Europarcs opende in juli 2023 een nieuw vakantiepark in Cadzand. Ons oordeel na een weekend proefslapen: dit is een fijn park voor gezinnen, het grootste pluspunt is de ligging, op loopafstand van zee. Ik word altijd blij van een verblijf aan zee. Met je voeten in het zand of het water en de wind door je haren, dromerig turen naar de horizon of juist bekijken hoe de golven een voor een aan land rollen, voor mij is dit pure ontspanning! In dit blog vertel ik je meer over ons verblijf in Europarcs Cadzand en de activiteiten in de omgeving. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor Europarcs Cadzand.
Europarcs Cadzand
Het is een klein parkje, met 40 Duinlodges voor 6 personen en 20 Duinvilla’s voor 6 of 8 personen. Wij vonden het hier heerlijk toeven, met het strand op loopafstand (5-10 minuten), ideaal. Onze duinlodge is licht en modern, met een ouderslaapkamer, badkamer, huiskamer en keuken op de begane grond. En 2 slaapkamers boven.
In ons huisje is onze hond welkom, dus die is gezellig mee. De keuken is compleet ingericht met vaatwasser, inductiekookplaat en combimagnetron. Heel fijn, want op het park is geen restaurant of afhaalmogelijkheid. Met de gezellige restaurantjes en strandpaviljoens van Cadzand-Bad om de hoek is dat ook niet per se nodig, maar met een gezin is het handig dat je ook prima faciliteiten hebt om zelf te koken.
Voor het ontbijt bestellen we de luxe ontbijtbox van een warme bakker in Cadzand-Bad. Check even bij de parkleiding of bij de bakker in het dorp of dit mogelijk is, want dit was een echte aanrader!
Het volledig gasvrije park is groen van geest, met voor ieder huisje eigen zonnepanelen, een warmtepomp en een laadpaal voor elektrische auto’s voor de deur. Het groen op het park zelf is nog groeiende, daardoor oogt het nu nog wat kaal, maar geef het wat tijd!
Europarcs Cadzand laat zich het best omschrijven als een park zonder poespas. Klein maar fijn. Dus je vindt hier geen restaurant, animatieteam, maar ook nog geen kampwinkel en speeltuintjes. Die laatste zitten trouwens nog wel in de planning. Ach, als je op loopafstand van het strand zit, heb je natuurlijk al een enorme speeltuin in de buurt.
Bij strandtent De Piraat ligt bijvoorbeeld een leuk piratenschip. Eigenlijk is dat ook beter voor je gemoedsrust, want het park is niet autovrij en de tuinen zijn niet omheind, dus je kindjes kunnen hier niet vrij spelen op straat of in de tuin.
Wij vonden het zeker een fijn parkje, juist omdat er niet zoveel te doen is. Zoek je meer vertier en faciliteiten op het park, dan kun je dat op een van de andere parken van Europarcs vinden. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor Europarcs Cadzand.
Wat te doen in de omgeving van Europarcs Cadzand
Wandelen, fietsen en naar het strand
Tussen de natuurgebieden Het Zwin en Verdronken Zwarte Polder ligt een schoon en breed zandstrand van zo’n 5 km lang. Met de kenmerkende houten palenrijen in zee.
In juli en augustus houden 25 strandwachten de veiligheid in zee in de gaten op de stranden van Cadzand-Bad tot Breskens. Bijvoorbeeld tussen de strandpaviljoens De Piraat en De Caricole.
Door en rond Cadzand liggen diverse fietsroutes, die je door de licht glooiende duinen, langs mooie stranden en door schattige dorpjes voeren. Dus wil je een actievere dag plannen, huur dan een (elektrische) fiets bij Europark en ga op pad!
Neem een picknickmand mee of schuif aan op een van de gezellige terrasjes die je onderweg tegenkomt. En vergeet natuurlijk de zonnebrand en zwemspullen niet, voor een verkoelende duik in zee onderweg.
Kano varen of strandjutten
In een weiland aan de Zuiddijk in Sluis werden we opgewacht door een vrolijke medewerker van Buitengewoon Actief. Ze legt ons de route uit, helpt ons in de kano’s en daar gaan we. We varen een leuke route over slootjes tussen de weilanden door.
Soms moesten we even diep bukken om onder een brug door te kunnen, dat maakt deze route net wat spannender. We varen zo’n anderhalf uur. Het is een leuke tocht, al vonden onze tieners het jammer dat je geen rondje vaart, je legt heen en terug dezelfde route af.
Andere gasten gingen met dezelfde organisatie op strandjutterexcursie. Samen met een gids ga je dan op pad met een rugzak vol materialen voor veldonderzoek; een grote haaientandenzeef, een vergrootglas en natuurlijk een kaart om de schelpen, algen, vogels en planten die je onderweg ziet te herkennen.
Speel- en bunkerpark Het Groede Podium
Het Groede Podium is een doe-/speel- en infopark. Op het terras van restaurant ‘t Hoofdkwartier is het daarna heerlijk toeven, wij genoten hier van een smakelijke lunch. Daarna gingen we het bunkerpark verkennen. Er liggen hier namelijk diverse bunkers die ooit deel uitmaakten van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de Noordzeekust.
Tijdens de oorlog hebben hier zo’n 250 Duitse militairen gewerkt en geleefd. Je kunt deze bunkers vrij bezichtigen of een Bunkertocht volgen met een gids. Sommige bunkers zijn ook van binnen te bewonderen. Bij de bunkers staan informatiebronnen en je kunt ook geluidsfragmenten laten afspelen voor meer informatie. Tussen de bunkers door vind je een klimtoren, waterspeeltuin en dierenparkje. Er is zelfs nog een springweide met allerlei springkussens (tegen betaling) als je kinderen nog energie over hebben. Vanaf Groede Podium kun je door natuurgebied de Groede Polders wandelen. Met als hoogtepunt de speeltoren die uitnodigt tot klimmen en klauteren.
Maak een uitstapje naar Knokke of Brugge
Naar de Belgische kust of Brugge Cadzand schuurt tegen de Belgische kust aan, een uitstapje naar Knokke of Brugge is zo gemaakt! Hier lees je tips voor een bezoek aan Brugge met je gezin. Dichterbij is Sluis ook een leuk stadje om te verkennen.