Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Trollenwandeling in de Schorre, leuke wandelroute met kids
header trollenwandeling

Trollenwandeling in de Schorre, leuke wandelroute met kids

De Trollenwandeling in de Schorre stond al een tijdje op onze wensenlijst. Het is toch een van de bekendste wandelingen in België. Zou de wandeling langs de Zeven Trollen in het recreatiedomein De Schorre in Boom de hoge verwachtingen waarmaken?

De Zeven Trollen van Thomas Dambo

Thomas Dambo is een Deense kunstenaar die overal op de wereld houten trollen plaatst met zijn team. Dit zijn niet zomaar houten kunstwerken, maar metershoge Trollen gebouwd van afvalhout zoals pallethout, gesloopte houten constructies, maar ook afgebroken takken of hout dat op de plek van de bouw gevonden is. Als je wel eens op vakantie bent geweest naar Denemarken, dan is de kans groot dat je een of meerdere van zijn kunstwerken hebt gezien.

Trollenwandeling Schorre

In 2019 bouwde hij met zijn team het Trollenbos op het provinciaal domein de Schorre in Boom. Dit kleine natuurgebied net onder Antwerpen is vrij toegankelijk, mits er geen bijzondere activiteit plaats vind. Zo is het ook de locatie van Tomorrowland, een van de grootste dancefestivals van Europa.

Op zoek in provinciaal domein de Schorre in Boom

Er zijn meerdere ingangen tot de Schorre, ik ging ervan uit dat we de Trollen sowieso wel zouden kunnen vinden. Soms lees je nog dat dit heel moeilijk is, maar die informatie komt vooral van net na de opening. Wanneer we de auto geparkeerd hebben en het provinciaal domein de Schorre inlopen, zie ik al snel bordjes met daarop Trollenbos. Een andere grote hint zijn de afdrukken van een reuzevoet. Tenslotte kun je ook altijd nog Google Maps gebruiken om de exacte locaties van de 7 trollen te zien.

Trollenwandeling Schorre masker

“Hoe groot zijn die Trollen dan eigenlijk?”, vraagt mijn dochter. Ik besef mij dat ik ze geen foto’s heeft gezien, dus ook geen idee heeft. “Je ziet het straks wel”, zeg ik, om de verrassing niet te verpesten.

We lopen het bos in waar het flink modderig is. Ik ben blij dat we goede wandelschoenen aan hebben getrokken. Deze wandeling is niet buggyproof, zeker niet als het ook nog geregend heeft.

trollenwandeling schorre Nora

Even later staan we oog in oog met onze eerste trol. Kleine Nora, op een bordje kunnen we een verhaal over haar lezen. Nora is een ijverige en hardwerkende trol. Ze verzamelt magische stenen in het bos. Spontaan loopt mijn dochter naar Nora, ze helpt wel even een handje en moet natuurlijk ook op de foto. Je kunt natuurlijk met de klok mee of tegen de klok in lopen, dus de volgorde waarin je de trollen tegenkomt, hoeft niet hetzelfde te zijn.

trollenwandeling schorre Hannes

Wij lopen in ieder geval door naar trol Hannes. Hannes zien we al vanaf een afstandje zitten op een verlaten gebouw. Naar Hannes lopen we over een beter toegankelijk pad. Onderweg is er ook een afslag naar het blotevoetenpad op de Schorre. In de winter is dit pad gesloten om te voorkomen dat het beschadigd raakt door kinderen die er met schoenen overheen gaan.

Ook bij Hannes is er een verhaaltje. Hij maakt halskettingen van de materialen die hij in het bos vindt. “Misschien maakt hij wel een ketting voor Nora”, de fantasie van mijn dochter slaat op hol en onderweg naar de volgende trol verzint ze een hele wereld voor Hannes en Nora.

trollenwandeling schorre Mikil

Het reguliere pad maakt plaats voor een houten pad, waarbij je wel even goed moet opletten dat het niet glad is. Onze volgende trol is Mikil, die aan een heel mooi blauw meertje zit. Mikil haalt hier water voor alle andere trollen. Later zie ik dat het blijkbaar ook mogelijk was om dichterbij Mikil te komen, maar wellicht is dat alleen een optie als het niet zo modderig is.

trollenwandeling schorre Arvid

Na Mikil volgt Arvid, misschien wel mijn favoriete trol. Arvid zit prominent op het pad. Ook hier lezen we natuurlijk weer het verhaal. De combinatie van de enorme trollen van tussen de 8 en 13 meter en dan ook nog de verhaaltjes maakt het lopen van de trollenwandeling met kinderen echt een aanrader. Bij elke trol moet uitgebreid gelezen en rondgekeken worden en dan is het weer enthousiast verder zoeken. “Hoeveel moeten we er nog?”

trollenwandeling schorre Una

We komen bij Una en Youres, deze beelden zijn niet te missen. De twee trollen liggen op hun rug in het gras. Hier baal ik wel even dat ik onze drone niet mee heb genomen. Het is namelijk best lastig om deze trollen echt goed te bekijken. Behalve als je erop klimt, maar dat is nou juist niet de bedoeling.

Trollenwandeling Schorre bordjes

Op alle bordjes met verhalen staat vriendelijk het verzoek om niet op de trollen te klimmen zodat ze een zo lang mogelijk leven hebben hier in de Schorre. Toch zien we kinderen op de trollen klimmen en ouders die enthousiast fotograferen.

Trollenwandeling schorre Kamiel

We lopen door naar de voor ons laatste trol, Kamiel. Ik ben direct blij met de volgorde van de Trollenwandeling die we hebben aangehouden. Bij Kamiel is namelijk niet alleen een trol maar ook een trollentoren. Hier is niet alleen een klein verhaal, maar een groot boek met in het Engels en in het Nederlands een heel verhaal over het Trollenbos. Jammer genoeg zijn de letters, zeker met slecht weer, al wel wat lastig te lezen geworden.

Trollenwandeling schorre Kamiel toren

Kamiel is de kleurrijkste van alle trollen. Waar de rest houtkleurig is gelaten, heeft Kamiel een veelkleurig masker op. Dit is een magisch masker waarmee hij dierentaal kan spreken. “Dit is duidelijk de hoofdtrol”. Rondom Kamiel hangen er onder de toren ook nog een aantal voorwerpen, zoals een tweede masker en enorme gekleurde stenen. Echt een beetje magie. We beklimmen de toren voor uitzicht over het hele domein.

Trollenwandeling schorre Kamiel toren

Praktische tips Trollenwandeling de Schorre

Onder de toren staan een aantal bankjes. Bij mooi weer is dit vast een hele populaire plek voor een picknick. Op domein de Schorre zijn ook horecagelegenheden, maar in de winter is natuurlijk minder open. Op de route van de Trollen kom je geen horeca of toiletten tegen, maar je kunt voor of nadat je het Trollenbos ingaat dit wel makkelijk opzoeken.

Trollenwandeling Schorre

Ik had gelezen dat de Trollenwandeling in de Schorre vaak heel druk is, maar als je in de winter gaat valt dat best mee. Wij zijn zeker niet het enige gezin op de route, maar sommige trollen hebben we wel voor onszelf en we kunnen overal ook rustig fotograferen. Misschien zijn de trollen ook juist wel extra makkelijk te vinden voor ons omdat er geen blaadjes aan de bomen zitten. Het modderige pad en het houten, soms net een beetje gladde, vlonderpad maken de wandeling wel extra avontuurlijk.

Trollenwandeling schorre vlonderpad

De Trollenwandeling in de Schorre is trouwens niet lang, wie liepen in totaal 2 kilometer en deden daar 40 minuten over.

Meer tips nodig? Lees onze andere blogs over België met kinderen. Je combineert de Schorre makkelijk met een bezoek aan Antwerpen, Brussel of Mechelen. Er zijn in de regio nog meer mooie wandelroutes voor gezinnen, vooral ten noorden en oosten van Antwerpen in de regio de Kempen. Lees hier over verschillende kindvriendelijk wandelingen in de Kempen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top