Bonaire heeft zijn eigen natuurpark, genaamd de ‘mangroves’. Vandaag de dag is zo’n 60% van het gebied een beschermd gebied. De mangroves aan Lac Bay staan bekend om de best behouden mangrove in de regio.
Mangrove info center in Bonaire
Sinds 2002 is het Mangrove info center een informatiepunt waar je naartoe kunt gaan om meer te weten te komen over de mangrove. Hier wordt uitgelegd waarom de mangroves zo belangrijk zijn voor de dieren die in het water en op het land leven. Milieuvriendelijkheid staat bij het info center hoog in het vaandel.
Kajak- en solarboat tour
De mangrove wordt ook wel de ‘kraamkamer’ genoemd. Tussen de wortels van de mangroves leggen de vissen de eitjes. Je kunt de mangroves van dichtbij bekijken. Dit kun je alleen met een georganiseerde tour doen. Het mangrove info center biedt een kajak- en solarboat tour aan met een natuurgids. Dit zijn twee milieuvriendelijke opties om de mangrove te bezoeken.
Wij hebben zelf gekozen voor de kajaktour. Deze tour duurde ongeveer 2 uur en bestond uit kajakken en snorkelen door de mangroves. Tijdens de tocht vertelde onze gids Anique over de drie verschillende mangroves, de vogels die in het gebied kunnen broeden en wat er allemaal onder water leeft en gebeurt. Voordat we gingen snorkelen moesten wij ook nog een stukje op het open water kajakken. Er stond deze dag een behoorlijke wind, waardoor het kajakken er op het open water wat ruiger aan toe ging. Maar met z’n tweeën in een kajak was dit heel goed te doen. Anique vertelde ons dat dit weer eigenlijk uitzonderlijk was. In het open water zijn er veel stukken met zeegras, waardoor we hier en daar zelfs wat schildpadden tegenkwamen. Schildpadden vinden zeegras namelijk erg lekker.
Na een stukje kajakken gingen wij de kajak uit gaan om te snorkelen. We gingen eindelijk de mangrove onder water zien, maar omdat er in de mangrove een behoorlijke stroming stond, was het erg zwaar om de mangrove in te zwemmen. Na een poging hebben we toch nog een grote school met vissen en de (niet-eetbare) oesters van dichtbij gezien. De oesters zitten aan de wortels van de mangrove. Buiten adem en bekaf, door het zwemmen tegen de stroming in, zijn we weer in de kajak geklommen. Ook de stroming in de mangrove is niet altijd het geval. Wij hadden gewoon wat pech.
Ben je met een kindje dat nog niet kan snorkelen of dit eng vindt? Dan is de plek waar je de kajak uit moet ook perfect om gewoon rond te zwemmen.
Op de terugweg kwamen we nog een mooie reiger tegen. De rust die hier heerst is zo fijn. Het zonnetje op het gezicht en de vogeltjes die wij hoorden fluiten zorgde voor een geluksmomentje.
Wil je niet snorkelen, maar wel graag met een kajak de mangrove zien? Dan bestaat er ook nog een 1 uur durende kajak tour.
De solartour zal je met een solarboat, die geen geluid maakt en zorgt dat er geen bevuiling in het water komt, door de mangrove leiden. Deze tour duurt 1 uur.
Kinderen vanaf 4 jaar kunnen met zowel de kajak- als de solar boot tour mee. In de tweepersoons kajak kan er een zitje voor een kind worden bevestigd. Het kind zit dan tussen de ouders in. Kijk hier voor de actuele prijzen.
STINAPA
Wanneer je in Bonaire ter water gaat of Washington Slagbaai National Park in wilt, dien je een STINAPA-tag bij je te hebben. Er bestaan twee soorten; de ‘dive tag’ en ‘nature tag’. Voor de ‘dive tag’ betaal je maar liefst 25 dollar en voor de ‘nature tag’ dien je 10 dollar te betalen. Deze tags zijn 1 jaar geldig. Een tag correspondeert met jouw persoonlijke gegevens. Mocht je gecontroleerd worden, moet je dit ook kunnen laten zien. Wil je deelnemen aan één van de georganiseerde tours, dan moet je in het bezit zijn van een tag. Deze tag kun je bij het Mangrove info center halen en dien je contant te betalen.
Met de opbrengsten van de tags kan STINAPA twee nationale parken onderhouden. De twee nationale parken van Bonaire zijn: Washington Slagbaai National Park en Bonaire National Marine Park, waaronder de mangrove.
Lees ook onze andere blogs over Bonaire, bijvoorbeeld de leuke hotels op Bonaire of wat te doen tijdens een dagje Bonaire.
Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!
Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.