Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Durbuy met kinderen, leuke activiteiten in de Ardennen
Durbuy met kinderen

Durbuy met kinderen, leuke activiteiten in de Ardennen

Zin in een weekend of weekje de natuur in met het gezin en lekker actief bezig zijn? Dan kan ik je een verblijf in Durbuy met kinderen aanraden. Durbuy is gelegen in de Belgische Ardennen. Wij hebben ons een midweek prima vermaakt in deze omgeving met mooie bossen, kleine bijzondere plaatsjes en leuke activiteiten voor het hele gezin.

Durbuy met kinderen, de kleinste stad ter wereld

Durbuy ligt in de provincie Luxemburg in België (Wallonië) aan de rivier de Ourthe en deze van oorsprong Middeleeuwse stad is volgens de inwoners de kleinste stad ter wereld. De stadskern is overzichtelijk met kleine straatjes waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. We vonden er bijzondere winkeltjes met leuke hebbedingetjes.

Durbuy met kinderen
Durbuy met kinderen
Durbuy met kinderen

Het Château de Durbuy, het kasteel van Durbuy, staat middenin het centrum aan de oever van de Ourthe en geeft de stad een sprookjesachtige uitstraling. Dit kasteel uit de zeventiende eeuw is privébezit en is helaas niet te bezoeken. Zin in actie tijdens je vakantie in België met kinderen? Middenin de stad is een 18 holes midgetgolfbaan aangelegd dat een mooi uitzicht op het kasteel van Durbuy biedt.

Op warme dagen is het heerlijk om langs de Ourthe te wandelen of te relaxen in het gras en te kijken naar de vele kajaks die voorbij komen peddelen. Onze kinderen konden geen genoeg krijgen van het spelen op de stenen bij de rivier. Als je moe bent van het wandelen door Durbuy kun je een ritje maken met het toeristentreintje. Het treintje brengt je ondermeer naar de uitkijktoren Belvédère waar je een prachtig uitzicht hebt over Durbuy en de omgeving.

Durbuy met kinderen
Durbuy met kinderen

De meeste restaurants in Durbuy vind je rond het parkeerterrein in het centrum. Als je met de auto naar Durbuy komt kun je (betaald) parkeren op het parkeerterrein in het centrum. Hoewel Durbuy beschikt over ruim 300 parkeerplaatsen kan het op drukke dagen lastig zijn een parkeerplaats te vinden. Het lukte ons bijvoorbeeld niet op Hemelvaartsdag een parkeerplaats te vinden.

Durbuy maakte op ons een vriendelijke indruk en vinden dat dit stadje zeker een bezoek waard is als je in omgeving van Durbuy verblijft. Ook leuk als je in december gaat de kerstmarkt in Durbuy.

Wat te doen in Durbuy met je gezin

Kajakken Durbuy

Voor sportieve gezinnen is er rondom Durbuy van alles te doen en te beleven. Je kunt onder meer gaan wandelen in de bossen, fietsen, mountainbiken, klimmen, abseilen, ziplinen, kajakken of door grotten kruipen.

Adventure Valley Durbuy

Adventure Valley Durbuy biedt in de omgeving van Durbuy allerlei sportieve activiteiten aan voor het hele gezin.

durbuy kajakken ardennen met kind

Met ons gezin huurden we kajaks bij Adventure Valley en kozen voor een kajakroute van 8 kilometer over de Ourthe van Durbuy naar Barvaux. We kregen twee 2-persoonskajaks mee, zwemvesten aan en met ieder een kind in onze kajak begonnen we aan ons kajak avontuur. Het begon enigszins onwennig en wiebelig op het eerste gedeelte van de route maar we hadden snel de slag van het peddelen te pakken.

We genoten van de prachtige groene natuur om ons heen en van de rust. We hadden een prima dag uitgekozen om te gaan kajakken want er was bijna niemand op het water. Onze kinderen genoten ook zichtbaar van het kajakken hoewel onze dochter het soms ook een beetje spannend vond, zeker toen onze kajak schuin op een grote steen vast kwam te liggen en we het water in moesten om de kajak los te krijgen. Gelukkig is de rivier niet diep en konden we overal staan.

durbuy kajakken ardennen met kind

Na ongeveer 2,5 uur peddelen kwamen we aan in Barvaux. Daar stonden medewerkers van Adventure Valley ons op te wachten en hielpen ons de kajaks op de oever te krijgen. Een shuttlebus bracht ons weer terug naar het beginpunt van onze kajaktocht en het parkeerterrein waar onze auto stond geparkeerd. De huurprijs van een 2 persoonskajak bij Adventure Valley is enkele tientjes, bekijk de website.

Via Feratta Adventure Valley Durbuy

Naast het kajakken heeft Durbuy Adventure Valley veel meer te bieden. Adventure Valley Durbuy is een uitgestrekt avonturenpark, zowel binnen als buiten, met uitdagende attracties voornamelijk voor oudere kinderen en hun avontuurlijke ouders.

Durbuy superfly

Een plek waar je tieners ongetwijfeld enthousiast over zullen zijn! Wat denk je van een spannende Via Feratta een klimpark of een spannende tocht door de grotten. Mocht het weer wat minder goed zijn, kun bij Adventure Valley ook spelen in de indoor speeltuin. Lees ook ons blog over Durbuy Adventure Valley.

Wandelen rondom Durbuy

Vanuit Durbuy starten verschillende wandelroutes. Voor de deur van het VVV kantoor in het centrum van Durbuy vind je een groot bord met daarop de wandelroutes. Er staat ook aangegeven hoe lang de wandeling ongeveer duurt.

Wij wandelen met ons gezin de wandelroute Durbuy – Bohon – Durbuy (groene rechthoek, duur: ongeveer 90 minuten, lengte: 5,5 kilometer). De wandeling gaat voor een groot deel langs de rivier de Ourthe, langs weilanden en een stukje door het bos. Halverwege de wandeling kwamen we langs een gezellig (overdekt) terras waar we een hapje en drankje hebben genomen. Aan het einde van de wandeling daal je via een lange trap van ongeveer 50 traptreden af naar het startpunt van de wandeling in het centrum van Durbuy.

Wandelen Durbuy

Parc Chlorophylle, spelen in en leren van het bos

Op ongeveer een half uur rijden vanaf Durbuy ligt Parc Chlorophylle, een educatief recreatiebos voor kinderen van alle leeftijden. Een wandelpad van ongeveer 2 km lang brengt je langs leuke, interactieve doe opdrachten en informatieborden waarbij je van alles leert over de natuur. Er is ook een lange houten loopbrug in het bos waar je vogels kunt observeren.

Parc Chlorophylle ardennen
Parc Chlorophylle ardennen
Parc Chlorophylle ardennen

Aan het einde van het wandelpad is een grote speeltuin te vinden. Bijzonder aan deze speeltuin is dat de speeltoestellen allemaal van hout zijn gemaakt en het thema “bos” hebben. Je vindt er hoge klim- en klauter toestellen, een hindernis parcours maar ook schommels en een tokkel baan. Voor kleine kinderen is er een gedeelte met kleinere speeltoestellen.

Parc Chlorophylle ardennen
Parc Chlorophylle ardennen

Bij de ingang van het park is een restaurant aanwezig waar je zowel binnen als buiten kunt zitten.

In het park zelf zijn geen toiletten aanwezig, die bevinden zich bij het restaurant. Bij toiletbezoek moet je het park dus (even) verlaten.

Parc Chlorophylle ardennen

Tijdens ons bezoek aan Parc Chlorophylle was het erg rustig in het park. Het educatieve wandelpad vonden onze kinderen erg leuk om te doen hoewel ze de informatie op de borden soms wat teveel vonden. De speeltuin vonden onze kinderen helemaal het einde en we zijn dan ook tot aan sluitingstijd in de speeltuin gebleven. De entreeprijs vonden we erg laag voor wat er allemaal te doen is in het park. Voor de actuele openingstijden en prijzen bekijk de website.

Parkeren is gratis.

Parc Chlorophylle ardennen
Parc Chlorophylle ardennen

65 meter onder de grond in de Grotten van Hotton

Afdalen in een diepe grot, dat is een spannend uitje met kinderen. In de Grotten van Hotton duik je wel tot 65 meter onder de grond. De Grotten van Hotton zijn pas in 1958 bij toeval ontdekt bij werkzaamheden in een steengroeve en zijn sinds 1962 opengesteld voor publiek. De grotten zijn tegenwoordig volledig beschermd erfgoed van Wallonië. De grotten zijn alleen te bewonderen met een rondleiding door een gids.

Grotten van Hotton

Wij gingen mee met de eerste rondleiding van die dag. Onze gids ging ons voor de trappen af, de donkere diepte in. Af en toe stopte hij om ons van alles te vertellen over de grotten en wat er allemaal te zien is. We zagen indrukwekkende druipsteenformaties, diepe kloven en ook nog een paar vleermuizen vliegen. En we zagen tot onze verbazing zelfs een riviertje in de grotten stromen.

De gids vertelde dat de grotten nog dieper zijn maar dat dat gedeelte onder water staat. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan in dit gedeelte van de grotten waarbij duikers afdalen in het riviertje, een gevaarlijke bezigheid. En er gebeurt nog iets bijzonders in de grotten: de gids liet ons zien dat er kaas ligt te rijpen. De kaas rijpt 3 maanden in de grotten. Er worden per keer maar 20 kazen op deze manier gemaakt, dat maakt de kaas heel exclusief.

Grotten van Hotton

De rondleiding met de gids duurde ongeveer een uur en na afloop hoefden we gelukkig niet de trappen omhoog te lopen maar bracht een lift ons weer naar boven.

Bij de entree van de grotten is een kleine speeltuin te vinden en je kunt ook een korte wandeling naar een uitzichtpunt maken in het omliggende bos. Voor de actuele openingstijden en prijs bekijk de website.

In de grotten is het 12 graden dus het is verstandig warme kleding aan te trekken. De trappen en paden in de grotten kunnen glad zijn dus goede schoenen zijn aan te bevelen. Informatie over de openingstijden en informatie over de tijdstippen waarop de rondleidingen starten is te vinden op de website van de Grotten van Hotton: www.grottesdehotton.be.

Grotten van Hotton
Grotten van Hotton

Vissen kijken en midgetgolfen in Riveo

In het centrum van de plaats Hotton, aan de oever van de rivier de Ourthe is Riveo gevestigd. Riveo laat zien hoe het leven in en bij de rivier is. Er zijn verschillende aquariums die een kijkje geven in het leven onder water van de rivier en er is een gedeelte waar je zowel onder als boven het water kunt kijken. In het bijbehorende oude herenhuis worden wisselende tentoonstellingen voor kinderen gehouden.

Tijdens ons bezoek aan Riveo hebben we de tentoonstelling “River by night” te bekeken. Onze kinderen kregen een zaklamp mee en gingen op een nachtelijke ontdekkingstocht. In de mooi aangelegde tuin van Riveo is een 18 holes midgetgolfbaan gemaakt. Bij mooi weer erg leuk om te doen met kinderen.

Riveo

Riveo organiseert regelmatig activiteiten zoals een wandeling aan de oevers van de rivier, een nachtelijk bezoek aan Riveo of vissen op rivierkreeft of forel. Op de website van Riveo is meer informatie hierover te vinden: www.riveo.be.

Riveo

Menhir- en dolmenvelden bij Wéris

Een bijzonder dorp in de buurt van Durbuy is Wéris. Dit historische dorpje maakt deel uit van de “mooiste dorpen van Wallonie”. Deze titel krijgt Wéris vanwege de oude huizen die gemaakt zijn van kalksteen en bewerkt zijn met houten vakwerk. De huizen worden kleurrijk in de bloemen gezet door de bewoners. Wéris heeft nog een bijzondere bezienswaardigheid: de menhir- en dolmenvelden die rond het dorp liggen, dit zijn een soort hunebedden. Er zijn vanuit Wéris verschillende wandelpaden uitgezet naar de menhir- en dolmenvelden.

Menhir- en dolmenvelden bij Wéris
Menhir- en dolmenvelden bij Wéris

In Wéris is een klein museum te vinden over de menhirs en dolmen. De medewerkers van het museum geven tevens informatie over de verschillende wandelroutes. Het is ook mogelijk met de auto een menhir- en dolmenveld te bezoeken. Tijdens ons bezoek aan Wéris was het te warm om een wandeling te maken en hebben wij deze bijzondere steenformaties toch kunnen zien.

Tips vakantiehuis Durbuy en vakantiepark Durbuy 

In en rondom Durbuy heb je de keuze uit volop verblijfsmogelijkheden, zoals hotels, vakantiehuizen, chambres d’hôtes (Bed & Breakfast) en campings.

Een van de bekendste plekken is het Bungalowpark Sunclass Durbuy. Hier worden 4- en 5-persoons huisjes verhuurd. De meeste zijn eigendom van particulieren en hebben van binnen dus allemaal een verschillende inrichting. Het voordeel van verblijven in een vakantiepark in Durbuy is dat je gebruik kunt maken van faciliteiten zoals het overdekte zwembad. Het dichtstbijzijnde Landal park is Les Gottales.

Wil je wel een vakanthuis maar niet op Bungalowpark Sunclass Durbuy of een ander vakantiepark? Wij boekten een vakantiehuisje van Azur en Ardenne (bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijzen).

Azur en Ardenne beschikt over een hotel met 54 kamers en 14 vakantiehuisjes in een mooie, groene omgeving. De vakantiehuisjes zijn modern ingericht en hebben een woonkamer, volledig ingerichte keuken, 2 of 3 aparte slaapkamers (boven) en een badkamer met ligbad. Buiten staan een vaste barbecue en picknicktafel. De huisjes liggen aan een groot grasveld en een speeltuin, dus ideaal met kinderen. Je kunt gebruik maken van de faciliteiten van het hotel zoals het verwarmde binnenzwembad en de wellness. Het hotel beschikt over een restaurant waar je ook kunt ontbijten. Boodschappen kun je doen in de supermarkt die zich op 5 minuten rijafstand bevindt. Wij hebben een geweldig verblijf gehad met ons gezin in Azur en Ardenne en in Durbuy en omgeving.

vakantiehuis durbuy
vakantiehuis durbuy

Gezinopreis.nl bezocht Durbuy en omgeving op eigen gelegenheid maar enkele activiteiten werden mogelijk gemaakt door België-Toerisme.

3 gedachten over “Durbuy met kinderen, leuke activiteiten in de Ardennen”

  1. dankjewel voor de informatie, wij proberen er met de kinderen een leuke ardennen-uitstap van te maken en met dit lukt het zeker!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top