Home / Reisinformatie / Afrika / Marokko / Interview: Moeder en dochtervakantie Marokko

Interview: Moeder en dochtervakantie Marokko

Moeder en dochtervakantie Marokko. Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?

Deze week Mariska die samen met haar dochter twee weken naar Marokko ging. Wat Mariska zou leuk vindt aan reizen met kinderen is dat de lokale bevolking op de meeste bestemmingen dol is op kinderen en je hierdoor snel contact maakt.

Wie zijn jullie en waar ging de reis naartoe?

Mijn naam is Mariska van Tongeren (37) en mijn dochter heet Merel (11). Reizen is al mijn passie sinds de middelbare school. Na de MTRO heb ik  ruim tien jaar werkervaring opgedaan bij twee verschillende reisbureaus, en verkocht allerlei soorten reizen wereldwijd. In 2008 ben ik begonnen bij reisorganisatie Riksjafamily, omdat ik meer uitdaging en verdieping in mijn werk zocht.

Onze eerste reis ging (toen nog met ons drieën) naar Andalusië, dat was onze eerste kennismaking met het fenomeen rondreizen. Mijn dochter was op dat moment bijna 7. Dit heb ik natuurlijk gedaan met SpanjeKids, waar ik destijds voor verkocht. We hebben de bekende steden als Sevilla en Granada gezien, maar ook in een klein bergdorpje geslapen. De activiteiten maakten het extra bijzonder, zoals de flamencoworkshop in Sevilla en de wandeling in de Sierra Nevada.

marokko

Onze tweede reis was naar Marokko, daar ben ik inmiddels groot fan van geworden. Marrakech vond ik de eerste keer overweldigend, zoveel te zien en te beleven. Vanuit de stad hebben we een wandeling gemaakt in het Atlasgebergte, dochterlief op de ezel en stappen maar. Het uitzicht op de hoogste berg de Toubkal was geweldig. Onderweg kwamen we de vriendelijke bevolking tegen die aan het werk was op het land en kinderen die aan het spelen waren. De rondreis ging verder langs kleinere plaatsen in het binnenland en de woestijn, dat was wel het echte Marokko. Mijn dochter was toen 9. We hebben zoveel gezien tijdens deze reis, teveel om op te noemen. Elke dag was anders, de natuur, de woestijn, de accommodaties, maar dan wel in een rustig tempo, zodat er ook nog even tijd was om te zwemmen en een dag niets doen.

SONY DSC

Vorig jaar zijn mijn dochter en ik met z’n tweetjes voor een week naar Marokko gegaan. We reisden met openbaar vervoer, sliepen in een riad in de medina van Marrakech en in een bedoeïenentent in het duinengebied van het sfeervolle Essaouira. Een unieke ervaring zo samen, ook omdat mijn dochter zelf al een beetje een ervaren reiziger wordt. Ze vraagt vaak wanneer we weer gaan

Waarom heb je gekozen voor deze bestemming en op welke manier heb je gereisd?

Ik wilde heel graag een bijzondere bestemming ontdekken, maar niet te ver weg gaan. Daarom werd het Marokko. Op maar een paar uur vliegen, stap je in een compleet andere wereld. Het leek mij bijzonder om mijn dochter meer mee te geven van deze andere wereld, dan wat wij gewend zijn. Niet alleen wat eten en drinken betreft, maar ook cultuur, levenswijze, huisvesting etc. In Marokko is dat natuurlijk heel anders.

Marokko

De reizen die ik heb gemaakt, heb ik helemaal door Riksjafamily laten vastleggen. Zo hoefde ik ter plaatse niets meer te regelen, wist ik waar ik ging slapen en waren de activiteiten die juist leuk zijn om met kinderen te doen al vastgelegd.. Dat zorgde voor rust tijdens de reis. Het reizen met een huurauto gaf veel vrijheid om te kunnen stoppen wanneer we wilden voor een lunch, kop koffie of een mooi fotomoment.

Wat is je favoriete momentje van deze reis?

Mijn mooiste moment van de afgelopen reis was samen het avontuur aangaan in Marokko. Wij hebben een kookworkshop in Marrakech gedaan. In de soukhs kochten we met Fatima ingrediënten op de lokale markt om vervolgens zelf de handen uit de mouwen te steken bij haar in de tuin en een overheerlijke tajine te bereiden.

Mijn dochter vond de trip op de kameel het einde. ’s Avonds bij het kampvuur muziek maken en dan samen slapen in de bedoeïenentent en de zon zien opkomen vanaf de duintop. (eigenlijk was het één groot hoogtepunt, maar dan wordt het wel een heel lang interview 😉

Is het wel veilig?en waarom niet gewoon naar de Camping?

De vraag die ons wel veel werd gesteld is, durf je dat wel, een rondreis door Marokko met een kind, is dat wel veilig? Nu ben ik zelf nogal avontuurlijk ingesteld en probeer mijn dochter ook zo flexibel mogelijk op te voeden. Maar natuurlijk ga ik wel naar een bestemming waar het veilig is!

marokko03

Verder wordt er wel gevraagd, waarom ga je niet gewoon naar de camping, dat is toch net zo leuk voor kinderen. Klopt, maar je mag toch ook iets doen wat je als ouder leuk vindt? Tegelijkertijd probeer ik op deze manier iets meer mee te geven van de wereld, dat er andere culturen zijn met ieder zijn eigen gebruiken.

Met mijn dochter reizen vind ik bijzonder, omdat zij dingen heel anders ziet, of opvalt. Ik sta vaak even langer stil bij een bepaald moment, ik ervaar mijn reizen met haar intenser.

En ja, deze zomer ga ik kamperen samen met mijn dochter. Met de auto 900 km naar de Vendee, eigen tent mee… Voor mij ook een spannend avontuur!

Welke tips heb voor andere ouders die ook een soortgelijke reis willen maken? 

De meest gestelde vraag is, is het te doen met kinderen? Is het niet teveel? Mijn antwoord is meestal: als je zelf denkt dat je kinderen het aankunnen en je het zelf ziet zitten, dan is de grootste hobbel al genomen. Laat het over je heen komen, kinderen geven vaak aan wat ze wanneer nodig hebben. Op vakantie heb je meestal een ander eet- en slaapritme. Geef je eraan over, in plaats van de “18 uur dinertijd”-mentaliteit aan te houden. Houd een siësta of laat de kinderen in de middag even een dutje doen bij het zwembad. Dan houden ze het ’s avonds langer vol en kun je gewoon gezellig met zijn allen uit eten. De eerste dagen is het even een nieuw ritme vinden (zeker als er tijdsverschil is), maar ik merk zelf als je wat flexibeler bent, de kinderen zich ook prima aanpassen.

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top