Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Bonaire / Een dag op Bonaire met kinderen, wat te doen tijdens een flitsbezoekje

Een dag op Bonaire met kinderen, wat te doen tijdens een flitsbezoekje

Kan dat wel, Bonaire in één dag bezoeken? Eigenlijk doe je het eiland tekort om Bonaire maar één dag te bezoeken. Maar de reden voor ons om voor een flitsbezoek naar Bonaire op en neer te vliegen vanaf ons vakantieadres Curaçao was een hele speciale! Op 6 juni 2003 zijn wij op Bonaire getrouwd en we wilden heel graag aan onze kinderen het eiland laten zien waar we getrouwd zijn. We waren zo dichtbij Bonaire op vakantie dat we deze kans niet voorbij wilden laten gaan.

Is een dagje Bonaire je te weinig, bekijk hier dan leuke kindvriendelijke hotels op Bonaire.

Bonaire voor een dag vanaf Curaçao

’s Morgens vroeg checken we in op Hato, het vliegveld van Curaçao, voor onze vlucht naar Bonaire. We hebben tickets geboekt bij de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij Divi Divi Air. Divi Divi Air vliegt met kleine propellervliegtuigen alleen tussen de ‘ABC eilanden’: Aruba, Bonaire en Curaçao. Het was voor mij wel even slikken aangezien ik vliegen best spannend vind. Ik heb over mijn vliegangst (versus reiskriebels) eerder een blog geschreven.

bonaire met kinderen

De vlucht van Curaçao naar Bonaire duurt gelukkig niet lang, na 25 minuten landen we op het vliegveld van Bonaire met de prachtige naam: Flamingo Airport. Omdat er maar maximaal 9 passagiers meegaan in het vliegtuig van Divi Divi Air sta je al heel snel, met al je bagage, in de aankomsthal van het vliegveld. We hebben een auto gehuurd bij Avis. Deze autoverhuur maatschappij is gevestigd op het vliegveld, dat is erg handig als je direct een huurauto op wilt halen na aankomst op Bonaire.

Met onze huurauto beginnen we aan een rondrit over het eiland. Aangezien Bonaire slechts één doorgaande weg heeft zul je niet snel verdwalen. Een navigatiesysteem huren is dan ook niet nodig en we redden ons prima met een kaart van het eiland op schoot.

Wat moet je echt zien als je maar een dag hebt op Bonaire met kinderen

Kralendijk

Onze eerste stop is in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire. Kralendijk is niet groot en erg rustig. Het centrum bestaat eigenlijk uit twee evenwijdig aan elkaar liggende straten. In de hoofdstraat, Kaya Grandi, zijn diverse (souvenir)winkels, restaurants en duikshops te vinden. De Kaya Craane loopt evenwijdig aan de zee en hier kun je, na een wandeling langs de kade, heerlijk genieten van uitzicht over zee op een terrasje van één van de restaurants.

Vlakbij de Kaya Craane ligt de Plaza Wilhelmina. Rondom dit plein staan een aantal kleurrijke, historische gebouwen zoals een kerk uit 1847, het in koloniale stijl gebouwde bestuurskantoor, het prachtig gerestaureerde douanekantoor en Fort Oranje. Voor ons is het bezoek aan de Pasangrahan, het geel/wit gekleurde gemeentehuis van Bonaire, heel bijzonder. In dit gemeentehuis zijn we in 2003 getrouwd en we maken foto’s op dezelfde plekken waar destijds foto’s van ons als bruidspaar gemaakt zijn. Het is wel heel speciaal om jaren later op dezelfde plek te staan, maar dan nu met onze kinderen.

bonaire met kinderen

Zoutpiramides en zoutpannen

We laten Kralendijk achter ons en rijden richting het zuiden van het eiland. In de verte zien we de witte zoutpiramides tegen een felblauwe lucht afsteken. In dit gedeelte van Bonaire wordt uit zeewater zout gewonnen. Grote bassins worden gevuld met een laagje zeewater, door de zon verdampt het water en blijft er een laag zout over. De waterbassins kleuren prachtig roze tegen de witte achtergrond van de zoutpannen. In dit gebied heb je ook grote kans om flamingo’s te zien, een groot deel van dit gebied is namelijk een beschermd flamingoreservaat. We speuren de horizon af en zien in de verte een kleine groep met flamingo’s staan.

Witte en gele slavenhuisjes bij het Pekelmeer

In de tijd van de slavernij werd het werk in de zoutpannen gedaan door mannelijke slaven. Bij de zoutpannen werden in het jaar 1850 kleine stenen huisjes gebouwd voor deze slaven. Doordeweeks sliepen de slaven in deze kleine huisjes zodat ze dichtbij het werk waren. Alleen in het weekend gingen de slaven terug naar hun gezinnen die in de plaats Rincón woonden.

Het was voor de slaven een flinke wandeling, van de zoutpannen naar Rincón was het maar liefst 7 uur lopen! De witte en gele slavenhuisjes staan op twee plaatsen bij het Pekelmeer. Ze zijn makkelijk te vinden, de huisjes staan namelijk langs de doorgaande weg. Onze kinderen zijn erg onder de indruk als we ze vertellen dat de slaven met wel vier personen in deze kleine huisjes sliepen.

bonaire met kinderen

Zwemmen bij Lac Bay

We rijden door naar de zuidoostkant van Bonaire, naar Lac Bay. Lac Bay is een lagune en door de constante wind is Lac Bay ook heel populair bij (beginnende) windsurfers. Je kunt hier samen met je kinderen windsurfles volgen bij één van de surfscholen of snorkelen in het heldere water. Het is hier ook heel fijn voor kleinere kinderen: het water is ondiep, er zijn geen golven en het strand heeft heel fijn zand.

We stoppen bij Lac Bay om te lunchen en even af te koelen in het water. We lunchen op het strand bij het Sorobon Beach Resort. Het resort ziet er leuk uit. Er staan verschillend gekleurde huisjes vlakbij het strand en het heeft een fijn restaurant direct aan het strand. Na een smakelijke lunch vermaken onze kinderen zich prima in het heerlijke water. Hier zouden we wel willen verblijven tijdens een langere vakantie in Bonaire met kinderen.

Je kunt ook kajakken bij Lac Bay zoals blogger Maaike heeft gedaan.

bonaire met kinderen

Flamingo’s spotten bij het Gotomeer

We verlaten de zuidkant van Bonaire en rijden richting het noorden, naar het Gotomeer. De mooiste route naar het Gotomeer is de kustweg maar wij nemen de andere route via de plaats Rincón. Rincón heeft een lange historie, het was vroeger al een nederzetting van de Indianen. Later namen de Spanjaarden er de intrek en werden ook de slaven uit Afrika hiernaartoe gebracht. Vanaf het uitzichtpunt Alta Mira Unjo hebben we een mooi uitzicht over Rincón en de oostkant van Bonaire.

De doorgaande weg loopt verder langs het mooie Gotomeer. In het broedseizoen verblijven hier grote groepen flamingo’s. Wij zien tientallen flamingo’s van heel dichtbij. De flamingo’s zijn erg schuw en na snel wat foto’s gemaakt te hebben laten we de flamingo’s verder weer met rust.

Onze rondrit over Bonaire zit er helaas dan weer op. We rijden terug naar het vliegveld en vliegen aan het eind van de middag weer terug naar Curaçao.

bonaire met kinderen
bonaire met kinderen

We hebben in één dag veel mooie dingen van Bonaire kunnen zien maar we hadden helaas niet meer tijd op dit prachtige en relaxte eiland. Als je langer op Bonaire bent zijn ook zeer de moeite waard om te bezoeken of om te doen:

Washington Slagbaai National Park

Het Washington Slagbaai National Park werd in 1969 het eerste nationale park op de Nederlandse Antillen. Het park is ongeveer 6000 hectare groot en beslaat een groot deel van de noordwest kant van Bonaire. Je kunt het park te voet, met de auto of per fiets verkennen. Er zijn twee routes in het park uitgezet, een route van 24 kilometer en een route van 35 kilometer.

Trek er zeker een hele dag voor uit als je dit park gaat bezoeken. Het landschap is gevarieerd met zoutpannen, zoetwaterputten en baaien waar je kunt duiken of snorkelen. Er leven veel verschillende vogels in dit gebied, voor vogelliefhebbers een echt paradijsje. Bij de entree van het park is een bezoekerscentrum gevestigd waar ook plattegronden en wandelroutes te verkrijgen zijn. De entreeprijs van het park bedraagt $ 25,- per persoon. Als je in het bezit bent van de “Nature Fee/ STINAPA Marine Park Tag” (deze toegangskaart is verplicht als je gaat duiken op Bonaire) is de toegang tot het park gratis.

Washington Slagbaai National Park is geopend van 8.00 – 17.00 uur. Gezien de reistijd binnen het park worden vanaf 14.45 uur bezoekers niet meer toegelaten.

bonaire met kinderen

Ezels voeren in de Donkey Sanctuary

Leuk om te bezoeken met kinderen op Bonaire is de Donkey Sanctuary. In 1993 is een Nederlands echtpaar een opvang gestart voor zieke en gewonde ezels. Er wonen ongeveer 600 ezels in de opvang. De ezels worden voorzien van voedsel, water en medische verzorging en ze hebben in de opvang veel ruimte en vrijheid. Je kunt met je kinderen de ezels wortels voeren en er wordt uitleg gegeven over het werk van de opvang.

De toegangsprijs is $ 7,- voor volwassenen en $ 3,50 voor kinderen tot 12 jaar.

Duiken of snorkelen

Bonaire staat bekend als één van de mooiste duiklocaties ter wereld en Bonaire wordt daarom niet voor niks “Divers Paradise” genoemd. Bonaire heeft 86 officiële duiklocaties, waaronder 51 kantduikplekken. De duikplekken worden vanaf het land aangegeven met speciale gele stenen. Het water rond Bonaire en Klein Bonaire is tot een diepte van 60 meter uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Als duiker ben je verplicht een penning ofwel “Nature Fee/ STINAPA Marine Park Tag” aan te schaffen. Met de opbrengst van de verkoop van deze penningen wordt het Bonaire Marine Park onderhouden. De penningen zijn ondermeer te koop bij één van de vele duikscholen op Bonaire. Zijn je kinderen nog te klein om te duiken? Ga dan samen snorkelen op één van de vele snorkelplekken op Bonaire. Een aanrader is om een boottrip naar Klein Bonaire te boeken. Dit kleine, onbewoonde eiland voor de kust van Bonaire is helemaal omringd door het rif en heeft prachtige duik- en snorkelplekken.

Terug op Curaçao kijken we terug op een bijzondere dag met onze kinderen op Bonaire. We willen heel graag nog eens teruggaan naar Bonaire met kinderen en blijven dan zeker langer dan één dag!

bonaire met kinderen

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

1 gedachte over “Een dag op Bonaire met kinderen, wat te doen tijdens een flitsbezoekje”

  1. Leuk om jullie ervaring te lezen. Wij hebben 3 jaar op Curacao gewoond en van daar uit natuurlijk ook wel eens Bonaire bezocht. Prachtig eiland, qua natuur vind ik het mooier dan Curacao. We wensen jullie nog veel mooie reizen toe. Groetjes, Ellen uit Almelo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top