Anafiotika Athene, een klein stukje eiland in de stad

Eén van de verrassingen van Athene was het charmante wijkje Anafiotika. Vol met witte huizen voelt het eerder het eerder alsof ik dwaal over één van de Griekse eilanden dan door een bruisende miljoenen metropool. Het is één van de fijnste plekken om de drukte te ontsnappen in Athene.

Het wijkje werd ook gebouwd door voormalig eilandbewoners van het eiland Anafi. In de 19e eeuw gebruikten ze de berghelling onder de Acropolis om naar eilandstijl Anafiotiki in Athene te bouwen. De slingerende, knusse straatjes zijn soms zo smal dat er maar één persoon door kan lopen. Witgekalkte huizen met blauwe deuren nemen me mee terug naar de dorpjes die we tijdens vorige vakanties op Kreta en Santorini tegen kwamen.

Anafiotika

Anafiotika
De bewoners zijn duidelijk trots om hier te wonen en verzorgen hun miniscule tuintjes goed. Overal staan bakken vol met kleurige bloemen. Vanwege de ligging op de heuvel heb je telkens mooie uitzichten over de beneden gelegen stad. Hoewel de drukke stad Athene dus niet vaak uit het gezichtsveld is voelt deze wel ver weg. Er is hier geen herrie, er kan geen gemotoriseerd vervoer komen, er zijn geen restaurantjes of souvenirwinkels.

Anafiotika

Ik loop zowel op mijn eerste dag als mijn laatste dag door de wijk Anafiotika en beide keren kom ik maar één andere toerist tegen. Lokale bewoners zie ik alleen in de vorm van de vele katten die overal liggen te snurken. Jammer, want ik ben stiekem best benieuwd wat voor een soort mensen in de kleine en eenvoudige huisjes wonen. Volgens internet zijn het vooral de afstammelingen van de oorspronkelijk bouwers en kunstenaars die genoegen nemen met minder comfort.

Er zijn twee plekken waar je de wijk in kunt gaan en je moet er dus echt specifiek naar op zoek gaan. Het labyrint van straatjes leent zich uitstekend om te dwalen maar omdat het zo klein is verdwaal je nooit.  Met maar iets van 45 huizen op 3,5 km oppervlakte ben je altijd dichtbij het begin of einde van de wijk.

Anafiotika

4 reacties op “Anafiotika Athene, een klein stukje eiland in de stad”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top