Home / Oceanie / Australie / Interview: West Australië met kinderen

Interview: West Australië met kinderen

Interview: West Australië met kinderen! Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?   Deze keer een avontuurlijk gezin met een voorliefde voor Australië. Ze namen hun dochter al mee toen ze nog maar een paar maanden was en maakten daarna nog meerdere reizen naar dit land. Voor ons een onbekende bestemming maar hun foto’s van West-Australie maakte dat ik graag meer wilde weten. Lees meer op de site Dream the World.  

Wie zijn jullie?

  Wij zijn Alwin (44 jr), Carolien (41 jr) en Natalie (12 jr). We reizen graag naar landen waar we mooie natuur vinden en waar we echt het gevoel hebben niet in een toeristische mensenmassa te zitten. We vinden het fijn om met een auto op pad te gaan zodat je zelf je reisroute kunt bepalen en zeker als het een 4×4 is, kom je op plekken waar anderen niet komen. Ook in landen die niet echt om natuurschoon bekend staan (zoals USA-Florida) proberen wij juist deze toch te vinden. Verder zijn we helemaal gek van mooie stranden, baaien, lekker eten en de onderwaterwereld. Liefst gaan we naar plekken waar we ook de wereld onder water kunnen verkennen. We zijn echte Australië fans, dit jaar waren we er voor de 4e keer. Het is zo’n groot land, daar kun je gemakkelijk meerdere keren naar toe.

Australië met kinderen

Waarmee onderscheidt West-Australië zich van de bekende oostelijke kustroute?

West-Australië is veel ruiger en verlatener dan de oostkust (alhoewel het noorden van de oostkust ook heel avontuurlijk en verlaten is), vooral de outback is een wereld op zich. Rode rotsen, rode wegen, overal rood zand, dieren op de weg en weinig auto’s. Je moet echt een grote tank hebben want je kunt een hele dag rijden zonder dat je een dorp of stad tegenkomt. Het enige dat je tegenkomt, zijn Roadhouses, tankstations, en de afstanden daartussen zijn gerust 200-300 km. Soms wel saai, maar wel ook iets heel bijzonders, want wanneer maak je dat nu mee?

west Australië

Welke mooie vakantie-ervaring wil je met ons delen?

Nou dan toch wel weer de onderwaterwereld, dat was toch wel één van de hoogtepunten van de reis. We gingen op zoek naar de walvishaaien, want daar wilden we mee zwemmen, maar helaas hebben we deze niet kunnen vinden, maar we hebben wel zoveel ander moois gezien: heel veel mooie vissen en koraal, pijlstaartroggen, guitarshark, schildpadden en mantaray.

Dat laatste was echt super. We moesten snel allemaal in het water en flink door zwemmen om ‘m bij te houden maar als hij dan onder je doorzwemt, wow, wat groot en mooi! En ook boven water hebben zoveel moois gezien, springende walvissen, haaien, dolfijnen, falskillerwhales en orka’s! Die laatste zie je nagenoeg niet in dat gedeelte dus was heel bijzonder. Er kwam maar geen einde aan het oh en ah en kijk daar! Super. Je kunt in Ningalooreef zo vanaf het strand al boven het koraal snorkelen, erg bijzonder, dat heb je aan de oostkust niet. En Natalie genoot evenveel als ons onder water, echt een klein zeemeerminnetje.

Australië met kinderen

Wat is volgens jullie de ideale manier om met kinderen door Australië te reizen?

Wij houden erg van kamperen maar ook van ‘off the road’ gaan, dus een gewone camper vinden wij niet echt ideaal. Voor 2 personen kom je nog wel 4×4 campers tegen maar voor 3 (of meer) niet. Voorgaande jaren huurden we alleen een auto en namen we zelf een tent en basis kampeerspullen mee (inflatable en slaapzak, voor ieder bestek, één bord, één brander, één beker en één klein pannetje). Ter plekke kochten we dan een wokpan en een kleine eski (koelbox).

Dit jaar zagen we een 4×4 auto met daktent & de voorzieningen van een camper. Dat is ons op zich heel goed bevallen in West-Australië, een eigen grote koelkast, een 2 pits kooktoestel, alle kampeerspullen mee van de verhuurder, eigen watertank, accu’s etc. Maar toch ook de wendbaarheid van een gewone auto. In West-Australië is het wel fijn als je zelf wat voorzieningen hebt, want we hebben op campings gestaan waar geen water en licht was. En ook is het iets warmer slapen in een daktent dan slapen in een klein tentje op de grond (twee personen sliepen in de daktent en ééntje sliep op een stretcher).

Als je met meer kinderen bent kan je een camper huren maar ik ben wel bang dat je dan een deel van het mooie ruige westen mist als je nergens ‘off the road’ gaat. Een goede optie is een gewone 4×4 auto huren en een tent meenemen, dan kan je ook nog ergens bijvoorbeeld 2 dagen blijven staan en toch met de auto op pad, zonder dat je meteen de hele daktent weer moet opbergen. Toch is de daktent constructie etc ons goed bevallen.  

Australie kamperen

De gevaarlijke dieren en vliegafstand zijn voor ouders reden om af te zien van een vakantie in Australië met kinderen hoe gingen jullie hier mee om?

  Tja, ik ben zelf absoluut geen held als het gaat om gevaarlijke dieren. Iedere keer als we weer op punt staan te vertrekken, zie ik zelf ook altijd beren op de weg, maar na meerdere keren in dat land geweest te zijn kan ik zeggen, de kans is gewoon heel klein dat je iets tegen het lijf loopt. Ik geloof dat ik 2 slangen in al die tijd gezien heb en één keer een spin waarvan ik dacht: volgens mij is dat een redback.

Ik houd me iedere keer weer voor, er wonen daar miljoenen mensen, die zouden daar niet wonen als de kans heel groot was dat je daar dood gaat door een eng dier. Voor het lange vliegen draaien we ons hand niet meer om, maar de eerste keer gingen we met een baby van 10mnd, dus dat was wel spannend. Voordeel: zij sliep toen nog veel, zowel in mijn armen als in de bassinet die je op lange vluchten hebt. Alleen stijgen en dalen is soms lastig met kleine kinderen. We hebben er bewust voor gekozen om tussen 1 jr en 4 jr niet te vliegen met onze peuterpuber.

Dat zagen we zelf niet zitten, we wilden de problemen niet opzoeken, maar ik denk dat je vooral moet kijken naar je eigen kind. Vanaf een jaar of 4 a 5 weten ze beter wat tijd is, wat ze aan het doen zijn én hebben ze meestal wel een verslaving voor tv of games/iPads ontwikkeld. Voor mijn dochter was vliegen vanaf 4 jaar altijd een feest want waar mag je zolang achter elkaar tv kijken, zelf de afstandsbediening hanteren en vaker snoepen dan normaal, juist in het vliegtuig!

Australie kangeroe

Welke tip zou je willen geven aan andere ouders die naar west Australië willen gaan?

Ik heb geen voorkeur voor een bepaald gedeelte van Australië, ieder deel heeft zijn mooie kanten, ik vond West niet per definitie mooier dan Oost, wel anders. Zelf vind ik dat je het ruige landschap en de natuur het beste ervaart als je gaat kamperen. Je hebt vaak de keuze tussen of luxere campings waar je niet zo idyllisch staat of back to basic campings op mooie plekken. Een tussenweg is er vaak niet (jammer genoeg). Meestal wisselden wij af, want een lekkere warme douche is ook wel fijn.

west Australië

Als je met hele kleine kinderen gaat zijn luxere campings wel fijn, je hebt daar vaak ook babywastafel/badjes en een campkitchen met compleet uitgeruste keuken inclusief magnetron, een speeltuin en een zwembad. Houd er rekening mee dat het in West Australië in onze zomer vrij koud is, onze ervaring is dat het kouder was dan aan de Oostkust (betekent dus ook dat je tot ongeveer Coral Bay niet kunt zwemmen, ook niet in een zwembad). Wij reserveren zelf nooit iets aan overnachtingen (behalve vlucht, eerste hotelovernachting en een auto) en dat gaat vaak goed, maar in West-Australië was het erg druk met gepensioneerden uit het zuiden die naar warme gedeelten van het land gaan, we hebben dus een paar keer achter het net gevist.

Sommige campings kan je dus beter wel reserveren en ook moet je soms toestemming hebben om een 4×4 route te rijden. We wilden graag nog naar Steeppoint, meest westelijke punt van Australië, maar dat moet je dus ook echt via internet of bij een ranger regelen met betaling etc, daar hadden we ter plekke geen zin in om dat allemaal uit te zoeken. Op de bonnefooi in West Australië gaat dus niet zo makkelijk als in Oost Australië. En nog tips nodig? Kijk op onze site of stel maar een vraag.  

west Australië

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

2 gedachten over “Interview: West Australië met kinderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top