Home / Cambodja met kinderen

Cambodja met kinderen

Als je  met je gezin naar Cambodja gaat dan weet je zeker dat dit een reis is die je altijd zal bijblijven. Tijdens je vakantie in Cambodja ontdek je de indrukwekkende tempels van Angkor Wat, relax je op enkele van de mooiste stranden van Zuid-Oost azie en sta je stil bij de verschrikkingen van de Killing fields.

Cambodja Koh Rong

De vriendelijke bewoners vormen een groot contract met de corruptie in het land. Reizen in Cambodja is niet zo goedkoop en gemakkelijk als in buurland Thailand maar minstens zo waardevol. Voor onze dochter geboren werd gingen we met zijn 2e backpacken in Cambodja en we bezochten Cambodja met een baby. Blogger Mirella ging samen met haar man en zoontje naar Cambodja.

Plan je reis naar Cambodja

We kunnen een vakantie in Cambodja met kinderen zeker aanraden. Het is echter wel een bestemming die meer geschikt is voor ervaren reizigers. Ben je nog nooit ver weg geweest dan zou ik je eerder aanraden voor Thailand, Maleisië of Indonesië te kiezen. 

Kindvriendelijke hotels in Cambodja

Het is slim om zeker in de zomervakantie of rondom kerst de betere kindvriendelijk hotels op tijd te boeken. 

Lees meer

Tips voor je reis naar en door Cambodja met kids

Hoewel je kunt vliegen naar Cambodja kozen we beide reizen voor het openbaar vervoer. De eerste reis combineerden we Thailand en Cambodja, de 2e keer gingen we via Ho Chi Minh Stad (Vietnam) via Kampot, Koh Rong en Koh Kong (Cambodja) naar trat en Bangkok. We reisden dan voornamelijk met de bus of met een tuk-tuk of taxi. Mirella vloog wel op Cambodja.

Phnom Phen is de hoofdstad van Cambodja en kent daarom een grote internationale luchthaven. Dagelijks landen er vluchten vanuit o.a. Maleisië, China, Thailand, Singapore en de Filippijnen aan. Kleinere vliegvelden zijn die van Siem Reap en Sihanoukville 

Je reis naar Indonesië zelf organiseren? Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com . Ook gebruik ik vaak Klook omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in zuidoost Azië.

Liever georganiseerd naar Indonesië, informeer bij Local Hero Travel, Kidsreizen of Rikjsakids voor een reis op maat. Reis je liever met andere gezinnen? Check dan de groepsreizen van Koning Aap en Djoser.

Je hebt een visum nodig om het land binnen te komen. Dit kan je regelen als e-visum online of die kan je ook bij aankomst nog regelen. Dat laatste is goed geregeld, wij hadden binnen enkele minuten ons toeristenvisum in handen. Hoe het in z’n werk gaat? Er zitten zo’n 15 ambtenaren op een rij achter een glaswand. Elke ambtenaar controleert of stempelt hetzelfde paspoort. Na de 15e persoon kun je je paspoort weer ophalen. Zorg echter wel dat je eerst Amerikaanse dollars pint (er is een geldautomaat aanwezig). Een visum kost 35 dollar per persoon, ook voor kinderen.

Angkor monniken

Het openbaar vervoer is in Cambodja goed geregeld. Er zijn echter geen voorzieningen voor kinderen. Je moet er dus geen moeite mee hebben om je kind op schoot te houden. Ook in (huur)auto’s kom je geen kinderzitjes tegen. De tuk-tuk’s in Cambodja hebben de naam Remork en zijn groter dan wat je gewend bent in Thailand. Dit betekent dat je kindje met kinderwagen en al in de Remork mee kunt nemen. Een kinderwagen is erg prettig in Cambodja. Een stoep is niet altijd aanwezig of onregelmatig maar omdat de wegen vaak erg rustig zijn kan je daar gewoon op lopen. Bij de tempels van Angkor of op de stranden van Koh Rong heb je echter niets aan een wagen dus daarom raden we aan voor kleine kinderen ook een babydrager mee te nemen.

Geld en gezondheid

In Cambodja is de lokale munt de riel. Je kunt echter overal ook met Amerikaanse dollars betalen. De riel staat namelijk zó laag dat het praktischer is om te rekenen in dollars (1 dollar is momenteel iets meer dan zo’n 4000 riel). Ook bij pinautomaten krijg je automatisch dollars. Qua wisselgeld kregen wij wel regelmatig riel terug, zorg dus in ieder geval dat je de koers kent. Ook is een stapeltje riel handig om kleinere transacties mee te voldoen, zoals tuktukritjes, streetfood of wat drinken.

Cambodja met kinderen - Phnom Phen

Eten Cambodja

Het eten in Cambodja is vergelijkbaar met Thailand alleen minder gekruid, prettig voor kinderen. Vers fruit is echt overal verkrijgbaar. Voorzieningen zoals kinderstoelen zijn we niet tegen gekomen in restaurants. Van diverse expat-ouders hoorden wij dat deze ook echt maar in een handjevol locaties in Phnom Phen en Siem Reap beschikbaar zijn. Ook verschoningsfaciliteiten  kwamen we niet tegen. Heeft je kind nog een babybedje nodig neem deze dan zelf mee; wij maakten gebruik van de Deryan Travel-Cot

Cambodja met een baby

Zoek je informatie over de aanwezigheid van babyvoeding in Cambodja? Of je een babydrager of buggy moet meenemen? Inmiddels (2023) is het een stuk makkelijk geworden om luiers te vinden. Luiers zijn goed verkrijgbaar (o.a Pampers en Huggies) net als doekjes en ook poedermelk (alleen Friso, geen Nutrilon)  in Siem Reap, Pnohm Penh, Kampot en Koh Rong.  Potjes babyvoeding voor avondeten zijn wel erg lastig. die hebben we alleen in Siem Reap gevonden.

Kampot

Waarheen in Cambodja met kinderen

Phnom Penh

Cambodja kent een lugubere geschiedenis rondom de Rode Khmer, de voormalige communistische beweging die nietsontziend haar ideologische stempel op het land wilde drukken. Van 1975 tot 1979 zijn er, onder leiding van Paul Pot, naar schatting 1,7 tot 2 miljoen inwoners gedood (op een bevolking van 7 miljoen). Dit heeft als gevolg dat momenteel slechts 10% van de huidige bewoners ouder is dan 55 jaar. Door het hele land vind je zogenaamde Killing Fields (massagraven). Dit zijn nu veelal openbare en respectvolle plaatsen waar je een inzicht krijgt in de gruwelijkheden. Pnhom Penh is een van de beste plekken om als toerist meer te leren over deze periode. 

Daarnaast heeft de hoofdstad van Cambodja ook een aantal lichtere attracties zoals tempels en indoorspeeltuinen. 

Lees meer

Siem Reap en Angkor Wat

Een klein gedeelte van Cambodja krijgt een groot gedeelte van al het toerisme. Met name Siem Reap en de nabijgelegen tempels van Angkor worden veel bezocht tijdens een vakantie in Cambodja, ook door ouders met kinderen. Niet voor niets uiteraard: de tempels van Angkor zijn zeker een wereldwonder dat je ooit in je leven gezien moet hebben. Je kunt rechtstreeks vliegen of gemakkelijk combineren met Thailand. Persoonlijk zouden we Angkor met kinderen vooral aanraden als je kinderen basisschool leeftijd of ouder hebben.

Lees meer

Centraal Cambodja

Battambang in centraal Cambodja is ook populair bij families tijdens een vakantie Cambodja. Er zijn tempels in de buurt en een bamboetrein. 

De kust van Cambodja

De kustregio is erg leuk voor gezinnen. Je hebt de rustige badplaats Kep waar je samen kunt ontspannen. Kampot is een leuk stadje met veel oude Franse gebouwen. Hier kan je zwemmen in de rivier en de tempels in de omgeving verkennen met een fiets of Remork. Er zijn diverse kindvriendelijke accommodaties. Een die wij bezochten, en ook erg populair is bij expatgezinnen in het weekend, is Las Manguiers in Kampot.

Sihanoukville is de bekendste badplaats van Cambodja.  Er zijn diverse stranden waar ook westerse mannen komen die naar Cambodja reizen voor de (kinder)prostitutie. Otros beach is een rustigere optie waar meer families komen. Uiteraard kan je in Sihanoukville blijven maar voor een echt bounty strand, ga je naar Koh Rong of Koh Rong Samloen. Een andere plek aan de kust die je kunt bezoeken is Ko Kong voor nog meer eilanden en een natuurgebied. Deze regio is in opkomst als eco-tourism gebied en heeft avontuurlijke gezinnen met oudere kinderen veel te bieden. Slaap bijvoorbeeld in bungalows op de rivier en maak dagwandelingen met gids waarbij je veel dieren ziet.

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Het noorden van Cambodja

In het noorden op weg naar bijvoorbeeld Laos kan je in Kratie met je kinderen op zoek naar zoetwaterdolfijnen.

Extra Reisverhalen over Cambodja

Op zoek naar informatie over Cambodja in deze blogs en interviews nog meer tips over reizen in Cambodja.

c

Scroll to Top