Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Wat te doen in Dresden met kinderen

Wat te doen in Dresden met kinderen

Naar Dresden met kinderen? Wat is daar eigenlijk te doen? De stad Dresden, ook wel ‘Florence aan de Elbe’ genoemd, ligt in het oosten van Duitsland in de deelstaat Saksen, net voor de grens met Tsjechië. Het is een goede bestemming voor een tussenstop van enkele dagen.

Dresden is een leuke stad om te bezoeken met kinderen, zeker wanneer jullie van een beetje cultuur snuiven houden. Voor dat cultuur snuiven hoef je niet eens één van de musea binnen te gaan, want wanneer je door het oude stadscentrum loopt, waan je je al in de tijd van de Barok. Grootse gebouwen met fijne tierelantijntjes, je kijkt je ogen uit.

Zowel blogger Cynthia als blogger Esther bezochten Dresden als onderdeel van een langere vakantie in Europa. Beide komen enthousiast terug, al hebben ze wel andere activiteiten ondernomen. Logisch ook, want Esther is twee dagen in de stad en heeft naast een dochter in de basisschool leeftijd ook twee tieners. Terwijl Cynthia met haar kleuter zoontje in één dag een indruk opdoet van Dresden. Wil je alle in dit blog vermelde activiteiten ondernemen, dan mag je wel drie à vier dagen uittrekken voor Dresden.

Dresden City Card

Wil je veel zien en doen? Dan is de Dresden City Card iets voor jullie! Met deze kaart kun je 1, 2 of 3 dagen echt alles uit je bezoek halen, omdat je kortingen krijgt op diverse activiteiten en musea. Eveneens kun je met deze kaart gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Goed om te weten: speciaal voor gezinnen is er de familiekaart. Wel even kijken of het voor jullie gezin natuurlijk wel echt de moeite waard is. Check hier deze kaart en losse tickets die je met korting online kunt kopen.

Dresden

Te doen, te zien, te ontdekken met kinderen in Dresden

Dresden is te voet goed te doen, alles ligt op redelijke afstand van elkaar. Maar je kunt er ook voor kiezen om de stad te ontdekken op een andere manier, door bijvoorbeeld één van de tours te boeken. Ga met de hop-on-hop-off bus, de paardenkoets (dat vond Esther’s jongste dochter helemaal het einde) of op tour met de fiets. Heb je weinig tijd zoals Cynthia, dan is de Lime step ook ideaal om mee door de stad te crossen.

Dresden is onderdeel van de Elberadweg. Deze 860 km lange fietsroute was in 2021 gekozen tot de meeste geliefde fietsroute van Duitsland. Voor de sportieve reizigers onder ons is het leuk om een klein stukje van deze vlakke route rondom Dresden mee te pakken en zo te genieten van de indrukwekkende historische skyline van Dresden.  

De Altstad van Dresden

Het centrum van de stad wordt verdeeld door de rivier de Elbe. Zo ligt aan de ene kant de Altstadt, en aan de andere kant van de rivier bevind je je in de Neustadt.

Frauenkirche, Semperoper en het Zwinger paleis zijn de grote trekpleisters van Dresden. Het eerste wat je waarschijnlijk zal doen in Dresden, is de oude stad bezoeken.

Dresden

Bij de Frauenkriche en de Semperoper kun je naar binnen, maar reken in de zomer op lange rijen. Bij het Zwingerpaleis kun je gratis de binnenplaats en de paleistuinen bezoeken. Deze hele omgeving van gebouwen, tuinen, waterpartijen heeft een koninklijke uitstraling. “Hoeveel prinsessen wonen hier?”, vraagt de dochter van Ester. Viel dat dus even tegen, helaas geen prinsessen! Maar wel verschillende musea zijn hier ondergebracht, zoals het museum ‘Gemäldegalerie Alte Meister’ (schilderkunst van de oude meesters) of een museum van wetenschappelijke instrumenten.

Door dit hele stadsgedeelte heen zie je overal wat. Zo kwamen we ook de indrukwekkende ‘Fürstenzug’ tegen. Dit is een 102 meter lange muurdecoratie waarop prinsen, hertogen en koningen zijn afgebeeld.

Klaar met cultuur snuiven? In de buurt van het park ‘Grosser Garten’ zijn er ook activiteiten die kinderen meer zullen aanspreken. Zo is er het zwembad ‘Georg-Arnhold-Bad’ met zowel een binnen- als een buitenbad en leuke glijbanen.

Dresden altstad

VW Gläserne Manufaktur

Ga je met oudere kinderen naar Dresden? Dan raden we een bezoek aan de VW Gläserne Manufaktur aan. Op deze bijzondere plek wordt de VW E-Golf geproduceerd, een heel interessant inkijkje in een hyper moderne autofabriek! Want hoe wordt nu eigenlijk een auto gemaakt? Dat kom je te weten als je een bezoek brengt aan de VW Gläserne Manufaktur. Boek van tevoren via de website een tour, dan mag je namelijk het productieproces van de VW E-Golf zien. Leuk is dat ze ook speciale kindertours hebben (in Duits en Engels).

Het gebouw heeft een moderne uitstraling en is zo goed als helemaal van glas gemaakt. Eenmaal binnen lijkt het of je een kijkje in de toekomst gaat nemen. “Wow! Kijk dan wat een vette auto’s! Zouden we zo echt over een aantal jaar rijden?”. De tieners zijn onder de indruk.

VW Gläserne Manufaktur

In een grote zaal zijn diverse prototypes van toekomstige auto’s te zien, uiteraard allemaal elektrisch. Op de afgesproken tijd beginnen we aan onze tour, samen met nog twee andere gezinnen. Het praatje en de vragen zijn echt op kinderen afgestemd. Vervolgens moeten onze camera’s uit, want van het productieproces van de VW E-Golf mogen geen foto’s gemaakt worden (geheim!). 

VW Gläserne Manufaktur

Helaas waren wij er in de vakantieperiode en stond het proces stil. Ben je er buiten deze periode én op een doordeweekse dag, dan zie je het productieproces zelfs in beweging. Dat is natuurlijk nog veel interessanter. De kinderen krijgen diverse auto-onderdelen te zien en een robot legt uit hoe de andere robots aan de auto’s in wording werken. Ondertussen lopen we door allerlei half afgemaakte auto’s door en zien we hoe de auto’s steeds een stukje verder af zijn.

VW Gläserne Manufaktur

De tieners hebben een zich goed vermaakt, maar Esther’s jongste dochter haakte na een tijdje wel een beetje af. Een tour door deze fabriek vinden wij dan ook vooral aan te raden met kinderen vanaf een jaar of acht. Na afloop mogen de kinderen nog racen in een race-simulator, dat kan leuk zijn, maar ook frustrerend als je vrij snel af bent.

Hygiëne museum

Minder geïnteresseerd in auto’s, maar wel razend benieuwd naar hoe ons lichaam werkt? In de buurt ligt het Hygiëne Museum. Anders dan de naam doet vermoeden, laat dit museum van alles zien over het menselijk lichaam. Een leuk museum waarbij kinderen vooral interactief bezig zijn en zo heel veel leren en ontdekken.

Zweven over de stad

Eén van de meest bijzondere activiteiten om te doen in Dresden is een rit maken met de oude zweefbaan (schwebebahn) van Dresden. Deze baan werd gebouwd in 1898 en is nu nog steeds in gebruik. En daarmee is dit de oudste baan van de wereld! Je schijnt een geweldig panoramisch uitzicht te hebben over de stad en het landschap er omheen. Je begrijpt hoe erg wij baalden dat de zweefbaan net gerenoveerd werd op het moment dat wij in Dresden waren.

Reuzenrad (Wheel of Vision)

Een andere manier om de stad vanaf boven te bekijken, is vanuit heet reuzenrad. De temperatuur van de met airco uitgeruste cabines is een verademing op deze benauwde zomerdag. En het uitzicht over de stad is fantastisch.

Het hoogste punt is 55 meter, er zijn 42 cabines en in iedere cabine is plaats voor 8 personen. De toegang is rolstoelvriendelijk. Het reuzenrad ligt midden in het oude centrum van Dresden. Het is niet mogelijk om een wandelwagen mee te nemen in de cabines en ook honden zijn er niet toegestaan.

dresden reuzenrad

Park ‘Grosser Garten’ en de dierentuin in Dresden

De dierentuin van Dresden is natuurlijk ook populair bij gezinnen. Mede omdat het één van de weinige dierentuinen in Europa is die koala’s heeft. De dierentuin is goed te combineren met het park ‘Grosser Garten’. Een heerlijk park net buiten het centrum van Dresden. Naast diverse speelgelegenheden en terrasjes kun je ook een leuke treinrit maken van ongeveer een half uur. Bijzonder is dat de kinderen zelf de conducteur zijn! Als je wilt, kun je uitstappen in de dierentuin.

Dresden

Rondvaarten over de Elbe

Een van de activiteiten waar onze bloggers geen tijd meer voor hadden, was een rondvaart over de Elbe. Er worden verschillende rondvaarten aangeboden over de Elbe, variërend van 1 tot 9 uur. Rondvaarten van 9 uur zijn niet geschikt voor kinderen, maar een uurtje is zeker goed te doen. De rondvaart van 1 uur vindt plaats in een stoomboot. De boot is toegankelijk voor rolstoelen. Er is aan boord geen eten of drinken te koop en er is beperkte toegang voor kinderwagens en fietsen. De opstapplaats van de rondvaarten bevindt zich zowel links als rechts van de Augustusbrücke.

Dresden tram

Transport museum (Verkehrsmuseum)

Ook het verkeersmuseum in Dresden moesten we bewaren voor een volgend bezoek aan de stad. Dit museum krijgt goede reviews. In dit transportmuseum vind je tal van locomotieven, oldtimers en vliegtuigen. Kinderen kunnen op hun eigen manier de geheimen van het transportmuseum ontrafelen: puzzels oplossen, experimenteren en spelletjes spelen (zowel digitaal als handmatig). Hier kunnen ze de mysteries van transport over weg, spoor, water en lucht ontrafelen. Er is tevens een grote ‘transporttuin’ waar kinderen met auto’s en fietsen kunnen rijden, puzzels kunnen maken, bouwen en knutselen.

Flitzi de muis neemt de kinderen mee in deze ontdekkingstocht. De tocht is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar oud. Er is ook een gelegenheid om luiers te verschonen. Het Transportmuseum bevindt zich op de Neumarkt in het oude centrum.

Kindvriendelijk hotel in Dresden

Op zoek naar een kindervriendelijk hotel met familiekamer in Dresden? Star G hotel wordt uitstekend beoordeeld door gezinnen. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

A&O Hostel

A&O Hostel in Dresden is een uitstekende keuze, vooral voor gezinnen. Met kamers die groot genoeg zijn voor gezinnen en een locatie dicht bij het stadscentrum, biedt het hostel een ideale uitvalsbasis voor stedentrips.

A&O Hostel dresden

De faciliteiten zijn basic maar voldoen aan alle essentiële behoeften: comfortabele bedden, schone douches, lekker ontbijt en goede WiFi. Kinderen tot zes jaar verblijven en ontbijten gratis, wat het nog aantrekkelijker maakt voor gezinnen.

a&o familiekamer hotel

De kamers in A&O Hostel Dresden zijn ruim en goed uitgerust, met een tweepersoonsbed, stapelbedden, een kast, zitgelegenheid en zelfs USB-laders bij elk bed. De veiligheid van kinderen is goed doordacht, met stevige rekken rond de hoge bedden om vallen te voorkomen.

A&O Hostel dresden

De aanwezigheid van een gastenkeuken biedt de mogelijkheid om zelf eten te bereiden of op te warmen, wat handig is voor gezinnen met kinderen.

A&O Hostel dresden

Het ontbijtbuffet in A&O Hostel is eenvoudig maar voldoende, met verschillende broodjes, beleg, cruesli, yoghurt, eieren en fruit. Voor een kleine prijs kun je ook een lunchpakket meenemen, ideaal voor daguitstapjes. ’s Avonds zijn snacks beschikbaar in het hotel, en er zijn ook enkele eetgelegenheden tegenover het hotel.

A&O Hostel dresden

A&O Hostel Dresden is perfect gelegen voor het verkennen van de stad. Het oude stadscentrum is binnen een half uur lopen bereikbaar, en er is ook een fietsverhuur beschikbaar. Voor uitstapjes buiten de stad ligt het treinstation op een kwartier lopen. Check hier direct de prijs en beschikbaarheid voor AO Hostel in Dresden.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top