Home / Oceanie / Australie / Australië met een baby, tips en ervaringen

Australië met een baby, tips en ervaringen

“Wat dapper dat jullie dit doen”, was toch wel de meest gehoorde reactie van onze omgeving toen we het plan deelden om met onze 8 maanden oude baby naar Australië te gaan. Stiekem vonden wij het natuurlijk ook spannend, maar de blogs over een jetlag bij een baby en vliegen met een baby gaven ons genoeg vertrouwen dat wij dit wel aankonden. Je leest hier over onze ervaringen met Australië en de reis.

Je reis door Australië liever laten organiseren? Kidsreizen kan je helpen met een familiereis op maat.

Glass House Mountains

Australië met een baby, onze tips en ervaringen

De route bepalen in Australië

Australië is groot. Zo groot dat je het hele land nooit in één vakantie kunt zien. Zonder Rune maakten we al eens een lange reis door Australië en bezochten we een groot aantal van de highlights. Dit was ons zo goed bevallen dat we graag nog eens terug wilden, maar we hadden niet de behoefte om weer zoveel te rijden.

Om die reden kozen we voor een doelgerichte vakantie in Australië. Eerst twee weken met een camper door Tasmanië, gevolgd door twee weken rondom Brisbane. Grote afstanden legden we af met binnenlandse vluchten en eenmaal op locatie reden we beperkte afstanden. Onze ervaringen op Tasmanië lees je in ons blog over Tasmanië met een camper. Omdat Tasmanië relatief klein is, zijn de reisafstanden ook goed te overzien.

Tasmanie met camper

Vanuit Tasmanië vlogen we naar Brisbane en hier startte deel twee van onze vakantie. We kozen voor twee losse locaties en daar verbleven we meerdere nachten. Vooraf voelde dit gek voor zo’n verre bestemming, maar met een baby kozen we bewust voor een reis zonder grote afstanden in de auto en wat meer rust op elke plek. Zo hadden we veel tijd om elke plaats te ontdekken en de omgeving te verkennen. In dit blog neem ik jullie mee in mijn ervaringen en naar de plaatsen waar we geweest zijn. Lees hier de blog over de kosten van een rondreis door Australië.

De lange vlucht naar Australië met een baby

Wanneer je naar Australië gaat, ontkom je niet aan een lange vlucht. Wij vlogen via Abu Dhabi naar Sydney met Etihad Airways. Vooraf vond ik het lange vliegen spannend. Voor een volwassene is dit al een hele onderneming, laat staan voor een baby (of een volwassene met een baby).

Australië met een baby

Achteraf gezien is de vlucht me enorm meegevallen, onze zoon was enorm flexibel. Zo nu en dan was hij wat ongelukkig, maar over het algemeen deed hij het super goed. Hij sliep wanneer het donker was in het vliegtuig en was wakker als het licht was. Soms duurde het wat langer voordat hij rustig werd in het vliegtuig, maar dit hield hij prima vol. We gebruikten de Deryan AirTraveller en soms het wiegje in het vliegtuig.

Australië met een baby

Het gebruik van het wiegje vonden wij enorm tegenvallen. Hij wordt pas opgehangen als daar tijd voor is en je baby moet er weer uit als de stoelriemen vast moeten. Met andere woorden, je baby ligt nog vaak bij je op schoot. Gelukkig ging dit ook goed, maar vooraf hadden we hier geen rekening mee gehouden. Vliegen met een baby voelde voor mij ontwapenend, je hebt veel sneller contact en je wordt zelf ook wat afgeleid tijdens de lange reis. Als extra bonus mag je in veel gevallen ook sneller door de rijen heen en mag je veel meer meenemen door de douane.

Australië met een baby

In het binnenland maakten we voor lange afstanden gebruik van binnenlandse vluchten, tussen alle grote steden is er voldoende keuze en zijn de kosten relatief laag. Normaliter zouden we dit niet zo snel doen, maar met een baby kozen we toch voor de snelle optie. Elke maatschappij heeft wel zijn eigen regels, maar ze zijn erg coulant met de hoeveelheid spullen die je mee mag nemen.

Hoe ging het met het tijdsverschil?

Nog zo’n onderwerp waarover ik me vooraf goed had ingelezen en wat ik best spannend vond. Ook dit viel enorm mee, na 24 uur reizen ben je de tijd volledig kwijt en gaar. Zowel wij als onze zoon gingen zo snel mogelijk mee in het dag-/nacht ritme op basis van zonlicht. Overdag gingen we zo veel mogelijk op pad en na twee dagen waren we het ergste gevoel van brakheid kwijt. Terug was het precies hetzelfde. Misschien is de reis wel zo lang dat je het hele gevoel van tijd kwijt bent.

Tasmanie met kind

Auto huren

In Australië rijden ze links, dat is natuurlijk altijd even wennen. Gelukkig is het in heel veel gevallen rustig onderweg, waardoor je prima kan wennen aan links rijden en de locatie van je knipperlicht. Via elke automaatschappij konden we een autostoel huren voor onze zoon. De staat van het autostoeltje wisselde, waardoor we vaak veel tijd kwijt waren om het stoeltje goed in de auto te installeren. In principe hoef je dus niet zelf je autostoel mee te nemen op je reis, dat scheelt weer wat spullen. Voor korte stukjes, in bijvoorbeeld een taxi, mag een baby gewoon even op schoot.

Verschonen, babyvoeding en luiers in Australië

Australië is een westers land, waardoor de dagelijkse zaken erg vertrouwd aanvoelen. Supermarkten zijn er voldoende en allemaal hebben ze alles wat je baby nodig heeft. Zelfs de kleine supermarkten hebben luiers en melkpoeder in hun assortiment. In Australië kwamen we onderandere Huggies tegen, wij hebben elke keer huismerk luiers gekocht en die waren echt prima. Dat gold ook voor babyvoeding. Ze hebben bijna niets in potjes, alles in knijpverpakking. Dat was wel heel grappig! Melkpoeder in Australië is makkelijk te vinden. Bij winkels als Coles en Woolworths is een enorme keuze, maar niet de in Nederland bekende merken.

Australië met een baby

Mocht je onderweg je baby moeten verschonen, dan zijn er veelal ‘parent rooms’ te vinden. De staat van deze ruimtes verschilt enorm, maar er is genoeg ruimte om je baby te verschonen en meestal ook om je baby te voeden. In sommige gevallen is er zelfs een magnetron aanwezig voor het opwarmen van babyvoeding of een fles. Het was altijd een losse ruimte, toegankelijk voor beide ouders.

Australië met een baby

Elk dorp heeft ook minimaal één speeltuin, soms zelfs overdekt. Bij deze speeltuin zijn ook meerdere picknickplekken (met barbecue) en een openbaar toilet. Ideaal als tussenstop onderweg.

Onze ervaring met accommodaties en baby’s is fantastisch. Al onze Airbnb locaties hadden ongevraagd kinderservies, kinderstoel en speelgoed klaargezet. Een keer hebben we onze Deryan slaaptent gebruikt, maar in alle andere gevallen was er ook een bedje aanwezig. We voelden ons enorm welkom met onze baby en hadden zelf eigenlijk niets mee hoeven te nemen.

Australië met een baby

Glass House Mountains & Noosa

Naast Tasmanië gingen we ook naar twee bestemmingen in de buurt van Brisbane. Voor onze eerste stop van het tweede deel van onze reis verbleven we bij de Glass House Mountains, 11 bijzondere bergtoppen in het relatief vlakke landschap rondom Brisbane. Ze zijn niet te missen.

Glass House Mountains

Wij verbleven in Beerwah in een schattige cabin die we huurden via Airbnb, met uitzicht op een van deze bergtoppen. We kozen voor een aantal nachten bij de Glass House Mountains, omdat we graag nog wat wilden wandelen in de buurt van Brisbane. Wandelen vinden wij het leukste als we ook uitzicht hebben over de omgeving en dan kom je al snel bij een berg uit. Rondom de Glass House Mountains liggen meerdere goed aangegeven wandelpaden. Erg goed te doen met jonge kinderen.

Glass House Mountains

Onderweg loop je tussen de eucalyptusbomen door en heb je kans om een koala te spotten. Wij kwamen meerdere mooie vogels tegen, een grote hagedis en heel erg veel spinnen. Het is duidelijk dat je in een tropisch deel van het land bent. Waar we vooraf niet echt rekening mee hadden gehouden, was de temperatuur.

Tijdens ons verblijf in april was het ruim 30 graden. Wij zijn dus aardig wat vocht verloren onderweg tijdens onze wandelingen, maar het uitzicht was het waard.

Glass House Mountains

Daarna gingen we naar Noosa. Veel mensen die ik vooraf sprak over onze reis naar Australië, hadden ook hun eigen herinneringen aan Noosa. Tijdens onze eerdere reis samen, waren we ook kort in Noosa. We wisten zeker dat we hier nog een keer terug wilden komen.

Noosa heeft wat ons betreft een ideale combinatie tussen mooi weer, strand, sportieve mogelijkheden en natuur. We zochten een accommodatie aan de rand van het natuurgebied en buiten het toeristische gedeelte van Noosa. Zo kwamen we terecht in Sunshine Beach, op loopafstand van het strand en het nationale park. Met de auto (of de bus) was Noosa Heads nog steeds goed bereikbaar, maar in ons dorp hadden we geen last van de dagelijkse stroom toeristen. Wij vonden dit echt ideaal!

Noosa

We verbleven hier een week en hebben ons geen enkel moment verveeld. In de ochtend liepen we vaak een rondje door het nationale park. Hier lopen meerdere wandelroutes en daarnaast ook nog verschillende andere paden, zodat je de wandeling zo lang kan maken als je zelf wilt. Onderweg zie je allemaal exotische vogels en kun je ook nog zoeken naar de 50 koala’s die in dit park leven. Mocht je toe zijn aan een frisse duik, dan is de zee ook niet ver weg. In het juiste seizoen trekken hier zelfs walvissen voorbij.

Noosa

In de middag trokken wij vaak voor een uurtje naar het strand. De zon is erg sterk, dus overdag is het niet aan te raden om lang in de zon te zitten. Aan het einde van de dag is de zon minder sterk, maar nog steeds warm genoeg. De strandopgang bij Sunshine Beach had een stuk bewaakt strand, perfect om veilig te zwemmen, en een ondiep gedeelte voor kleine kinderen. De zee is vaak te onstuimig voor jonge kinderen, maar het is erg leuk om door golven te duiken of om de golven met een surfplank te bedwingen. Een ideale bestemming.

Onze conclusie Australië met een baby

Wij zijn erg blij dat we het toch aangedurfd hebben om met onze baby naar Australië te reizen. Onze zoon was zo flexibel tijdens de lange reis en Australië is erg kindvriendelijk. Daarnaast voelt het in Australië alsof je dagelijks door een dierentuin loopt met alle vogels, kangoeroes en zelfs koala’s. Mocht je nog twijfelen, het land en de mensen staan je met open armen op te wachten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven