Cyprus met kinderen is een heerlijke bestemming in het voor en najaar. Het is een van de zonnigste bestemmingen in Europa. Maar ook voor wie niet hele dagen aan het strand ligt is er enorm veel te doen. Het is een eiland met een bijzondere geschiedenis en heel veel cultuur. Verder kan je er boottochten maken en er zijn verschillende waterparken te bezoeken.
Onze blogger Margje ging met man en zoontje naar Cyprus en geeft je tips voor Cyprus met jonge kinderen. Andere bloggers vullen die aan met hun ervaringen op Cyprus met oudere kids.
Plan je reis naar Cyprus met kinderen
Cyprus is een heerlijk zonnig eiland. Het eiland bestaat uit twee delen. De meeste gezinnen gaan naar het zuidelijke deel, het land Cyprus. Maar er is dus ook Noord-Cyprus en er zijn zelfs kleine delen van het land die behoren tot Groot-Brittannië.
Je kunt zelf naar Cyprus vliegen bijvoorbeeld met Transavia. Of je kunt kiezen voor een hotel inclusief vlucht. Bekijk bijvoorbeeld:
- Kindvriendelijk hotel met zwembad bij Phapos, via TUI
- Sunweb, ook aanbod van hotels met glijbanen op Cyprus
- Voor Noord-Cyprus heeft Corendon goedkope hotels met zwembad
Vanwege het weer in Cyprus kan je dit land het beste in het voor- of najaar bezoeken. Bijvoorbeeld in de herfstvakantie of meivakantie. Dan liggen de temperaturen rond de 25 graden. Wil je op zonvakantie in oktober, dan kan dat. We hadden zelfs dagen waarop de temperatuur rond de 30 graden uitkwam.
In het voorjaar staat alles in bloei en is het natuur op zijn mooist. In de zomer kan het op Cyprus echt heel warm zijn, in het binnenland is het dan soms wel 40 graden. De winters zijn zacht, maar het is met zo’n 18 graden niet warm genoeg om aan het strand te liggen. Als kan het in december zeker rond het middag uur wanneer je een hotel met verwarmd zwembad hebt echt aangenaam zijn.
Cyprus ligt op ruim vier uur vliegen. Er zijn twee luchthavens op eiland, bij Pafos en bij Larnaka. De laatste is de grootste en ligt ook het meest centraal, mocht je met een huurauto het eiland gaan verkennen. Daarnaast ligt het vliegveld echt dicht bij de stad. Dat is ideaal voor als je op de laatste dag nog een paar uur vermaak zoekt. Wij vlogen aan het begin van de avond en hebben de laatste dag gebruikt om Larnaka te verkennen. Ideaal! Dan heb je echt nog wat gedaan en is het meer dan alleen een reisdag.
Een huurauto is cruciaal als je Cyprus goed wilt verkennen. Tussen en in de grote steden rijden wel bussen, maar daarbuiten is het openbaar vervoer niet zo goed geregeld. Op Cyprus rijden ze aan de linkerkant van de weg, dat is altijd even wennen. Gelukkig vonden wij zelfs in de grote steden het verkeer niet zo chaotisch als in andere Mediterrane landen. Er wordt vrij relaxed gereden. Wij huren bij voorkeur via Sunny Cars, want geen gedoe met verzekeringen en bijkomende kosten. Bekijk hier de huurmogelijkheden.
De verschillende aanduidingen van de steden Limassol en Nicosia kunnen voor verwarring zorgen. Limassol heet officieel Lemesos en de officiële benaming van Nicosia is Lefkosia. Vaak staan beide aangegeven op verkeersborden, maar soms staat er ook alleen de officiële naam. In ons navigatiesysteem stonden weer alleen de onofficiële namen. Limassol en Nicosia zijn ooit bedacht door bezetters, die de andere namen niet uit konden spreken. Het is de bedoeling dat de onofficiële namen gaan verdwijnen, maar dat heeft zijn tijd nodig.
Ga je naar Cyprus met een baby? In de grotere steden zijn supermarkten waar je luiers en babyvoeding kunt kopen. Zoals potjes van het mark Hip.
Schrik niet als Cyprioten je kind zomaar optillen. Mensen op Cyprus zijn gek op kinderen en laten dit ook zien. Wij maakten bijvoorbeeld mee dat mensen van een restaurant hem mee naar binnen namen om met hem te dansen. En ons jonge zoontje werd verwend met gratis ijs of fruit. Hij kreeg zelfs cadeautjes.
Nicosia, Hoofdstad van Cyprus
Nicosia de hoofdstad van Cyprus is een boeiende bestemming. Je kunt hier de grens tussen Cyprus en Noord-Cyprus overlopen en zelf het verschil tussen beide delen ervaren.
Cyprus
Op Cyprus zijn meerdere populaire badplaatsen zoals Ayia Napia en Limassol. Of zoek juist het binnenland op met veel natuur. In onze blogs lees je meer over de verschillende bestemmingen.
Noord-Cyprus
Gastblogger Mirthe deelt haar ervaringen over het Turkse gedeelte van dit mooie eiland. Veel mensen denken dat Noord-Cyprus een onveilige plek is om naar toe te reizen, maar niets is minder waar. Hoewel er al jarenlang een duidelijke afgescheiden grens is tussen Noord en Zuid, is dat waar wij verblijven vrij weinig van te merken.
Noord-Cyprus heet sinds 1983 officieel “Turkse Republiek van Noord-Cyprus”, maar alleen Turkije erkent deze republiek. Wij gingen afgelopen zomer naar Bellapais, een dorpje vlakbij Kyrenia, ook wel bekend als de stad Girne. De bevolking is er erg vriendelijk en behulpzaam. De bezienswaardigheden zijn
nog goedkoop te bezoeken en je wordt nauwelijks aangesproken of lastiggevallen doorverkopers van souvenirs.
Zeker met kinderen is dit een echt goedkope bestemming om eens heen
te gaan. De beste aanbieder voor vakanties op Noord-Cyprus is Corendon. Bekijk hier het aanbod.
Kyrenia
Naast zwemmen, veel spelletjes doen en lekker in de zon liggen bezochten wij in de krappe week dat we er waren twee bezienswaardigheden: Kyrenia - oude havenstad met het oudste scheepswrak ter wereld Het is een hele mooie plek om rond te lopen - de oude haven van Kyrenia. Hoewel de temperaturen overdag dit niet altijd toelaten is een wandeling in de ochtend zeker een aanrader.
Bezoek met je gezin ook het kolossale kasteel uit de tijd van de kruisvaarders waar binnenin het oudste scheepswrak ter wereld is opgeborgen. Zeker met kinderen een interessante ontdekkingstocht, met heuse ridderpakken en de kans om uit te kijken over de hele stad en de zee! Een kleine waarschuwing is wel handig, ga niet met je kinderen de dungeon in. Het staat goed aangegeven met borden, maar hier wordt meer uitgelegd over de martelpraktijken uit het verleden en is dus echt een no-go met de kleintjes.
Op woensdagen is er de weekmarkt in de stad, ook leuk om met z’n allen overheen te struinen. Als je ’s avonds de stad bezoekt spat de sfeer er aan alle kanten vanaf. De restaurantjes hebben allemaal leuke muziek en de lichtjes geven een gezellige weerkaatsing op het water, terwijl de vele boten in de haven weer terug zijn van een dag op zee. Voor de prijzen hoef je het niet te laten om eens uitgebreid uit eten te gaan. Voor een maaltijd met vier personen ben je rond de 40-50euro kwijt, en daar zit een voorgerecht, ijsje en al het drinken bij in!
Klooster van Bellapais
Dit oude klooster is een bekende bezienswaardigheid van Noord-Cyprus. Het is gebouwd in de Middeleeuwen en ligt op ongeveer 200meter hoogte. Vanaf de achterkant heb je een enorm mooi uitzicht over de kust en de omliggende bergen. ’s Avonds is dit klooster gesloten, maar kun je wel eten bij het restaurant dat binnen het complex ligt. Een luxe uitstraling, maar wel met gewone betaalbare prijzen. Wij wandelden hier 2 keer naar binnen, maar werden ook 2 keer om onze reservering gevraagd. Gelukkig was er beiden keren nog plek voor ons, maar ook bij veel Cyprioten is dit een populair restaurant.
Reserveer dus van tevoren!
Leuk voor de kinderen is dat ze hier kunnen rondrennen door de kloostertuinen, terwijl de obers een leuke vuurshow geven bij geflambeerde gerechten. Ook vanaf dit restaurant is het uitzicht spectaculair.