Home / Wereldreis met kinderen, tips van ervaringsdeskundigen

Wereldreis met kinderen, tips van ervaringsdeskundigen

Droom jij ook van een wereldreis met kinderen? Maar weet je niet waar te beginnen. Hoe zit het met de leerplicht, welk budget heb je eigenlijk nodig, hoe vind je goedkope vliegtickets en kan je de kids wel zomaar weghalen uit hun vertrouwde omgeving. 

Wij hebben zelf voordat onze dochter geboren werd een wereldreis gemaakt van 9 maanden. Een echte wereldreis want we gingen de hele wereld rond en bezochten 3 verschillende continenten. We hebben er altijd van gedroomd om nog een langer op reis te gaan met onze dochter.

Salar Uyuni met kinderen

Vlak voor ze naar school ging hebben we dit ook gedaan en zijn we 2 maanden op reis geweest in Zuid-Amerika. Een bewuste keuze om ons te beperken tot 1 continent en niet heel lang weg te gaan.

Een aantal jaar later toen ze eenmaal leerplichtig was zijn we nogmaals 2 maanden op reis geweest, maar nu naar Oceanië. We vonden het met de leerplicht en het uitschrijven in combinatie met een eigen bedrijf te ingewikkeld worden om langer weg te gaan. Onze blogger Leonie die gewoon in loondienst werkte heeft wel de keuze gemaakt een half jaar op pad te gaan met leerplichtige kinderen. 

Voor de voorbereiding en de vragen die je hebt maakt het weinig uit of je op een wereldreis gaat of kiest voor een lange reis met kinderen naar maar 1 of 2 continenten. 

trein kalaw myanmar

We spraken vele gezinnen die op wereldreis gingen en vroegen om hun tips:

  • Reizen met kinderen is veel leuker omdat je veel eenvoudiger in contact komt met de lokale bevolking. Kinderen hebben iets ontwapenends, iets puurs.
  • Luiers vind je echt overal!
  • Je hoeft niet rijk te zijn om een reis te kunnen maken. Maak een plan en bereken wat je nodig hebt en bekijk hoe je dit kan bereiken. Ben creatief en denk buiten de standaard patronen.
  • Tot een jaar of 4 slapen kinderen prima in een Deryan tentje. Je boekt gewoon een ruime 2 persoonskamer en de tentjes passen er altijd wel bij. Voordeel is dat ze altijd hun vertrouwde slaapplekje hebben en dankzij het muggengaas beschermd zijn tegen muggen.
  • Als we eenmaal op een plekje waren, kozen we er zoveel mogelijk voor om een scooter te huren. Dat geeft je zo ontzettend veel vrijheid, heerlijk.
  • Bereid je er ook op voor, dat vast niet alle dagen gaan zoals je wil. Het is handig geen haast te hebben, niet teveel plannen maken. Dat geeft rust.

In de interviews kan je nog veel meer algemene en regionale tips vinden. Het mooiste van allemaal is alle gezinnen stuk voor stuk met hetzelfde advies kwamen. Gewoon gaan! Niet twijfelen maar die droom waarmaken, natuurlijk was het soms pittig maar ook ontzettend de moeite waard. 

Voorbereiding wereldreis met kinderen

Lees meer

Ga mee op wereldreis?

Onze blogger Leonie ging in 2022 op wereldreis met twee leerplichtige kinderen. Ze hield diverse blogs bij over de voorbereiding van de reis en verteld je nu de reis voorbij is wat ze achteraf gezien toch anders had gedaan. 

Lees meer

Wat kost een wereldreis met gezin?

Een van de meest gestelde vragen die we krijgen is "wat kost een wereldreis met gezin?". Daar is geen simpel antwoord op. Het maakt nogal uit of je een half jaar op reis gaat in westerse landen of kiest voor 2 maanden in Zuid-Oost azie. In dit blog geven wij je meer tips om het budget te bepalen voor jullie reis. 

Om je alvast een idee te geven op wat voor een kosten je zou moeten rekenen. 

  • Zuid-Amerika met 1 kind 100-150 euro per dag (meeste tijd in goedkopere landen zoals Colombia, Peru)
  • Zuid-Oost azie met 1 kind 80-120 euro per dag 
  • Zuidelijk Afrika met 1 kind 200-250 euro per dag (zelf rijden 4×4, kamperen en af en toe een lodge. Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe)

Dit is een indicatie voor een gemiddeld gezin, er zijn altijd mensen die het goedkoper doen en super happy zijn met een hutje, altijd eten bij straatstalletjes en langzaam reizen. Andersom zijn er ook reizigers die veel taxi's nemen, dure activiteiten zoals duiken en graag in vier sterren hotels slapen.

Bij deze kosten komen dan nog de kosten van vliegtickets, verzekering, aanschaf van reisartikelen en eventuele doorlopende kosten thuis. Verder moet je er ook rekening mee houden dat door ongunstige wisselkoersen en inflatie prijzen soms echt heel snel oplopen. 

Salar uyuni

Deze gezinnen gingen op wereldreis met kinderen

Deze gezinnen deden het al. Een wereldreis met kinderen of een lange reis van minimaal 2 maanden over een of meerdere continenten. Lees hun ervaringen en de tips die ze deelden in de verschillende interviews. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Scroll to Top