Home / Servië met kinderen

Servië met kinderen

Een vakantie naar Servië met kinderen is niet het eerste waar je aan denkt bij het plannen van je zomervakantie. Maar wij deden het wel en reisden een kleine twee weken door dit Balkanland met onze dochter. Hoewel Servië een gevoel van avontuur oproept en je hiermee zeker bonuspunten scoort als het gaat om een originele vakantie, is reizen hier redelijk goed te doen. 

Golubac fort servie

Na meerdere bezoekjes aan Belgrado kan ik wel zeggen dat dit een hele leuke en betaalbare stedentrip optie is en ook een goed startpunt van een langere vakantie. Hier raad ik aan om in het voorjaar, de herfst of de zomer naar deze hoofdstad te gaan. Deze bruisende stad heeft bijvoorbeeld een strand, oud fort en een kleine dierentuin. Zeker in de binnenstad merk je niks van de lelijke oude Sovjet bouwstijl. Een andere optie is te vliegen op Niš. Tussen deze twee steden en ook vanuit daar naar Novi Sad, Subotica en onder andere Jagodina, reis je eenvoudig met het openbaar vervoer.

Wil je echter wat meer van Servië met kinderen zien zoals de diverse nationale parken, kloosters en Romeinse opgravingen dan heb je eigen vervoer nodig. Om deze reden huurden we aantal dagen een auto in Servië. Onze tip: huur via Sunny Cars zonder bijkomende kosten en bij schade betalen ze het eigen risico terug. Auto rijden in Servië is prima, mensen rijden netjes maar je moet  op kleine weggetjes wel opletten voor de gaten. De grote doorgaande snelweg door het land is een tolweg. Borden zijn meestal zowel in het Cyrillisch als in het Europese schrift maar als je verder het binnenland ingaat alleen nog in het Cyrillisch. Wij vonden toeristische plekken goed aangegeven met extra Engelstalige borden. 

Liever een georganiseerde reis? Check dan deze familiereis Balkan van Djoser

Ik zal niet zeggen dat Servië direct de wow-factor heeft, daarvoor hebben veel plekken net een wat te rauw randje met Sovjet architectuur. Zowel de wereldoorlogen als de Joegoslavische Burgeroorlog hebben haar sporen achtergelaten. Maar er zijn genoeg aantrekkelijke plekjes en de natuur is er ruig, groen en heuvelachtig.

Wij bezochten met onze dochter het Djerdap National Park langs de Donau. Servië ligt op een strategische positie in Europa en hier zijn enkele van de oudste pre-historische woningen van Europa gevonden. Verschillende culturen, van de Romeinen tot aan de Turken, hebben hun stempel achtergelaten op het land.

De vele indrukwekkende forten en diverse opgravingen zijn een bezoek waard en zouden, als ze in West-Europa hadden gelegen, plat gelopen zijn door toeristen. Nu is het overal nog fijn rustig maar in Servië hebben ze er duidelijk vertrouwen in dat er meer toeristen gaan komen. Op diverse toeristische plekken, zoals bij de forten van Golobac en Ram en bij de Romeinse ruïnes van Viminacium, werd er gebouwd aan nieuwe musea, een klimpark en andere extra faciliteiten. Wat betreft kindvriendelijk activiteiten in Servië zal je meer moeite moeten doen. Het aanbod is nu nog beperkt tot speeltuintjes in de steden, diverse dierentuinen en de verschillende waterparken verspreid over het land.

weekend belgrado met kinderen

Ondanks het recente oorlogsverleden en het beeld dat je misschien hebt  van de Serven zijn de mensen ontspannen en gastvrij plus jongeren spreken vaak Engels. Servië is geen culinaire bestemming, eigenlijk aten we elke avond bbq. Denk daarbij aan een goed stuk vlees, frietjes of aardappels en wat tomaten. Vegetarische gerechten zijn niet beschikbaar. Met uitzondering van grotere steden, zoals Belgrado, waar je wel allerlei soorten keukens tegenkomt.  Een groot pluspunt voor een vakantie in Servië met kinderen, is dat het ontzettend betaalbaar is (een budgetblog volgt).

Kortom zoek je een unieke afwisselende vakantiebestemming, met natuur en cultuur, waar nog niet veel Nederlanders komen voor een fijne prijs overweeg dan zeker Servië. 

Wil je naar Servië met een baby of peuter dan moet je er wel zelfvoorzienend zijn. Kinderstoelen kwamen we nauwelijks tegen en behalve in de luxere ketens, hebben weinig hotels een babybedje. In veel plaatsen zijn er alleen buurtsupers en hier ga je geen luiers of babyvoeding vinden. Zelfs in de grotere supermarkten is het aanbod beperkt. In Servië koop je babyproducten het best bij een grote drogist. Hier hebben ze wel ruime keuze aan onder andere pampers, HIPP babyvoeding en poedermelk.

Nog een apart weetje over Servië, wc's in restaurant en op publieke plekken hebben vrijwel nergens een slot.  Dus zit de deur dicht dan betekent dit dat deze bezet is, ben je klaar dan laat je de deur open staan. 

Plan je reis naar Servië met kinderen

Lees meer

Waarheen in Servie met kinderen

Belgrado en omgeving

Belgrado is leuk! Ook als stedentrip wanneer je geen tijd hebt om een rondreis door Servië te maken. Ga dan wel in het voorjaar of in de zomer omdat deze stad vooral met mooi weer veel te doen heeft.

Overige bestemmingen

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Scroll to Top