Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Brugge met kinderen, historie en lekkernijen proeven

Brugge met kinderen, historie en lekkernijen proeven

“Wow mama, we gaan zelf vliegen nu!”. En jawel, daar zweven we over de donkere Middeleeuwse stad, rakelings langs de kerktoren. Hoe dat kan? We zijn in het Historium, één van de attracties die je niet mag missen in Brugge met kinderen. In dit blog vertellen we waarom een dag in Brugge met kinderen niet genoeg is! 

We bezochten Brugge al eens eerder, voor een weekendje weg samen en eerlijk gezegd leek het ons toen niet de meest kindvriendelijke stad in België. Maar niets blijkt minder waar, want toen we in de herfstvakantie terugkeerden voor een stedentrip Brugge, hadden we aan twee dagen eigenlijk niet genoeg om alles doen en zien.  

Brugge met kinderen

Brugge ligt in het westen van België, dichtbij de Noordzeekust en op zo’n drie uur rijden vanaf Utrecht. De stad is dé nummer 1 toeristische attractie van België, per jaar bezoeken meer dan 5 miljoen mensen het historische centrum. Dat snappen we heel goed, want het gehele oude centrum is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.  

Brugge met kinderen

Niet zo gek als je bedenkt dat de oudste gebouwen al uit de 9e eeuw dateren. Brugge ademt historie en het barst hier van de monumenten en musea. Nu denk je misschien dat dit voor kinderen al snel saai wordt, maar de geschiedenis komt hier juist op veel plekken tot leven door middel van interactieve musea, speurtochten en virtual reality. Tel daarbij ook nog de lekkerste chocolade, friet en biertjes plus een ideale ligging om de stad te combineren met de kust of het Brugse Ommeland en je hebt een bestemming waar het hele gezin blij van wordt!  

Brugge met kinderen

Wat te doen in Brugge met kinderen 

Beklim het Belfort 

Op de Markt in Brugge vind je de belangrijkste en bekendste toren van de stad, het Belfort. De toren van 83 meter hoog werd halverwege de 13e eeuw gebouwd als stadsarchief en het was tevens de plek waar de administratie van de stad werd geregeld en bewaard. Tegenwoordig is het een monument en kan je de 366 traptreden beklimmen voor een uitzicht over de stad en de omgeving.  

Brugge belfort

Dat wilden we natuurlijk niet missen, dus op onze eerste dag in Brugge besloten we ons meteen aan de klim te wagen. Viel dat even tegen, want toen we net na de middag aankwamen, bleken alle tijdsloten voor die dag vol te zitten. Gelukkig was er de volgende dag wel plaats, maar als je maar één dag in de stad bent of Brugge in de schoolvakantie bezoekt is vooraf online boeken aan te raden!  

Brugge belfort

De volgende dag was moesten we even wachten, maar met het gereserveerde tijdslot kunnen we toch naar binnen. Ons zoontje spurtte in rap tempo naar boven, maar ik was eerlijk gezegd blij dat we onderweg twee keer even op adem konden komen! De eerste stop is de Schatkamer, waar vroeger de belangrijke documenten van de stad werden bewaard.  

Nog een honderdtal treden hoger komen we in de muziektrommel, waar je de enorme beiaard van dichtbij kan zien. We hebben geluk, want de beiaardier is aan het spelen en zo kunnen we zien hoe het werkt met de rol en de pinnen die de melodie maken. 

Eenmaal boven hebben we uitzicht tot in de haven van Zeebrugge en het Brugse Ommeland. Op de vensterbanken van de enorme ramen staan de afstanden tot bekende plaatsen en de richting waarin je moet kijken. We blijven een tijdje genieten van het uitzicht, maar moeten dan weer naar beneden omdat het tijdslot bijna afgelopen is.  

Brugge met kinderen

Al met al zijn we ongeveer een uur bezig met de beklimming en het bekijken van het Belfort. Goed om te weten is dat de trappen erg smal zijn en dat er geen lift is. Met hele jonge kinderen die nog niet zo goed kunnen lopen of als je zelf niet goed ter been bent, is het niet mogelijk het Belfort te bezoeken. Maar durven jij en je kinderen het aan, dan zou ik zeker naar boven gaan! Meer informatie over openingstijden en prijzen lees op de website van het Belfort.

Brugge met kinderen

Maak een stadswandeling in Brugge met kinderen 

Brugge verken je het beste te voet. Het stadscentrum is vrij compact en er is zoveel te zien dat je, voor je het weet, best een afstand hebt afgelegd. Wij gebruikten de wandelgids Oooh Brugge ( € 3,50 bij het Toerismebureau) en hoewel daar geen specifieke routes of speurtochten voor kinderen in staan, is het wel een goede leidraad. Er staan veel grappige weetjes in over de stad, wat de wandeling een stuk leuker maakt. Ben je wel op zoek naar wandelroutes door de stad, bekijk hier de download pagina van stadswandelingen in Brugge.

Brugge met kinderen

Blijf je ook overnachten in Brugge, dan is het leuk om ’s avonds ook nog door de stad te wandelen. Vooral  

Wil je ook de buitenwijken van de stad of het Brugse Ommeland ontdekken? Dan kan je een fiets huren bij één van de verhuurpunten of een fietstaxi nemen. 

Brugge met kinderen

Bezoek het Historium Brugge met kinderen 

Het Historium ligt aan de Markt in het centrum van de stad, op de plek waar in de Middeleeuwen de Markthallen lagen. Bij binnenkomst word je verwelkomd door een bewegende, levensechte pop die je naar binnen praat. Ons zoontje vond het meteen wel een beetje spannend, maar dat kwam ook een beetje door de Halloween decoratie.  

Historium Brugge met kinderen 

Bij binnenkomst kan je verschillende tickets kiezen. Wij kozen voor de VR-experience en de Historium Story. Je kan ook nog een ticket voor de Historium Toren erbij kopen, maar omdat wij al op het Belfort waren geweest hebben we dat niet gedaan. De tickets zijn niet goedkoop, volwassen betalen 21 euro en kinderen 11 of 15 euro voor een combiticket. Tot 4 jaar is het gratis. 

Nadat we onze kaartjes hebben opgehaald wijst een medewerker ons de weg naar een ruimte met houten banken die achter elkaar staan opgesteld. We krijgen uitleg over de audioguide en de grote VR-bril die we op moeten zetten en dan begint het avontuur. In 10 minuten varen en vliegen we door het Middeleeuwse Brugge. Cas is stomverbaasd en kan zijn mond niet houden door alles wat hij ziet, maar zelf ben ik ook wel onder de indruk. Het lijkt echt net of je op een boot op zee vaart! 

Historium Brugge met kinderen 

Na de VR-experience lopen we verder het Historium in. Daar krijgen we in zeven verschillende themakamers vol geluid, geur en beeld het verhaal van Jacob, de schildersknecht van de bekende schilder Jan van Eyk te zien. Hij moet een model en een papagaai ophalen in de haven van Middeleeuws Brugge, zodat zijn baas een portret kan schilderen voor een van de rijkste mannen van de stad, maar onderweg gaat er van alles mis.

Cas stuiterde door de gangen van het gebouw en bleef maar herhalen hoe tof dit allemaal was, hoewel de laatste kamers met donder en bliksem ook wel een beetje spannend zijn. We zullen niet alles verklappen over het verhaal, maar we kunnen wel vertellen dat het gelukkig goed afloopt. 

Historium Brugge met kinderen 

Na afloop lopen we nog door de interactieve tentoonstelling, die heel informatief is als aanvulling op het verhaal. En natuurlijk nemen we een kijkje op het balkon, waar je een geweldig uitzicht hebt over de markt en met de verrekijkers de toeristen op het plein een beetje kan bespieden. 

Wat ons betreft is dit de attractie die je niet mag missen als je met kinderen in Brugge bent! We begonnen ons bezoek aan Brugge hier en dat was een goede keuze, want je krijgt hier in korte tijd een heel goed beeld van de geschiedenis van de stad. Toen we later een stadswandeling maakten en musea bezochten herkenden we dingen die we in het Historium geleerd hadden. 

Bekijk Brugge met kinderen vanaf het water 

Brugge wordt ook wel “Het Venetië van het Noorden” genoemd, dus een rondvaart mag niet ontbreken als je de stad bezoekt. Onze kapitein wist veel te vertellen over de stad en eerlijk is eerlijk, vanaf het water zie je echt hele andere dingen dan lopend. Bijvoorbeeld het kleinste raampje van Brugge en de prachtige middeleeuwse Bonfiaciusbrug vanuit een heel andere hoek. 

Brugge rondvaart

Je kan op 5 verschillende plekken in het stadscentrum opstappen, op de website van Visit Bruges staat een plattegrond waarop alle opstapplaatsen aangegeven staan. De bootjes varen tussen april en half november, sommige rederijen varen ook in de wintermaanden wanneer het mooi weer is. De rondvaarten duren maar een half uurtje, prima als afwisseling met het wandelen door de stad.  

Een rondvaart kost 12 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen (prijspeil 2023). Je kan niet vooraf reserveren, je kaartje koop je aan de kassa bij de opstapplaats en betaal je contant. In de zomervakanties kan het druk zijn, onze tip: ga aan het eind van de dag, dan is het minder druk omdat de dagjesmensen al zijn vertrokken! 

Brugge rondvaart

Wafels, frieten en chocolade proeven in Brugge met kinderen 

Zelfs als je kinderen niet zoveel lusten zal je ze in Brugge best blij kunnen maken met het proeven van de lokale specialiteiten. De stad staat bekend om de heerlijke chocolade, wafels en frieten.  

Loop je vanaf de Markt naar de Burg, dan kom je vanzelf langs een aantal wafelwinkeltjes. Op de Burg staan bankjes en stoeltjes waarop je kan genieten van je wafel met uitzicht op het prachtige stadhuis. Tip: de wafels op een stok zijn erg handig met kinderen!  

Een puntzak frieten met Belgische mayonaise moet natuurlijk op het menu als je in Brugge bent! Op de Markt vind je een aantal frietkramen, maar de beste frieten vind je als je een paar straatjes verder dan de Markt loopt! Zijn je kinderen echte frietfans? Dan moet je zeker ook wat tijd inplannen om het Frietmuseum te bezoeken.  

Frietmuseum Brugge

Hier leer je alles over de geschiedenis van de aardappel en friet. Verwacht geen uitgebreid vermaak, maar je kan je hier zeker een uurtje rondkijken. Het museum is leuk opgezet, met veel beeldmateriaal en een paar interactieve onderdelen, bijvoorbeeld een echt Belgisch Frietkot waar je zelf kan doen alsof je frieten bakt en een computerspel waar je de aardappeloogst moet redden van levensgrote rupsen. Vooral dat laatste was een groot succes bij ons! 

Frietmuseum Brugge

Ergens lazen we dat er in Brugge meer dan 50 bonbonwinkels zijn. We hebben het niet nageteld maar het zijn er zeker weten veel! De bekendste is misschien wel The Chocolate Line, een bijzondere winkel van de bekende Belgische chocolatier Dominique Persoon aan het Simon Stevin Plein. Hier zie je live hoe bonbons en chocolade gemaakt wordt en kan je bijzondere smaken proeven. Ons zoontje was vooral onder de indruk van de echte jeep die middenin de winkel staat en waarmee expedities zijn gemaakt naar de landen waar de cacao vandaan komt die gebruikt wordt voor de bonbons.

Brugge met kinderen

Als je naast proeven ook meer wil weten over chocolade moet je het museum Choco Story binnenlopen.  Je reist door de geschiedenis van de cacaoboon en dankzij de interactieve elementen is het voor alle leeftijden leuk. Ook hier geldt: je kan je hier geen hele dag vermaken, maar het is leuk voor een uurtje en een prima aanvulling als je wat langer in de stad bent of als het weer niet meezit. En een museum waar je onbeperkt chocolade mag proeven is natuurlijk altijd goed!  Tip: als je het Frietmuseum en de Choco Story beiden wil bezoeken is het voordeliger online een combiticket te kopen! 

Chocolademuseum brugge

Hoewel je kinderen hier nog niet mogen proeven is The Bruges Beer Experience (ofwel het Biermuseum) ook tof voor het hele gezin. Er is een speciale interactieve Kidstour met een tablet en allerlei vragen en opdrachten die goed in de smaak viel bij ons zoontje. Ook hier mag je veel zelf proberen, ruiken en voelen.  Na afloop kunnen de volwassenen een biertje proeven, voor de kinderen is er sap of frisdrank.

Brugge bierexperience

Kindvriendelijke musea in Brugge 

Het barst van de goede musea in Brugge! De bekendste monumenten en historische en kunstmusea in Brugge werken samen onder de naam Musea Brugge. Op hun website lees je alle informatie over openingstijden, locaties en toegangsprijzen.  Ben je van plan meerdere musea te bezoeken dan is het slim om een Musea Brugge Card te kopen. Met deze kaart kan je ook het Belfort beklimmen. Kinderen tot en met 12 jaar hebben in alle musea behalve het Belfort gratis toegang. 

Wij bezochten tijdens onze stedentrip Brugge het Volkskundemuseum, het Gruuthusemuseum en het Groeningemuseum. Vooral die eerste twee waren verrassend kindvriendelijk en leerzaam, met veel interactieve onderdelen.  

Volkskundemuseum

Volkskundemuseum

Het Volkskundemuseum ligt net buiten het centrum en geeft een kijkje in het leven van de Bruggelingen door de eeuwen heen. Er is een ouderwets klaslokaal, verschillende winkeltjes, een huiskamer en apotheek. Er is ook een app te downloaden met een kinderspeurtocht, maar die kregen we helaas niet aan de praat. Wel stond er bij iedere kamer wel een opdracht, bijvoorbeeld koffiebonen wegen met een ouderwetse weegschaal bij de kruidenier.

Volkskundemuseum

Cas vond dit het leukste museum, terwijl er behalve een audiotour eigenlijk weinig aan moderne technologie gebruikt werd. Vooral de ouderwetse Vlaamse spellen die we op de binnenplaats vonden vond hij geweldig.

Volkskundemuseum

Gruuthusemuseum

Het Gruuthusemuseum gebruikt wel moderne technieken om het interactief te maken. Het stadspaleis waar vroeger de rijke familie Gruuthuse woonde is een prachtig gerestaureerd gebouw waar je echt in kan verdwalen. Het vertelt de geschiedenis van Brugge in de Gouden Eeuw aan de hand van allerlei voorwerpen en schilderijen. Je kan hier op grote tablets bijvoorbeeld de groei van de stad zien of zelf een schip laden met grondstoffen en munitie. Ook staan er overal kijkers waardoor precies kan zien hoe de stad Brugge er honderden jaren geleden uit zag.

Gruuthusemuseum

Ook hier is een goede audiotour die je makkelijk zelf kunt gebruiken en heb je keuze uit drie verschillende routes met een speurtocht voor kinderen. En als bonus is er het balkon met, wat ons betreft, het mooiste uitzicht van Brugge!  Als he het Gruuthusemuseum met kinderen bezoekt zijn er drie verschillende speurtochten die je kan doen. Voor de jongste kinderen haal je een boekje op aan de kassa, kinderen vanaf 8 jaar kan de Erfgoedapp gebruikt worden om een zoekspel te doen. Missie Manuscript is leuk voor gezinnen met oudere kinderen, let op: dit is een pakket wat vooraf gereserveerd moet worden via de website van het museum.

Gruuthusemuseum

Groeningemuseum

Het Groeningemuseum, een paar honderd meter van het Gruuthusemuseum, is een museum met kunstwerken die gemaakt zijn vanaf de 15e eeuw tot nu. Wij liepen er eigenlijk even naar binnen omdat hier het bekende schilderij van Jan van Eyck te zien, waar het verhaal van het Historium op gebaseerd is, maar uiteindelijk hebben we het hele museum bekeken. Het Groeningemuseum is niet geschikt voor jonge kinderen, maar kinderen vanaf een jaar of 6 die geschiedenis en kunst interessant vinden kunnen zich met het doeboekje De Groene Pluim hier zeker bezighouden.

Groeningemuseum

Heb je nog meer in tijd in Brugge? Dan is met oudere kinderen ook het Sint Janshospitaal interessant om te bezoeken. In dit hospitaal, gesticht in de 12e eeuw, zie je hoe het vroeger aan toe ging als je in het ziekenhuis belandde. De Onze Lieve Vrouwekerk is een indrukwekkende kerk vol kunstschatten en pracht en praal, er is zelfs werk van Michelangelo te zien.

Als je in de zomer in Brugge bent is het leuk om, net buiten de stad, de Sint Jansmolen te bezoeken. Brugge heeft vier molens op de stadsvesten en alleen in deze wordt nog echt graan gemalen. De molenaar laat je ’s zomers graag zien hoe dat werkt!

Combineer Brugge met het Brugse Ommeland of de kust 

Een stedentrip naar Brugge met kinderen is gemakkelijk uit te breiden tot een lang weekend of zelfs een (mid)week, want ook in de omgeving van de stad is meer dan voldoende te zien en doen voor gezinnen.  

Wij plakten na ons verblijf in de stad nog een nachtje in Damme eraan vast. Damme is een klein stadje op slechts een paar kilometer van Brugge vandaan. Het staat bekend om de legende van Tijl Uilenspiegel, de gezellige restaurantjes en de vele kunstenaars die hier wonen en werken. Lees hier over de schattenjacht in dit historische stadje in de uitgebreide blog over Damme.

Damme

Een andere optie is natuurlijk een paar dagen strand erbij te boeken. De kust, met brede stranden en badplaatsen als De Haan, Zeebrugge en Knokke-Heist is maar een half uurtje rijden vanaf de stad. Je vindt daar ook Natuurbelevingspark Het Zwin, waar je op zoek kan gaan naar ooievaars of de fietsroute Verdwenen Zwinhavens kan fietsen, met onderweg virtual reality kijkers die je mee terug het verleden in nemen. Wil je wat meer actie? Plopsaland De Panne en het bijbehorende waterpark is ook dichtbij!

Of kies voor de westhoek de regio ten zuidwesten van Brugge met stadjes zoals Ieper en Diksmuide. Er zijn hier veel kindvriendelijk wandel en fietstochten en je kunt wat leren over de eerste wereldoorlog. In ons blog over de Westhoek met kinderen vertellen we je meer over deze regio.

Tenslotte kan je vanuit Brugge natuurlijk ook combineren met Gent, dat is maar een uur verderop. Lees ook ons blog over Gent met kinderen.

Overnachten in Brugge met kinderen 

Wij sliepen tijdens onze stedentrip naar Brugge in Hotel Adornes, een kleinschalig familiehotel in de wijk Sint Anna. Het hotel ligt aan het water, op iets minder dan 10 minuten lopen van de Markt. De ligging net buiten het historische centrum is ideaal, alle bezienswaardigheden dichtbij maar wel rustig zodat je lekker kan slapen. Het hotel heeft een eigen parking (wel vooraf reserveren) en je kan gratis fietsen lenen.  

Hotel Adornes

Onze sfeervolle familiekamer op de bovenste verdieping had een tweepersoonsbed, een comfortabele bedbank waar twee kinderen prima kunnen slapen en een ruime badkamer met ligbad en toilet. We sliepen op de tweede verdieping en vanuit het raam zagen we de zwanen op de rei zwemmen! Boeken kan via de eigen website of via de bekende sites zoals booking.

Brugge hotel

Het fijnste van het hotel was de gastvrije ontvangst die we kregen, we voelden ons meteen welkom en thuis! De eigenaresse en personeelsleden doen er alles aan om je te voorzien van tips om de leukste plekjes van Brugge te bezoeken. Boek zeker ook ontbijt bij je kamer, want dat was erg uitgebreid en lekker, met onder andere vruchtensap, veel soorten brood en beleg, vers fruit, yoghurt en roerei.  

Brugge met kinderen

Andere kindvriendelijke hotels met familiekamers in het centrum zijn bijvoorbeeld het Novotel Brugge en het Black Swan Hotel. Heb je weinig budget dan is het Snuffel Hostel met een gedeelde badkamer en een slaapzaal voor vier personen een goede optie.  

Uit eten met kinderen in Brugge  

Naast chocolade, bier en friet staat Brugge ook bekend om de vele restaurants. Er is volop keuze en kinderen zijn op veel plekken welkom. Niet alle restaurants hebben een kindermenu, maar onze ervaring is dat je vaak een kleine portie kan bestellen of een voorgerecht als hoofdgerecht mag kiezen. 

Uit eten brugge met kinderen

Omdat wij de mazzel hebben dat ons zoontje heel veel lust en alles proeft, konden we volop genieten van uit eten gaan in Brugge. Op onze eerste avond aten we heerlijke tapas bij Tom’s Diner, vlakbij ons hotel in het Sint Annakwartier. Op het eerste gezicht misschien niet een restaurant wat je zou kiezen met kinderen, maar door de keuze aan tapas met bijvoorbeeld nacho’s en patatas bravas kan je hier toch met het hele gezin eten. 

Uit eten brugge met kinderen

In het knusse Gran Kaffee De Passage aten we typisch Belgische gerechten, stoofvlees, garnalenkroketten en natuurlijk echte goede frieten. Ook hier kon het menu moeiteloos aangepast worden en at Cas een voorgerecht als hoofdgerecht.  

Lunchen kan je in Brugge echt overal. Het viel ons wel op dat er vrij uitgebreid wordt gegeten tussen de middag en dat de prijzen voor een lunch daardoor vrij hoog zijn. Het is niet zo gemakkelijk een plek te vinden waar je lekker kan zitten en gewoon een broodje kunt eten.  

Brugge met kinderen

In een zijstraat van de Markt is Soup een echte aanrader, je eet hier voor weinig geld een dagmenu met soep, een broodje en salade. Le Pain Quotidien aan het Simon Stevinplein heeft een mooie binnentuin en een uitgebreid menu, met veel broodgerechten en taart. Bij Tatties aan het Jan Van Eyckplein, net buiten het centrum, kan je binnen en op het terras belegde broodjes eten. Tussen de boeken lunchen met de lekkerste bagels en tosti’s kan bij Books & Brunch, waar je zelfs net als Harry Potter een boterbiertje kan bestellen.

Uit eten brugge met kinderen

Brugge met kinderen praktisch 

Parkeren in Brugge kan in de parkeervakken die je overal door de stad vindt, maar dat is vrij prijzig en kan maar voor maximaal vier uur achter elkaar. Ben je langer in de stad dan parkeer je het beste in een van de parkeergarages die verspreid door het centrum liggen. Wij betaalden in parkeergarage De Biekorf vlakbij het Belfort voor ruim 48 uur 29 euro. Je kan vooraf reserveren voor deze parkeergarages. 

Brugge bierexperience

Er is niet echt een beste reistijd voor Brugge, maar als het even kan zou ik de stad bezoeken in het voor-of najaar. Wij waren er in de herfstvakantie en vonden het al druk, in de zomer is het nog drukker en zijn bezienswaardigheden zoals het Belfort snel volgeboekt. Vanaf eind november is Brugge in kerstsfeer onder de noemer Wintergloed, met twee kerstmarkten, een schaatsbaan en een wandelroute met lichtsculpturen. 

Twee en halve dag Brugge was voor ons eigenlijk nog niet genoeg, want we hadden nog een aantal musea op onze lijst staan om te bezoeken en we waren nog niet lang niet uitgewandeld en – geproefd! We gaan dus zeker nog een keertje terug naar deze indrukwekkende stad om meer te zien en te doen!

Brugge met kinderen

GezinOpReis bezocht Brugge en het Brugse Ommeland in samenwerking met Visit Bruges, Toerisme Vlaanderen, Brugse Ommeland en Visit Damme. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top