Home / Ecuador met kinderen

Ecuador met kinderen

Vulkanen, koloniale steden, inheemse culturen, de amazone en strand. Dit overzichtelijk land heeft alles,  en door de grote is ook een vakantie van een week of drie in Ecuador met kinderen goed mogelijk.. Je vliegt er direct op met KLM en is prima te bereizen in 3 weken. Ecuador is zeker een bestemming voor een vakantie met kinderen.

Hoewel Ecuador, en zeker de Galapagos, bij veel ervaren reizigers hoog op de bucketlist staat, zul je hier toch niet veel Nederlandse gezinnen tegenkomen.

Het zijn vooral gezinnen die al meer reiservaring hebben of gezinnen die een langere reis door Zuid-Amerika maken, zoals onze blogger Annemarieke. Degene die wel met hun kids naar Ecuador zijn geweest, zullen je vertellen dat het een geweldige ervaring was. Eentje die het prijskaartje dat eraan hangt zeker waard is. Want hoewel Ecuador zelf net als veel andere landen in Zuid-Amerika een betaalbare bestemming is, tikt de vlucht erheen en zeker de boottocht door de Galapagos wel flink aan.

ecuador met kinderen

Het helpt als je Spaans spreekt, dan kun je veel makkelijker een gesprek aangaan. Maar het is zeker geen must voor je reis door Ecuador. Wie in het toerisme werkt, spreekt vaak wel wat Engels. En Google translate doet met de spraakfunctie de rest.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Weinig Nederlandse reisorganisatie bieden familiereizen naar Ecuador. Sawadee heeft een familiereis naar Ecuador. Ook Djoser heeft een familiereis Ecuador. Liever een reis op maat? Neem dan contact op met Local Hero Travel of met Riksjafamily, beide kunnen je helpen met je reis naar Ecuador met het gezin. 

Waarheen in Ecuador met kinderen

Quito en omgeving

De hoofdstad van Ecuador is een hooggelegen stad, op 2850m en wordt de stad van de eeuwige lente genoemd. Quito heeft een oud historisch centrum. Loop door de koloniale stad en bezoek de diverse musea om een idee te krijgen van de geschiedenis van Ecuador. Op zondag zijn de straten autovrij, zijn er veel locals op de been én fiets, zijn er straatartiesten en is het leuk om met de stoet mee te fietsen. Dit is geschikt voor gezinnen met kinderen die al kunnen fietsen want fietsen met kinderzitjes zijn niet te huur.

Quito heeft een spectaculaire kabelbaan die je naar de top van een vulkaan brengt. Je kunt hier prachtig wandelen met uitzicht over de vallei van Quito, schommelen op een ‘skyswing’ en de plek is zeer toegankelijk voor kinderen! Let wel, je zit op 4100 op de berg, dus wees alert op hoogteziekte.

Je kunt ook naar het midden van de wereld gaan, ‘Medio del Mundo’, of te wel, de evenaar, dit ligt een half uurtje ten noorden van de stad. Wist je dat Ecuador naar de evenaar vernoemd is? De plek zelf is een beetje een toerist trap want de echte evenaar ligt een paar meter verder, maar het is niet duur ($5,- per volwassene), er is een speeltuin en de musea geven je een goede introductie in de cultuur van Ecuador.

Rondom Quito zijn diverse historische stadjes. Zo is Papallacta populair vanwege de thermale baden en kun je op de markt van Otavalo lokale families in klederdracht zien en de beste kwaliteit aan textiel van Ecuador aanschaffen.

Ecuador met kinderen

Tena

Tena is de vertrekplaats voor tochten de jungle in, een ideale spot voor gezinnen omdat je niet vast zit aan een meerdaagse back to basic tocht de jungle in, wat wellicht wat te veel van het goede is voor kleine kinderen. Je kunt vanaf hier met een kano op bezoek bij een volk uit de Amazone, met ze mee-eten en een jungletocht doen waar je apen, luiaards en limoen-mieren kunt spotten.

Het stadje Tena heeft voldoende faciliteiten maar voor de authenticiteit van het dorp moet je er niet heengaan. Vanuit Tena kun je het ook wat actiever aanpakken door te gaan hiken, raften en kajakken.

Ecuador met kinderen

BAÑOS

Banos is de hoofdstad van de activiteiten in Ecuador. Op elke hoek van de straat zie je óf een bord met activiteiten die je kunt doen óf iemand die er de uitrusting voor verkoopt. Tussen het geweld van adrenaline activiteiten vind je er ook genoeg activiteiten die je met kinderen kunt doen.

Dus ook met (kleine) kinderen is Banos erg leuk om te bezoeken, je kunt er met gemak 4 dagen doorbrengen. Het stadje zelf is gemoedelijk en levendig en een echte backpackerstrekpleister. Het heeft een grote speeltuin (met uitzicht op een enorme waterval!) en je vindt er tal van restaurantjes en evenveel touroperators die je willen helpen met alle activiteiten die je er kunt doen.

Blogger Annemarieke was er met haar kinderen van 2 en 4 en zij hebben bijvoorbeeld een spectaculaire waterval bezocht en zijn naar een skyswing gegaan, waar ze ook schommels voor kinderen hebben “La Casa del Arbol”.

Ecuador met kinderen

Ceunca

Cuenca is een gezellige koloniale stad in Ecuador. Er stroomt een rivier door de stad en het heeft vele gezellige pleintjes met barretjes en restaurant, markten en winkeltjes. Hier kun je echt je slag slaan in mooie souvenirs, kunst en lekker eten.

Voor kinderen is het rustige karakter van Cuenca prettig, net als het vele westerse eten dat hier wordt aangeboden en ook de autovrije pleinen en het een stadspark (Parque de la Madre) met een mooie speeltuin bieden plezier. Je kunt de stad makkelijk in twee dagen verkennen. Cuenca heeft een netwerk van wandelpaden

Wil je er iets langer verblijven dan is er op een half uur rijden van de stad een Cajas Nationaal Park waar je een zeer kindvriendelijke en schitterende wandeling van 3 km rondom een meer in een vallei kunt doen.

Ecuador met kinderen

Galapagos

De Galapagos eilanden voor de kust van Ecuador zijn uniek in de hele wereld. Niet voor niets is dit een droombestemming voor veel reizigers. 

Lees meer
Lees meer

Praktische tips Ecuador met kids

Vanuit Nederland zijn er rechtstreekse vluchten met KLM naar Quito, met een tussenstop op Guayaquil. Handig, want je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een open-jaw ticket waarbij je heen naar Quito en terug vanaf Guayaquil vliegt. Vaak is het goedkoper om met een tussenstop in Madrid of in een Amerikaanse stad te vliegen. 

Onze zomervakantie is een redelijke goede periode om te reizen in Ecuador. Over het algemeen heb je zonnige en droge dagen. In juli kun je nog wel de staart van het regenseizoen meepakken in het oosten van het land (o.a. Amazonegebied). In de kerstvakantie en meivakantie heb je over het algemeen meer regen in het binnenland, maar is het aan de kust en op Galapagos zonnig met af en toe een bui. 

ecuador met kinderen

Reizen ter plekke doe je vooral met de bus, met een binnenlandse vlucht of je kunt een auto huren. Ecuador is veilig, alleen rond de grote steden wordt afgeraden te stoppen. Het verkeerd rijdt er, in tegenstelling tot sommige andere Zuid-Amerikaanse landen, erg veilig. Ook zijn er een aantal bijzondere en bij toeristen populaire treinroutes, zoals de Tren a la Nariz del Diablo.

Net als in andere Andeslanden moet je in Ecuador rekening houden met de hoogte. De hoofdstad Quito ligt bijvoorbeeld op 2850 meter en het is daarmee de tweede hoogste gelegen hoofdstad ter wereld. Wanneer je hier vanuit ons laag gelegen landje heen vliegt, is het dan ook logisch dat je lichte klachten krijgt, zoals kortademigheid en misschien hoofdpijn. Diverse van onze bloggers zijn met kinderen vanaf drie jaar naar hooggelegen bestemmingen geweest. Ons advies is om je vooral goed in te lezen, bijvoorbeeld met dit blog over hoogteziekte bij kinderen. Met een kindje dat nog niet goed zelf aan kan geven of hij of zij klachten ervaart, zouden we Ecuador nog niet aanraden.

Babybenodigdheden als luiers, poedermelk en hapjes hebben ze bij elke apotheek en die heb je overal. De prijzen van luiers liggen een stuk hoger dan in Nederland, net als zonnebrand en insectenspray. De locale bevolking is dol op kinderen. En ook erg dol op Europese kinderen, ze willen er graag mee op de foto. Als je dit niet wilt moet je dit duidelijk aangeven.

ecuador met kinderen

Het eten in Ecuador, de lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag: De Almuerzo. Dit is een lokale lunch die vaak bestaat uit soep, kip met rijst en limonade en dat voor max 5 euro. Aan de kust wordt er veel vis en schaaldieren geserveerd. Fruit is in overvloed aanwezig, groente iets minder. Westerse gerechten vind je in de toeristische plaatsen en is van prima kwaliteit.

Scroll to Top