Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Onze rondreis Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro in drie weken

Onze rondreis Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro in drie weken

Een rondreis in 3 weken door Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro, wij deden het! Ben jij voor de komende zomer op zoek naar een relaxte rondreis met kinderen?

Denk dan eens aan dit stukje van de Balkan. Deze route van drie weken binnen Europa is ideaal voor mensen die houden van zowel bergen als kust en het leuk vinden om oude steden te bezoeken. Ook voor gezinnen is deze route heel geschikt. Bij deze route bezoek je samen met je kinderen in drie weken tijd de mooiste plekken van Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro.

Voorbereidingen rondreis door Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro

In eerste instantie zorgde mijn zwangerschap ervoor dat wij ons gingen oriënteren op de mogelijkheden van een reis binnen Europa. Al eerder waren wij erg verrast door de prachtige kust, bergen en oude steden van Kroatië, waardoor wij besloten een reis uit te gaan stippelen in deze omgeving. Zodoende kwam ons plan tot stand van een rondreis van drie weken door Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro.

Wij kozen ervoor om twee enkele vliegtickets te kopen, om van A naar B kunnen reizen. Na wat oriëntatie bleek het voor deze landen financieel het aantrekkelijkst om te kiezen om de huurauto op te halen en terug te brengen in hetzelfde land. Vliegen naar Kroatië bleek de beste optie in reistijd en prijs en is bovendien het enige EU-land in deze reis. Check direct vluchten via Skyscanner.

Je kunt er ook voor kiezen om een rondreis te boeken. ANWB vakanties heeft ook familiereizen met eigen auto door de Balkan.

Plitvice kroatie rondreis

Om die reden besloten wij heen te vliegen op de hoofdstad Zagreb en terug te vliegen vanaf het zuidelijke Dubrovnik. Vervolgens boekten wij bij een verhuurmaatschappij waarbij het mogelijk is om de huurauto op een andere plaats in te leveren. Let bij het reserveren van de huurauto er ook op of de maatschappij akkoord gaat met het gebruik van de auto in andere landen en informeer vooraf welke extra kosten dit met zich meebrengt. Check hier direct het aanbod van Sunny Cars.

Voor deze reis hebben wij gekozen om veelal in particuliere huisjes of appartementen te verblijven. Met behulp van Hometogo hebben wij de meeste accommodaties gevonden. Maar dit kan natuurlijk ook via booking.com of AirBNB, afhankelijk van wat je zoekt. In Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro is er redelijk veel aanbod in particuliere huisjes in verschillende prijsklassen. We besloten om voor onze peuter een campingbedje mee te nemen, zodat hij elke nacht in hetzelfde bed slaapt en zodat we niet hoefden te selecteren op woningen die een kinderbedje aanboden, want die bleken er niet veel te zijn.

Sibenik

Route van dag tot dag van onze rondreis door de Balkan

Onze reis zag er al als volgt uit:

  • Dag 1 : Heenvlucht naar Zagreb, Kroatië en autoreis naar Krk, Kroatië
  • Dag 2 t/m dag 4: Verblijf in Krk, Kroatië
  • Dag 5: Autoreis naar en verblijf in Nationaal Park Plitvice, Kroatië
  • Dag 6: Bezoek aan Nationaal Park Plitvice en autoreis naar Zadar, Kroatië
  • Dag 7 t/m dag 8: Verblijf in Zadar, Kroatië
  • Dag 9: Autoreis via Sibenik, Kroatië naar Mostar, Bosnië-Herzegovina
  • Dag 13: Autoreis naar Zabljak, Montenegro
  • Dag 14 t/m dag 15: Verblijf in Zabljak, Montenegro
  • Dag 16: Autoreis via Ostrog Klooster naar Kotor, Montenegro
  • Dag 17 t/m dag 19: Verblijf in Kotor, Montenegro
  • Dag 20: Autoreis naar Cavtat, Kroatië
  • Dag 21: Verblijf in Cavtat, Kroatië
  • Dag 22: Terugreis vanaf Dubrovnik, Kroatië
Plitvide kroatie

Belangrijkste bezienswaardigheden tijdens deze rondreis door de Balkan

Krk, Kroatië (4 nachten)

Op dag 1 komen wij na een directe vlucht aan op het vliegveld van Zagreb. Bij het vliegveld halen we de huurauto op en rijden direct door naar het eiland Krk (een autorit van ongeveer 2 uur). Voor de kust van Kroatië liggen verschillende eilanden. Wij kozen voor Krk, omdat dit per autobrug bereikbaar is vanaf het vasteland en op korte reisafstand van het vliegveld Zagreb ligt. Op Krk zijn verschillende toeristische plaatsen waar je kunt verblijven. Wij kozen voor het dorpje Njivice.

Krk town

Krk is een ideale plek om je vakantie te beginnen, omdat je in de mooie natuur van het eiland op een ontspannen manier in de vakantiemodus kunt komen. Mocht je in de zomer reizen, is het aan te raden om een accommodatie met een zwembad te kiezen want op het eiland kan het erg warm worden.

Krk in Kroatië

Helaas konden wij niet direct in een vakantiemodus komen, omdat één van onze twee backpacks tijdens de heenvlucht is kwijtgeraakt en uiteindelijk pas op dag 5 arriveerde. De eerste dagen zijn we dan ook bezig met de nodige regelzaken en het aanschaffen van noodzakelijke spullen, wat wij deden in het nabijgelegen Rijeka, wat de derde grootste stad is van Kroatië. Lees hier meer over Rijeka.

Op Krk is het leuk om het eiland te verkennen en om verschillende stranden en dorpjes te bezoeken. Bezoek ook zeker eens Malinska; eet iets op de sfeervolle boulevard en neem daar een duik in de zee.

Krk zee

De hoofdstad van het eiland heet eveneens Krk, waar je de oude binnenstad kunt bekijken en over de oude stadsmuren kunt wandelen, die grenzen aan de mooie azuurblauwe zee. Ook is het leuk om de kleinschalige aquaria in de stad Krk te bezoeken, waar verschillende soorten vissen en reptielen te zien zijn. Er zijn twee aquaria te bezoeken en je kunt een combinatieticket kopen voor een paar euro (entree is gratis voor kinderen tot 5 jaar). De ene locatie heet Aquarium Terrarium Krk en de andere locatie heet Tropical Aquarium Krk. Een bezoekje aan beide locaties zal niet heel veel tijd in beslag nemen, want beide aquaria zijn klein.

Vanaf Krk kun je een boot nemen naar andere eilanden of je kunt het water op met bijvoorbeeld een boot met een glasbodem. Lees ook ons uitgebreide blogs over het eiland KrK.

Krk aquarium

De meren van Plitvice (1 nacht)

Na 4 nachten op Krk reizen wij verder naar het nationaal park Plitvice, alwaar de meren en watervallen van Plitvice te bewonderen zijn. Vanaf Krk is dit een autotocht van ongeveer 2,5 uur. Wij besluiten om een nacht in het nationaal park te overnachten, zodat we in de namiddag en de volgende ochtend het park kunnen bezoeken. Lees hier alle tips over een bezoek met kinderen aan de meren van Plitvice.

Plitvice kroatie rondreis

Zadar, Kroatië (3 nachten)

Vanaf de meren van Plitvice ben je na zo’n twee uur autorijden in Zadar. Al 3000 jaar geleden is de stad Zadar ontstaan en er zijn nog een heleboel monumenten die het voormalig Venetiaans bewind doen herinneren. Zo is er een oude landpoort met het Venetiaanse wapen van de gevleugelde leeuw die als hoofdingang naar de oude stad leidde. Ook rondom het Piazza dei Signori en het oude Forum staan monumentale gebouwen zoals de grootste pre-romaanse kerk van Kroatië (Sint Donat).

Zadar boulevard
zadar

De oude binnenstad van Zadar is overzichtelijk en alles is op loopafstand. Het centrum is voetgangersgebied en bestaat uit allerlei steegjes, die ook nog eens buggyproof zijn. In de binnenstad is genoeg keuze aan restaurants, koffietentjes en ijssalons.

Wij hebben een appartement in het oude centrum en dit is een heerlijke locatie, want we lopen de deur uit en zitten in hartje Zadar. Op advies van onze gastvrouw parkeren we onze huurauto op een bewaakte betaalde parkeerplaats net voorbij het park: Parking Zadar (adres Trg Keneza Višeslava 5). Deze kosten hiervan liggen veel lager dan de parkeerplaatsen in het centrum  (1 kuna per uur van 7u tot 22u en zondagen zijn gratis), in tegenstelling tot andere plekken is het hier wel mogelijk om langere tijd te parkeren en er is meer dan voldoende plek.

Zadar stad

De stad Zadar ligt aan de Adriatische Zee, wat maakt dat de stad ook een boulevard heeft. Let wel op met kleine kinderen want de brede boulevard grenst aan het diepe zeewater en er is geen ballustrade. 

Aan de boulevard zitten enkele restaurantjes en er is ook een leuke speeltuin. Besteed zeker een avond op het terras op de boulevard en geniet van zowel de prachtige zonsondergang als van de dalende temperatuur. Want hoewel de warmte in de oude binnenstad ook in de avonden blijft hangen, koelt het hier heerlijk af.

Zadar speeltuin

In de avond vind je op de boulevard kraampjes met eten en souvenirtjes. Loop tegen de tijd van zonsondergang ook helemaal naar het einde van de boulevard, want hier zijn twee kunstwerken te vinden. Het ene kunstwerk is een waterorgel, waar het bewegen van de zee zorgt voor verschillende klanken en het andere kunstwerk ‘de Zonnegroet’ is een vloer, die op basis van zonne-energie in het donker oplicht in verschillende kleuren. Naast deze kunstwerken is deze plek ook een populair podium voor straattheater.

Bij de boulevard in de binnenstad wordt er weinig gezwommen door gezinnen met kinderen. Er zijn wel trappetjes om het water in te komen, maar het water is direct diep en vrij onrustig. Ideaal om waterpolo te spelen, maar minder fijn om rustig te zwemmen. Als je dat van plan bent, bezoek dan het publieke stadsstrand Kolovare Beach.

Zadar zee

Dit is een stukje lopen vanuit de binnenstad, je vindt het vanzelf als je de stadsmuren passeert. Het is een klein park met een toiletgebouw, die vrij toegankelijk is. In de zee is een steiger gebouwd, waarbij je aan de ene zijde in het ondiepe water kunt zwemmen en aan de andere kant veilig in de diepere zee kunt zwemmen in het met boeien afgezette stuk. De grond heeft veel rotsen, dus waterschoenen zijn aan te raden. Op het park vind je geen stoelen. Dus doe als de locals en koop een inklapbaar strandbedje, zodat je zacht kunt liggen op de kiezelstranden tijdens deze vakantie.

Zadar

Mostar, Bosnië-Herzegovina (4 nachten)

De reis van Zadar naar Mostar duurt zo’n 3,5 uur met de auto, maar aangezien er een landsgrens in de reis zit, zal de reis ongetwijfeld veel meer tijd in beslag nemen. Wij maken onderweg een stop in het Kroatische Sibenik, een stad met een UNESCO kathedraal: de Sint Jacobuskathedraal. Een mooie stad en een goede plek voor een lunch alvorens we in de file gaan staan van de grensovergang.

In Mostar bezochten we uiteraard de stad Mostar, maar ook de Kravica watervallen, het klooster Blagaj Tekija en de oude stad Pocitelj. Lees hier meer over een bezoek aan Mostar met kinderen.

Mostar bosnie herzegovina brug

Zabljak, Montenegro (3 nachten)

Na de dagen in Bosnië-Herzegovina gaan we verder naar Montenegro. Dit is een reis van 4 uur, maar ook in deze reis zit een grensovergang. Wees ervan bewust dat elk land een eigen munteenheid heeft en breek de reisdag eventueel door midden met een lunchpauze net voor de grens om je Bosnische geld op te maken. Wij vonden een erg leuke plek bij Restoran Jezero, waar genoeg ruimte was voor onze peuter om even rond te rennen en te spelen. Houd er rekening mee dat de files bij de grens erg lang kunnen zijn.

Wanneer wij uiteindelijk Montenegro binnen rijden op weg naar Zabljak, krijgen we ook nog eens te maken met heel ander weer. Na prachtig stabiel zomers weer de afgelopen dagen, gaan we nu naar de bergen en daar is het behalve kouder ook zeker wisselvalliger. Bij aankomst in ons schattige berghuisje in Zabljak zijn we dan ook blij dat we een houtkachel hebben. Zabljak is een prachtige locatie in de bergen: lees hier meer over Zabljak natuurgebied.

Zabljak

Kotor, Montenegro (4 nachten)

Na de bergen van Zabljak gaan we vandaag afdalen naar zeeniveau: naar de baai van Kotor, een rit van zo’n 3 uur. Op elke lijst van bezienswaardigheden in Montenegro komt het Ostrog Klooster voor. Het klooster ligt enigszins op de route (tenminste 1 uur extra reistijd), in de buurt van de plaats Niksic en we besluiten daar een tussenstop te maken.  We horen van locals dat dit klooster voor veel Montenegrijnen de meest heilige plek is. Het klooster is dan ook een pelgrimsoord geworden voor orthodoxe en katholieke Christenen. Het Ostrogklooster bevindt zich grotendeels in een uitgehakte bergwand en op grote hoogte en is dan ook niet makkelijk te bereiken. Daarnaast is het dus een populaire plek, met name in weekenden.

Kotor montenegro

Neem de tijd voor de reis ernaar toe en reis indien mogelijk via de tweebaansweg vanaf de hoofdstad Podgorica. De weg door de bergen is mooi, maar ook druk en aangezien de smalle, bochtige weg geschikt is voor één auto maar de weg gebruikt wordt voor verkeer in twee richtingen, zorgt dit op diverse plekken voor opstoppingen en moeilijke situaties met bussen waaruit we ons gelukkig toch telkens weten te bevrijden met een beetje lokale hulp (lees: verschillende Montenegrijnen dirigeren schreeuwend hoe de ene auto één centimeter vooruit moet en de andere auto één centimeter achteruit).

Een avontuurlijke, maar hele lange rit verder hebben we het klooster bijna bereikt. Wanneer we de eerste parkeerplaatsen passeren is het echter nog een eind klimmen naar de ingang van het klooster. Gelukkig is er speciale parkeergelegenheid direct bij de ingang uitsluitend voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en mindervaliden. Volg hiervoor de speciale borden.  Bij de beveiliging die de slagboom beheert, is een blik op onze peuter en mijn zwangere buik voldoende om te mogen doorrijden. 

Kotor

Omdat het Ostrogklooster een heilige plek is, wordt van bezoekers verwacht dat zij bedekkende kleding dragen en is het op veel plekken niet toegestaan om foto’s te maken. Er is geen entree voor het klooster, maar een donatie kan op enkele plekken worden gedaan. In een soort grot met een erg laag plafond ligt een heilige opgebaard (Sint Basil, tevens oprichter van het klooster), waar het  gebruikelijk is om de grot achterstevoren te verlaten.  Via trappen kun je de verschillende kamers, die uit de bergwand gehakt zijn bezoeken en van het uitzicht genieten (een buggy is dus niet handig op deze plek!). Er is geen toilet in het kloostercomplex. Hiervoor moet je buiten het terrein naar het openbare toilettengebouw, welke weer verder gelegen is dan de parkeerplaats.

Buiten de speciale parkeerplaats blijken de beveiligers in het klooster ook erg kindvriendelijk en mochten wij met onze peuter de lange wachtrijen passeren.

Stadje kotor in montengro met kinderen als onderdeel van een balkan rondreis

Tevens is er een grot waar je een kaarsje kunt branden en er blijkt verschil te zijn in waar je je kaarsje voor een overleden persoon of voor een nog levende persoon moet branden. Wij steken onze tien gekochte kaarsjes verdeeld over de plekken aan en het flesje heilig water wat wij er gratis bij krijgen, komt bij onze souvenirs te staan ter herinnering aan een heel bijzondere plek.

Op de terugweg nemen we de bredere tweebaansweg richting Podgorica en zo komen we al snel terug op onze rit naar Kotor. Wanneer je vanuit de hoogte aangereden komt en de baai van Kotor ziet liggen, moet je niet vergeten even een foto te maken van dit uitzicht van bovenaf. Daarna daal je verder af naar Kotor. In Kotor bezoek je natuurlijk de oude stad, maar je kunt er ook in zee zwemmen en andere dorpjes bezoeken. Lees hier meer over Kotor met kinderen.

Fjorden van Kotor in Montenegro

Cavtat, Kroatië (2 nachten)

Na Kotor vertrekken we naar onze laatste bestemming: Cavtat in Kroatië. Wij kiezen voor deze locatie omdat het rustiger en goedkoper is dan het nabij gelegen Dubrovnik maar toch dichterbij het vliegveld Dubrovnik ligt. Wat overigens ook te horen is, want de rust in Cavtat wordt af en toe verstoord door het geluid van een vertrekkend of aankomend vliegtuig.

De reis naar Cavtat duurt ongeveer twee uur vanaf Kotor, maar omdat er een grensovergang in zit, wordt de reistijd automatisch een stuk langer.

Cavtat ligt aan de zee en heeft naast een boulevard ook een stadspark aan zee, waar je een prachtige wandeling kunt maken. Tijdens de wandeling kun je op sommige punten naar het zeewater toe lopen en zijn er soms ook ligstoelen te vinden. Ook is er een restaurantje waar wij besluiten te eten met op de achtergrond de zee en de zonsondergang.

Cavtat kroatie met kind

Hoewel we Dubrovnik een jaar eerder al bezocht hadden met onze zoon, wilden wij deze mooie oude stad nog een keer zien. Vanaf Cavtat gaan er diverse boten naar Dubrovnik, een rit van ongeveer 45 minuten. Neem vroeg of laat op de dag de boot om de dagjesmensen te ontlopen. Wij besluiten een overdekte boot te nemen en in het oude centrum te eten. Dit keer maken wij niet de wandeling over de oude stadsmuren, maar vorig jaar hadden wij hier erg van genoten omdat het een uniek beeld geeft van de oude stad, omdat je letterlijk vanaf boven neerkijkt op de huizen. Houd wel rekening met de warmte, want er is nauwelijks schaduw. In het begin van de avond, terwijl het donker is, nemen we de boot terug terwijl we Dubrovnik by night zien. Lees hier ons blog over Dubrovnik met kinderen.

Op de laatste dag leveren we onze huurauto zoals afgesproken bij het vliegveld van Dubrovnik in en hebben we een directe vlucht naar Amsterdam. Onze reis van drie weken met zeven bestemmingen in drie landen komt hiermee ten einde. Het was onze derde vakantie in de Balkan maar we hebben wederom genoten van de prachtige  afwisselende natuur (van kustgebied tot nationaal park tot bergen), de mooie oude steden en de behulpzame, vriendelijke mensen.

Dubrovnik by night

Auto rijden in Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro

Zelf auto rijden in deze landen is goed te doen. De kwaliteit van de wegen en bewegwijzering in Bosnië-Herzegovina is het minst goed, maar het is hier wel dikwijls rustig op de weg. Google Maps geeft vaak een te optimistisch beeld van je reistijd; met name als je ook te maken hebt met een grensovergang. Houd je goed aan de verkeersregels, want wij zijn een aantal keer in Bosnië-Herzegovina staande gehouden door de politie, mogelijk ook vanwege ons Kroatische nummerbord op onze huurauto. Zorg dan dus dat je papieren zoals rijbewijs, paspoort, autopapieren en vooral ook het toestemmingsformulier om in een ander land te rijden met een Kroatische huurauto paraat hebt.

Dubronvik

Inpakken voor je baby, peuter of kleuter

Wat handig is om voor deze reis in ieder geval mee te nemen voor je baby, peuter of kleuter:

  • Neem zelf een autostoel mee of reserveer er vooraf één.
  • Campingbedje of Deryan tent (of reserveer dit bij elke locatie; dit beperkt wel je keuzes want veel accommodaties bieden dit niet aan). Lees hier meer over de Deryan tent.
  • Opvouwbare kinderstoel (veel plekken beschikken niet over een kinderstoel). Lees hier meer over een opvouwbare kinderstoel.
  • Een buggy maar vooral ook buik-, rug- of schouderdrager. Lees hier meer over dragers.
  • Waterschoenen om mee te zwemmen (voor je kind en voor jezelf)

Luiers en babyvoeding zijn verkrijgbaar in deze landen, al zijn deze producten niet altijd van de door ons bekende merken. Als je dit wel graag wilt, is het aan te raden dit zelf mee te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top