Het Luxembourg Science Center is een interactief wetenschapsmuseum in Luxemburg. Dit in 2017 geopende museum is het eerste in haar soort in Luxemburg. Wij waren benieuwd wat we konden verwachten. Hoewel dit museum niet heel groot is, is het wel modern en afwisselend. Bezoek je Luxemburg met kinderen, dan zou ik hier zeker tijd voor inplannen. Het museum is trouwens gratis te bezoeken met een Luxembourg Card.
Science museum Luxemburg
Het Luxembourg Science Center kun je niet, zoals je wellicht verwacht, vinden in Luxemburg stad, maar in Differdange. Houd er rekening mee dat dit een populaire attractie is, zeker bij minder mooi weer. Je kunt in het museum prima een halve dag doorbrengen.
Dit wetenschapsmuseum in Luxemburg bestaat uit een ruimte waar je zelf dingen kunt uitproberen en er worden veel workshops en shows gegeven. We hebben geen show bijgewoond, omdat deze tijdens ons bezoek alleen in het Frans en Luxemburgs werden gegeven. In de zomer worden ook Engelse en Duitse shows georganiseerd. Bekijk de website om te zien welke shows er worden gehouden.
Spelen en ontdekken
We lopen het museum binnen en moeten natuurlijk eerst onze handen ontsmetten. Hier komen we ook gelijk de eerste opstelling tegen. Een machine die laat zien hoe goed je handen gewassen zijn. Ik doe het expres wat halfslachtig en inderdaad “foei mama”, mijn handpalmen zijn wel schoon, maar bovenkant niet.
Het museum bestaat uit een grote ruimte, lekker overzichtelijk. We gaan direct op ontdekking uit om te kijken wat er allemaal te doen is. Sommige opstellingen, zoals die waarbij je jezelf met behulp van een lier in een stoeltje naar boven kunt takelen, kennen we al uit andere soortgelijke musea.
Er zijn echter ook veel moderne opstellingen waar gebuikt wordt gemaakt van robotica. Zo kun je tafelvoetballen tegen een robot. Ook voor ouders hartstikke leuk, al verlies ik dik. De grote hit bij Marcel en bij onze dochter is de tafel met cubelets, waarbij je zelf een robot kunt bouwen. Eentje die zelf kan rijden en stoppen wanneer je je hand ervoor houdt. Of je kunt hem zo bouwen dat een alarm lampje gaat flitsen als een hand te dichtbij komt. Die willen we thuis ook wel hebben, totdat we de prijs checken.
Omdat veel opstellingen gebruikmaken van computerschermen kan informatie ook in veel talen gegeven worden. Zo hebben we eigenlijk altijd wel de mogelijkheid om te kiezen voor uitleg in het Engels. Dat is vaak ook echt wel nodig, omdat er best ingewikkelde onderwerpen aan bod komen. “Hoe zorgt de vorm van een vleugel ervoor dat een vliegtuig kan opstijgen”, “Wat zijn electroden?”, “Kun je stroom maken met je lichaam?”. Het antwoord daarop is “Ja”, zoals we merkten na onszelf een schok gegeven te hebben.
Het niveau van de opstellingen maakt het science museum in Luxemburg wel echt een plek voor kinderen van basisschool leeftijd of kinderen die al op de middelbare school zitten. We zien een paar peuters lopen, maar voor hen is er weinig te doen. Sterker nog, één gooit tegelijk drie balletjes in de robot voetbaltafel, waardoor die helemaal in de war raakt en gereset moet worden. Ga je met jonge kinderen naar Luxemburg en zoek je een leuk uitje, dan zou ik eerder aanraden om naar Parc Merveilleux te gaan.
Naast robotica is er ook veel aandacht voor optische illusies. Zo lijkt het net alsof je zelf in de lucht zweeft. In totaal zijn er ongeveer 70 verschillende opstellingen. Wij hebben ons uitstekend vermaakt in dit leuke en leerzame museum in Luxemburg.
Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Lees ook onze andere blogs over Luxemburg met kinderen.