Home / Mozambique met kinderen

Mozambique met kinderen

Mozambique met kinderen betekent Afrika van de gebaande paden af. Een avontuurlijke bestemming voor gezinnen die wel van een uitdaging houden. Ontdek de parelwitte stranden, prachtige koraalriffen en de ruige wildparken, verken een hoofdstad vol historie en maak kennis met de gastvrije bevolking in dit prachtige Afrikaanse land! 

We vallen meteen maar met de deur in huis: Mozambique is geen Afrika voor beginners. Om maar wat te noemen: de reisafstanden zijn er groot, er wordt niet overal Engels gesproken, de wegen zijn op sommige plekken niet al te best en de voorzieningen zijn er anders dan wat we in Nederland gewend zijn.

Ga je voor het eerst naar Afrika, dan is Zuid-Afrika, Tanzania of Namibie wellicht een betere keuze. Houd je, zoals blogger Esmeralda en haar gezin, wel van een beetje avontuur en ben je al vaker in Afrika geweest? Dan is Mozambique een geweldige bestemming!

Mozambique met kinderen tofo

Praktische tips Mozambique met kinderen

Zelf regelen of georganiseerd naar Mozambique?

Er zijn maar weinig reisorganisaties die georganiseerde reizen naar Mozambique aanbieden en de meeste reizen zijn in combinatie met Zuid-Afrika. O.a. Riksja Travel biedt zo'n combinatiereis aan met safari en strand, al is deze niet speciaal op gezinnen gericht. Zuid-Afrika Specialist kan je helpen een reis op maat te maken.

Het is ook prima te doen om je reis naar Mozambique zelf samen te stellen. Vliegtickets naar Johannesburg of Maputo kan je gemakkelijk online boeken en op Booking.com vind je talloze accommodaties. Autohuur regel je bijvoorbeeld via Sunnycars, Zuid-Afrika Specialist of Selfdrive 4x4.

Beste reistijd Mozambique met kinderen

De beste reistijd voor een vakantie in Mozambique met kinderen is de periode van juni tot half september. Er valt dan nauwelijks regen, de temperaturen zijn aangenaam (zo rond de 25 graden gemiddeld met koelere nachten) en het is zonnig. De temperatuur van het zeewater ligt tussen de 20 en 23 graden.  

In onze wintermaanden is het zomer in Mozambique, wat betekent dat het warm en benauwd is, met een grotere kans op regen of zelfs een tropische storm. Dit maakt Mozambique een zeer geschikte bestemming voor onze zomervakantie, maar een minder goede keuze voor de kerstvakantie. In de zomer is er geen tijdsverschil tijdens onze wintertijd is het in Mozambique één uur later. 

Mozambique met kinderen surfen

Reizen naar Mozambique met kinderen

Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Maputo. Vanaf Amsterdam of Brussel kan je met een overstap wel naar de hoofdstad vliegen, bijvoorbeeld met TAP, Qatar Airways of Ethiopian Airlines. De meeste mensen boeken een vlucht naar Johannesburg en vliegen vanuit daar naar Maputo of één van de plaatsen aan de kust met een lokale luchtvaartmaatschappij.  

Een andere optie is naar Johannesburg of Durban te vliegen, daar een auto te huren en zelf de grens over te steken. Zo maak je een mooie rondreis met een combinatie van strand en safari. Van Johannesburg of Durban rijd je in zo'n 8 uur naar Maputo of de zuidelijke kust. 

Er zijn 4 grensovergangen van Zuid-Afrika naar Mozambique. Twee in het noorden (Giriyondo en Pafuri), waarbij je vanuit het Krugerpark het land in komt en twee in het zuiden (Lebombo en Kosi Bay). Het is ook mogelijk om de grens over te steken vanuit Swaziland. 

Reisdocumenten voor Mozambique met kinderen

Je hebt altijd een visum nodig om Mozambique binnen te komen, of je nu per vliegtuig of per auto reist. De kosten voor een visum zijn 50 dollar, het beste is dit ook daadwerkelijk in dollars te betalen. Op de luchthaven van Mozambique kan je bij aankomst een visum te krijgen en ook als je met de auto reist is dit mogelijk aan de grens.  

Houd er rekening mee dat de procedures aan de grens veel tijd kunnen kosten en plan dus genoeg tijd in om na de grensovergang op tijd in je accommodatie te komen. Twee tot drie uur ben je zeker bezig, als je pech hebt duurt het de hele dag. Onze ervaring is dat het goed te doen is, maar dat je wel geduld en tijd nodig hebt: wij waren er een half dag zoet. 

Wil je zeker zijn van je visum dan is het ook mogelijk het op voorhand via de ambassade in Brussel aan te vragen, dit kan echter wel twee maanden duren en je moet je paspoort opsturen of brengen, dus wees op tijd! 

Naast de papieren voor de auto heb je zelf een paspoort nodig met twee lege pagina's, een uittreksel van het geboortecertificaat van je alle kinderen en de zogenaamde “proof of accommodation”. Dat houdt in dat je een bewijs moet hebben van je geboekte accommodatie voor in ieder geval de eerste paar nachten.  

Het slimste is aan je accommodatie te vragen of ze dit naar je mailen zodat je het geprint mee kan nemen. Zorg ervoor dat je dit goed op orde hebt, er wordt heel streng op gecontroleerd en zonder kom je het land niet in! 

Steek je de grens over met je huurauto, zorg dan dat je toestemming hebt en dat je papieren voor de auto op orde zijn. Aan de grens koop je ook een TIP permit voor ongeveer 15 dollar, dat is je bewijs dat de auto de grens over mag. Daarnaast ben je verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, dit kan bij één van de stalletjes net na de grens. Heb je die niet en krijg je een ongeluk dan kost dit je veel geld en kan je zelfs in de gevangenis belanden. 

Geldzaken in Mozambique met kinderen

In Mozambique betaal je met de metical (meervoud meticais) en een euro is ongeveer 70 meticais (prijspeil begin 2023), maar de koers schommelt nogal eens. Pinnen kan alleen in de grotere plaatsen en het komt met regelmaat voor dat geldautomaten leeg zijn.  

Creditcards worden overal geaccepteerd, maar houdt er rekening mee dat VISA in Mozambique gangbaar is. In het zuiden van het land is het vaak ook mogelijk te betalen met Zuid-Afrikaanse randen. Het is aan te raden om als back-up ook dollars mee te nemen. 

Het is geen goedkoop vakantieland, vooral boodschappen, uit eten gaan en accommodatie is er duurder dan in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, maar nog steeds een stuk voordeliger dan in Nederland. Activiteiten en benzine is wat prijs betreft vergelijkbaar.  

Mozambique met kinderen tofo

Taal in Mozambique

In Mozambique wordt Portugees gesproken en op veel plaatsen is dat ook echt de enige taal die men machtig is. De jongere generatie en de bewoners van de toeristische gebieden spreken meestal wel goed Engels, maar het is zeker aan te raden een taalgids mee te nemen en het wordt erg gewaardeerd als je probeert een paar woorden Portugees te spreken. 

Eten en drinken in Mozambique 

De keuken van Mozambique heeft nog duidelijk Portugese invloeden, met veel kip, vis en schaaldieren en best pittige kruiden. Veel gerechten worden geserveerd met rijst of frietjes. Aan de kust is het menu wat meer westers georiënteerd, met ook vaak pasta, pizza, salade of burgers.  Kindermenu's zijn er wel, maar bestaan meestal uit kipnuggets of een burger. Onze ervaring is dat je ook meerdere kleine voorgerechtjes kan bestellen of een kleine portie kan vragen.

Lokaal eten zoals ncima (maispap) en casave moet je eigenlijk een keer proberen en aan de kust is verse vis, garnalen en krab van hele goede kwaliteit. Door het hele land vind je ook padaria's (bakkerijen) met erg goed brood en heerlijke gebakjes zoals pasteis de nata.  

Supermarkten zijn er eigenlijk alleen in de grote steden. Aan de kust in de strandplaatsen moet je het doen met lokale minimarkets waar ze lang niet alles hebben en die behoorlijk duur zijn. Deze winkeltjes hebben meestal geen verse producten, eieren, groenten en fruit en vlees haal je dan weer bij aparte kraampjes langs de weg. Babyvoeding en luiers zijn alleen in de grotere plaatsen verkrijgbaar.  

Reis je vanuit Zuid-Afrika naar Mozambique, dan is het aan te raden voor de grens nog boodschappen te doen om houdbare dingen zoals water, frisdrank, sap, melk en snacks in te slaan. Een koelbox of koeltas met koelelementen is één van de beste aankopen die je kan doen in de eerste supermarkt die je bezoekt. 

Zelf rijden in Mozambique met kinderen

Het openbaar vervoer in Mozambique is beperkt, onbetrouwbaar en niet al te veilig. Zelf rijden is goed te doen, mits je je aan een aantal basisregels houdt. In Mozambique wordt links gereden en over het algemeen houdt iedereen zich redelijk aan de verkeersregels. Maputo is daarop een uitzondering, het verkeer daar is hectisch en druk.  

Nooit in het donker rijden, je gordels dragen en niet harder rijden dan toegestaan is. Er zijn veel politiecontroles en het komt regelmatig voor dat je aangehouden wordt.  

Corruptie onder agenten is geen uitzondering, rustig blijven en je een beetje van de domme houden is dan de beste oplossing. Soms wordt er om je rijbewijs gevraagd, een extra reden om een internationaal rijbewijs mee te nemen zodat je dat kan afgeven.  

Mozambique huurato

Meestal moet je een eventuele boete contact afrekenen, bewaar dus niet al je cashgeld in je portemonnee, want zodra ze dat zien is de boete gegarandeerd precies de hoogte van dat bedrag. Vraag altijd om een betalingsbewijs en geef nooit je paspoort of je originele rijbewijs. 

Er loopt een goede hoofdweg (gedeeltelijk tol) vanaf de grens met Zuid-Afrika tot net voorbij Maputo. Ten noorden van Maputo is eigenlijk nauwelijks snelweg, al zijn de hoofdwegen wel geasfalteerd. Hoe noordelijker je komt, des te slechter de wegen worden, met veel gaten en putten. 

Wanneer je van de hoofdweg afgaat en één van de strandplaatsen bezoekt, is er vaak alleen een zandpad met mul zand. Een 4x4 is dan echt een must, zonder bereik je eenvoudigweg je accommodatie niet.  

Mozambique huurato

Een auto huren in Mozambique met kinderen

Wanneer je Mozambique combineert met Zuid-Afrika huur je je auto het beste in Johannesburg of Durban. Start je in Maputo, dan kan je daar een auto huren. Een internationaal rijbewijs en een creditcard zijn beiden nodig. 

Niet alle verhuurmaatschappijen staan toe dat je met de auto de grens overgaat, let hier dus goed op. Als het wel mag heb je een speciale verklaring op papier nodig waarin dat bevestigd wordt. Daarnaast is het aan te bevelen om (naast de verplichte 3rd Party verzekering aan de grens) een uitgebreide verzekering af te sluiten, waarin alles gedekt wordt wat betreft schade en diefstal. Wel wat duurder, maar verstandig om te doen. 

Wanneer je je in Mozambique in een auto op de openbare weg bevindt, moet je een aantal dingen bij je hebben. Minimaal 2 veiligheidshesjes, een gevarendriehoek en een brandblusser. Veel huurauto's hebben dat echter niet, maar aan de grens verkopen de meeste pompstations ze ook. Wij namen zelf veiligheidshesjes mee en kochten onderweg de rest. 

Lees ook onze uitgebreide blog over reizen per huurauto in Zuid-Afrika en Mozambique 
Lees meer

Veiligheid en gezondheid in Mozambique met kinderen

Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld in Mozambique, het is er over wat betreft criminaliteit zelfs veiliger dan in buurland Zuid-Afrika. Blijf echter altijd alert, vooral in de drukkere plaatsen, want zakkenrollen of diefstal komt voor. Laat geen spullen zichtbaar in je auto of accommodatie liggen, sluit alles goed af en loop niet te koop met telefoon of camera.

In heel Mozambique komt het hele jaar door malaria voor. Laat je vooraf goed informeren en maak de afweging of je een land wil bezoeken waar je malariamedicatie voor nodig hebt. Naast medicatie is het belangrijk insectenwerende middelen te gebruiken en indien mogelijk een klamboe. 
 
Voor vaccinatieadvies neem je contact op met één van de erkende organisaties. Daarnaast gelden de standaard voorzorgsmaatregelen bij reizen bestemmingen in de regio. Water uit de kraan drinken is niet aan te raden en wees voorzichtig met ijs en ongewassen groenten en fruit. Was regelmatig je handen en bescherm jezelf goed tegen de zon. Neem je goedgevulde EHBO-set en reisapotheek mee! 

Mozambique met kinderen

Bestemmingen in Mozambique met kinderen

Maputo met kinderen

De hoofdstad van Mozambique is een combinatie van oude, koloniale gebouwen en een skyline met hoge gebouwen en een hypermoderne brug waarover je de stad inrijdt. Het is een levendige, typisch Afrikaanse stad waar altijd wat te beleven is en zeker leuk om een nachtje te blijven op weg naar de stranden.  

Slenter door de smalle straatjes van de het oude stadscentrum, de baixa, eet een ijsje op de boulevard met palmbomen of kijk je ogen uit op de markt. Heb je nog meer tijd, dan is een bezoek aan het Revolutie Museum een aanrader om meer te leren over de geschiedenis van het land. 

Op safari in Mozambique met kinderen

Mozambique heeft een aantal natuurparken die de moeite waard zijn om op safari te gaan. Houd er wel rekening mee dat je in geen van de parken gemakkelijk de Big Five zal spotten. Door de jarenlange burgeroorlog en het stropen is hier veel minder wild en de dieren die er zijn laten zich niet gemakkelijk zien.  

Ook zijn in de meeste parken de voorzieningen minder luxe of zelfs primitief in vergelijking met bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Tanzania. Vind je dat geen probleem, dan is een safari in Mozambique met kinderen iets wat je zeker kan doen.  

Mozambique safari

Limpopo National Park

Dit enorme park van meer dan 10.000 km2 grenst aan het beroemde Krugerpark in Zuid-Afrika en het Gonarezhou National Park in Zimbabwe. Samen vormen deze parken het Great Limpopo Transfrontier Park. De dieren in de parken kunnen vrij de grenzen over bewegen, maar het meeste wild zit in het Krugerpark. Hier zijn ook de wegen en voorzieningen het beste. 
 
Het is mogelijk om vanuit het Krugerpark de grens over te steken naar Mozambique en zo naar de kust te rijden. Bijzonder in het Limpopo National Park is dat je hier, in tegenstelling tot in het Krugerpark, niet in je auto hoeft te blijven zitten maar zelf op wandelsafari mag.  

Mozambique safari

Maputo national park

Op steenworp afstand van de hoofdstad en goed te combineren met de zuidelijke stranden, ligt het Maputo National Park. Het park is gelinkt aan Tembe Elephant Park en iSimangaliso Wetland Park in Zuid-Afrika. Het park is opgericht om na de burgeroorlog de lokale olifantenpopulatie te beschermen en dat lukt goed, want er leven er inmiddels ruim 400. Daarnaast kan je er zebra's, antilopes en buffels spotten.  

Het Maputo National Park is alleen toegankelijk met je eigen 4x4 of met een georganiseerde gamedrive. Je kan er ook overnachten, maar er is alleen keuze tussen twee luxe en prijzige eco-resorts of een camping. Een dagtrip daarentegen is zeker een aanrader! 

Mozambique safari

Gorongosa National Park

In het midden van het land ligt het Gorongosa National Park, een uitgestrekt en ruig park met als middelpunt Mount Gorongosa. Ook hier was de wildpopulatie na de burgeroorlog drastisch afgenomen, maar de laatste jaren worden er steeds meer dieren uitgezet en groeit het aantal gestaag.  

De kans dat je hier één of meer dieren van de Big Five spot is aanzienlijk, vooral de olifant en de buffel laten zich regelmatig zien. Ook hier is de keuze om te overnachten beperkt, er zijn maar drie lodges in het park, maar dat maakt wel dat je weinig andere bezoekers tegenkomt tijdens je safari. 

Mozambique safari

Stranden in Mozambique met kinderen

De stranden in Mozambique zijn uitgestrekt, meestal ongerept en het water van de Indische Oceaan is heerlijk warm. De snorkel- en duikplekken horen tot de beste ter wereld, met kleurig koraalrif en bijzondere zeedieren zoals de walvishaai en zeeschildpadden.  

Als bonus kan je er van juli tot oktober (en dus ook in onze zomervakantie) ook nog eens walvissen spotten vanaf de kust of de boot. Tel daarbij de vriendelijke locals, de fijne accommodaties en het heerlijke eten en je wil niet meer naar huis! Maar welke strandbestemming kies je?  

Mozambique Ponta dOuro

Ponta d’Ouro met kinderen

Ponta d'Ouro betekent letterlijk “gouden plaats” en dat klopt wel als je de brede stranden met goudkleurige stranden ziet. Je kan hier kiezen uit een heleboel activiteiten, zoals quad biken, snorkelen of een boottocht maken. Het is ook één van de weinig plekken waar je op een verantwoorde manier kan zwemmen met wilde dolfijnen.  

Het plaatsje ligt maar een paar kilometer van de grens met Zuid-Afrika vandaan en is daardoor erg populair bij Zuid-Afrikanen voor een strandvakantie. Dat is ook meteen het nadeel, want het is erg toeristisch en het kan er aardig druk worden. Wil je wat meer rust, maar wel de levendigheid van Ponta d’Ouro dichtbij? Kies dan zoals wij voor het kleinere, vlakbij gelegen, Ponta Malongane. Tip: huur een huis op de duinen en spot vanuit je bed de springende walvissen. 

Mozambique Ponta dOuro

Vilanculos en de Bazaruto Archipel met kinderen

Vaak genoemd als één van de beste duikplekken ter wereld en als absoluut droomstrand! Je moet er een stukje voor rijden (of vanuit Johannesburg of Maputo naar toe vliegen), maar dan heb je ook wat! Parelwitte stranden, prachtige accommodaties en een hele relaxte sfeer. 

De Bazaruto Archipel bestaat uit 6 eilanden, die per boot vanuit Vilanculos te bereiken zijn. De wateren rondom de eilanden vormen een nationaal park en dat wil zeggen dat er maar een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten. Helaas betekent dat ook dat overnachten op één van de eilanden erg duur is. Slapen en eten kan je dus beter doen in Vilanculos, overdag neem je de boot richting één van de eilanden. 

Mozambique Bazaruto

Tofo met kinderen

Onze absolute favoriet aan de kust van Mozambique, we wilden hier eigenlijk niet meer weg na 4 nachten! De verlaten stranden, de vriendelijke mensen en de prachtige natuur (zowel boven als onder water) maken dit de perfecte bestemming voor een fijne strandvakantie. Ook het historische stadje Imhambane met Portugese invloeden is erg leuk om te bezoeken. 

Mozambique met kinderen tofo

Wij gingen er de zee op om met de walvishaaien te zwemmen, namen surfles en deden een dagtripje naar het nabijgelegen Pig Island waar we kennismaakten met de locals en leerden in een palmboom te klimmen. Overnachten deden we in de geweldige Kumba Lodge, waar je ontbijt op het terras met uitzicht op walvissen. 

Mozambique met kinderen tofo

Geinspireerd geraakt om een reis naar Afrika te maken, maar is Mozambique toch niet de bestemming die je zoekt? Lees ook al onze andere blogs over Afrika met kinderen!

Scroll to Top