Home / Reisinformatie / Europa / Bosnië en Herzegovina / Mostar met kinderen, de mooie stad en omgeving

Mostar met kinderen, de mooie stad en omgeving

Ga jij naar Mostar met kinderen? Bosnië-Herzegovina is nog niet door het massatoerisme ontdekt en dat maakt het juist zo leuk om dit land met kinderen te bezoeken! In het zuiden ligt de streek Herzegovina met als grootste en belangrijkste stad Mostar. Daarnaast heeft dit gebied nog meer moois te bieden om je daar met je gezin een aantal dagen te vermaken. Zo hadden wij vier dagen om de bezienswaardigheden in Mostar en omgeving te bekijken en zouden een dagtrip naar Mostar vanuit Dubrovnik te kort vinden.

De oude binnenstad van Mostar met kinderen

Op onze rondreis met ons gezin door Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro kan een stop aan de oude stad Mostar uiteraard niet ontbreken. De stad heeft een ruime geschiedenis en is bekend door zijn hoge, bolle brug: de Stari Most, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Hoewel de oude binnenstad druk en toeristisch is, is er voldoende parkeergelegenheid vlakbij de oude binnenstad zoals de gratis parkeerplek bij het klooster. De oude binnenstad is klein en goed te voet te ontdekken. Het centrum is niet geschikt voor buggy’s door de trappen en de grove stenen. Neem dan ook eventueel een drager mee voor je kind.

Mostar met kinderen

Je kan over de oude, bekende brug de Stari Most lopen (en zal dan ook zeker niet de enige zijn die dat doet) en als je geluk hebt, zie je wat speciaal getrainde waaghalzen er een duik vanaf nemen. Voor en na de brug zijn er mooie oude, nauwe straatjes gevuld met een bazaar aan toeristische winkeltjes, ijssalons en terrasjes.

Er zijn ook enkele moskeeën en musea te bezoeken, die je meer vertellen over de geschiedenis van de brug en de stad en over de oorlog in Bosnië. Bezoek bijvoorbeeld het Turkse huis (Kajtaz) in Mostar, een 350 jaar oude woning uit Ottomaanse tijd. Compleet in stijl ingericht en daardoor ook interessant voor kinderen die het altijd leuk vinden om te zien hoe mensen vroeger leefden. Zoek ook de huisschilpadden die in de tuin rondkruipen. Het Biscevic House is een vergelijkbaar huismuseum.

Mostar met kinderen
Mostar met kinderen

De brug van Mostar blijft de highlight van de stad en op veel punten heb je daar een mooi uitzicht op, zoals vanuit de moskee. Het is zeer de moeite waard om via de steegjes en trappetjes af te dalen naar de rivier om ook vanaf de oever de brug te bewonderen.

Mostar met kinderen
Mostar met kinderen

Daar zijn ook enkele terrasjes te vinden en is er een enkeling die een duik neemt in de helderblauwe, snelstromende rivier. Nabij de Stari Most is nog een kleinere versie van een soortgelijke brug te bekijken (the Crooked Bridge oftewel Kriva Cuprija), die in tegenstelling tot de Stari Most wel nog in originele staat is. In het oude centrum van Mostar is er veel keuze in restaurants met mooie terrassen aan het water en veel restaurants hebben de beschikking over een kinderstoel en soms zelfs wat kinderspeelgoed.

Wat de doen rondom Mostar

Kravica watervallen

Vanaf Mostar of omgeving kun je een dagtrip maken naar de Kravica watervallen en dit zullen kinderen zeker leuk vinden, omdat je hier in het water mag zwemmen en spelen. Na het parkeren van je auto betaal je entree (circa € 4 euro per volwassene) en vind je de toiletgebouwen. Handig om hiervan gebruik te maken, want er zijn zeer weinig toiletten beneden bij de watervallen. Hierna volgt een steile maar mooie afdaling van ongeveer een kwartier naar de watervallen beneden. Als je geluk hebt, rijdt er die dag een treintje en brengt die jullie tegen een kleine betaling naar beneden of na afloop weer naar boven. Wij kozen ervoor om dit treintje op de terugweg te nemen, want toen wisten we dat we een steile klim tegemoet zouden gaan.

Kravica watervallen

Bij aankomst beneden zie je mooie watervallen omringd door rotspartijen en prachtig helderblauw water, waar je in mag zwemmen. En waarschijnlijk zie je in het hoogseizoen ook een hoop andere mensen, want het is een plek die steeds meer bekendheid krijgt bij toeristen en ook bij lokale mensen een favoriete bestemming voor een uitje blijkt te zijn.

Er zijn stukken met diep en ondiep water en waterschoenen zijn gezien de rotsachtige bodem echt een aanrader voor je kind en ook voor jezelf. Het water is zelfs midden in de zomer nog koel en voor onze peuter bleek het diepe water te fris om te zwemmen. Onze peuter vermaakte zich liever in het ondiepe water, kijkend naar vissen en zelfs een adder en zoekend naar mooie stenen. Ook kun je op sommige plekken via rotsen naar de watervallen klimmen. Beneden bij de watervallen zijn een paar restaurantjes met een kleine menukaart, waar je een lokale lunch kunt eten.

Kravica watervallen

Blagaj Tekija, klooster

Een andere mooie dagtrip die je met je gezin kunt maken is een bezoek aan Blagaj Tekija, een oud islamitisch klooster dat gebouwd is bij de oorsprong van de rivier de Buna. Er is een betaalde parkeerplaats vlakbij het klooster, maar het is een erg krappe plek die al snel meer dan vol staat. Wil je jezelf de stress van keren op een te smalle, drukke plek besparen, kies er dan voor om je auto boven te laten staan en tien minuten naar beneden te lopen.

Je kunt de Tekija mooi bekijken vanaf de andere kant van het water. Je komt daar door een brug te nemen tussen de restaurantjes door. Deze route is niet buggyproof en ook niet overal kindvriendelijk, dus kies voor een drager of kies ervoor je kind dit stukje te tillen, want het is niet ver lopen. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht op het klooster, de grotten en de rivier en kun je ook een bootje nemen waarmee je een stukje de grot in kunt varen.

Het is ook mogelijk om tegen betaling het klooster zelf te bezoeken. Hiervoor moet je je schoenen uitdoen en bedekkende kleding dragen, die zo nodig ook bij de entree verkrijgbaar is. Bij de in- en uitgang zijn enkele winkeltjes die heerlijk vers fruit verkopen zoals vijgen en frambozen en deze ook nog even voor je wassen in de rivier.

Blagaj Tekija, klooster

Pocitelj, middeleeuwse stad

De oude middeleeuwse stad Pocitelj is eveneens een bezoekje waard. Je kunt door de oude stad naar boven klimmen naar het oude fort. Deze weg is heel mooi, met onderweg diverse bezienswaardigheden zoals een moskee (deze mag je bezoeken, er is bedekkende kleding beschikbaar) en het uitzicht vanaf boven over de stad en de vallei is prachtig. Deze wandeling is niet te maken met een buggy en door de steile klim is een drager voor je kind aan te raden. Wanneer je weer afgedaald bent, zijn vlakbij het oude centrum een aantal restaurantjes te vinden.

Pocitelj
Pocitelj

Overnachten nabij Mostar

In het zuiden van Bosnië-Herzegovina is er redelijk veel aanbod in particuliere huisjes in verschillende prijsklassen van aanbieders zoals Airbnb, Home Away en Booking.com.

Wij kozen voor een huis met een tuin en een privé-zwembad in Kosor, vlakbij Blagaj en op een afstand van 11 kilometer van Mostar. In dit gebied zijn meerdere huizen die gebruikt worden als tweede huizen van Bosniërs of verhuurd worden aan toeristen. Op de weg van Kosor naar Mostar zijn enkele grotere en kleinere supermarkten te vinden. In de grote supermarkten is er veel aanbod aan benodigdheden voor kinderen, ook van bekende westerse merken. In de kleine supermarkten is de keuze beperkter en zijn de merken soms voor ons onbekend.

Reis je met het openbaar vervoer door Bosnië-Herzegovina dan is het handiger om in Mostar te verblijven. Er worden diverse tourtjes aangeboden naar de in dit blog beschreven bezienswaardigheden. Mostar is een van de heetste steden op de Balkan dus reis je in de zomer boek dan vooral accommodatie met airco. Bekijk hier de beste accommodaties met familiekamer in Mostar.

Mocht je wel in deze omgeving verblijven, ga dan een een keer eten bij restaurant Motel Kolo in Buna; een mooie locatie voor een restaurant met een terras midden op de rivier en uitzicht op eendjes en vissen tijdens het eten.

Restaurant Kolo

Lees ook onze andere blogs over Bosnië-Herzegovina met kinderen zoals deze mooie route door de Balkan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top