Benieuwd naar de mooiste bezienswaardigheden van Meteora? Ik dit blog vertel ik je over de zes bekende kloosters bovenop de rotspilaren maar ook over de kerken in de dorpjes Kalambaka en Kastraki. Ik geef je praktische informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan dit UNESCO Werelderfgoed wereldwonder.
Een van de leukste dingen van mijn bezoek aan Meteora vond ik mijn georganiseerde ochtendwandeling. Meteora is namelijk niet alleen de naam van een aantal culturele bezienswaardigheden maar ook van een natuurgebied.
De bekende kloosters van Meteora werden op rotspilaren gebouwd. Ooit waren er 24, nu zijn er nog 6 die bewoond worden. Maar de kloosters zijn niet de enigste bezienswaardigheden van Meteora.
Bezienswaardigheden Meteora
Wat is Meteora?
Meteora is een UNESCO World Heritage Site, zowel vanwege het landschap als vanwege de historie. De naam Meteora is al heel oud en komt van het woord meteoras, wat ‘los in de lucht’ betekent. Een hele passende naam voor de losstaande rotsen die honderden meters omhoog steken. Al vanaf de elfde eeuw waren de grotten in de regio populair bij kluizenaars.
In de veertiende eeuw bouwden de eerste monniken kloosters bovenop de rotsen. Deze monniken moeten geweldig rotsklimmers zijn geweest want het bouwen van de kloosters was een enorme uitdaging. Elk stukje steen en hout moest met de hand naar boven worden gebracht. Doordat de kloosters alleen toegankelijk waren met touwladders of door een mand op te hijsen zaten de monniken hier heel veilig. Toen er een heerser kwam in dit deel van Griekenland die zelf ook het orthodoxe geloof aanhing, en zijn zoon besloot monnik te worden, konden sommige kloosters enorme rijkdom vergaren. Later raakten veel kloosters door verschillende redenen, zoals brand, de pest of onvoldoende nieuwe aanwas in verval en momenteel zijn er van de 24 kloosters nog maar 6 bewoond.
Wat is er allemaal te doen in Meteora
De kloosters van Meteora in Griekenland
Van de oorspronkelijke kloosters zijn er slechts zes die nog bewoond worden en regelmatig te bezoeken zijn. De meeste kloosters zijn zes dagen per week open en één dag dicht. Het is dan ook niet mogelijk alle kloosters op één dag van binnen te bezoeken. In een dag kan je wel heel veel zien, maar je kunt het beste twee dagen uittrekken voor Meteora.
Wil je de kloosters bezoeken? Het dragen van passende kleding is verplicht. Dit betekent dat je schouders netjes bedekt en geen korte broek. Als vrouw moet je een rok dragen maar heb je die niet aan, dan is er niks aan de hand: bij de ingangen van de kloosters zijn wikkelrokken te leen. Voor de kloosters betaal je 2,- euro entree.
Great Meteora Klooster
Dit is het oudste en grootste klooster van Meteora. Dit klooster werd gesticht in de veertiende eeuw door St. Athanasios en vormde het begin van de kloosterordes rondom Meteora. Dit klooster is een van de meest bezochte van Meteora en geeft een mooi uitzicht over de omgeving. De belangrijkste kathedraal in de centrale binnenplaats is versierd met zestiende-eeuwse fresco’s.
Varlaam Klooster
Het Varlaam klooster is het op een na grootste van de kloosters van Meteora. Het werd in het midden van de veertiende eeuw gesticht door Hosios Varlaam waarna het klooster vernoemd is. Een gedeelte van het klooster is tegenwoordig ingericht als museum.
St. Nikolaas Anapafsas Klooster
Dit klooster is aan het einde van de veertiende eeuw gebouwd en ligt op slechts één kilometer lopen van het dorp Kastraki. Deze rots is maar erg klein, wat ervoor zorgt dat dit klooster in tegenstelling tot de andere geen binnenplaats heeft. Het klooster bestaat uit meerdere lagen. Bij de ingang van het klooster ligt de kerk van St. Antonius en de crypte waar de codes en erfstukken van het klooster vroeger werden opgeslagen. Je kunt er nog schilderijen uit de veertiende eeuw zien.
Roussanou klooster
Dit klooster komt uit de zestiende eeuw en was toegankelijker dan de andere kloosters omdat het op een lagere rots werd gebouwd. De muurschilderingen hier zijn van de beste kwaliteit. Het klooster werd gesticht door monniken maar is tegenwoordig een nonnenklooster.
Het klooster van de heilige drie-eenheid
Het klooster van de heilige drie-eenheid (Agia Triada) is het lastigst te bereiken maar heeft ook een geweldig uitzicht. Het klooster gaf veel bekendheid aan Meteora omdat een deel gebruikt werd in de James Bond film For Your Eyes Only (1981). In de film beklom James Bond de rotsen om op de top te komen. Gelukkig is er ook gewoon een trap naar boven.
St Stephan’s klooster
Ook St Stephan’s is tegenwoordig een nonnenklooster. Dit klooster is via een ophaalbrug verbonden met de weg en daarom het makkelijkst toegankelijk, zelfs voor mensen in een rolstoel. Het klooster heeft twee kathedralen: één uit de zestiende eeuw en één uit de achttiende eeuw.
Kalambaka
In het dorpje Kalambaka aan de voet van de rotsen is nog een bezienswaardigheid die je niet mag missen, namelijk de Byzantijnse kerk van de maagd Maria. De kerk stamt uit de zesde of zevende eeuw maar bevat ook elementen van oude Griekse tempels.
De onbekende bezienswaardigheden van Meteora
Naast de bekende bezienswaardigheden rond Meteora zijn er ook nog een aantal geheime pareltjes. Ik ontdekte er een aantal tijdens de hiking tour Meteora maar andere zijn ook zelfstandig te bezoeken.
Het onbewoonde Ypapanti klooster
Het Ypapanti klooster is op dit moment onbewoond. In tegenstelling tot de andere kloosters is deze niet bovenop een berg gebouwd maar ertegenaan. Het klooster bestaat al sinds 1367 en is gedeeltelijk gerestaureerd. Het klooster is één dag per jaar open voor toeristen en lokale bewoners.
St. George Madilas Cave
Deze grot is anders dan de vele andere vanwege de lokale legende. Volgens het verhaal bad een Turkse vrouw hier om het leven van haar gewonde man. Ze bood toen haar sjaal aan. Nadat de lokale bewoners hoorde dat de man mysterieus genezen was werd dit een heilige plek. Elk jaar klimmen jongens naar boven om nieuwe sjaals op te hangen en die van vorig jaar naar beneden te halen.
St. Nicholas Badovas kerk
Dit is een ander verlaten klooster/kerk dat gerestaureerd is en bestaat uit een enorme grot die helemaal is opgevuld met de kerk van St. Nicholas Bantova. Waarschijnlijk was dit ook ooit de woning van een kluizenaar of een klein klooster.
In deze smalle vallei is aan de andere kant ook een nog bewoond gebouw. Hier komen lokale bewoners om hun kind te laten zegenen door de monnik die hier woont.
Hoe bezoek je de kloosters van Meteora
Georganiseerde tour of huurauto
De kloosters van Meteora worden vaak bezocht als onderdeel van een georganiseerde vakantie door Griekenland. Bekijk hier het aanbod van tours door Griekenland.
Het is ook heel goed mogelijk om Meteora op eigen gelegenheid te bezoeken. Ik reisde zelf met het openbaar vervoer vanaf Thessaloniki en daarna door naar Athene. Heb je meer tijd dan zou ik je aanraden een auto te huren voor je vakantie in Griekenland. Ik huur eigenlijk altijd bij Sunny Cars, betrouwbaar en geen gedoe met bijkomende kosten ter plekke.
Hotels in Meteora
In de twee plaatsjes aan de voet van de heuvels, Kalambaka en Kastraki, zijn meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden, van campings tot guesthouses en hotels. Beide plaatsen hebben een ruime keuze aan restaurants. Kalambaka heeft als voordeel dat hier het treinstation zit. Kastraki straalde voor mijn gevoel alleen wat meer charme uit en heeft achter de centrale kerk een grote speeltuin voor de kids.
Ik zou je aanraden minimaal één, maar beter nog twee nachten hier te blijven. Er zijn meerdere goede hotels in Meteora. Bijvoorbeeld Hotel Doupiani House met vriendelijk personeel en een geweldig uitzicht over Meteora. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.
Er zijn niet zoveel hotels met zwembad in Meteora. Een optie is het Monastiri Guesthouse. Dit hotel in Meteora heeft ook familiekamers. Dat maakt het een hele geschikte optie wanneer je op vakantie bent in Griekenland met kinderen.
Met de auto of tourbus of wandelen?
Ben je eenmaal in Meteora dan kan je ter plekke kiezen voor verschillende tours. Ik vond de Sunset Tour Meteora een aanrader. Dan bezoek je de mooiste uitkijkpunten precies op het goede moment van de dag.
Maar je ontdekt veel meer als je gaat wandelen met een lokale gids tijdens een georganiseerde hiking tour. Elke reisgids vertelt je over de zes bekende kloosters: Grand Meteora, Agiou Nikolaou, Varlaam, Agias Varvaras Rousanou, het uit de James Bond film bekende Agias Triados en het kleine Agiou Stefanou.
Over de onbekende kloosters lees je zelden. Sommige zijn helemaal vervallen, maar andere zijn nog intact maar verlaten. Ga je wandelen in Meteora dan kan je ook deze andere kloosters bekijken. Wat ik het mooiste vond, is dat je een heel ander gevoel bij het landschap krijgt als je er niet van bovenaf op kijkt maar er tussendoor loopt. Ik voelde me heel klein met de honderd meter rechtop lopende rotswanden om me heen.
Verslag van een georganiseerde wandeltocht langs de kloosters van Meteora
Stipt om 8:30 word ik opgehaald bij mijn hotel in Kalambaka, één van de twee plaatsen aan de voet van de rotsen. Hier ontmoet ik George, onze gids voor vandaag. We halen de andere wandelaars op: twee Taiwanezen, een Italiaans/Australisch stel en een bejaard echtpaar van 70+. Ik heb nog spierpijn van mijn hike door de Matka Canyon twee dagen daarvoor en ben blij dat we met zo’n gemixte groep zijn voor onze tien kilometer lange wandeling.
We worden afgezet met het busje langs de kant van de weg en gaan een klein paadje in. Al snel staan we voor de enorme rotsen en wanneer ik 360 graden draai zie ik zowel een intact klooster als de resten van wat eens het Pantokrator klooster was. Een mooi moment om even stil te staan en George onze gids vertelt ons over de verwoesting van één van de Meteora kloosters. Het is een verhaal dat je niet terug gaat vinden in de geschiedenisboeken. Voor de lange versie zou ik aanraden de tour te doen, maar de korte versie is dat de dorpelingen het klooster verwoesten nadat de ‘monniken’ een meisje hadden ontvoerd.
We komen al snel bij de ‘gateway’, een plek waar de immense rotsen een opening lijken te vormen. Ondertussen krijgen we informatie over het ontstaan van deze rotsen en de geologie erachter. De tour is zeker niet alleen gericht op wandelen maar geeft ook veel achtergrondinformatie.
Het volgende stuk lopen we door het bos waar de grond bezaaid is met mos en roze bloemen. Af en toe zijn er vergezichten over de natuur of er is een beekje. De paden zijn gevormd door schapenherders en blijven nu intact door de wandelaars. Er zijn regelmatig aftakkingen en zonder gids zou het lastig zijn hier de weg te vinden.
Dan is daar opeens een klooster. Dit is niet een van de bekende zes, maar het onbewoonde Ypapanti klooster dat is verlaten maar wel bewoonbaar zou zijn. Eén keer per jaar op de naamdag van de heilige is het klooster open voor lokale bewoners en toeristen. Dit klooster is niet gebouwd op de rots maar hangt er als het ware aan vast. Vroeger waren er trouwens geen trappen bij de kloosters, die zijn allemaal in de negentiende eeuw gebouwd. Tot die tijd bepaalden de monniken wie er toegang kreeg tot een klooster via het neerlaten van een touwladder of door mensen in een mand omhoog te hijsen.
We hebben een lange stop bij een op de heuvel gelegen standbeeld. Voor George een mooi moment om wat te vertellen over de recente geschiedenis van de regio. De historie komt veel meer tot leven als je de gebieden waar het over gaat voor je voeten ziet liggen. Een van de dingen die ik niet wist is dat de Engelsen en de Griekse communisten direct na de bevrijding van het land in de Tweede Wereldoorlog met elkaar slaags raakten. Er stierven zelfs meer mensen in de daaropvolgende Griekse burgeroorlog dan tijdens de bezetting.
Nadat we genoeg geleerd hebben, is het weer tijd om op pad te gaan. Nu is er weinig ruimte om te praten: dit is het enige stukje van de tour dat we echt klimmen en de beloning is groot. De reusachtige stenen reuzen domineren het landschap. Sommige zijn een paar honderd meter hoog. Een kijkje in de diepte en ik neem snel een stap terug. Ik blijf foto na foto maken, maar hoe pak je de grootsheid van het landschap, de warme zon op je huid en de stilte die alleen verstoord wordt door de vogels in één plaatje?
Nog even en we zijn weer tussen de mensen. We komen uit bij de vallei waarin de meeste bekende kloosters liggen. Hier leidt de autoweg naartoe en bevinden zich de parkeerplaatsen voor tourbussen. We nemen onze tijd om foto’s te nemen vanaf een viewpoint voor we ons in de drukte storten. Tijdens de Hiking Meteora Tour bezoek je afhankelijk van de dag Groot Meteora of Varlaam (niet elk klooster is dagelijks open). In ons geval werd het Varlaam, waarbinnen een klein kerkje en een museumpje is. Wat mij betreft is de buitenkant mooier dan de binnenkant.
Het grootste gedeelte van het klooster is afgesloten voor toeristen en geef ze eens ongelijk. Zou jij de hele dag gestoord willen worden door busladingen toeristen in je huis? Het schijnt al enorm moeilijk te zijn monniken te vinden die hier willen wonen omdat de drukte ze afleidt van een sober leven. Er wonen nog maar twee tot zeven monniken per klooster in de vier mannenkloosters. De kloosters met vrouwen hebben nog wat meer inwoners.
Grand Meteora
Varlaam Klooster
Ik ben blij dat ik deze wandeltour heb gedaan en echt van de natuur en rust heb kunnen genieten. Als ik dit niet had gedaan was ik waarschijnlijk de hele ochtend aan het haasten geweest om zoveel mogelijk kloosters van binnen te zien en had ik er minder van genoten.