Home / Reisinformatie / Afrika / Kenia / Nairobi met kinderen, tips en activiteiten!

Nairobi met kinderen, tips en activiteiten!

Ga je op vakantie naar Kenia met kinderen? De kans is groot dat je reis dan start of eindigt in de hoofdstad Nairobi. De hoofdstad is verassend groen maar heeft ook wolkenkrabbers. Het is zeker geen stereotype Afrikaanse bestemming. Er zijn ook een aantal interessante dingen om te doen in Nairobi met kinderen. Ik zou je aanraden een dag of twee voor de stad uit te trekken. Dit kan aan het begin, of einde van je reis maar ook prima tussendoor aangezien Nairobi de grote vervoershub van Kenia is.

Nairobi National Park

Waar je aan moet denken voor je naar Nairobi gaat

Vroegen kon je voor Kenia een visum-on-arrival krijgen maar tegenwoordig hebben ze een e-visum voor Kenia. Die regel je voor vertrek, en ruim op tijd, minimaal 2 weken van te voren, maar beter nog eerder. Vraag een visum voor Kenia aan via Visum Buitenland. Dan ben je je paspoort niet kwijt en kijkt er ook iemand met je mee of je wel alle juiste documentatie hebt aangeleverd. Voor een visum voor Kenia heb je namelijk best veel dingen nodig zoals bewijs van een geboekte accommodatie.

Ook goed om te weten: het e-visum voor Kenia geeft je maar 1x toegang tot het land ondanks dat het 90 dagen geldig is. Veel gezinnen combineren een reis naar Kenia met Tanzania met kinderen. Ook wij deden dit, alleen bleven we toen eerst een paar dagen in Nairobi, vlogen toen naar Zanzibar in Tanzania en reisden vervolgens met het openbaar vervoer via een safari in Tanzania weer terug naar Kenia. Nu zou je daar een multiple-entry visum voor nodig hebben of je kan een transit visum combineren met een single-entry visum. Ook deze moet je van te voren online aanvragen. Wil je Kenia met een ander land combineren bekijk dan eerst goed de visumregels voor je je hele reis plant.

Nairobi National Museum

Er komt in Kenia malaria voor en voor de meeste reizen wordt dan ook aangeraden preventief te slikken. Ga je alleen naar Nairobi dan is het risico laag. Overleg van te voren zowel over malariamiddelen als vaccinaties met een reisspecialist.

Tijdens onze zomertijd is het 1 uur later in Nairobi, tijdens onze wintertijd 2 uur. Een klein verschil waardoor je weinig last zal hebbe van een jetlag.

Over het algemeen is Nairobi een veilige bestemming, met uitzondering van een aantal wijken. Sowieso is het nooit slim om in het donker rond te lopen. Je accommodatie kan je actuele informatie geven of je bijvoorbeeld wel veilig naar een restaurant kan lopen of beter een taxi kan nemen.

Nairobi

Wat te doen in Nairobi met kinderen

Nairobi National Park

Een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan Nairobi met kinderen is het Nairobi National Park.

Safari met je eigen auto, auto met een ranger of met de bus

Ik vond het heel bijzonder om in dit kleinschalig Nationaal Park neushoorns te zien met op de achtergrond de wolkenkrabbers van de stad. Het is een van de beste plekken ter wereld om deze dieren te zien vanwege de hoge dichtheid neushoorns per vierkante kilometer. Ze planten zich goed voort en er zijn dan ook vaak babyneushoorns. Daarnaast is er nog een kleinere populatie van iets meer dan 10 witte neushoorns.

Nairobi National Park

Een safari met kinderen is nu eenmaal een dure aangelegenheid. Maar het Nairobi National Park kan heel betaalbaar zijn. Dat komt doordat ook lokale mensen hier graag op safari gaan. En speciaal voor die groep rijdt er op zondagmiddag (normaal gesproken om 14:00 en je moet een half uur van te voren aanwezig zijn, maar check de tijden ter plekke) een bus door het park. Voor de Kenya Wildlife Service Shuttle betaal je inclusief entree fee 60 dollar (volwassen) en 40 dollar (kind) (prijzen actueel 2023). Een andere optie is om met je eigen (huur) auto hier te rijden of om bij de ingang een jeep met chauffeur te huren.

Nairobi National Park

Nairobi Safari Walk

Bij de hoofdingang waar je ook het Kenya Wildlife Service Headquarters treft en de bus vertrekt kan je ook de Safari Walk te bezoeken. Dit is eigenlijk de dierentuin van Nairobi maar dan net even anders. Je loopt over een houten verhoginging en ziet diverse dieren zoals leeuwen en hyena’s die in een apart verblijf zitten. Er leven ook dieren zoals een albino zebra en dieren die verstoten zijn of om andere redenen niet in het park kunnen leven.

Het is een makkelijke manier en veel dieren te zien, maar het is natuurlijk niet vergelijkbaar met een safari. Ik zou je aanraden gewoon allebei te doen.

Je kan met de lokale bus vanaf Nairobi Trainstation naar de ingang van het National Park of je neemt een taxi.

Nairobi National Park

Giraffe Centre Nairobi

Een andere leuke attractie om te bezoeken in Nairobi met kinderen is het Giraffe Centre. Hoewel er in het wild best veel giraffen zijn worden bepaalde ondersoorten wel bedreigd. In 1979 waren er nog maar minder dan 180 Rothschild-Giraffen. Jock Leslie-Melville en zijn vrouw Betty begonnen een fokprogramma wat uiteindelijk tot het Giraffe Centre heeft geleid.

Giraffe Centre Nairobi

De giraffen hebben een heel groot gebeid waar ze vrij rondlopen maar ze komen toch vaak terug naar het de plek waar ze gevoederd worden. Hier kan je zelf de giraffen voeren en leer je meer over deze dieren.

Een bijzondere attractie is het giraffe huis, dat je wellicht kent van de Instagram foto’s waar mensen zitten te ontbijten en een giraffe zijn nek door het raam steekt. Dit is echt een hotel wat je apart moet boeken, maar het gaat wel om dezelfde giraffen. Het huis staat in het vrije losloopgebied van de dieren.

Giraffe Centre Nairobi

David Sheldrick Wildlife Trust

Nog een leuke activiteit in Nairobi is de David Sheldrick Wildlife Trust. Hoewel de reden dat deze er is natuurlijk minder vrolijk is. Hier worden olifanten opgevangen die wees geworden zijn en in het wild niet kunnen overleven. Het is elke dag mogelijk om tussen 11-12 een bezoek te brengen aan de opvang en dat kost maar een paar euro.

Veel van de olifanten kunnen na een jaar of 10-12 wanneer ze eenmaal volwassen zijn alsnog naar een natuurpark in het wild. Maar tot die tijd worden ze dus door mensen geholpen. Mede dankzij de bezoeken van toeristen kan deze opvang blijven bestaan. Het is ook mogelijk om een olifant te adopteren.

Nairobi National Museum

Als je een museum wil bezoeken in Nairobi met kids, ga dan voor het Nairobi National Museum. Het grote museum is een allegaartje van onderwerpen, van geschiedenis tot natuur, van politiek tot cultuur. Verwacht geen interactieve displays maar veel voorwerpen achter glas. Vaak is er wel uitleg in het Engels. Er zijn zeker dingen die jij en je gezin interessant gaan vinden.

Nairobi National Museum

Ja kan een bezoek aan het museum ook combineren met een combiticket voor de slangentuin maar die dieren daar hebben echt kleine verblijven. Met zoveel goede plekken om dieren te zien in en net buiten Nairobi zou ik dit overslaan.

Nairobi National Museum

Tenslotte heeft Nairobi ook een ruime keuze aan hotels met zwembad. Ook zijn er diverse restaurants met een grote tuin en speeltuin die populair zijn bij gezinnen zoals The Talisman en The River Cafe. Ook zijn er diverse parken in de stad. Vooral in het weekend zie je hier veel families picknicken en voetballen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top