Home / Slovenië met kinderen

Slovenië met kinderen

Rust, een prachtige natuur met besneeuwde bergen en helderblauwe meren en riviertjes en een gemoedelijk sfeertje: Slovenië met kinderen is een enorm fijne vakantiebestemming. Slovenië is veel te mooi om alleen maar even doorheen te rijden op weg naar een camping in één van de buurlanden. Sterker nog, we vinden Slovenië zo leuk dat we er inmiddels meerdere keren zijn geweest. Genoeg tips dus voor een vakantie in Slovenië. 

Kasteel van Celje

Naar aanleiding van de enthousiaste verhalen van mede-reizigers wisten we dat Slovenië mooi zou zijn. Maar zo mooi, het verraste ons toch nog positief! Tijdens onze eerste keer Slovenië gingen we een week op reis door Slovenië met onze toen drie jaar oude dochter. We propten zeker voor 1,5 week aan activiteiten in deze tijd zodat we ook echt kunnen vertellen wat er te doen is in Slovenië met kinderen.

Vipava

We bezochten een aantal verschillende regio's, de wijnregio Vipava op de grens met Italië, de vriendelijke hoofdstad Lubljana, het meer van Bled en omgeving en de Julian Alps: wat ons betreft het mooiste stukje ruige natuur. 

Een aantal jaar later kozen we weer voor Slovenië, maar nu ook voor het onbekendere oosten met plekken als Maribor, Celje en Laško. Het was nog net zo geweldig. Wel merkten we nu dat Slovenië een stuk populairder is geworden, zeker bij Aziatische tourgroepen. Het goede nieuws is echter dat die zich vaak beperken tot Bled en Ljubljana en dat je daar buiten nog steeds dat onontdekte gevoel hebt. 

Ook onze blogger Elke ging naar Slovenië. Wij zijn nog lang niet uitgekeken in Slovenië. Wil je het hele land zien in een vakantie dan heb je zeker wel drie weken nodig. 

Je kunt met eigen auto op vakantie naar Slovenië gaan, maar voor een korte vakantie is het ook goed mogelijk om te vliegen en dan een auto te huren. Zo vlogen wij bijvoorbeeld naar Venetië, brachten daar twee dagen door en reden daarna in ongeveer 1,5 uur naar Slovenië. Treinverbindingen in Slovenië zijn goed en veel plekken zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Dus ook voor een vakantie met de trein is Slovenië zeker een optie. Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Voor een reis op maat kan je terecht bij Riksjafamily.

Organic Farm Šlibar in Tržič

Er zijn in Slovenië ook enkele kleinschalige ski-resorts, maar die zijn leuker als je tijdens een wintervakantie in Slovenië skiën wil combineren met andere activiteiten. Ze zijn te klein als wintersport het hoofddoel van je vakantie is. Een meivakantie in Slovenië of een herfstvakantie in Slovenië is wel aan te raden.

Eén van de voordelen van een vakantie in Slovenië met kinderen is dat de afstanden zo klein zijn. Er is enorm veel te doen op een kleine oppervlakte. Wij bezochten meerdere kastelen en maakten een tocht door een grot met een treintje. In Ljubljana is er weliswaar een dierentuin en zijn er kindvriendelijke musea, maar het meeste is er te doen voor actieve gezinnen. Fietsen, wandelen door de bergen of naar watervallen en gewoon op ontdekkingstocht.

Ljubljana met kids

Het eten in Slovenië is een mix van zwaardere gerechten zoals worst en granen in de bergen en gerechten met Italiaanse invloeden zoals pizza en antipasti. Eten dat goed in de smaak zal vallen bij je kinderen. Gelukkig hanteren restaurantjes openingstijden zoals wij ook gewend zijn. Heel incidenteel konden we pas om 19:00 terecht maar meestal de hele dag of avondeten vanaf 17:00. Babyvoeding en luiers zijn goed verkrijgbaar net als kinderstoeltjes in een restaurant.

Plan je vakantie in Slovenië met kinderen

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Wat te doen in Slovenië?

Hoofdstad Ljubljana

Ljubljana is een fijne compacte stad met een grotendeels autovrij centrum. Met een dierentuin, kasteel op de heuvel en een aantal leuke musea is er genoeg te doen in Ljubljana met kinderen om je twee dagen prima te vermaken. 

Lees meer

Het meer van Bled en omgeving

Het meer van Bled is super fotogeniek en niet voor niks een van de meest populaire bestemmingen in Slovenië. Er zijn genoeg toffe dingen te doen in de omgeving van Bled met kinderen. Is het stadje te druk? Zoek dan de natuur en de rust in de omliggende gebieden. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

De Julische Alpen

Voor natuurliefhebbers zijn de Julische Alpen met het Triglav National Park het mooiste stukje van Slovenië. Je kunt hier o.a. wandelen, raften en op avontuur met je gezin.

Lees meer
Lees meer

De Vipava vallei, wijn & fietsregio, en Postonja

De regio ten Zuid-Westen van Ljubljana heeft enkele van de top bezienswaardigheden van Slovenië, zoals de Postojna grotten en het Predjama kasteel. 

Lees meer
Lees meer

Het Oosten van Slovenië

Het Oosten van Slovenië is wat betreft natuur minder spectaculair, maar heeft wel een mooi regionaal park en veel groen. Daarnaast zijn er genoeg leuke stadjes en diverse toffe waterparken. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Scroll to Top