Home / Reisinformatie / Europa / Estland / Lahemaa National Park, natuur vlakbij Tallinn
Lahemaa National Park

Lahemaa National Park, natuur vlakbij Tallinn

Het Lahemaa National Park is het oudste park van Estland en heel goed te combineren met een weekendje Tallinn. Het nationale park is maar een uur rijden van Tallinn. Dit grootste nationale park van Estland bestaat als sinds 1971. Verwacht bij het Lahemaa National Park geen ruig park want er wonen hier ook mensen. Wat je wel krijgt is een afwisselend park met veel naaldbomen, de zee, enkele riviertjes en moeraslanden. In het park staan ook diverse landhuizen die nu als museum zijn opengesteld voor het publiek. 

Lahemaa National Park tour

Vanuit Tallinn ben ik vertrokken naar het Lahemaa National Park met een gids. Deze Duits sprekende dame heeft een Nederlandse vriend meegenomen. Wel makkelijk dan hoef ik ook niet zo mijn best te doen. Ik merk toch wel dat het erg lastig is van de hele tijd Engels spreken opeens te switchen naar Duits. Ik oefen ook duidelijk niet genoeg. Maar goed de fietsen zijn prima en we rijden het dorpje uit op weg naar een oud vissersdorpje. Hier veel mooie houten huisjes en een hoop steentijd keien.

Lahemaa National Park
Lahemaa National Park

Daarna rijden we een stukje terug en komen we echt in het dennenbos. Meer een National park zoals ik het me voorstel dus zonder huisjes. Maar mijn gids verteld dat dit Nationale Park in Estland niet gesticht is voor de natuur maar meer op politieke redenen. Allee dieren die hier wonen kan je elders ook tegen komen. Jammer genoeg komen we niets tegen, een eland was toch wel leuk geweest.

Na ruim tien kilometer door de bossen komen we weer in de bewoonde wereld. Hier is nog een boom waar mensen komen om en wens te doen en daarna binden ze een touwtje om de boom. Ik heb geen touw bij me maar ook niets belangrijks te wensen. Onze volgende stopt is het Palmse landhuis een mooi gebouw dat met traditionele meubels is ingericht. Hierna is het tijd voor een late lunch en om te stoppen met het fietsen.

Lahemaa National Park
Lahemaa National Park palmse landhuis
Lahemaa National Park

Wat actiefs doen en het park op de fiets zien was leuk maar ik had verwacht dat het allemaal iets ruiger zou zijn. Na de fietstocht gaan we verder met de auto we stoppen nog bij het visitor centre waar ik een film bekijk met informatie over het park. Ook gaan we naar een camping die ook huisjes heeft.

Esten blijken wat betreft taal het meest gemeen te hebben met Finnen en ook houden ze net als Finnen erg van de sauna. Dat er op de camping ook een sauna is waar alle gasten ’s avonds lekker samen ontspannen is hier dan ook helemaal normaal.

Het schijnt dat er nog niet zoveel Nederlanders hier komen maar het beeld van “de Nederlander” is dat deze altijd met de caravan op pad is. We gaan nog naar een ander landhuis en dan zit de dagtocht erop. Ik vraag de chauffeur om op de terug weg nog te stoppen bij een mooie waterval. Ik vind hem nu al mooi maar in de herfst is deze nog twee keer zo groot en in de winter bevriest de waterval wat ook hele mooie plaatjes oplevert.

Lahemaa National Park
Lahemaa National Park waterval


Eenmaal terug in Tallinn blijkt het daar veel geregend te hebben. Dan heb ik vandaag geluk gehad want in het park was het wel bewolkt maar viel niet meer dat wat spetters. Na de regen klaart het nog heel even op en ik loop nog een klein rondje. Het oude centrum van Tallinn is echt wel sprookjesachtig. 

Lees ook onze andere blogs over Estland met kinderen of bezoek ook buurland Letland met kinderen.

Lahemaa National Park
fietsen in Lahemaa National Park

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top