Home / Zweden met kinderen

Zweden met kinderen

Een vakantie in Zweden met kinderen is heel geschikt voor wie op zoek is naar ruimte, natuur en leuke kindvriendelijke steden. Bloggers Vera, Esther, Elke en Tikva maakten een rondreis door Zweden met het gezin en ontdekten mooie meren en leuke stadjes. 

Maar je kunt ook voor een stedentrip of korte vakantie naar Zweden met kids. Zo vlogen we naar Stockholm wat echt een van de leukste steden is in Europa voor gezinnen. Er zijn enorm veel kinderactiviteiten te vinden. In de blogs geven we genoeg tips voor een fantastische vakantie. 

Zweden kosterhavet

Op zoek naar een goede georganiseerde reis door Zweden? ANWB vakantie heeft een familierondreis door zweden met eigen auto en veel sportieve activiteiten. De Jong Intra betaalbare familiereis het beste van zweden. Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Voor een reis op maat kan je terecht bij Riksjafamily. Voor wie op zoek is naar een actieve vakantie met het gezin is er enorm veel keuze. Wat dacht je van zelf een vlot bouwen en daarop slapen? Met een Quad door de natuur rijden of een stukje milieuvriendelijker te paard. 

De meeste gezinnen gaan in de zomervakantie naar Zweden. Dan is de kans op mooi weer ook veruit het beste. Het zuiden van zweden is ook de meivakantie nog goed te doen. Wij gingen zelf in de herfstvakantie naar Zweden met Stenaline boot van Kiel naar Gotenburg dat is ook echt heel goed te doen. Via Directferries kan je ook makkelijke alle rederijen vergelijken, bekijk hier het aanbod

Handig om vooraf te weten, is dat de zomer in Zweden niet gelijk loopt met de periode van zomervakanties van Nederland. In Zweden loopt het zomerseizoen van ongeveer half juni tot half augustus, waarna de scholen weer beginnen. Hierna gaan toeristische trekpleisters, maar ook bijvoorbeeld horecagelegenheden vrij snel dicht of zijn in de tweede helft van augustus alleen nog maar open in de weekenden. Houd hier rekening mee in je vakantieplanning! Het voordeel is vaak wel dat het in deze periode op veel plekken heel rustig is en prijzen voor accommodaties dan lager liggen. 

Het weer in de zomervakantie is over het algemeen iets frisser dan in Nederland. Met temperaturen van ongeveer 20 tot 25 graden, maar in de ochtend en avond kann het frisser zijn. Laagjes zoals vestjes zijn dan handig. Ook regenkleding en regenlaarzen kunnen nodig zijn in Zweden.

Je kunt ook zoals wij als eens deden kiezen voor wintersport in Zweden of voor een kerstvakantie in Lapland. Hartstikke leuk en bijzonder om een keer mee te maken. In de winter naar Zweden, check dan de charterreizen van TUI inclusief skipas en accommodatie, of soortgelijke reizen van BBI Travel

Plan je rondreis door Zweden met kids

Route voor je reis door Zweden

Op zoek naar een mooie route voor een rondreis door zweden met kinderen. Hier lees je hoe wij het hebben aangepakt en we geven je een aantal routes. Je kunt vliegen naar Zweden. Of je kunt kiezen voor een reis met eigen vervoer. In dat geval heb je eigenlijk twee opties, de (nacht)boot vanuit Duitsland waardoor je reis start in Göteborg of je gaat via Denemarken (hier kan je voor de snelste route ook deels de boot nemen) en komt dan in Zuid-Zweden aan via de brug in Malmö of de ferry in Helsingborg. 

Wat kost Zweden?

We merkten dat veel mensen vragen hebben over hoe duur het is om in Zweden op vakantie te zijn. De horeca en de boodschappen in de supermarkt lijken over het algemeen wat duurder dan in Nederland. We ontdekten dat veel restaurants een optie hebben voor een lunchbuffet, waarbij je voor een redelijk goede prijs de keuze hebt uit allerlei warme gerechten. Onze kinderen vinden een buffet altijd heel leuk, omdat ze zelf kunnen uitkiezen wat ze graag willen eten. Ook kun je gebruikmaken van de outdoor grillplaatsen, om daar je eigen maaltijd in de natuur te bereiden en te eten; dit gaf ons elke keer een op en top Zweeds vakantiegevoel.

Overnachten en activiteiten zijn qua prijs redelijk vergelijkbaar met Nederland. De Zweedse overheid vindt het heel belangrijk dat de natuur toegankelijk is voor iedereen, dus veel wandeltochten en bezoekerscentra zijn gratis te bezoeken. Daarnaast mag je op veel plekken kamperen. De camper is mede daarom erg populair, ook onder Zweden zelf. En zwemmen in één van de vele meren is natuurlijk één van de beste gratis activiteiten voor kinderen.

Little Rock Lake Zipline

Tips voor autorijden in Zweden

Op de wegen in Zweden is het dikwijls erg rustig; met een gemiddelde toegestane 80 kilometer kon je vaak lekker doorrijden terwijl het landschap zich afwisselde van meren naar bossen en naar dorpjes met houten huisjes. Door dit veelal constante rijden, hebben we blijkbaar ook nog nooit zo zuinig gereden met onze auto als op deze wegen.

Wegen waren veelal 2-baans met af en toe een tijdelijke derde baan, die wisselend aan elke zijde van de weg was. Dit waren de momenten waarbij je eventueel vrachtverkeer kon inhalen. Hoe noordelijker je komt hoe minder bewoning en dus ook hoe minder benzinestations. Veel kleine dorpjes hebben wel een tankstations maar die is dan niet altijd open. Tank dus op tijd en wacht niet tot het laatste moment, zeker niet in het weekend. 

Flitspalen worden vooraf overduidelijk aangegeven, die zijn eigenlijk niet te missen.

Op een dag met erg slecht weer, bleek de waterafvoer op de snelwegen vaak slecht. Op de snelweg met een toegestane snelheid van honderd kilometer, lagen allemaal regenplassen en hadden we last van opspattend water en zogenaamde ‘aquaplaning’.

In Zweden wordt er veel gebruik gemaakt van contactloos betalen met Swish, maar hiervoor heb je een Zweeds sofinummer nodig. Vooral bij parkeren was dit soms lastig. Elke stad lijkt zijn eigen parkeer-app te hebben en bij sommige parkeerplekken is betalen met Swish de enige optie; bij andere parkeer-apps die wij hebben gebruikt kun je met een creditcard betalen. Betalen met muntgeld bij parkeren was vrijwel nooit mogelijk. Soms is het ook wat lastig te achterhalen wanneer je wel en niet moet betalen voor je parkeerplek, omdat er nogal wat uitzonderingen zijn. Dan heb je echt de hulp nodig van een Zweeds sprekende voorbijganger of desnoods Google Translate. Onze tip parkeer in de grote steden bij je hotel en maak verder gebruik van het openbaar vervoer. 

Zweden

Hoogtepunten van een vakantie in Zweden met kids

We hebben onze uitgebreide blogs over verschillende bestemmingen in Zweden opgedeeld per regio. Skåne in het zuiden is waar je vakantie start als je met eigen auto uit Denemarken komt. Dalarna staat bekend als het meren en folklore gebied. Småland, het land van Pippi Langkous is erg gezinsvriendelijk. Terwijl Zweeds Lapland natuurlijk enorm tot de verbeelding spreekt. 

Stockholm

Wij vinden Stockholm de leukste stad van Zweden. Dit is ook een volwaardige stedentrip bestemming waar je je een (kleine) week kunt vermaken. 

Lees meer

Skåne met kinderen

Skåne in Zuid-Zweden is het meest dichtbij Nederland. Vaak is het een doorreis bestemming naar noordelijk Zweden waar je meer meren en bossen hebt. Reis je door Denemarken naar Zweden dan start je vakantie in Malmö. 

Lees meer

Blekinge met kinderen

Blekinge is de kleinste provincie van Zweden is gelegen in het zuiden van Zweden. Ten oosten van Skåne en ten zuiden van Småland. Het heeft een kunstlijn met kleine eilanden en verschillende stranden. Verder zijn er meerdere natuurgebieden. Je kunt hier met kinderen dan ook goed wandelen, lekker op het strand spelen en diverse stadjes bezoeken. 

De provinciehoofdstad Karlskrona heeft bijvoorbeeld een goed bewaard oud stadscentrum en verschillende interessante musea voor kinderen. 

Lees meer

Småland met kinderen

Småland ligt in het zuidelijke deel van Zweden, net boven de zuidelijkste regio Skåne. Het is al echt Zweden met mooie meren en bossen en bovendien heel veel kindvriendelijke attracties. In deze grote provincie kan je makkelijk een hele zomervakantie doorbrengen. Er zijn mooi dorpjes, veel natuur maar ook diverse attractieparken. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Dalarna met kinderen 

Dalarna ligt in het midden van Zweden. Dalarna noemt zichzelf een miniatuur versie van Zweden, omdat het veel variatie heeft in het landschap en omdat een aantal typische Zweedse dingen hun oorsprong vinden in deze provincie. De kenmerkende tint rode verf van de houten huizen komt oorspronkelijk uit de kopermijn uit deze provincie en zo ook het Dala paard, een wereldwijd symbool voor Zweden. De afwisselende natuur biedt veel mogelijkheden voor buiten en actief zijn, zoals zwemmen, wandelen, mountainbiken en kanoën. Ook voor oudere kinderen is hier dus genoeg te doen. 

In de winter kan je hier goed terecht voor een wintersportvakantie. Er zijn vanuit Nederland rechtstreekse vluchten naar Dalarna waardoor je snel in de skigebieden bent. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Göteborg en de westkust Bohuslän en Dalsland 

Göteborg is de tweede stad van Zweden dankzij de directe bootverbinding met Duitsland is dit ook vaak een startpunt voor een vakantie in Zweden. West-Zweden is prachtig. Wij bezochten de Bohuslän kust met honderden eilanden en leuke watersportactiviteiten. Ook gingen we naar Dalsland oftewel het Zweedse meren gebied. Hier is het ontzettend groen en rustig maar kan je ook terecht voor outdooractiviteiten zoals klimparken en ziplines. Combineer al die natuur met een paar dagen in gezellig en kindvriendelijk Göteborg

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Scroll to Top