Home / Voorbereiding / Producten / Thule Sapling Rugdrager
Thule sapling

Thule Sapling Rugdrager

Afgelopen vakantie hebben wij de rugdrager van Thule Sapling uitgebreid getest. Onze dochter is absoluut geen fan van de draagzak, maar voor veel bestemmingen is een kinderwagen ook niet handig. We vonden het dus best spannend hoe het zou gaan met een kinderdrager. We maakten op het eiland Malta verschillende wandelingen en zijn super tevreden met de Thule Sapling rugdrager. Hier wil onze dochter wel graag in en zo kunnen we toch dingen ondernemen die echt niet buggyproof zijn. In dit blog vertel ik je alles over onze ervaringen met de Thule Sapling kinderdrager.

Thule Sapling

Wat is de Thule Sapling?

De Thule Sapling rugdrager is een unisex drager die gemakkelijk voor mannen en vrouwen van verschillende lengtes passend gemaakt kan worden. Het rugpaneel is door middel van een klittenband systeem eenvoudig verstelbaar te maken naar een maat die past bij jouw lichaamslengte. De maten zijn duidelijk af te lezen op de rug en gaan van extra klein tot extra groot.

Thule Sapling

De drager is geschikt voor baby’s vanaf het moment dat zij zelfstandig kunnen zitten (ongeveer vanaf 9 maanden) tot een maximaal draaggewicht van 21 kilo (dit is het gewicht van je kindje + overige spulletjes die je kwijt kunt in de vakken van de drager).

De belangrijkste eigenschappen van de Thule Sapling:

  • Rugdrager met een stevig aluminium frame en een inklapbare voet. Hierdoor is de drager stabiel neer te zetten vlak voor en vlak na gebruik.
  • De lege drager weegt 3,2 kilo en heeft een maximaal laadvermogen van 21 kilo (bestaand uit het gewicht van je kindje en bagage).
  • De drager heeft een ErgoRide zitting die voor het kind in hoogte verstelbaar is en kan volledig verwijderd worden om gewassen te worden (wasmachine geschikt). Dit geldt ook voor het kin kussentje ter ondersteuning bij het slapen.
  • Door middel van een schouderharnas kun je je kind veilig vast zetten in de zitting.
  • Ventilerend rugpaneel wat ervoor zorgt dat de drager comfortabel blijft en minder snel zweet. Ook het kinderzitje zelf beschikt over een ventilerend rug- en zitdeel.
  • De Thule Sapling wordt standaard geleverd met een afneembaar uitklapbaar zonnescherm met UPF 50 bescherming.
  • De Thule Sapling heeft een groot bagagevak van 22 liter en daarnaast nog twee vakjes op de middel voor kleinere spullen zoals mobiele telefoon. Bij behoefte aan meer ruimte kun je de Thule Sapling Sling Pack van 10 liter erbij kopen. Deze is gemakkelijk via twee clipjes aan de drager te bevestigen en door de sling ook los te gebruiken.
  • Naast de Sling Pack is er ook een losse regenhoes te koop. Deze bevestig je gemakkelijk en doordat er gebruik gemaakt wordt van het zonnescherm waar hij overheen gaat, zit je kind niet gelijk tegen deze hoes aan.
Thule Sapling

Hoe maak je de Thule Sapling klaar voor gebruik?

Voordat je verder ook maar iets gaat doen, klap je de stang aan de onderkant uit zodat de drager stevig op de grond staat. Zodra de Thule Sapling staat, kun je goed bij het rugpaneel om deze in te stellen op de juiste hoogte. Dit doe je gemakkelijk en snel, handig als je het dragen afwisselt met je partner, door het klittenband deel voorzichtig los te trekken en deze vervolgens te schuiven naar de gewenste hoogte. De aangegeven hoogtes zijn extra-small tot en met large, maar boven de large is ook nog wel wat ruimte. Als voorbeeld: ikzelf ben 1.65m en gebruik de extra-small stand. Mijn vriend is 1.75m en gebruikt een stand tussen small en medium in.

Thule Sapling

Vervolgens kun je de riempjes gaan afstellen voor een optimaal draagcomfort, zoals je dat ook zou doen bij een backpack.

Nu de drager nog op de grond staat is het gemakkelijk om het bagagevak van 22 liter aan de onderkant te vullen. Het bagagevak bevat drie ritsen. Twee aan beide zijkanten die samen het grote bagagevak bereikbaar maken en een aan de voorkant waar een kleiner vak zich bevindt die wij bijvoorbeeld gebruikten voor een reishanddoek en een reisgids.

Thule Sapling

Het grote vak van 22 liter biedt ruimte voor een  waterzak inclusief een speciale uitgang voor de drinkslang.

Wij gebruiken de Sling Pack als luiertas voor onderweg. De 10 liter is groot genoeg voor enkele luiers, billendoekjes en een verschoningsmatje en gemakkelijk met 2 clipjes aan de drager te bevestigen. Daarnaast vind je aan beide kant van de heupgordel twee kleine zakjes met rits waar bijvoorbeeld een mobiele telefoon in past of een kleine compact camera.

Thule Sapling

Voor je verder gaat en je kind daadwerkelijk goed in de Thule Sapling zet, is het handig om te kijken of de in hoogte verstelbare zitting op de juiste positie staat, aangezien dit lastiger gaat als je kind al in de drager zit. Je kind zit op de juiste hoogte als hij of zij met het hoofd boven het kin kussentje uitkomt. Ter herinnering hieraan vind je een kleine illustratie aan het kin kussentje. De zitting verstel je gemakkelijk door het kin kussentje te verwijderen en de gesp te gebruiken tot de gewenste hoogte bereikt is. Dit vergt wel een klein beetje oefening, maar als het goed is, hoef je dit niet elke keer te doen als je de rugdrager gaat gebruiken, tenzij je de drager gebruikt voor meerdere kinderen. Plaats vervolgens het kin kussentje weer terug door deze vast te klikken en desgewenst aan de onderkanten extra vast te zetten door het stukje klittenband door de lussen heen te halen.

Indien gewenst kun je nu al het zonnescherm plaatsen. Het zonnescherm is eenvoudig naar achter te vouwen en vast te zetten, zodat je er geen last van heb bij het plaatsen van je kind.

Thule Sapling

De Thule Sapling in gebruik nemen

Om je kind in de drager te zetten, kun je aan beide kanten de drager open klippen en los schuiven. Je kunt beide kanten open maken, slechts een kant of je kind van bovenaf in de drager zetten. Persoonlijk kozen wij ervoor om een kant open te maken wij vonden dit de makkelijkste manier om ons kind in de drager te zetten. Zorg ervoor dat de beentjes goed door de openingen heen zijn en haal vervolgens de armpjes door het schouderharnas heen. Ook deze kun je door middel van een riempje afstellen. Vervolgens clip je de gesp dicht en schuif je de extra beveiliging aan, zodat je kind de gesp zelf niet gemakkelijk open kan maken.

Vervolgens schuif je de zijkant weer in elkaar en maak je de gesp weer dicht. Hier geldt hetzelfde beveiligingssysteem als bij het schouderharnas.

Thule Sapling

Om nu echt te gaan dragen, til je de rugdrager op aan het daarvoor aangegeven handvat en bij een van de schouderbanden. Vervolgens steek je beide armen door de schouderbanden en klap je de stang aan de achterkant in door hem naar je toe te duwen. Nu kun je de schouderbanden en de heupband vast klikken en afstellen door aan de riempjes te trekken. Als laatste klik je de borstgordel vast en ben je in principe klaar om eropuit te gaan. In het begin kan dit nog even oefenen zijn en gaat het gemakkelijker met behulp van je partner. Maar na een paar keer oefenen, lukte het ons beide prima om het alleen te doen.

Lees voor een veilig gebruik altijd de vooraf meegeleverde handleiding van de Thule Sapling. Ook heeft Thule enkele filmpjes geplaatst op Youtube over het afstellen en in gebruik nemen van de rugdrager.

Onze ervaring met de Thule Sapling

We hebben de Thule Sapling kinderdrager uitgebreid getest met onze dochter van 1,5 jaar tijdens een vakantie op het eiland Malta. Daarvoor hebben we hem ook al in Nederland gebruikt voor een aantal korte wandelingen. Daardoor was die al goed afgesteld en hadden we al handigheid in het gebruik van de drager.

De Thule Sapling rugdrager is met ons meegereisd als bagage in het vliegtuig. Hij paste precies in een grote koffer en we hebben de ruimtes opgevuld met handdoeken en luiers ter bescherming.

Onze dochter van 1,5 jaar kan al prima stukjes lopen, maar uiteraard is een echte stadswandeling of een hike voor haar kleine beentjes nog veel te veel van het goede. Voor de meeste stedelijke bestemmingen zouden wij dan ook zelf snel geneigd zijn om de kinderwagen te pakken, aangezien zij een draagzak niet accepteert. Maar de steden in Malta, waar wij op vakantie waren, zijn niet zo ‘plat’ als Nederland en hierdoor vaak ook niet echt buggyproof. Hiervoor gingen wij dus op zoek naar een andere optie en kwamen zo uit bij de rugdrager van Thule. 

Thule Sapling

Gelukkig was onze dochter gelijk verkocht aan de Thule Sapling vanaf het eerste moment dat wij haar erin zetten. We merkten gelijk dat ze comfortabel zat en er van genoot om vanaf de hogere positie alles goed te kunnen bekijken. Dit miste zij duidelijk in een draagzak en zelfs met een buggy heeft zij hier geregeld last van. Als ouder weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt als je kind vanuit zichzelf al naar de rugdrager loopt en aangeeft dat ze er in wil.

We waren bovendien blij verrast met het lichte gewicht van de drager en de gewichtsverdeling zodra onze dochter in de drager zat. Hierbij moet ik wel zeggen dat wij beiden gewend zijn om met backpack op vakantie te gaan. Hierdoor wisten wij ook goed het belang van het goed afstellen van de drager. Hierbij is vooral de heupgordel erg belangrijk om het gewicht goed te verdelen. De allereerste stapjes met de rugdrager vergen wel een klein beetje aanpassing, omdat je zwaartepunt anders ligt dan wanneer je gewoon zou lopen, maar wij hebben dit niet als vervelend ervaren en waren hier zo aan gewend.

Thule Sapling

Tijdens onze vakantie zijn we de natuur in getrokken met verschillende soorten ondergrond, van gras naar rotsachtig en zijn hierdoor alleen nog maar meer enthousiast geraakt door de rugdrager. Voor ons was het een echte uitkomst om toch op plaatsen te komen waar je met een buggy niet kunt komen en waar onze dochter nog te klein voor is om zelf te lopen.

Naast de natuur hebben we de drager ook uitgebreid getest in stedelijke gebieden. De hoofdstad van Malta, Valletta, bevat aardig wat hoogteverschil die je veelal bereikt door trappen te lopen en ook hier was de Thule Sapling onze grote redding.

Thule Sapling

Wat wij erg fijn vonden, is dat onze dochter duidelijk op haar gemak zat in de drager en zelfs zo comfortabel dat ze erin kon slapen. En dat voor een kindje dat normaal best wel problemen kan hebben met slapen. Het kin kussentje bood haar voldoende zachtheid en bescherming voor haar hoofd. Doordat ze in een harnas zat kon ze verder ook niet gaan schuiven en bleef ze netjes op haar plek zitten, ook tijdens haar slaapjes. Zelfs tijdens een pauze kon ze rustig verder slapen als we de stang uitklapten en haar op de grond neerzetten. Heel fijn dat papa en mama dan ook even rustig wat konden drinken.

Thule Sapling

Ook de bagagevakken vonden wij heel prettig, hierdoor hoefden we niet met een extra tas hoefde te lopen. In het 22 liter vak konden wij de regenhoes, eten en drinken, een camera en zelfs nog wat reservekleding voor onze dochter kwijt. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om het vak te gebruiken voor luiers en billendoekjes. Hiervoor gebruikte wij echter de extra Sling Pack die wij bij een toiletbezoek konden losklikken maar ook al snel meenamen als we een keer niet met de rugdrager op pad gingen, omdat hij zo compact is. Door de ritsen aan beide kanten van het grote 22 liter vak konden we altijd gemakkelijk bij onze spullen en de vakjes op de heupen waren ideaal voor wat kleingeld, een kleine camera en een telefoon. Vooral heel fijn omdat er zo niks in je broekzakken zit waar de heupgordel op kan leunen.

Thule Sapling

Daarnaast zijn we erg tevreden over de accessoires. Het bijgeleverde zonnescherm is eenvoudig te installeren en biedt een UVF50 bescherming. Op momenten dat je hem niet gebruikt, kun je hem eenvoudig naar achterklappen. De extra regenhoes hebben wij niet hoeven te gebruiken, maar uiteraard wel uitgetest. Dit doen wij altijd van tevoren zodat op het moment dat je het nodig hebt, je niet eerst nog moet uitvogelen hoe het werkt.

Thule Sapling

Om de regenhoes te gebruiken, klap je eerst het zonnescherm uit om vervolgens de hoes hierover naar beneden te trekken. Vervolgens klap je de stang uit die je ook gebruikt om de drager neer te zetten en maak je hier de hoes op het eerste punt vast. Daarna kun je de stang eventueel alweer inklappen en de hoes verder vast maken aan de rugdrager. Doordat de hoes over het zonnescherm gaat, komt je kindje niet met zijn hoofd tegen de hoes aan, waardoor hij of zij alsnog nat kan worden. Ook fijn is dat de hoes ook de voorkant beschermt tegen regen en je kind dus helemaal droog zit. De voorkant is doorzichtig en hierdoor kan je kind alsnog rustig alles bekijken.

Thule Sapling

Onze conclusie

De Thule Sapling is een rugdrager waar je jarenlang plezier aan kunt hebben. Onze dochter was vanaf het eerste moment verkocht en wordt al helemaal enthousiast zodra we de rugdrager klaar zetten om eropuit te gaan. Een stuk fijner dat ze in de rugdrager wil dan op de arm gedragen moeten worden of er op dreumes/peuter snelheid gewandeld moet worden. Daarnaast ziet je kind een stuk meer vanuit de drager dan in bijvoorbeeld een buggy doordat ze zo hoog zitten.

De prijs van een kinderdrager schrikt nieuwe ouders nog wel eens af, maar je koopt echt een kwaliteitsproduct wat een aantal jaar mee gaat en je zowel in Nederland als op vakantie kunt gebruiken.

Thule Sapling

We merkten op vakantie dat een rugdrager voor aardig wat mensen nog een onbekend fenomeen is en kregen dan ook regelmatig vragen. Zeker ook van andere ouders die ons vroegen of het fijn droeg. En ja, dat doet het zeker! Als hij goed afgesteld is, is de Thule Sapling heel fijn dragen zonder al te veel belasting voor je rug. Ik vermoed dat we nog wel enkele jaren plezier gaan beleven aan de Thule Sapling, zowel voor een dagje weg als voor onze volgende reizen.

Ook enthousiast geworden? De Thule Sapling koop je op de eigen site van Thule of via bekende webshops.

4 gedachten over “Thule Sapling Rugdrager”

  1. Hebben jullie ooit ook een Deuter Kinderdrager uitgetest om te vergelijken? Ze verschillen toch wel aardig in prijs dus we twijfelen. 🙃

  2. Hebben jullie deze rugdrager ook weleens gebruikt i.p.v. de buggy? Zodat je deze eventueel kunt meenemen tot de gate op het vliegveld.

  3. Na dit artikel te hebben gelezen hebben we ook deze rugdrager gekocht, fijn ding! Alleen past het niet in onze koffer.. welke koffer gebruiken jullie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top