in de zomer goed zwemmen en er zijn verschillende campings rondom het meer. Dit is tevens een van de wijnregio's in Hongarije. Het water is ondiep, er zijn genoeg faciliteiten en je kunt watersporten en chillen afwisselen met natuur en cultuur. 

Zo zijn er verschillende historische stadjes aan het meer, zoals Keszthely en Tihany. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Annagora Aquapark en het Balaton Theme Park Nosztori.

Pecs en omgeving

Een andere interessante bestemming om te bezoeken tijdens een vakantie in Hongarije met kids is Pecs. Ten zuiden van Boedapest en het Balaton meer, niet al te ver van de grens met Kroatië. Pecs heeft een aantal bezienswaardigheden, zoals de oude necropolis die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, maar ook een bijzondere oude moskee, kathedraal en synagoge. Voor kinderen is er ook een wetenschapsmuseum in de stad. 

Vanuit Pecs kun je makkelijk dagtrips ondernemen naar het Danube-Drava Nationaal Park, spa stadje Harkány of Siklos en Szigetvár, beide met een oud kasteel. 

Praktische tips Hongarije met kinderen

Hongarije is een erg kindvriendelijk land, zo krijg je hier maar liefst twee jaar bevallingsverlof (tegen 70% van je loon). Ook als toerist merk je dat kinderen hier welkom zijn. Ga je in Boedapest met de tram, dan is er op de stoep aangegeven waar je het beste kunt instappen met een kinderwagen. 

Los van de waterparken en musea speciaal voor kinderen zijn er ook altijd wel speeltuintjes te vinden, zelfs in de kleinere plaatsen. In grotere plaatsen en toeristische gebieden hebben de meeste restaurants een kinderstoel, dat wordt minder als je naar het oosten van Hongarije gaat en in kleinere plaatsen komt. Luiers zoals Pampers en Huggies zijn verkrijgbaar bij de grotere supermarkten zoals de Tesco en de Spar en bij de drogist, maar niet in de meeste buurtsupermarkten. Tijdens een vakantie in Hongarije met een baby zul je wel merken dat je vrijwel nergens verschoningstafels in toiletten tegenkomt. 

Scroll to Top