Home / Reisinformatie / Europa / Dagtrip Athene: Wijn en ruïnes op de Peloponnesos
dagtrip athene

Dagtrip Athene: Wijn en ruïnes op de Peloponnesos

De Peloponnesos is het grote schiereiland ten zuidoosten van Athene. Ik maakte een dagtrip vanuit Athene naar dit schiereiland en die hier gelegen ruïnes van Korinthe en Nemea. De regio staat bekend om haar wijnen die ik proefde bij één van de lokale kleine brouwerijen.

Het schiereiland Peloponnesos is eigenlijk een eiland omdat het schiereiland van het vasteland werd afgesneden door een kanaal. Is het eigenlijk een schiereiland met een kanaal of een eiland gescheiden van het vasteland door een kanaal? En als het een natuurlijke rivier was geweest, was het dan wel een volwaardig eiland geweest? Juist vanwege deze eigenaardigheid stop je tijdens de dagtrip waarschijnlijk dan ook bij het Korinthe Kanaal. Er werd al duizenden jaren geprobeerd hier een kanaal aan te leggen. Zo zette de Romeinse keizer Nero een gouden spade in de grond en liet toen 6000 dwangarbeider graven maar die kwamen niet ver.  In de 19e eeuw lukte het dan eindelijk om het kanaal af te maken.

kanaal van Korinthe
Kanaal van Korinthe

De ruïnes van het Romeinse Korinthe

Onze eerste stop was de ruïnes van het oude Korinthe. Hoewel er ook in de Griekse tijd hier een stad was, is alles wat je nu ziet het Romeinse Korinthe. Ik ben zelden op pad met een gids maar deze keer had onze gids echt wat interessants te vertellen. Een gids is zeker aan te raden omdat de ruïnes zelf niet heel herkenbaar meer zijn.

Korinthe mag vroeger dan een grote stad geweest zijn maar nu staat weinig meer overeind. Toch komen er zo’n 200.000 toeristen per jaar waaronder veel religieuze toeristen. Korinthe is namelijk ook de stad waar Paulus (één van de discipelen) langere tijd doorbracht en één van de eerste kerken ter wereld stichtte. De ligging van de stad is erg mooi met de steil omhooglopende rotsen vanaf waar je de rest zien van de Akropolis van Korinthe. Jammer genoeg hadden we geen tijd om helemaal naar boven te lopen. Vanaf een afstand zie je wel dat dit echt een fort was en voor verdediging werd gebruikt heel anders dan de Akropolis van Athene die vooral een ceremoniële functie had. Naast de ruïnes ligt een kleine speeltuin dus je kom je met kinderen dan kan je ze ook iets leuke beloven voor na een bezoek.

dagtrip athene
Korinthe met op de achtergrond de Akropolis
Korinthe
Onze gids vertelt over de geschiedenis van Korinthe
Korinthe
Korinthe

Het Griekse heiligdom Nemea

Onze tweede stop van de dag was bij de ruïnes van het Griekse Nemea.  Hoewel hier nog minder te zien is dan in Korinthe waren mijn verwachtingen hier ook kleiner. De natuurlijke ligging van deze ruïnes is misschien nog wel mooier dan in Korinthe. Olijfbomen en heuvels waar je ook maar kijkt. De resten van de tempel van Zeus uit 330 v.C. trekken direct de aandacht als enige bouwwerk dat echt nog herkenbaar is. Verder is er een klein museum waar voorwerpen van vazen tot sieraden worden voorgesteld. Op een video is te  zien hoe vroeger de Nemean Games werden gehouden. De oude Grieken hadden zelfs een systeem met touwen en hout waarmee de starter een hek kon laten vallen en valse starts kon voorkomen. Het oude stadion met plek voor 40.000 bezoekers ligt iets verder op. Hier worden tegenwoordig een keer in de drie jaar de Nemean Games gehouden, een reïncarnatie van de vroegere spelen.

Nemea
Tempel van Zeus
nemea museum
Het museum van Nemea
Nemea
De ruïnes van Nemea

De wijnen van Nemea

We rijden al een tijdje door het wijngebied met veel wijnvelden over de glooiende heuvels. Na twee ruïnes zijn we ook allemaal wel toe aan wat anders en eten en wijn klinkt perfect. Er zijn in de regio diverse kleinschalige wijnproducenten. Wij gaan naar de Semeli Winery met een ideale setting boven op een heuvel omring door valleien vol wijnvelden.  Een pand met een muur van glas en binnen lekkere leren banken. De brandende open haard geeft de perfecte sfeer voor deze koude en bewolkte dag.

Voordat we kunnen gaan proeven, krijgen we eerst een kleine rondleiding door de fabriek en zien het proces van wijn maken. Daarna is het tijd om te klinken op een mooie dag en op het maken van nieuwe vrienden. Met 2 witte, 2 rode en 1 rosé wijn is het geen enkel probleem om na het proeven iedereen onze eigen favoriet mee te nemen naar het lokaal klaargemaakte eten. Voor we het door hebben is het al tijd om terug te gaan naar Athene. Wat een geslaagde dagtrip!

nemea wijn
Semali
semali wine

Praktische tips dagtrip Athene naar Peloponnesos

De tour die wij maakten was speciaal voor ons ontwikkeld door de organisatie van Griekse gidsen en de wijnfederatie. Mocht je precies deze tour willen doen dan kan het tourism informatiepunt een gids en indien gewenst transport regelen. Veel van de wijnproducten zijn dagelijks zonder afspraak geopend voor kleine groepen die wijn willen proeven.

Er zijn in Griekenland drie grotere touroperators en een hiervan, Keytours, biedt wel een andere “dagtrip Athene” aan naar de Peloponnesos. Je gaat dan naar de ruïnes van Epidaurus & Mycenae. Ook met deze tour heb je ongeveer een uur reistijd heen en terug. Een andere populaire dagtour vanuit Athene gaat naar Delphi. Met deze tour ben je echter wel drie uur enkele reis onderweg. Als dat te lang voor je is, kan je ook nog kiezen voor een tour waarbij je met de boot naar de Hydra, Poros and Aegina eilanden gaat.

Ik nam deel aan deze tour als gast, ik ben vrij om mijn ervaringen eerlijk te delen. 

Over de auteur

5 gedachten over “Dagtrip Athene: Wijn en ruïnes op de Peloponnesos”

  1. Leuk om te lezen! Een van onze laatste vakanties met z’n tweeën was een rondreis over de Peleponesos, incl bezoek aan Athene.
    Deze twee opgravingen hadden wij aan het einde, toen was ik wel klaar met al die opgravingen ;-). Toch was elke plek weer anders.

    1. Ja dat kan ik me voorstellen. Er is ook zoiets als ruïnes overload. Vond beide ook geen echte must-see maar zo in combinatie en met het wijnproeven wel een fijne dagtrip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top