Home / Cuba met kinderen

Cuba met kinderen

Cuba met kinderen? Er zijn weinig landen die de afgelopen jaren zoveel veranderd zijn. Mensen blijven maar zeggen: "Je MOET NU naar Cuba gaan voor het te laat is". Ik zie dat anders, het is nooit te laat om een land te ontdekken. Feit is echter wel dat het Cuba van nu voor toeristen veel toegankelijker is dan het Cuba van tien jaar geleden. Nog steeds zijn er uitdagingen die je elders niet tegen komt, maar Cuba met kids is echt goed te doen.

vinales cuba

Plan je reis naar Cuba

Naar Cuba met het gezin? Je kunt kiezen voor een rondreis over het eiland maar er zijn ook steeds meer mogelijkheden voor een strandvakantie.  Bekijk het aanbod van Tui voor een relaxte strandvakantie op Cuba. Djoser heeft groepsreizen voor gezinnen in Cuba. Daarnaast kan je ook een reis op maat laten samenstellen door o.a. Riksja Family en Local Hero Travel. Helemaal zelf organiseren kan natuurlijk ook. 

Wil je naar Cuba dan heb je een visum (ook bekend als toeristenkaart) nodig. Deze moet je van te voren online geregeld hebben. Anders kan de luchtvaartmaatschappij  weigeren je mee te nemen. 

Daarnaast heb je een bewijs nodig dat je verzekerd bent in Cuba. Deze kan je aanvragen bij je reisverzekering. 

Ga je op vakantie naar Cuba en wil je rondreizen met een huurauto regel dit echt zo vroeg mogelijk. Huurauto's zijn door de grote vraag relatief duur en snel uitverkocht. Regel je zelf je reis reserveer je gelijk de auto. Er zijn weinig opties voor wie online wil reserveren dit kan wel via TuiCars. Bekijk hier de prijzen en beschikbare auto's op Cuba. De wegen zijn vaak slecht, maar ook rustig. Er rijden weinig auto’s in Cuba. Wacht ook nooit met tanken tot het laatste moment want het kan zomaar zijn dat de benzine bij een bepaald benzinestation leeg is. 

Havana cuba

Reizen met het openbaar vervoer kan ook. Het is relatief goedkoop, hoewel het verschil met een huurauto klein is wanneer je als gezin met oudere kinderen naar Cuba gaat en dus 4 kaartjes moet kopen. 

De bussen reizen tussen de grote plaatsen en er zijn vaak opties om ergens uit te stappen en dan een taxi te nemen om ook een kleine plek te bezoeken. Nadeel is wel dat er vaak maar enkele bussen per dag rijden. Wel zijn de tijdschema's betrouwbaar. In het hoogseizoen raken buskaartjes op populaire routes uitverkocht. Regel je tickets dus gelijk als je aankomt in een bestemming en niet pas op de dag dat je wil doorreizen. 

Tenslotte nog de hotels oftewel Casa Particulares want in Cuba slaap je vaak in kleinschalige B&B's bij mensen thuis. Ook die moet je zeker in de zomervakantie van te voren reserveren. Die keuze van leuke Casa's met genoeg plek voor een gezin is beperkt.

Heb je nog geen leerplichtige kinderen en kan je nog in het voorjaar of in de herfst naar Cuba dan is het wat makkelijker om op de bonnefooi te gaan. 

Spreek je Spaans dan maakt dat je reis naar Cuba absoluut een stuk makkelijker. 

Strand bij Holguín

Waar naar toe op Cuba met kinderen?

Cuba is een groot eiland. Het is dan ook onmogelijk om in een vakantie van drie weken alles te zien. De meeste reizigers beperken zich voor een eerste keer op Cuba tot het westen van het eiland. Een paar dagen in Havana na de vlucht vanuit Nederland. 

Ook het kleine plaatsje Viñales is populair vanwege de mooie groen omgeving, de tabaksplantages en de activiteiten.

Steden zoals Trinidad en of Cienfuegeos,  een stad met veel Franse invloeden geven afwisseling van een paar dagen aan het strand. 

Trinidad

Praktische informatie Cuba met kinderen

Een ding waar je rekening mee moet houden op Cuba is dat het lastig is wat te kopen. Het product aanbod is klein. Dus beloof je kinderen vooral geen ijsjes, koekjes of chips zo voorkom je teleurstelling. Soms staat er wel een vriezer maar die is bijna altijd leeg. 

Uit eten kan prima maar ook daar is vaak de helft van de kaart niet beschikbaar want het kan zomaar zijn dat de kip op is of de tomaten. Als er al frietjes op de kaart staan dan zijn die vaak erg vet en niet lekker. Het is dus wel fijn als je kind een beetje een flexibele eter is. Zo niet neem dan vooral snacks mee vanuit huis. 

Er zijn inmiddels wel pinautomaten in Cuba maar die zijn dan wel weer vaak leeg. Het advies is dus nog steeds om veel cash mee te nemen. Dit kan je dan wisselen op de luchthaven. 

Wil je op internet tijdens je vakantie dan kan je een kaartje kopen met een code. Hiermee kan je dan een uur op het internet. Daarvoor zijn aangewezen plekken zoals Wifi pleintjes. Het internet is langzaam, een mailtje sturen lukt nog wel maar je kunt niet op facebook. 

havana cuba

Beste reistijd Cuba met kids

Cuba is het hele jaar door goed te bezoeken. Temperaturen schommelen tussen de 27 en 33 graden. Onze zomermaanden juli en augustus zijn de warmste maanden maar ook de maanden dat er de meeste regen valt. Net als andere eilanden in het Caraïbische gebied is er een kans op orkanen. Het orkaanseizoen loopt van ongeveer juni tot eind november. 

Gezondheid Cuba

Voor Cuba worden hepatitis en DTP worden aangeraden. Op Cuba komt Zika voor en ook Dengue. Je moet je dus goed beschermen tegen muggen. 

Cuba met baby

Naar Cuba met een baby? Neem alles wat je nodig hebt van luiers, babyvoeding tot billendoekjes zelf mee. Deze producten zijn in Cuba lastig te krijgen. Als je het al tegen komt in de winkel dan is de keuze vaak beperkt en zijn er bijvoorbeeld niet alle maten luiers verkrijgbaar. 

Met vers fruits en rijst kan je ook zelf een hapje maken voor de kleine. Het water uit de kraan kan je niet drinken in Cuba. Maak flesvoeding dus aan met mineraal water. Zelfs dat is niet altijd makkelijk te vinden dus sla vooral groot in als je kunt kopen. 

Reisverhalen en tips Cuba met kinderen 

Lees meer
Lees meer
Scroll to Top