Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Spring aan boord, Minettpark Fond-de-Gras Luxemburg

Spring aan boord, Minettpark Fond-de-Gras Luxemburg

Is het een fiets of is het een trein? Het is beide! Wat hoor ik daar nou? TOET TOET, een wolk stoom ontsnapt. Even verderop staat een oude mijntrein klaar om te vertrekken. Je snapt het misschien al, bij Fond-de-Gras in Luxemburg kun je heel veel lol beleven met treinen.

Fond de gras

Minettpark Fond-de-Gras

Fond-de-Gras in de regio Minett was ooit één van de belangrijkste mijnbouwgebieden van Luxemburg. Nu komt hier de industriële geschiedenis weer tot leven. Er is een klein museum, maar je komt hier vooral om zelf een ritje te maken. Dat kan met de stoomtrein 1900, die verbindt Pétange met Fond-de-Gras. Of kies voor de trein “Minièresbunn” die van Fond-de-Gras naar het mijnbouwplaatsje Lasauvage rijdt en daarna door naar Saulnes in Frankrijk. Een deel van de route gaat door een oude mijn. Wil je zelf wat actiefs doen, kies dan voor de draisines, ook wel bekend als railbikes. Hiermee fiets je zelf over het spoor.

Omdat voor deze activiteiten vaste vertrektijden gelden, is het slim om voor je bezoek de website te raadplegen. In principe rijden de treinen alleen op zondagmiddagen en op enkele feestdagen.

Fond de gras

Fietstocht met de Draisines

We hadden gereserveerd voor een fietstocht met de railbikes, maar de regen komt met bakken uit de hemel. “Zou er een dakje opzitten?” vraagt mijn man, “anders gaan we niet hoor”. Gelukkig blijkt er een dakje op te zitten en wordt het ook al snel nadat we gestart zijn droog.

Fond de gras

Fietsen met een railbike is een aparte ervaring. Het zijn eigenlijk twee fietsen op het onderstel van een trein. Daartussen is een zitje geplaatst, zodat er twee volwassenen en twee kinderen mee kunnen. Als je eenmaal op gang bent, moet je vooral niet meer stoppen, want dat gaat zwaar. Heen rijden we iets bergop en terug bergaf, wat toch wel een heel verschil is.

Het is een korte route die we rijden. Heen en weer naar een oud stationnetje. Volgens de website is het twintig minuten enkele reis, maar wij deden het retour in ongeveer die tijd omdat we de enige op het spoor zijn.

Fond de gras

Stoomtrein 1900

Daarna nemen de we stoomtrein 1900. Alleen het instappen is al een belevenis. Iedereen die hier werkt, is gekleed in de stijl van toen. Donkere stoomwolken komen uit de trein. Er is een eerste klas met fluweel beklede zitjes, maar wij lopen door naar de tweede klas met houten bankjes.

Fond de gras

Daar gaan we dan, tsjoeke tsjoeke, bonk bonk. Zo’n trein maakte vroeger heel wat herrie. We doen de ramen open om goed naar buiten te kunnen kijken. Ondertussen zien we allemaal wandelaars die druk foto’s maken van de voorbijrijdende trein. We zijn echt een bezienswaardigheid.

De stoomtrein rijdt naar Pétange via een prachtige route. Eerst door de bossen, daarna met meer uitzichtpunten. In Pétange stoppen we kort voor we dezelfde route weer terug tijden. In totaal zijn we een uur onderweg met de trein, maar het voelt als veel korter, doordat we door zo’n mooie omgeving rijden.

Fond de gras

Wat is er nog meer te doen bij Fond-de-Gras

Naast de fietstocht met de Draisine en een ritje met de stoomtrein is er bij Fond-de-Gras nog een derde treinoptie, namelijk met de “Minièresbunn”, een oud mijnwerkerstreintje. Voor ons werd het wat te krap in de tijd om dit ook nog te doen. Bovendien gaat de trein normaal gesproken helemaal door de mijnen naar Frankrijk, alleen werd dit stuk toen wij er waren niet gereden. Het lijkt ons wel heel boeiend om dit ook nog een keer te doen.

Fond de gras

Daarnaast is er op het terrein van Fond-de-Gras nog een klein vrij toegankelijk museum. Hier staan diverse stoommachines. Aardig om een kijkje te nemen als je er toch bent.

Er zijn twee horecagelegenheden op het terrein. Een klein stationsrestaurant op de plek waar te treinen vertrekken en bij de parkeerplaats vind je restaurant Restaurant Bei der Giedel, waar je echte flammkuchen en andere gerechten kunt krijgen.

Fond de gras

Wandelen in de omgeving van Fond-de-Gras

Rondom Fond-de-Gras zijn er verschillende wandelroutes. Wel goed om te weten: de routes starten niet vanuit Fond-de-Gras, maar op verschillende plekken in de omgeving. Voor een totaal overzicht kun je het beste de website bekijken. Wij liepen zelf het geologisch pad bij de Giele Botter: een oude ijzermijn waar, rondom het enorme gat dat toen uitgegraven is, een natuurgebied is ontstaan. Er zijn hier meerdere wandelroutes.

Fond de gras

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Lees ook onze andere blogs over Luxemburg met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top