Home / Australië met kinderen

Australië met kinderen

Een reis naar Australië met kinderen is een droom van veel gezinnen. De afstand en de kosten van reizen in Australië maken dat je niet zomaar even op vakantie gaat naar Australië. Aan een rondreis door Australië met kids gaat meestal een lange periode van planning en voorpret vooraf.

Dankzij de goede vliegverbindingen van tegenwoordig ben je, met een tussenstop in Dubai, vanaf Amsterdam binnen 24 uur Down Under.

Hoe kindvriendelijk is Australië

Australië is een ontzettend kindvriendelijk land. Dit merk je bijvoorbeeld aan de hoeveelheid speeltuinen, de ene nog mooier dan de ander, de kindermenu’s en speelhoeken in restaurants, de speciale gedeeltes voor kinderen in musea en de gratis activiteiten tijdens festivals en evenementen zoals schminken, workshops en springkussens. Australië is een westers en schoon land waar hygiëne vergelijkbaar is zoals in Europa. Er zijn geen extra vaccinaties nodig dan die je kind al heeft gehad.

Luiers zijn in alle maten te koop in supermarkten en drogisterijen. Daar vind je ook melkpoeder en andere benodigdheden om je baby of peuter blij te houden, zoals spenen, flesjes en knijpfruit.

Supermarkten zoals Woolworths, Coles en Aldi vind je overal, deze hebben een zeer uitgebreid assortiment. Bij warenhuizen als Kmart, Target en BigW vind je onder andere (kinder-)kleding, mocht je iets zijn vergeten vanuit Nederland of een nieuw stuk speelgoed willen kopen om je kind tijdens de vlucht naar een andere stad zoet te houden.

Australiërs zijn erg gebrand op veiligheid, overal zie je waarschuwingsteksten en kun je riempjes in de winkelwagens gebruiken om je kind in vast te zetten. Ook fietsen doe je met een helm op, evenals je kinderen die bij je op de fiets zitten. Je dient altijd in de buurt te zijn van je kind als deze aan het zwemmen is, ook al heeft het al drie zwemdiploma’s.

Elk restaurant heeft een kinderstoel en een verschoontafel. In winkelcentra en op andere openbare plaatsen vind je vaak ‘parent rooms’. Deze zijn speciaal gericht op ouders met kinderen, je kan je kind daar een schone luier aangeven of borstvoeding geven in de speciale kamers die zijn ingericht met een lekkere stoel en een gordijn. Ook is er altijd een magnetron aanwezig en kun je je buggy makkelijk kwijt in het gezamenlijk kind/ouder toilet.

Bij bijna elke grotere speeltuin vind je naast toiletten, picknick tafels en drinkwater ook barbecues. Geen probleem dus als je met je kinderen in Australië verblijft en je geen tuin of buitenplaats hebt. Australiërs vieren de verjaardagsfeesten van de kinderen vaak bij een speeltuin. Eten en drinken houd je gemakkelijk koel door een koeltas bij de supermarkt te kopen en ijsblokken bij een tankstation.

Het kraanwater in Australië is goed te drinken en dus ook te gebruiken voor flesvoeding. Het kan zijn dat op sommige plaatsen in Australië het water wat meer naar chloor smaakt dan elders. Na een week proef je dat niet meer, maar wil je daar niet aan wennen dan kun je een grootverpakking van 10 liter met een kraantje in de supermarkt kopen. Of gewoon flessen.

Australie met kinderen Torquay beach

Start je reis in Melbourne, Sydney of Brisbane

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Beste reistijd rondreis Australië

De winter begint in Australië op 1 juni en de zomer begint op 1 december, Kerst vier je daarom in je korte broek. Het land is net zo groot als heel Europa en heeft diverse klimaten en landschappen wat afwisseling biedt. De stranden rondom de Sunshine Coast zijn adembenemend met wit zand en een azuurblauwe zee. Het regenwoud op een uur rijden vanaf Melbourne is daarentegen groen en fris.

Melbourne

Steden in het oosten zoals Sydney en Brisbane hebben bijna altijd mooi en zonnig weer, in januari een graad of 35 en in juli een graad of 20. In Melbourne is het klimaat te vergelijken met Nederland, alleen blijft het wat warmer in de wintermaanden. En op 3 uur rijden vind je een skigebied, waar je in juni, juli en augustus samen met je gezin van de sneeuw kunt genieten. Als je zeker wilt weten dat het warm genoeg is en de kinderen lekker kunnen zwemmen, dan kies je voor Noord-Australië, bijvoorbeeld Cairns, daar is het gehele jaar door zwemweer. In het westen, rondom Perth, is het in januari zo’n 30 graden en in juli minimaal 15 graden.

Vliegen naar Australië met overstap

Als je vanaf Nederland vliegt, stap je vaak over in Dubai of in Abu Dhabi. Vanaf Nederland zijn de Emiraten ongeveer 6 uur vliegen. Vaak heb je een korte overstaptijd, zo’n 2 uur en kun je daarna het vliegtuig weer in. De vlucht van Dubai naar Melbourne duurt 14 uur. Bij aankomst in Australië ligt de jetlag op de loer. De beste tip om je kinderen en jezelf over de jetlag heen te krijgen, is om zo snel mogelijk in het ritme van Australië te komen en tussen de middag niet te lang te slapen.

Zonkracht Australië 

Voor kinderen in Australië geldt de regel ‘no hat, no play’. Zonder enige hoofd bescherming tegen de zon zullen de kinderen niet buitenspelen. Het is in Australië heel normaal om buiten altijd een hoedje te dragen.

De zonkracht in Australië is namelijk vele malen hoger dan in Europa of Azië. Dat heeft te maken met de ozonlaag. Het is daarom goed om je kinderen in Australië en jezelf goed te beschermen tegen de zon met een hoge factor zonnebrand.

gibson great ocean road

Zonnebrand is in Australië overigens zeer betaalbaar en in elke supermarkt te koop. Koop het op reis, dat scheelt gewicht in je bagage. Zeker voor kinderen is het daarnaast ook raadzaam om een UV-werend zwemshirt te dragen voor op het strand, bij het zwembad of bij de speeltuin met water. Als je geen leuke shirts in Nederland kunt vinden, is er in Australië genoeg aanbod bij de warenhuizen. Er bestaan ook speciale apps die aangeven wanneer je het beste uit de zon kan blijven in het gebied wat jij bezoekt. Vaak staan er langs de kant van de hoofdwegen borden met daarop de zonsterkte en de minuten waarin je kan verbranden als je onbeschermd de zon ingaat.

Douane en visum Australië 

Voor een vakantie in Australië met kinderen geldt dat je een visum moet hebben om het land te mogen binnenkomen, er zijn veel sites waar je een klein bedrag betaalt per visumaanvrager. Echter op de site van de Australische overheid kun je het toeristenvisum gratis aanvragen. Voor andere visa gelden andere regels en bedragen.

De douane van Australië hanteert erg strenge regels met betrekking tot het invoeren van etenswaar en onbewerkte natuurproducten. Op het immigratieformulier wat je in het vliegtuig krijgt, dien je in te vullen of je etenswaar bij je hebt. Wil je zeker weten dat je geen moeilijkheden krijgt, er staan voor de douane nog afvalbakken waar je je etenswaar in kunt weggooien. Er is genoeg heerlijk eten te vinden in Australië.

Australie met kinderen

Eten in Australië 

De Australiërs staan bekend om hun “brekkie”. Ze zijn zo dol op hun ontbijt dat ze het de hele dag kunnen eten. Denk aan wafels met custard en vers fruit, of toast met eieren op jouw manier, of een smoothie bowl met granola, soms te mooi om op te eten. Je betaalt hier tussen de 9 en 13 euro voor. En dan heb je meer dan genoeg tot aan de late lunch. Neem er een lekkere koffie of verse sap bij.

Avondeten is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Behalve alcohol, voor een biertje of wijntje betaal je gauw 4 tot 8 euro en voor een cocktail makkelijk 14 euro. Vooral in de zomermaanden zijn er veel Food Festivals waar je kunt eten tussen de 10 en 15 euro. In de steden zelf zijn genoeg kleine restaurantjes en leuke eettentjes waar je je te goed kunt doen aan de diverse gerechten die de stad biedt.

Maar als je zelf een keuken bij de accommodatie hebt kun je heel goed boodschappen doen voor een betaalbare prijs. Ook is er elke weekend wel ergens een boeren weekmarkt, waar je verse producten kunt kopen. Als je met kinderen in Australië bent en tijdens een dag in een winkelcentrum honger krijgt, kun je op zoek gaan naar de zogenaamde foodcorners. Daar is een uitgebreid aanbod aan afhaalrestaurants. Je bestelt je eten bij een van de balies en gaat aan een tafeltje in het midden van je eten genieten. Als je wilt, kun je heel gezond eten in Australië. Elke restaurant heeft wel een blender waar ze de beste en gezondste sappen in maken, maar daarentegen is er ook zoveel zoetigheid te koop.

Restaurant in australie met kinderen

Wat kost een vakantie in Australië met kinderen 

Australië wordt vaak bestempeld als een duur land, echter de prijzen zijn vergelijkbaar met West-Europa. Accommodatie ligt rond Nederlandse prijzen. Via sites als Booking.com kun je goede hotels vinden met familiekamers en via AirBnB vind je ook goede appartementen voor een langere tijd. De locatie bepaald wat je betaalt, hoe verder van het CBD vandaan, Central Business District, hoe goedkoper.

Wil je (veel) activiteiten ondernemen kijk dan vooral ook naar citypasses en combikaarten. Via Klook kun je ook citypasses, entree voor attracties zoals dierentuinen en tours in Australië met korting boeken. Bekijk hier de huidige acties.

Australie met kinderen

Een Australische simkaart kan handig zijn om te hebben, omdat wifi-internet in Australië vaak minder goed is dan het 4G netwerk. En op deze manier heb je overal internet beschikbaar. Zo kun je de route naar een volgende bestemming op Google Maps invoeren en hoef je geen navigatiesysteem te huren, wat erg duur is. En kun je gemakkelijk op zoek naar de leukste speeltuin om je kinderen te laten spelen terwijl jij geniet van een take away koffie. Je koopt een simkaart bij de supermarkt vanaf 6 euro, bijvoorbeeld bij de Woolworths. Een simkaart van 40 dollar geeft je 15 GB.  Maar vaak zijn er aanbiedingen en betaal je maar de helft. Let er wel dat de simkaart een verloopdatum heeft, vaak 28 dagen. Als je wilt opwaarderen doe dat dan voor die dagen om zijn.

Voor gebruik dien je de simkaart te activeren. Kom je er niet helemaal uit, de medewerkers van de supermarkt helpen je graag.

Auto huren voor een vakantie in Australië 

Als je niet in de stad verblijft met de mogelijkheid tot het openbaar vervoer is het huren van een auto een must do. Zo kun je gaan en staan waar je wil. Vaak is het mogelijk om bij de luchthaven van aankomst je auto op te halen en bij een andere luchthaven deze weer in te leveren. Op sommige plekken in Australië is het verplicht om een 4 x 4 te rijden, deze zijn vaak duurder om te huren. Een autostoeltje is verplicht voor kinderen tot en met 3 jaar. Kinderen van 4 tot 7 jaar kunnen in een booster seat.

auto huren australie

Reizen in de stad

Om te kunnen reizen met het openbaar vervoer in Australië heb je per staat een andere ov-chipkaart nodig. Zo kun je in de staat Victoria reizen met de MyKi. Deze kaart biedt je de mogelijkheid om met tram, trein en bus te reizen. Deze kaart koop je op diverse stations of bij diverse winkels zoals 7-Elevens en kun je daar ook opwaarderen. De kaart kost voor een volwassenen boven de 19 jaar $6, zo’n 3,60 euro en voor een kind vanaf 5 jaar kost de kaart $3, zo’n 1,80 euro. Kinderen onder de vijf jaar reizen dus gratis.

In elke staat vind je vergelijkbare ov-chipkaarten, zoals de GO card in Queensland. Niet in elke staat kun je een los trein- of tramkaartje kopen en dien je een ov-chipkaart aan te schaffen. Vaak hebben AirBnB eigenaren ov-chipkaarten liggen voor hun huurders, vraag het daarom eerst na voordat je er een aanschaft.

Uber is welbekend en veel gebruikt in Australië. Het is goedkoper dan een taxi en er rijden er heel veel rond zodat je binnen 5 minuten wordt opgehaald. Wil je het jezelf makkelijker maken dan kies je om te reizen met Uber.

Binnenlandse vluchten in Australië 

Omdat Australië zo’n groot land is en je niet alles met de auto kan berijden, kun je het beste binnenlandse vluchten nemen. Ondanks dat het een binnenlandse vlucht is kun je er toch nog wel wat geld voor kwijt zijn. Vergelijk tussen prijzen tussen de sites van Jetstar, Virgin en Tiger Air.

Reisverslagen Australië met kinderen

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Scroll to Top