Je hebt ze misschien op reis al in verschillende steden gezien. Mensen die op een wit-groene elektrische step voorbij scheuren. Of geparkeerd op allerlei plekken in de stad. De eerste keer dat ik met deze elektrische huursteps kennismaakte, was in het Poolse Wraclow, maar inmiddels heb ik ze gebruikt in heel wat meer steden, zoals Berlijn en in Rimini.
Je komt de Lime elektrische step nog niet tegen in Nederland, maar dus wel in Duitsland en in meerdere Belgische steden.
Wat is Lime?
Lime is de naam van een mobiliteitsbedrijf fietsen en steps aanbiedt in verschillende steden over de hele wereld. Via de Lime mobiele app kun je tegen een kleine vergoeding deze voertuigen vinden, reserveren en rijden.
Dankzij Lime is het opeens mogelijk om afstanden die anders lopend net wat te ver zijn snel te overbruggen. Zonder dat je zelf een fiets hoeft te hebben of het openbaar vervoer hoeft te gebruiken.
Er zijn verschillende Lima producten zoals de LimeBike, de Lime-E en de LimePod. In dit blog hebben we het over de Lime-S, een elektrische step. Het basismodel is overal hetzelfde, maar ik ben wel wat lokale verschillen tegengekomen. Zo gaf die in Polen op het dashboard de snelheid aan, een feature die de stepjes in Berlijn niet hadden. Hoe snel kan de Lime elektrische step? De topsnelheid ligt net onder de 25 kilometer per uur.
Lime kortingscode
Tip: gebruik deze link, of vul handmatig de referentiecode: RM5UQLY in en je krijgt een gratis ontgrendelingscoupon.
Hoe werkt het huren van een Lime elektrische step?
Wil je een Lime elektrische step huren? Het systeem werkt echt super simpel. Om te beginnen moet je de App downloaden via de Apple Store of de Playstore. Tip: gebruik deze link, of vul handmatig de referentiecode: RM5UQLY in en je krijgt een gratis ontgrendelingscoupon.
De app koppel je aan je creditkaart. Nadat je de aanmelding van de app hebt afgerond, hoef je alleen de QR code op de step te scannen met je telefoon. Je kiest dan voor de optie “RIDE”. Je tijd begint dan te lopen en je kunt met de scooter weg rijden.
Tip: ben je met meerdere mensen, dan heb je maar een app nodig. Kies dan voor een groepsrit en dan kun je meerdere stepjes huren op een account.
Hoe werkt rijden met een Lime step?
Het rijden op de Lime step is echt super makkelijk. Je stapt op als op een gewone step en geeft met je ene voet een afzet vanaf de grond. Gas geven doe je met je duim op het stuur. Ook de handrem zit op het stuur. Het is echt allemaal super makkelijk en na een ritje heb je het onder de knie.
De elektrische step rijdt het lekkerste op vlakke ondergrond. Dus niet op kinderkopjes. Op sommige bestemmingen zag ik de meeste mensen op de stoep rijden terwijl in andere steden de stepjes juist op de straat reden. Is er een fietspad, dan heeft dat altijd mijn voorkeur.
Je kunt in je eentje op de step rijden maar ik heb ook regelmatig twee volwassenen op een step gezin. Ik vind de step ook ideaal met kinderen. Ik zet mijn dochter voor mij op de step (ze kan zich vasthouden aan de stang) en zo overbruggen we makkelijk en snel afstanden die anders lopend net wat te ver waren. Je moet dan wel op vlak terrein rijden, op een hobbelweg kan je kind zijn of haar hoofd stoten. Dat wil je niet. Mijn dochter is fan en wil alleen al voor de lol een step huren.
Hoe stop je de rit en parkeer je de Lime Step?
Klaar met je rit, parkeer de elektrische Lime Step op een plek die anderen niet in de weg staat. Open de app en kies “End Ride”. Vervolgens wordt je nog gevraagd een foto te maken van de plek waar de step geparkeerd is.
Nog wat handige tips voor je 1e keer met een Lime Step
- Denk je Lime te gaan gebruiken, download de app dan vast thuis. Eenmaal ter plekke kan je op de app namelijk ook zien waar alle stepjes staan.
- Heel belangrijk: zorg dat je telefoon voldoende opgeladen is. Om de rit te starten en af te maken.
- Check ook even de batterij van je step, vooral als je een lange rit gaat maken.
- Wil je Lime gebruiken in een land waar je geen gratis roaming hebt zorg dan voor een lokale simkaart met internet anders wordt het een hele dure grap.
- Kijk waar andere mensen rijden met de step en pas je daaraan aan
- Begin rustig, de verleiding is best groot om lekker rond te racen maar dit is een vervoersmiddel, geen speeltje 😉
Wat kost het huren van een step van Lime?
De stepjes van Lime werken met een starttarief en daarna een tarief per minuut. Dit verschilt per bestemming. In Berlijn betaalde ik bijvoorbeeld meer dan in Wroclaw, Polen. Ter vergelijking, in beide steden maakte ik een rit van 10 minuten en 1,3km. In Duitsland kostte dit 3 euro in Polen 1,87 euro.
De actuele prijs zie je wanneer je ter plekke de QR code van de step scant.
Hoewel de kosten dus beperkt zijn, is de step bijna altijd duurder dan het openbaar vervoer. Ben je een backpacker en wil je zo goedkoop mogelijk reizen, dan zijn deze elektrische stepjes dus niet voor jou. Ik gebruik het zelf vooral op trajecten die met het openbaar vervoer onhandig zijn en veel tijd kosten. De step kun je pakken en je bent weg, op de bus moet je soms wel een half uur wachten of je moet overstappen.
Welke steden hebben de Lime elektrische step?
Je kunt de Lime stepjes vinden in veel Amerikaanse steden, zoals New York en Miami en zelfs in Mexico stad en in Montevideo. Ook in Sydney kom je Lime tegen.
In Europa kun je Lime vinden in veel Duitse steden zoals Düsseldorf, Hannover en Berlijn. In België kom je Lime tegen in Brussel, Luik en Namen. Andere Europese hoofdsteden met elektrische stepjes zijn Sofia, Wenen, Helsinki, Parijs, Praag, Kopenhagen, Olso en Boekarest. In o.a. Polen, Oostenrijk, Spanje en Zweden zijn er inmiddels meerdere steden die meedoen. Het aantal bestemmingen wordt constant uitgebreid, voor een total overzicht bekijk je de website.
Zinvolle tips, ook in Boedapest staan deze steps