Home / Namibië met kinderen

Namibië met kinderen

Namibië met kinderen is een belevenis. Onbedwingbare zandduinen, ruige kusten, een oneindige sterrenhemel en prachtige wildparken. Klinkt als een avontuur toch? Wie van actieve vakanties in de natuur houdt, kan hier zijn hart ophalen. En of je nu gaat kamperen of liever in een luxe lodge verblijft, het kan hier allebei!

Ethosa safari lodge

Liever niet zelf alles organiseren? Sawadee heeft meerdere groepsreizen voor gezinnen die naar Namibië willen gaan. Ook Djoser heeft een groepsreis Namibië. Wil je met je eigen gezin? Neem dan contact op met Local Hero Travel, je boekt dan via een Nederlandse reisorganisatie bij een locale agent. Zo weet je zeker dat je de leukste tips krijg van iemand die de actuele situatie kent. 

Hoogtepunten Namibië met kinderen

In het noorden van het land ligt het bekende Etosha National Park, waar je gemakkelijk wild kunt spotten rond de drinkplaatsen en goed zelf met kinderen op safari kunt. De zandduinen van Sossusvlei en de dode bomen in Deadvlei zie je in iedere reisgids over Namibië en zijn in het echt zeker zo indrukwekkend als op papier. Het uitgestrekte Damaraland is misschien wel het mooiste deel van Namibië en één van de weinige plekken waar je woestijnolifanten kunt spotten.

Als je sportieve kinderen hebt, mag je Swakopmund aan de kust niet overslaan. Hier kun je sandboarden en quadrijden in de zandduinen en met een fatbike over het strand crossen. Echte aanraders hier zijn de kayaktour bij Pelican Point en op stap met een gids de woestijn in, om alles te leren over de dieren en planten daar.

Houd je van wandelen en klimmen? Ook dan zit je goed als je Namibië met kinderen bezoekt. Het Waterberg Plateau, Spitzkoppe en Fish River Canyon zijn dé plekken om te voet op verkenning te gaan, met korte en lange wandelingen voor alle leeftijden.

Wie na Namibië ook nog Botswana bezoekt, kan gemakkelijk de Caprivistrip aan het reisschema toevoegen. Deze groene strook land ligt tussen Angola en Botswana, maar behoort tot Namibië. In tegenstelling tot de rest van het land is hier wel water en dat zorgt ervoor dat dit een fantastische plek voor safari is.

Voor wie tenslotte ook nog op zoek is naar cultuur is een bezoek aan één van de inheemse stammen zoals de Himba in het noorden of de San in de Kalahariwoestijn zeker een aanrader. Namibië heeft meerdere “Living Museums” waar je kennis kunt maken met de traditionele manier van leven en soms zelfs kunt overnachten.

Deserttour in Swakopmund

Praktische tips Namibië met kinderen

Vanaf Amsterdam vliegt KLM naar Windhoek. Je kunt ook kiezen voor een vlucht via Londen met British Airways of via Frankfurt met Lufthansa. In de zomer is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Namibië, in de winter is het hier één uur vroeger. Van een jetlag heb je dus geen last!

Voor het reizen naar Namibië met kinderen moet je een geboortecertificaat meenemen. Dit is, naast een paspoort wat nog minimaal 6 maanden geldig is, vereist om het land binnen te komen. Een geboortecertificaat haal je bij de gemeente, let er op dat je de Engelstalige versie krijgt. Bij aankomst in Namibië kan je een toeristenvisum krijgen voor 90 dagen.

Als je met kinderen naar Namibië reist, moet je rekening houden met pittige reisafstanden en onverharde wegen. Dat is onderdeel van het avontuur, maar vergt wel wat voorbereiding. Openbaar vervoer is hier buiten de steden nauwelijks aanwezig, de beste manier om in Namibië met kinderen te reizen, is in een huurauto en dan bij voorkeur een 4x4, al dan niet met een tent op het dak.

Kamperen is een fantastische manier om het land te ontdekken! Overal zijn goede kampeervoorzieningen en ook in de nationale parken kun je terecht met een tent of 4x4 met daktent. Verblijf je liever in een lodge, hotel of guesthouse dan is er ook genoeg keus in verschillende prijsklassen. In het hoogseizoen is het zeker aan te raden je accommodatie ruim van te voren vast te leggen, vooral als je in de nationale parken wil overnachten. Op de bonnefooi reizen kan, maar bedenk dat de afstanden tussen accommodaties enorm kunnen zijn en er in sommige gebieden gering aanbod is. Wildkamperen is officieel niet toegestaan in Namibië.

Namibië heeft een (half)woestijnklimaat en er valt nauwelijks regen in het grootste deel van het land. Uitzondering is de Caprivistrip in het noorden aan de grens met Angola, waar van november tot april stevige buien kunnen vallen. In onze zomer is het in Namibië winter, wat betekent dat het ’s nachts behoorlijk kan afkoelen, maar dat overdag de temperaturen aangenaam genoeg zijn om eropuit te trekken. In de zomer stijgen de temperaturen in het binnenland tot ruim boven de 40 graden, aan de Atlantische kust en in de hooglanden is tot wel de helft koeler in die periode.

De beste reistijd voor Namibië met kinderen is mei tot en met september. Ga je in de zomervakantie naar Namibië met kinderen? Houd dan wel rekening met koude nachten als je gaat kamperen en wees voorbereid op onverwarmde (en dus ijskoude) zwembaden. Een wetsuit is hier geen overbodige luxe!

Namibië is een veilige bestemming met nauwelijks criminaliteit, goede voorzieningen en een vriendelijke bevolking. Engels wordt overal gesproken en je zult merken dat de lokale bevolking het leuk vindt met je in contact te komen en behulpzaam is.

In het noordelijk deel van Namibië, Etosha en de Caprivistrip komt malaria voor. Ook worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A aanbevolen. Wanneer je Namibië binnenkomt vanuit een land met Gele Koorts risico heb je een bewijs van inenting daartegen nodig. Een advies hierover kan per persoon, reisperiode en route verschillen, we raden je daarom aan contact op te nemen met een professionele instantie.

In Namibië betaal je met de Namibische dollar, die wat waarde betreft gelijk is aan de Zuid-Afrikaanse rand. Onze ervaring is dat Namibië qua kosten voor accommodaties en levensonderhoud ook vergelijkbaar is met Zuid-Afrika. Autohuur is er vrij duur, maar je kunt de kosten beperken door te kamperen en zelf te koken. Entree voor de nationale parken is niet hoog en kinderen tot 16 jaar zijn gratis. Excursies en activiteiten variëren sterk in prijs en het loont om goed te vergelijken.

De veelzijdigheid maakt Namibië een heel geschikte bestemming om met kinderen te bezoeken. In drie tot vier weken kun je aardig wat van het land ontdekken en een goede combinatie maken van natuur, cultuur en actief bezig zijn.

Blogs over reizen in Namibië met kids

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Scroll to Top