Home / Reisinformatie / Afrika / Marokko / Atlasgebergte en woestijntrip Marokko, route vanaf Marrakech
atlasgebergte

Atlasgebergte en woestijntrip Marokko, route vanaf Marrakech

Misschien maak je een rondreis door Marokko of ga je alleen op stedentrip naar Marrakech, maar wil je wel wat meer van het land zien. Dat kan met een trip naar het Atlasgebergte en een stukje van de Sahara in Marokko. Vanuit Marrakech worden veel tours aangeboden naar het Atlasgebergte en naar de woestijn.

Onze blogger Nicky maakte een dagtrip naar Aït-Ben-Haddou en Ouarzazate met haar peuter dochter. Terwijl blogger Tikva tijdens een dagtrip Aït-Ben-Haddou en Kasbah de Telouet combineerde en ook al een meerdaagse tour maakte. Het kan dus wel, maar het is niet voor niets dat een deel van de aanbieders de tours afraden voor gezinnen met (jonge) kinderen. De afstanden zijn lang en je zit al snel 12 uur per dag in een minibusje of auto.

Atlasgebergte

Benieuwd naar de prijs van een dergelijke tour, bekijk het aanbod van GetYourGuide vanuit Marrakech.

Vind je het geen probleem om zelf te rijden in Marokko met kinderen, dan zou ik je aanraden zelf een auto te huren en minimaal te kiezen voor een tweedaagse DIY tour met een overnachting onderweg. Ik geef je twee route opties: eentje voor wie twee dagen en één nachtje heeft en de uitbreidingsoptie voor wie nog een nachtje of twee extra te besteden heeft. Dit is zonder je tijd in Marrakech waar ook genoeg te doen is, zoals een ballonvaart boven Marrakech.

Atlasgebergte

Twee dagen naar het Atlasgebergte route vanuit Marrakech

Tizi ’n Tichka pas

Je start je roadtrip in de ochtend vanuit Marrakech. Na ruim 2 uur rijden kom je echt in de bergen en ga je over de Tizi ’n Tichka pas. Dit de hoogste van Noord-Afrika. Let dus wel op: mocht je hier in de kerstvakantie of in de voorjaarsvakantie zijn, dan kan de pas gesloten zijn door de sneeuw. Best een vreemd gezicht, de sneeuwschuivers die je al klaar ziet staan. Over het algemeen is de pas vaak een paar uur afgesloten en wordt deze, zodra het sneeuwen is gestopt, weer snel begaanbaar gemaakt.

Atlasgebergte

De rit over de pas is ontzettend mooi! Gelukkig is de weg in goede conditie. Onderweg kom je ook meer dan genoeg toeristische restaurantjes tegen met een dakterras. Fijn als je even de benen wil strekken, foto’s wil maken en naar het toilet moet.

Tizi ’n Tichka pas

Kasbah de Telouet

Na de pas sla je af vanaf de hoofdweg en rijd je in een ruim half uur naar Kasbah de Telouet. Dit woestijnkasteel is minstens zo indrukwekkend als de bekende bezienswaardigheden in het Atlasgebergte, maar een stuk rustiger. Mede ook doordat het niet aan de hoofdweg ligt en veel mensen weinig tijd uittrekken voor een trip naar het Atlasgebergte vanuit Marrakech.

Kasbah de Telouet

De Kasbah was eigendom van de Glaoui familie. De laatste bewoner, Thami el Glaoui, was bijzonder rijk en zo invloedrijk dat hij bijvoorbeeld ook aanwezig was bij de kroning van koning Elizabeth. Na de onafhankelijkheid verloor hij uiteindelijk zijn macht en rijkdom. Een deel van de Kasbah is in vervallen staat. Een groot contrast met het deel dat gerestaureerd is. Als je de paleizen in Marrakech al mooi vond, dan kijk je hier echt je ogen uit. Heel veel tegeltjes, houtsnijwerk en prachtig versierde plafonds. De rijk versierde ramen met ijzerwerk kijken uit op de omgeving.

Kasbah de Telouet

Kies je voor een rondleiding met een gids, dan kan die je nog meer vertellen over de verschillende ruimtes. Zoals welke in gebruik was voor het harem. Dit was ook maar een van de vele paleizen van de familie, maar wel eentje die erg geliefd was en waar de Pasha Thami El Glaoui uiteindelijk ook gestorven is. Op diverse oude foto’s kun je nog zien hoe het er in de tijd aan toeging.

Kasbah de Telouet

Buiten de Kasbah is een parkeerplaats met toiletten en in het dorpje zijn ook wat simpele restaurants te vinden.

Aït-Ben-Haddou

Blijf de weg ruim een uur volgen en je komt vanzelf in Aït-Ben-Haddou. Onderweg zijn er ook nog genoeg mogelijkheden om even te stoppen en foto’s te maken. Je rijdt langs een groene kloof en ziet hier echt het lokale leven. Met tegen de bergwand aangeplakte dorpjes die proberen zoveel mogelijk te laten groeien op de beperkte landbouwgrond.

Atlasgebergte

Aït-Ben-Haddou is een beroemd stadje in de hoge atlas. Het dorp heeft een hele fotogenieke Kasbah, wat natuurlijk veel mensen aantrekt die het hebben gezien op Instagram of in brochures. Daarnaast wordt het stadje ook veel gebruikt voor films en series. Vroeger gebeurde dit al voor Lawrence of Arabia en meer recentelijk werden scènes van Game Of Thrones hier opgenomen. 

Aït-Ben-Haddou
Aït-Ben-Haddou

Al deze films en series willen natuurlijk een authentiek aandoend stadje en de Kasbah van Aït-Ben-Haddou is daarom ook goed gerestaureerd. Voor de film Gladiator 2 is een heel amfitheater opgebouwd, maar die wordt later weer weg gehaald. Wel is er buiten de Kasbah nog steeds een lemen poort te zien die voor Game Of Thrones werd gebouwd.

De kasbah en ook het dorpje Aït-Ben-Haddou zijn wel extreem toeristisch. De hele klim naar het uitkijkpunt bovenop de Kasbah loop je langs souvenirwinkeltjes en een enkel restaurantje. De zaken gaan vast goed, want de verkopers zijn totaal niet opdringerig. Ondanks dat het zo toeristisch is, snap je wanneer je hier loopt wel waarom dit een van de hoogtepunten van het Atlasgebergte is. Het stadje zelf en de hele omgeving doen gewoon ontzettend sfeervol en middeleeuws aan.

Aït-Ben-Haddou

Overnachten tussen Aït-Ben-Haddou en Ouarzazate 

Je hebt er inmiddels een leuke en volle dag opzitten. Tijd om naar jullie hotel te rijden en het laatste stukje van de middag nog even te chillen en misschien wel te zwemmen. Er zijn meerdere opties in Aït-Ben-Haddou en in Ouarzazate of tussen beide bestemmingen in.

Origineel overnachten met zwembad en een lage prijs? Kies dan voor Ecolodge La Palmeraie. Je kunt hier slapen in een tent of in een huisje. Er zijn ook veel dieren, wat leuk is voor kinderen. Er is alleen geen airco, wat het in de zomer wel erg heet kan maken. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Riad chay in Ouarzazate is een accommodatie waar je blij van wordt. Vrolijke kleuren, een fijn dakterras en sfeervol ingerichte familiekamers. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Hotel La Kasbah is een van de meest iconische hotels in Aït-Ben-Haddou met een zwembad in een groene tuin vanwaar je direct uitzicht hebt op de Kasbah. Toch is het een stuk betaalbaarder dan je zou verwachten. Ze hebben hier ook vierpersoonskamers. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Aït-Ben-Haddou

Ouarzazate en Atlas filmstudios

Na een lekker ontbijt is het weer tijd om op pad te gaan. Voordat je begint aan de terugweg is er tijd om Ouarzazate en de Atlas filmstudio’s te ontdekken. Het voordeel van dit juist in de ochtend doen, is dat de meeste tourgroepen vanuit Marrakech komen en hier dus in de middag zijn. Verblijf je langer dan één nacht, dan kan je er beter voor kiezen om nu eerst direct door te rijden naar de Dades Gorge en Ouarzazate en de Atlas filmstudio’s te bezoeken op de terugweg.

Atlas filmstudios

Wist jij dat deze studio’s na Hollywood en Bollywood de grootste ter wereld zijn? Grote kans dan ook dat je een film of serie hebt gekeken die hier opgenomen is. Eén van de bekendste films is Gladiator.

Atlas filmstudios

Goed om te weten als je de Atlas studio’s wilt bezoeken, is dat je deze enkel kan bekijken onder leiding van een gids. Een tour over een deel van het terrein duurt ongeveer 45 minuten. Ben je met eigen vervoer? Ga dan in de ochtend voordat de touringbussen aankomen! Vrijwel standaard in het gids rondje is een bezoek aan de filmstudio waarin binnen een stuk van een piramide huist. Hier in deze studio is onder andere een deel van The Mummy opgenomen. De gids vertelt meer over de plek en je mag echt alles aanraken. Zo knap om te zien wat ze met lichte materialen kunnen doen! Het voelt als niet meer dan piepschuim, terwijl het eruitziet als de binnenkant van een piramide. 

Atlas filmstudios

Daarnaast is er een dorpje gemaakt dat zowel dienst deed als een dorpje in de moderne tijd voor de film Black Hawk Down als voor Prince of Persia. Hoogtepunt voor ons in deze studio’s was de filmstudio van Asterix & Obelix: Missie Cleopatra uit 2002. Door indrukwekkende deuren kom je aan bij het paleis van Cleopatra. Je gelooft bijna niet dat het allemaal nep is. Je kunt de trappen beklimmen en plaatsnemen op de troon van Cleopatra. 

Naast verschillende studio’s kun je ook nog enkele attributen bekijken, zoals auto’s en een strijdwagen van de nieuwste Ben Hur film. En jawel, daar mag je in staan om foto’s te maken. Check de link voor de actuele prijzen en openingstijden.

Atlas filmstudios

Via de hoofdweg N9 is het vanaf Ouarzazate ruim 4 uur rijden terug naar Marrakech. Waarschijnlijk ben je wat langer onderweg om nog een toilet en eet- en drinkstop te maken.

Vier dagen naar het Atlasgebergte en de Sahara route vanuit Marrakech

Heb je meer tijd, dan kun je de tweedaagse route uitbreiden naar een route van vier dagen en drie nachten. Deze route (zonder enkele van de uitbreidingen) wordt door touroperators vaak aangeboden als een driedaagse, twee nachten optie. Maar je bent dan op veel plekken aan het haasten. Vaak rijd je dan op dag één al naar de Dades Gorge, waar je misschien nog net een restje daglicht treft en bezoekt op dag twee de andere kloven en de woestijn. De laatste dag rijd je dan helemaal terug vanuit Merzouga en zit je zo’n 10 uur in de auto. Zo is een trip naar het Atlasgebergte met kinderen ontzettend vermoeiend voor jezelf en voor de kids. Zelfs met drie overnachtingen zijn het lange dagen, maar wel beter te doen en je zou in principe ook niet in het donker hoeven te rijden.

Atlasgebergte

Merzouga

In plaats van op dag twee naar Ouarzazate en Atlas filmstudio’s te gaan, rijd je nu eerst helemaal door naar de Merzouga. Heb je in Aït-Ben-Haddou overnacht, dan is dit zo’n 6 uur rijden. Een lange reisdag dus. Begin relaxed in je accommodatie en volg de N12 autoroute. Onderweg zijn er wel genoeg authentieke dorpjes om de benen te strekken.

Merzouga

Aan het eind van de middag ben je in Merzouga, waar je natuurlijk overnacht in een van de tentenkampen in de woestijn. Er zijn meerdere plekken in Marokko waar je naar de Sahara kan gaan, maar de zandduinen van de Erg Chebbi woestijn bij Merzouga staan toch wel bekend als een van de mooiste. Hier vind je prachtig rood gekleurde zandduinen die door de wind in van die typische ribbeltjes gevormd zijn. Vanuit de tentenkampen kan je een wandeling door de woestijn maken, een rit met een jeep of een tocht met een kameel. De meeste kampen hebben in de avond ook entertainment in de vorm van muziek en dans. Let op, je kan op de meeste plekken alleen contant betalen, niet met een creditkaart.

Omdat de kwaliteit nog wel eens kan veranderen, is het altijd slim om recente reviews te lezen. Check hier diverse tentenkampen in de Erg Chebbi.

Merzouga

Todra Gorge

Na je nachtje in de woestijn is het tijd om weer in de auto te stappen. Vandaag is een drukke dag met veel verschillende opties. Houden jullie van wandelen en ga je niet in de warmste periode van het jaar, dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om een op dit deel van de route nog extra nachten in te plannen. Eerst staat in ieder geval de route naar Todrakloof op de planning, een rit van zo’n 3,5 uur. Start op tijd zodat je rond lunchtijd bij de Todrakloof bent.

De Todrakloof is een absoluut hoogtepunt van het Atlasgebergte. Je rijdt langs een riviertje en de rotswanden om je heen worden steeds hoger terwijl het ravijn steeds smaller wordt. Je moet hier zeker stoppen om even met je voeten in het koude water te spelen. Als je verder de kloof inrijdt, wordt deze weer breder en kom je dorpjes tegen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kun je verder of minder ver de kloof inrijden.

Atlasgebergte Todrakloof

Dadès Gorge

Na de Todrakloof staat er vandaag nog een tweede kloof op de planning. De Dadèskloof is net weer even anders, maar ook deze kloof is ontzettend mooi met kleine dorpjes, rode rotsen en een beetje groen. De meeste toeristen bezoeken alleen het eerste stukje van de kloof. Voor het meest authentieke deel moet je verder de kloof inrijden. Er zijn ook meerdere wandelroutes in de Dadèskloof.

De rit van de start van de Todrakloof naar de start van de Dadèskloof is maar anderhalf uur, maar als je verder de kloven in wil gaan, ben je natuurlijk langer onderweg.

Dadeskloof atlasgebergte

Vanuit de Dadeskloof is het nog twee uur rijden naar Ouarzazate en vanaf daar nog een kleine vier uur naar Marrakech. Afhankelijk van je persoonlijke interesses kan je vannacht in de Dadeskloof overnachten, in Ouarzazate of ergens op de route onderweg waar ook nog diverse interessante dorpjes zijn. Afhankelijk van waar je overnacht, kun je op de laatste dag dan nog de filmstudio’s van Ouarzazate bezoeken voor je naar huis rijdt of juist enkele van de dorpjes op de route. Enkele overnachtingsopties:

Overnachten in de Dadeskloof en behoefte aan een zwembad? Hotel New Mars Dades is dan een goede optie, dit hotel is nieuw geopend in 2023. Bekijk hier prijs en beschikbaarheid. Liever wat authentieker en goedkoper, kies dan voor een homestay, zoals het goed beoordeelde Dar Moha. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Buiten de kloof zijn veel goede overnachtingsmogelijkheden waar je veel kwaliteit krijgt voor een relatief lagere prijs. Bekijk bijvoorbeeld Maison D’hôte Amridil met bungalows en suites in de palmenoase van Skoura met een zwembad. Ook als groter gezin kun je hier prima terecht. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Of wat dacht je van Auberge Kasbah Tiriguioute, waar je in een gerestaureerde Kasbah slaapt met zwembad.

Atlasgebergte

Kalaat M’gouna & Skoura

Twee van de interessante bestemmingen op de route tussen de Dadeskloof en Ouarzazate zijn Kalaat M’gouna & Skoura. Kalaat M’gouna is een dorpje in een stukje van het Atlasgebergte dat ook bekend staat als de Vallei van de Rozen. Vooral in het voorjaar is het de moeite om hier te stoppen wanneer de rozen in bloei staan. In mei is er ook een jaarlijks rozenfestival. Tijdens een wandeling door het stadje zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om rozen of parfum te kopen.

Skoura Atlasgebergte

Skoura is een stadje in een palmenoase met een Kasbah. Een fijne plek om de benen te strekken en een rondje te lopen tussen de bomen of een fietstour te doen. In Skoura zijn ook diverse restaurantjes te vinden. Vlak buiten Skoura kun je Kasbah Amridil bezoeken. Zeker van de buitenkant is dit een van de best gerestaureerde Kasbah’s van het land. Je kunt hier ook goed zien hoe mensen vroeger leefden, wat voor kinderen ook interessant is.

Atlasgebergte

Na deze laatste stops en (eventueel nog) een stop bij de filmstudio’s bij Ouarzazate zit je rondreis door het Atlasgebergte erop. Tijd om terug te keren naar Marrakech. Lees ook ons blog over Marrakech met kinderen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven