Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Saarburg, de Warsberg en de Saar-Moezel

Saarburg, de Warsberg en de Saar-Moezel

Saarburg is een stadje in de Saar-Moezel regio met heel veel te doen in de omgeving voor het hele gezin. Zo kan je met de kabelbaan omhoog naar één van de omliggende heuvels, de Warsberg, waar onze dochter maar geen genoeg kreeg van de Saarburg rodelbaan. Maar je kunt ook een prachtig in de rotsen uitgehouden klooster vinden of een roofvogelshow bijwonen.

Saarburg

Bezienswaardigheden Saarburg

Laten we beginnen bij het begin. We nemen de Saarbahn, een treintje dat in een half uur door de stad rijdt om een gevoel te krijgen bij dit Duitse Moezelstadje.  Het is een idyllisch stadje waar veel gebouwen in het compacte centrum een horecabestemming hebben gekregen.

Zo’n plek die  je zeker tegen komt in top 10 lijstjes met romantische steden in Duitsland. De kleurrijke gevels en plantenbakken vol bloemen geven het geheel een vrolijke en lieflijke uitstraling. Wanneer je in het watertje kijkt dat door de stad loopt verwacht je dan ook een zacht kabbelende stroompje en niet de enorme kolkende watermassa die in een diep gat verdwijnt.

Saarbahn
saarburg bezienswaardigheden
waterval saarburg

De waterval is niet de enigste verassing van Saarburg. Wanneer de Saarbahn ons weer afzet op plek van start hebben we diverse kerken, een kasteel en een omgeving met wijngaarden gezien. Weet je niet wat te doen in Saarburg geeft het treinritje dus ideeën genoeg.  We willen een kijkje nemen in St. Laurentius kerk maar hier is vanwege 1e Pinksterdag een dienst.

saarburg
saarburg
saarburg
saarburg

Burcht Saarburg

Het kasteel van Saarburg of eigenlijk burcht Saarburg is strategisch gelegen op een verhoging aan een zijde van de stad. Vanuit hier kon zowel het middeleeuwse stadje als de rivier de Saar beheerst worden. Veel van de burcht is een ruïne maar een centrale toren kan je nog steeds beklimmen.

kasteel van Saarburg

Met de Saarburg kabelbaan naar de Warsberg

Een nog mooier uitzicht heb je vanuit de kabelbaan. Een ouderwetse stoeltjeslift (maar met optionele overkapping voor bij regen) brengt je helemaal omhoog de Warsberg op.  Erg leuk om te doen in Saarburg met kinderen, vooral de terugweg wanneer je goed zicht hebt op de heuvelachtige omgeving.

saarburg kabelbaan

Op de Warsberg zit een restaurant, zo’n typische locatie welke zich op gezinnen richt. Er is binnen een groot speelgedeelte voor kinderen. Op de menukaart panini’s, friet en (matige smakende) pannenkoeken.  Zoek je een buitenspeeltuin dan zijn er een paar kleine toestellen of loop voor meer opties de 800 meter naar het hier gelegen Landal park. Check actuele prijzen en aanbiedingen Landal Saarburg park.

warsberg
warsberg

Rodelbaan Saarburg op de Warsberg

De rodelbaan is fun voor kinderen en volwassenen. Voor onze peuter dochter van toen 3 was het de eerste keer op een rodelbaan en ze kon er geen genoeg van krijgen. Ze wilde elke keer harder. Onze topsnelheid op de rodelbaan Saarburg: bijna 40 kilometer per uur, maar je kan net zo langzaam gaan als je zelf wilt. Kinderen onder de 8 jaar moeten samen met een volwassene.

Roddelbaan Saarburg
Roddelbaan Saarburg

Boottocht over de Saar vanaf Saarburg

Een ontspannen activiteit als tegenhanger van de rodelbaan is een boottocht met een rondvaartboot over de Saar. Je ziet de heuvels aan je voorbij trekken, en de wijnvelden vanaf het water. Even een rustmomentje in de dag. Op de boot kan je ook lunchen en wat drinken en zijn zowel opties om buiten als binnen te zitten.

hermitage Klause van Kastel-Staadt
hermitage Klause van Kastel-Staadt

Je langs de vele wijnbergen in de regio maar ook richting de bossen in het zuiden. Hier kom je onderlangs de hermitage Klause van Kastel-Staadt, een plek die je absoluut niet mag missen tijdens je verdere verkenning van de regio.

hermitage Klause van Kastel-Staadt
hermitage Klause van Kastel-Staadt

Bezienswaardigheden in de omgeving van Saarburg

Duitsland met kinderen is altijd een goed idee, en rondom Saarburg is ook enorm veel te doen voor gezinnen. Je kunt kajakken over de rivier, fietsen langs de Saar er zijn een aantal hele mooi wandelpaden maar je kunt natuurlijk ook gewoon makkelijk met de auto op pad.

Hermitage Klause van Kastel-Staadt

Hoog boven de rivier de Saar ligt de fascinerende hermitage. Deels uit het zandsteen uitgehouwen, deels bijgebouwd. Een complex dat doet denken aan de beroemde kloosters van Meteora. Ook hier woonden religieuze mannen, kluizenaars maar nu is het complex toegankelijk voor toeristen.

hermitage Klause van Kastel-Staadt

Bij aankomst op de parkeerplaats zie je rechts voor je een oude kerk uit de 13e eeuw. Het is een erg simpele kerk en anders dan de idyllische ligging is er niet zoveel te zien. Achter de kerk ligt de erebegraafplaats van Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen witte kruisjes op een strak groen grasveld: het ziet er allemaal een beetje grauw en verwaarloosd uit.

hermitage Klause van Kastel-Staadt

Toch zijn er ook steentjes die actief bijgehouden worden door nabestaanden. Doorlopend naar het Jezusbeeld heb je een geniaal uitzicht over de Saar. Links zie je de kapel van de Klause al uit de bergwand steken.

Het is tijd om deze bijzondere plek te bezoeken.

hermitage Klause van Kastel-Staadt
hermitage Klause van Kastel-Staadt

Bij binnenkomst ga je eerst een trappetje af naar de kapel. Het is een spannende omgeving met veel trappetjes, rotswanden en vergezichten. De kapel is klein en erg atmosferisch. Vervolgens kun je de verblijven van de monniken bezoeken, grotten uitgehakt in de rots.

Neem ook zeker de moeite om elk hoekje van de rots te bezoeken: er zijn tunnels, uitkijkplatformen en nog meer trappen. Telkens heb je uitzicht op een andere hoek van de Klause. Voordat je weggaat kun je nog een wandeling maken langs de rots. De wandelroute loopt onder de rotswand langs, via een oeroud bos.

hermitage Klause van Kastel-Staadt

Roofvogelshow Saarburg

Net buiten Saarburg vind je het Greifvogelpark. Twee keer per dag worden hier shows gegeven met roofvogels.

Bezoek je de Moezel met kinderen en ben je in de buurt van Saarburg dan mag je dit echt niet missen. We hebben al diverse roofvogelshows gezien maar dit was echt de beste tot nu toe. De staf is enthousiast, de setting heel erg mooi en de vogels hebben superacties.

Ze lijken er lol in de hebben zo laag mogelijk over het publiek te scheren zodat wij als toeschouwer snel weg moeten duiken. De roofvogelshow is een erg leuke manier om kennis te maken met deze machtige dieren en hun jachttechnieken. Kinderen kijken hun ogen uit en helemaal het einde mogen ze nog een grote uil aaien en zelfs een klein uiltje op de hand zetten.

greifvogelpark-saarburg-kinderen

Buiten de vogelshows om kan je altijd terecht bij het Greifvogelpark om de vogels in hun kooien te zien. Ook zijn er wat andere dieren zoals schaapjes en stokstaartjes. Ons advies is om het bezoek echt te timen met de shows. Zorg dat je ruim op tijd bent want voor de show moet je helemaal de berg op waar de arena ligt.

greifvogelpark-saarburg-kinderen
greifvogelpark-saarburg-kinderen
greifvogelpark-saarburg-kinderen

Romeins tempelcomplex Tawern

Voor heel veel Romeinse bouwwerken ga je natuurlijk naar de stad Trier. Deze stad is echt een must-visit tijdens een weekendje in de Saar-Moezel regio. Er zijn nog veel meer Romeinse historische bezienswaardigheden te vinden in de regio. Wij bezochten het Romeins tempelcomplex Tawern omdat dit goed gerestaureerd is en dus extra sprekend is voor kinderen.

Romeins-tempelcomplex-Tawern-saarburg

Bovendien hebben ze er ook beeldjes van Isis gevonden en het is natuurlijk altijd leuk om haar naamgenote aan onze dochter te laten zien. Het is een fijne wandeling door het bos om bij het hooggelegen complex te komen. Wij waren hier de enige bezoekers en er zijn geen faciliteiten dus met een beetje fantasie hebben we gewoon zelf deze ontdekking gedaan.

Romeins-tempelcomplex-Tawern-saarburg
Romeins-tempelcomplex-Tawern-saarburg
Romeins-tempelcomplex-Tawern-saarburg

Helaas zat ons lange weekend er sneller op dat we hoopten want er is nog meer te doen in de omgeving. Wij hebben enorm genoten. Na een weekend in Cochem was dit de tweede keer dat we met onze dochter de Moezelregio bezochten en we komen zeker nog eens terug! Op zoek naar een plek om te overnachten bekijk de beste en goedkoopste accommodaties in Saarburg.

We bezochten Saarburg in samenwerking met Mossellandtouristik. Op deze site kan je veel handige tips vinden over een vakantie in de Moezel.

Over de auteur

4 gedachten over “Saarburg, de Warsberg en de Saar-Moezel”

  1. Wij gaan al 6 jaar een langweekend naar de Warsberg het eerste weekend van september dan zijn daar de wijnfeesten in Saarburg en dat is een mooi en erg gezellig weekend.

  2. Hoe herkenbaar, wij zijn zelf ook afgelopen mei naar de Warsberg/Saarberg geweest voor een heerlijk weekendje weg. Mooie omgeving, het voelde meer aan als Italie met al die steile wijnheuvels. Bijzonder. Wij zijn toen ook naar Trier geweest 🙂

  3. Leuk filmpje! Ben hier zelf als kind op vakantie geweest en volgens mij van diezelfde rodelbaan gegaan. Echt een leuke regio met kids en lekker dichtbij ook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top