Home / Tanzania met kinderen

Tanzania met kinderen

Overweeg je een vakantie naar Tanzania met kinderen? Wij maakten twee keer een rondreis door Tanzania. De laatste keer in de zomervakantie met onze toen zes jaar oude dochter. We relaxten op het strand van Zanzibar, beleefden hoe een safari in Tanzania met kids is maar gingen ook naar mindere bekende plekken zoals het Usambara gebergte en Tengeru. 

Tanzania reizen

Georganiseerd of zelf regelen? Auto huren of het openbaar vervoer? Wat is handig voor een vakantie in Tanzania met kinderen?

Het is niet nodig om een (dure) reisorganisatie in te huren om je het "echte Afrika" te laten zien. Dat kom je ook gewoon tegen als je je ogen openhoudt. Ik denk nog wel eerder wanneer je zoals wij doen gewoon met het openbaar vervoer reist in plaats van met een huurauto.

Toen we zonder onze dochter in Tanzania waren, werden we uitgenodigd voor een fullmoon party op Zanzibar. Wij hadden echt een super gave avond met vooral jongeren die hier op het eiland werken (Zanzibar zelf is veel conservatiever dan het vasteland) en maximaal 10% toeristen. Ook de taxi chauffeur die ons bracht, feestte met zijn vrienden gewoon mee (en reed daarna super langzaam en niet nuchter ons weer terug, maar dat is een ander verhaal). Dit soort dingen kun je niet plannen maar gebeuren gewoon spontaan.  

Wil je na een jaar hard werken en sparen voor je reis naar Tanzania met kids vooral relaxen en op de prachtige stranden van Zanzibar en op safari, dat is ook prima.

Wij kiezen er zelf meestal voor om hoogtepunten en wat minder bekende plekken te combineren. Ook nu verbleven we de ene keer in een simpel hotelletje om later in de reis weer extra te genieten van een luxe lodge. 

Tanzania met kinderen

De afstanden in Tanzania zijn vrij groot, maar in onze ervaring zijn de bussen voor de lange afstanden prima. Zeker niet lastiger dan reizen in Azië of Latijns-Amerika met het openbaar vervoer. Voor korte afstanden zijn er altijd dalla dalla's (minibusjes die wel vaak erg vol zitten) en taxi's. Als je op tijd boekt, zijn binnenlandse vluchten ook een goede optie. 

Wil je voor het gemak gaan en vind je het prettig om alles van te voren geregeld te hebben, kies dan voor een reisorganisatie. Zo bezochten we twee dagen een lokaal project met Local Hero Travel, maar die kunnen ook de hele reis voor je samenstellen.

Tanzania met kinderen

Is Zanzibar de hoofdbestemming van je reis, dan kan het makkelijker en voordeliger zijn om vlucht inclusief hotel te boeken via Tui

Liever een reis maken samen met andere gezinnen? Sawadee heeft een familiereis Tanzania waarbij je op safari gaat en Zanzibar bezoekt. Ook Djoser heeft een familiereis Tanzania, hierbij reis je meer over land en kun je Tanzania ook combineren met Kenia. Erg tof als je veel wil zien en je kinderen al wat ouder zijn. Voor een reis op maat kan je terecht bij Riksjafamily.

Plan je vakantie in Tanzania met kids

Lees meer
Lees meer

Gezondheid Tanzania met kinderen

Malaria komt voor in Tanzania en het is niet de soort malaria waar de meeste mensen alleen ziek van worden, het is de dodelijke soort. Er wordt hard gewerkt aan de uitroeiing van malaria op het eiland Zanzibar. Op dit moment wordt 2026 genoemd als streefdatum als alles meezit. De situatie is al ontzettend verbeterd en de kans om malaria op te lopen op Zanzibar is veel kleiner dan tien jaar geleden, maar dus nog steeds aanwezig. Wij hebben zelf nauwelijks muggen gezien maar waren op reis tijdens het droge seizoen. 

Op dit moment is anti-malaria medicatie door artsen nog steeds aanbevolen, ook als je alleen naar Zanzibar gaat. Ga je naar het vasteland, dan is helemaal zeker aanbevolen. Wij zijn geen artsen, dus laat je goed informeren bij een expert. Onze ervaringen met de GGD zijn erg slecht. Kies liever voor Meditel of Thuisvaccinatie en vergeet niet van tevoren te checken bij je zorgverzekering hoe het met de vergoeding zit.  Wij slikten tijdens deze reis Malarone en onze dochter Malarone junior. Bij binnenkomst werden we ook gecontroleerd op een gele koorts vaccinatie, toeristen die deze niet hadden werden ter plekke alsnog gevaccineerd (situatie augustus 2019) ondanks dat het niet verplicht is, zou ik die dus zeker in Nederland halen. 

Safari tanzania met kinderen

Route Tanzania met kinderen

Inspiratie nodig voor een mooie route in Tanzania met kinderen? Dit zijn onze routes zoals we die gedaan hebben voor 4 weken Tanzania in combinatie met Kenia en voor 3 weken Tanzania in combinatie met een stopover in Caïro. 

Route Tanzania 1 (zonder kind) Kenia/Tanzania

 • Dag 1 Aankomst Nairobi
 • Dag 2-8 Vlucht naar Zanzibar, Nungwi (5n) & Stonetown (1n)
 • Dag 9 Zanzibar & boot naar Dar es Salaam
 • Dag 10 Bus naar Moshi
 • Dag 11 Moshi
 • Dag 12- 18 Beklimming Kilimanjaro
 • Dag 19 Naar Arusha
 • Dag 20 Arusha
 • Dag 21-25 Safari Manyara, Serengeti, Ngorogoro
 • Dag 26 Naar Kenia, Lake Navaisha
 • Dag 27-28 Lake Navaisha
 • Dag 29 Laatste dag in Nairobi

Route Tanzania  2 (met kind) Tanzania/Caïro

 • Dag 1-7 aankomst Dar es Salaam, vlucht naar Zanzibar, taxi naar Kiwenga (2n),Pwani (1n), Nungwi (2n), Stonetown 1n)
 • Dag 8 Vlucht naar Arusha
 • Dag 9-11 Safari Manyara, Tangira, Arusha
 • Dag 12-13 Bezoeken lokaal project Tengeru
 • Dag 14 Bus naar Lusohoto,  
 • Dag 15-16 Lushoto & Usambara gebergte
 • Dag 17 Bus naar Dar es Salaam, 
 • Dag 18 Dar es Salaam
 • Dag 19-22 Vlucht naar Egypte, Caïro

Vanaf welke leeftijd naar Tanzania met kinderen? Kan Tanzania met een baby of peuter?

Vanaf welke leeftijd is Tanzania geschikt voor een verre reis met kinderen? Een zonvakantie in Zanzibar kan wat mij betreft ook met een baby of peuter maar ga dan wel in het droge seizoen en laat je informeren over de malariapreventie.

Tanzania babyvoeding

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zuid-Afrika zijn er geen leeftijdsregels voor safari's dus je kunt ook met jonge kinderen een rondreis maken.

Persoonlijk zou ik daar niet voor kiezen. Er zijn wat mij betreft andere verre bestemmingen beter geschikt voor een reis met een peuter of kleuter (bijvoorbeeld Zuid-Afrika). De afstanden zijn ver, naar de Serengeti ben je vanuit Arusha bijvoorbeeld al vijf uur onderweg en het is heet en stoffig.

Onze dochter was zes maar belangrijk is dat ze haar zwemdiploma's had (ze kon mee snorkelen op open zee), zonder gezeur 15 kilometer kon lopen (voor een hike in de Usambara mountains) en echt enthousiast werd van een safari. Tanzania is voor Afrikaanse begrippen een duur land en nu hebben we echt alles uit onze familiereis Tanzania gehaald en dat had een jaar eerder nog niet gekund. 

Waarheen in Tanzania met kids

Wat mag je echt niet missen in Tanzania? Wat mij betreft moet je natuurlijk op safari gaan en ook het eiland Zanzibar is echt heerlijk. Maar er is nog zoveel meer te zien en beleven. Zo vonden we het Usambaragebergte echt een hele waardevolle toevoeging op onze vakantie in Tanzania. 

Zanzibar 

Het eiland Zanzibar is de meest logische en makkelijke bestemming met kinderen voor een paar dagen strand. Het eiland is groter dan je wellicht denkt dus het maakt wel uit waar je verblijft. 

Lees meer
Lees meer

Arusha en de noordelijke parken 

Op safari met kinderen in Tanzania? Meestal wordt gekozen voor de noordelijke parken. Je start de trip dan vanuit Arusha. Wij bezochten vanuit Arusha ook een lokaal project. 

Lees meer

Usambaragebergte

Nog niet zo bekend maar wel enorm de moeite waard! Het usambaragebegte. 

Lees meer

Dar es Salaam en omgeving 

Als het mogelijk is zou ik Dar es Salaam overslaan. Maar mocht je toch net als wij hier een dagje moeten doorbrengen een aantal tips. 

Lees meer

Reisverslagen 

Scroll to Top