Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Tips voor Winterberg met kinderen, van skiles tot kindvriendelijke accommodatie

Tips voor Winterberg met kinderen, van skiles tot kindvriendelijke accommodatie

Wij zochten een bestemming voor een eerste skivakantie. Winterberg met kinderen leek ons een goede optie. Want hoewel we zeker ook aan Frankrijk hebben gedacht is het altijd maar de vraag of je kind wintersport leuk gaat vinden. Het is een beetje zonde als je dan in Frankrijk zit met een kind dat na een half uur jankend uit de les loopt.

wintersport met kinderen

Wij rijden naar Winterberg in minder dan drie uur. Dus een weekendje Winterberg leek ons de beste optie om erachter te komen of onze dochter skiën wel wat vindt. Nou zijn wij ook geen fanatiek wintersportgezin. Hoewel Marcel bijna elk jaar wel een paar dagen gaat skiën was het voor mij ook alweer tien jaar geleden dat ik een week in de sneeuw doorbracht.

Wintersport met kinderen

Winterberg biedt ons uitdaging genoeg voor een weekend. Er zijn nog andere skigebieden dichtbij; in het Sauerland heb je bijvoorbeeld Willingen, dat wat kleiner is maar ook wel kan. Andere opties zoals Ruhrquelle zijn voor Marcel echt te klein. 

Onze ervaring in Winterberg met kinderen

We reserveerden accommodatie en gingen een weekendje in januari naar Winterberg. We hadden de pech dat, hoewel er in december een dik pak sneeuw viel, er nu geen sneeuw meer lag. We moesten het dus doen met kunstsneeuw.

Het weekend erop ging Marcel weer en nu lag er wel een dik pak; je moet dus een beetje geluk hebben. Winterberg heeft de grootste sneeuwzekerheid van half januari tot eind februari. 

Je kunt altijd skiën, maar kunstsneeuw wordt sneller ijzig en skiet daardoor een stuk zwaarder. Ook zijn niet alle routes open wanneer er geen natuurlijke sneeuw ligt in Winterberg. Dit maakt het lastig of zelfs onmogelijk (afhankelijk van waar je auto staat) om een route te volgen met alleen maar blauwe pistes.

Winterberg met kinderen

We hadden van tevoren onze skispullen gereserveerd en daarnaast zelf ook al wat aankopen gedaan. Zo waren we heel blij met de XS skibril voor onze dochter. Het kostte ons maar een paar euro en zulke kleine brillen zijn beperkt beschikbaar. Ook een goed warm skipakje is een must, en ik raad je ook aan een Buff te kopen, zeker wanneer de sneeuwkanonnen aanstaan. Voor meer tips, lees ons blog “Wintersportkleding voor kinderen“. 

De skiles van onze dochter begon pas om 12:00, dus daarom gingen we eerst zelf op pad. Voor de eerste afdaling vond ze het best eng, maar direct daarna riep ze al “dit is leuk, nog een keertje!” Ze doet het niet echt zelf maar gaat gewoon met papa mee. Na een paar keer de blauwe piste gedaan te hebben (nr 12) wilden we een rustiger stuk opzoeken.

Omdat niet alle pistes open waren moesten we hiervoor een rode piste pakken (nr 6). Dat is best wel lastig met kind, maar het ging goed. Op de rustige stukjes probeerden we haar zelf al wat te laten doen. We hadden stokken meegekregen maar die bleken eerder onhandig dan nuttig. Volgende keer blijven die thuis.

Winterberg met kinderen

Na de skiles heeft mevrouwtje er nog wel zin in. We besluiten dus nog een rondje te doen, maar de sneeuw is nu merkbaar zwaarder. Bij dezelfde rode piste (nr 6) ga ik drie keer onderuit. Dat is voor een kind ook niet leuk om te zien, en even later ligt ze zelf samen met papa ook. Gelukkig een zachte val. Bij de volgende skilift slaat het noodlot alleen toe.

Een skiër haakt zijn stok achter die van Marcel en ze vallen alle drie. Dat is heel hard huilen, zowel van de schrik als van de stok die in haar buik komt. Voor vandaag is de lol er vanaf. We zijn dan ook al van 9:30 tot 15:00 bezig geweest. Best lang met een kind van vier. We gaan terug naar het hotel om lekker te zwemmen. 

Winterberg met kinderen

De volgende dag laten we de stokken thuis en staan we stipt om 9:00 op de piste. De reden dat we voor Winterberg hebben gekozen en niet voor een van de andere pistes in het Sauerland is dat dit gebied veel groter is. Vandaag is de temperatuur wel onder de nul graden en de sneeuwkanonnen staan flink aan.

We maken een mooie tocht (blauw 12, rood 6) via de Poppenberg (blauw 10a en terug rood 5) en de Bremberg (10). Vooral de Bremberg is een aanrader met kinderen omdat hier veel lange rustige blauwe pistes starten. Deels waren die nu ook toegankelijk met weinig sneeuw. Je komt hier het makkelijkst door te parkeren bij P2, of, wanneer je bij Landal Winterberg slaapt, door vanaf de Poppenberg een korte blauwe piste te nemen (en omhoog een loopbandje).

We hebben lekkere sneeuw en het skiën gaat ons heerlijk af. Maar we merken al snel dat onze dochter het veel te koud heeft. De sneeuwkanonnen blazen de koude druppels zo recht in je gezicht. We hebben vandaag echt de skibrillen nodig, maar de rest van ons gezicht zit ook vol bevroren stukjes water en ijs. Vooral onze dochter moet echt even opwarmen.

Gelukkig hebben de pistes bij de Bremberg de sneeuwkanonnen niet aanstaan. Hier heeft mevrouwtje er echt plezier in en ze gaat al kleine stukjes zelf los. Ook het remmen lukt al aardig. Na twee dagen zien we echt verbetering en dat maakt het voor een kind ook heel leuk.

Na drie uur is het tijd voor de skiles en we merken ook dat op de drukke pistes dichter bij de parkeerplaatsen de kwaliteit een stuk slechter is geworden. Na de skiles heeft mevrouwtje weinig energie meer, en wij hebben ook niet zo’n zin in een zware piste, dus we sluiten ons weekendje af. Al met al een hele geslaagde eerste kennismaking met de skisport en volgend jaar weer!

Ik schreef dit blog in 2018 na onze eerste keer Winterberg. In 2019 gingen we weer. We kozen voor een andere skischool en accommodatie. Ik heb dit blog aangevuld met de aanvullende tips. Daarna zijn we overgestapt naar de Alpen.

Skiles kinderen Winterberg

Ga je naar Winterberg met kids, dan zou ik altijd een lesje boeken voor je kinderen. Tenzij ze al veel ski-ervaring hebben. Er zijn in Winterberg verschillende skischolen voor kinderen. We hebben extra goed opgelet tijdens ons weekendje Winterberg om een idee te krijgen hoe de scholen de lessen aanpakken.

Winterberg met kinderen

Wij kozen zelf tijdens ons eerste weekend Winterberg voor skischool der Brabander in Winterberg. Dit omdat Marcel al goede ervaringen had met het hotel en de les volledig in het Nederlands is.

Het grote voordeel van deze skischool is dat er onderaan een hele langzame piste ligt met sleepliftjes en een afgesloten oefendeel met loopband. Dit bleek ook gelijk het grote nadeel te zijn, want er lag niet voldoende sneeuw om deze piste te gebruiken. Hierdoor kreeg onze dochter les op matten in plaats van op echte sneeuw.

skiles kind winterberg

De andere reden waarom we voor deze skischool kozen is omdat ze een speciale les hebben voor kindjes van vier tot en met zes jaar. De les duurt ook maar anderhalf uur, wat ons lang genoeg leek (en het ook was). Na de les was mevrouwtje echt wel gaar. De leraren deden het erg leuk; heel speels en toch leerzaam.

Maar de erg grote groep (op de eerste dag waren er meer dan tien kindjes) maakte dat kindjes op een gegeven moment zich gingen vervelen en niet meer goed opletten.

skiles kind winterberg

Een andere skischool in Winterberg is de Poppenberg. Deze skischool kan je alleen boeken wanneer je verblijft bij Landal Winterberg. Aangezien we hier tijdens ons tweede weekend Winterberg verbleven besloten we om hier te boeken. Het fijne van deze school is dat ze ook direct aan de piste zitten op loopafstand van de huisjes. De lessen hier duren twee uur. Er is ook een bambino-les voor kindjes vanaf drie jaar.

Het oefenstukje bestaat hier uit een klein stukje piste. Zonder de loopband en de speeltoestellen die Der Brabander wel heeft. Er is dus niet echt een kinderland, maar ondanks dat vonden we de skilessen voor kinderen inhoudelijk een stuk beter.

Uiteraard was onze dochter inmiddels ook een jaartje ouder en had ze dus ook al wat ervaringen, maar we waren echt verrast door alles wat ze op een speelse manier geleerd had.

Over een dalski en een bergski, en met pizzapunten, muizenbillen en frietjes werd de techniek heel leuk aangeleerd. Tijdens de skiles werden kinderen ook in groepjes geplaatst afhankelijk van het niveau. Na een dag gingen ze ook gewoon de piste op.

Na twee dagen les sprak ze de legendarische woorden “Waar blijven jullie?” en ging ze zonder enige hulp met bochtjes alle blauwe pistes af en nam zelfs de rode piste zonder angst.

Skischool Winterberg heeft ook een fijne locatie, beneden aan route 12, waar je met de auto kunt parkeren en direct op een makkelijkere blauwe piste kan. Ook als er weinig sneeuw is leert je kind hier dankzij de sneeuwkanonnen toch op sneeuw skiën.

Deze lesjes zagen er ook leuk en speels uit. Als ouder kan je ook makkelijk zelf even wat drinken in een van de ernaast gelegen barretjes. De lessen duren hier echter wel drie uur en zijn pas voor kindjes vanaf vijf jaar.

skiles kind winterberg

Ons voornemen was eigenlijk om na de eerste keer Winterberg voor een privéles te kiezen. Een privéles van een uur kost ongeveer net zoveel als twee à drie uur groepsles, maar ik denk dat ze ook net zoveel zou leren.

Bovendien kan je dan echt een-op-een oefenen op het niveau van je kind. In de praktijk worden in het drukke seizoen bij de bekende skischolen alleen groepslessen aangeboden voor beginners.

Kindvriendelijk hotel Winterberg

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Winterberg dan zijn er best wat keuzemogelijkheden. Maar de beste hotels en die met een goede prijs-kwaliteitverhouding zitten al ver van tevoren vol. Het is daarom slim om tijdig te boeken. 

Hotel Niedersfeld

Tijdens onze afgelopen wintersport met dochter verbleven we in Hotel Niedersfeld. Niet in Winterberg zelf, maar in Niedersfeld; een klein plaatsje op minder dan tien minuten rijden. De prijs-kwaliteitverhouding was hier een stuk aantrekkelijker dan in Winterberg zelf.

Kindvriendelijk hotel wintersberg

We hadden een ruime driepersoonskamer inclusief ontbijt tijdens het weekend en betaalden hiervoor 140 euro per nacht. Alleen de matrassen vonden we een beetje aan de zachte kant. Het hotel heeft een leuke speelhoek, maar de grote plus is het zwembad en de sauna. Na een dagje op de piste nog even heerlijk zwemmen! Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Kindvriendelijk hotel wintersberg

Landal Winterberg

In plaats van voor een kindvriendelijk hotel in Winterberg te gaan kan je ook kiezen voor vakantiehuisjes. Dat deden we tijdens ons tweede skiweekend. De huisjes van Landal Winterberg hebben absoluut een ideale locatie. Je zit direct aan de blauwe piste van de Poppenberg. Verder is er een overdekt zwembad en restaurant.

Er zijn vierpersoonshuisjes maar ook grotere chalets; ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld met opa en oma op wintersport gaat. De huisjes zijn ruim, schoon en van alle gemakken voorzien. Bij voldoende natuursneeuw kan je bijna naar je huisje lopen, en anders is het vijf à tien minuten lopen naar de piste.

Landal winterberg zwembad

Wat wij super handig vonden is dat als je met twee ouders bent, en één persoon nog wil doorskiën, de ander dan prima zelf naar het huisje kan lopen. Zit je in een hotel dat verder weg ligt, dan moet je al snel met de auto en kan de skiër dus niet meer terugkomen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van Landal Winterberg.

Landal winterberg

Der Brabander Winterberg

Misschien wel het bekendste kindvriendelijke hotel in Winterberg met een ideale ligging direct aan de piste. Tijdens eerdere weekendjes in Winterberg sliep Marcel ook hier. Dit hotel heeft zowel familiekamers als driepersoonskamers.

Kindvriendelijk hotel wintersberg

Der Brabander heeft een eigen skischool, een leuke speelhoek, een restaurant en après-ski bar, en een heel fijn zwembad. Het enige nadeel is dat wanneer er weinig sneeuw ligt je dan niet naar het hotel kunt skiën maar een heuvel af moet lopen. Bekijk hier beschikbaarheid en prijzen.

Kindvriendelijk hotel wintersberg

Vakantiepark Winterberg

Een andere optie voor wie op zoek is naar een vakantiepark is het Vakantiepark Winterberg. De ruime en lichte woningen liggen aan de rand van het dorpje.

Wat kan je doen behalve skiën

Is Winterberg ook leuk als je niet gaat skiën in de winter? Dit hangt heel erg af van het weer. Tijdens ons weekendje was de kinderspeelweide waar de kleintjes kunnen sleeën niet toegankelijk. Pas toen het overdag vroor en ze ook hier konden spuiten lag er aan het einde van de dag een beetje sneeuw.

Ook de langlaufroutes zijn dan niet toegankelijk. Ik zou zelf dan ook kiezen voor een hotel met speelmogelijkheden en een zwembad, zodat ook opa’s en oma’s, jonge kinderen die niet meegaan of ouders die niet willen skiën wat te doen hebben. 

Winterberg met baby

Het dorpje Winterberg is best wel een aardig dorpje maar heeft ook niet heel veel te doen in de winter. Er zijn wat winkels, een kerkje en verder vooral diverse restaurantjes en hotels. Leuk om een kijkje te nemen als je wat anders wil, maar ook niet een plek om een halve dag door te brengen. 

Winterberg met baby

Wat kost een weekendje Winterberg

Benieuwd wat een weekendje Winterberg kost. Wij hebben het exact bijgehouden. 

Vervoer2x 275 km€ 38
Parkeren2x € 5 (kan ook gratis)€ 10
Hotel met ontbijt € 280
Diner 2x 3 pers.€ 70
Lunch 2x 3 pers.€ 50
Skiverhuur 3 pers.€ 98
Skiles 2x 1,5 uur€ 45
Skipas 2x € 86, kind t/m 5 gratis€ 172
Drankjes € 30
Totaal € 793

Achteraf gezien hadden we iets kunnen besparen door in plaats van de skipas te kiezen voor een strippenkaart. Wintersport blijft helaas een prijzige hobby. 

Skipas Winterberg of puntenpas

Wanneer je een weekendje of week naar Winterberg gaat, moet je kiezen wat beter is voor jullie gezin: een skipas Winterberg of een strippenkaart. Als je een georganiseerd weekend Winterberg inclusief skipas hebt geboekt dan is de keuze al voor je gemaakt.

Er zijn dagkaarten en avondkaarten verkrijgbaar. We gaan er vanuit dat je met kinderen niet in de avond gaat skiën. Eventueel kan je ook nog kiezen voor een halve dagkaart; die kost € 29,- of € 21,- (voor kinderen vanaf zes jaar). (Prijzen anno 2024) 

winterberg met kinderen

Koop je een dagpas voor drie dagen of meer dan is deze niet alleen geldig in Winterberg. Je pas is dan ook te gebruiken in alle skigebieden die bij de Wintersport-Arena zijn aangesloten. Naast Winterberg zijn dit Neuastenberg, Willingen, Altastenberg, Züschen, Sahnehang, Hunau en Ruhrquelle.

Wij hebben gekozen voor een 2-dagenkaart. Ons leek dat handig want je hoeft nergens meer aan te denken. Maar wanneer je naar Winterberg met kinderen gaat heb je toch een stuk lager skitempo dan we dachten.

Winterberg met kinderen

Sommige kinderen zijn na een halve dag echt wel gaar. Zoveel liften neem je dan niet, zeker als je kind ook nog les heeft en dan niet de piste opgaat. Er zijn ter plekke ook puntenkaarten te koop en voor elke rit betaal je afhankelijk van de lift een x aantal punten (vaak 6-10).

Achteraf gezien hebben we 109 punten p.p. gebruikt en achteraf was het voordeliger geweest om 2x een 50-puntenpas en 1x een 20-puntenpas te kopen (106 euro vs 122 euro). Het is dus zeker slim om van tevoren proberen in te schatten hoeveel je gaat skiën. Aan de andere kant is het verschil zo klein, dat je ook nergens aan hoeft te denken voor die 16 euro extra. Je blijft met een puntenpas toch rekenen, en als je niet oppast sta je met een lege pas aan de andere kant van de berg…

winterberg met kinderen

3 gedachten over “Tips voor Winterberg met kinderen, van skiles tot kindvriendelijke accommodatie”

  1. K Tjaberings

    Heel leuk en herkenbaar om te lezen. wij gaan eind feb voor de 2e keer skieen met de kinderen in Winterberg.
    Onze eerste keer was schmallenberg dat was ook leuk en fijn. Heel rustig en zeker om te leren skieen voor jong en oud heel fijn. We zijn benieuwd naar Winterberg.

  2. Leuke blog om te lezen! Wij gaan binnenkort voor het eerst naar Winterberg en dit is leuk en handig om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top