Home / Reisinformatie / De leukste dingen om te doen in Tallinn met kinderen

De leukste dingen om te doen in Tallinn met kinderen

Zoek je een leuke, betaalbare Europese stedentrip met kinderen, overweeg dan Tallinn! De stad heeft veel leuke attracties voor wie deze Estlandse hoofdstad met kinderen wil bezoeken. Zo zijn er een aantal musea speciaal voor kinderen of kom je even lekker bij op het strand. Bovendien is een stedentrip naar Tallinn ook nog eens erg betaalbaar vergeleken met veel andere Europese steden.

tallinn met kinderen
tallinn met kinderen

Bezienswaardigheden Tallinn met kinderen

De oude stad is de grootste bezienswaardigheid van Tallinn.  Mooie gebouwen, charmante straatjes en tussendoor diverse kerken, musea en torens. Het beklimmen van de vele torens zal bij veel kinderen zeker in de smaak vallen. De grootste van deze torens, de Kiek in de Kok, heeft binnen een museum met onder andere oude wapens zoals kanonnen. Bezoek je Estland met kinderen in de zomer dan zijn er overal in Tallinn terrasjes open en hangt er een hele prettige sfeer in de stad.

tallinn met kinderen tallinn met kinderen

Lennusedam museum

In Tallinn zijn heel veel musea, maar één die we absoluut aanraden voor ouders en voor kinderen is het Lennusedam. In een aantal vliegtuighangars zijn nu diverse boten te zien, waaronder een onderzeeër waar je ook in kunt. Voor kinderen zijn er bovendien veel activiteiten zoals waterschietbanen. Om helemaal in onderwaterthema te komen heb je de optie je te verkleden in een maritiem uniform. Buiten het museum is ook nog een speeltuin, geschikt voor langere tijd en voor kinderen van verschillende leeftijden.

Lennusedam museum
Lennusedam museum
Lennusedam museum

Energy Discovery Centre

Een ander erg goed museum in Tallinn met kinderen is het Energy Discovery Centre. Dit is een Science museum in een oude energiecentrale. In dit wetenschapsmuseum in Tallinn gaat het dan ook vooral om energie. Denk bijvoorbeeld aan shows over statische energie. Het is niet heel groot maar wel leuk om 1 a 2 uur voor uit te trekken.

Miiamilla Children’s Museum Kadriorg

Tallinn heeft niet één maar maar meerdere musea speciaal voor kinderen. Eén daarvan is het Miiamilla Children’s Museum, gevestigd in een mooi gebouw in de wijk Kadriorg en is erg leuk voor peuters en kleuters. Er is buiten ook een leuke speeltuin, maar ook binnen is er veel speelgoed voor vooral jonge kinderen. Binnen oefenen de kids verschillende beroepen uit of is het heerlijk bouwen met blokken.

tallinn met kinderen

NUKU museum

Het Nuku museum is minder hands-on. Hier mag je vooral naar het speelgoed kijken. Er zijn bijvoorbeeld honderd jaar oude poppen. Het Nuku museum is het leukst om te bezoeken als je er op een tijdstip kunt zijn dat er een poppenshow wordt gehouden. Anders kan je ook gewoon diverse handpoppen bekijken.

Het strand van Tallinn

Even genoeg van slenteren in de stad? Ga dan bij mooi weer, in de wijk Pirita, naar het strand. Hoewel je vast niet direct aan Estland denkt als strandbestemming is het er tijdens onze zomervakantie echt warm genoeg voor. De stranden zijn lang en schoon. Aan het strand zijn ook diverse speeltoestellen en voor oudere kinderen is er een adventure park met hindernissen in de bomen. Ook op het water is het lekker vertoeven, huur hiervoor de waterfietsen.

Het strand van Tallinn
Het strand van Tallinn

Nog meer opties in Talinn met kinderen

De Tallinn  dierentuin en het openluchtmuseum zijn ook leuk om de bezoeken in Tallinn met kinderen. Valt het weer tegen, dan zijn er genoeg indoor activiteiten. Zo is er een schaatsbaan, zwemparadijs en een groot speelpark vol met trampolines. Tallinn is bovendien een hele groen stad met meerdere prettige parken.

In de wijk Pirita heb je vanaf de TV Toren in de wijk een mooi uitzicht over de stad. Daarnaast liggen de botanische tuinen waar je mooi kunt wandelen. De toren is een paar jaar terug verbouwd. Dat merk je ook aan de futuristische features. Zo zijn er beeldschermen met slurfen die op beweging reageren. De eerste keer dat er opens zo’n beeldscherm naar mij toe bewoog schrok ik me kapot. Je kunt op 175 meter ook een stukje naar buiten maar dat is opeens vies koud en winderig. Vanaf het panorama geniet ik meer van het uitzicht. Vlak naast de toren liggen de botanische tuinen, normaal zou ik daar waarschijnlijk niet naar toe zijn gegaan maar nu neem ik ook snel een kijkje.

tallinn met kinderen tv toren
tallinn met kinderen tv toren
tallinn met kinderen tv toren
tallinn met kinderen tv toren

Ben je in Tallinn met tieners? Het Estland geschiedenis museum, over hoe Estland onafhankelijk is geworden, heeft goede Engelstalige uitleg en is erg leerzaam. Van heel andere orde is de Panterei gevangenis, een gevangenis waar de Russen o.a. politieke gevangen opsloten. Nadat de Russen het land verlieten is deze gevangenis verlaten. Veel spullen zoals stoelen en bedden zijn blijven staan. Verder veel afbladderde verf en prikkeldraad.Er zijn meerdere interessante en leerzame tours door het nu verlaten gebouw.

tallinn met kinderen patarei

Praktische tips

Tallinn is goed en goedkoop bereikbaar met low-cost vluchten. Het land heeft ook veel opties voor gezinnen die met de caravan of tent komen (veel Duitsers). In Tallinn is het prima als je de Engelse taal beheerst. Wist je dat je zelfs vanuit Tallinn met de boot naar Finland of naar Rusland kunt. Vooral dat laatste is interessant want dan heb je geen visum voor Rusland nodig.

Wil je veel zien en doen, overweeg dan de Tallinn Card aan te schaffen. Hiermee bespaar je veel geld.

In Tallinn is een ruime keuze aan  appartementen waarvan de meeste ruim genoeg zijn voor een gezin. Fijn wanneer je bijvoorbeeld zelf wil koken. Maar er zijn in Tallinn ook diverse kindvriendelijke hotels. Bekijk hier de kindvriendelijk appartementen en hotels in Tallinn.

De keien in de oude stad zijn niet heel praktisch met een kinderwagen. Ook zijn er vaak veel trappen en het is met kleine kinderen dus de moeite een draagzak mee te nemen.  Er is ook fietsverhuur mogelijk in Tallinn centrum. Deze hebben een beperkt aantal fietsen met kinderzitjes te huur, dus wees er snel bij. Je boekt de fietsen en zelfs een Nederlandstalige fietstour van te voren online.

De meeste grote musea en ook de grotere winkelcentra hebben een plek om je baby te verschonen.  Biologische babyvoeding van onder andere Hipp is verkrijgbaar in de grote supermarkten. Melkpoeder is verkrijgbaar van Nutricia.

Uitstapje maken vanuit Tallinn? Ik kan je het Lahemaa National Park aanraden. Lees ook ons blog over Riga met kinderen.

tallinn met kinderen
tallinn met kinderen

10 gedachten over “De leukste dingen om te doen in Tallinn met kinderen”

 1. wat jammer Estland is namelijk samen met Finland Estland en Canada ik ga over twee jaar misschien naar de Baltische staten ik leer nu al een beetje Estische taal en wist je dat ja en betekent grappig en bedankt voor de tips.

 2. Wat een leuke tips! Tallinn trekt me enorm aan. En mijn dochter is ook gek op middeleeuwse steden… ik denk dat we maar een mooi weekendje Tallinn gaan boeken voor volgend voorjaar!

 3. Dankjewel voor deze informatie. Ik overweeg met mijn dochter van 5 naar Tallinn en Helsinki te gaan deze zomer. Zin om iets nieuws te zien en doen en zal je blogpost zeker bij de hand houden. Goeie tips!!

 4. Hi, Leuke post! Wij overwegen om in de zomer een weekje naar Tallinn te gaan met onze dan 2jr oude tweeling. Is Tallinn ook een beetje leuk en te doen met twee zulke kleine kinderen? Wat ik me vooral afvraag: kunnen we ledikantjes krijgen? En: hoe erg zijn die keien, want 2 peuters dragen zien we niet zitten… 🙂 Thnx! Lieke.

  1. Oh leuk idee!, ja hoor ook voor de kleintjes is er wel genoeg te doen zeker in de zomer een beetje strand en veel speeltuinen. De keien zijn vooral in het oude centrum echt wel irritant, kinderwagen kan wel maar zo’n vouwbuggy is flink duwen. Bedjes zou je even bij hotel moeten informeren, de meeste hebben die wel maar jij hebt er natuurlijk direct twee nodig. Laat je ons weten hoe het geweest is.

   1. Dank voor je reactie! Strand en speeltuin klinkt goed 🙂 Hotels weten, neem ik aan wel waar speeltuinen zijn, toch? Heb je een tip voor een wijk? Of is ‘alles dichtbij het strand’ ok?

  1. Taillinn is echt leuk ook zonder kinderen. Het museum met de onderzeeers zou ik wel heen gaan, Patarei gevangenis is bijzonder om te fotograferen. Verder zijn er heel veel musea, oude paleizen en lekker bier! Ik had geen tijd voor een dagje Helsinki.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top